Η μοντέρνα γκαραζόπορτα δίνει διαφορετική αίσθηση στο γκαράζ

Η γκαραζόπορτα είναι η βιτρίνα του σπιτιού, ενώ πρέπει να συμβαδίζει με το στυλ τόσο του σπιτιού όσο και του εξωτερικού χώρου. Κάποιοι την θεωρούν ως μια κατασκευή για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας, του αποθηκευτικού χώρου και της προφύλαξης από τα καιρικά φαινόμενα. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Μια μοντέρνα γκαραζόπορτα δίνει άλλον αέρα αισθητικής στον χώρο σας. Μπορεί να κατασκευαστεί από διάφορα υλικά, σε διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις, με διαφορετικά επιπλέον χαρακτηριστικά και τύπους. Προσδίδει αξία στην εικόνα του σπιτιού, αναδεικνύει την μοναδικότητα και την αρχιτεκτονική του.

Μιας που υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι είναι μια πρόκληση να αποφασίσετε ποιο να επιλέξετε. Η διαφορά μιας μοντέρνας είναι πως δεν έχει κανένα από τα χαρακτηριστικά μιας παραδοσιακής. Γίνεται εξ’ αρχής μιας μείξη υλικών, χρωμάτων και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, ενώ συνήθως κινείται σε πιο μινιμαλιστική τάση.  Ας δούμε παρακάτω ένα μικρό οδηγό σχετικά με τις επιλογές που μπορείτε να έχετε:

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αισθητικής της

Τα χαρακτηριστικά για τις μοντέρνες γκαραζόπορτες είναι σχεδόν συγκεκριμένα, αν και δεν υπάρχουν κανόνες ότι θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία. Οι γραμμές τους είναι γενικά καθαρές, αλλά έντονα ξεχωριστές και πρωτότυπες. Υπάρχει δυνατότητα να είναι συμμετρικές, αλλά και ασύμμετρες. Το ασύμμετρο στοιχείο είναι κάτι που δίνει έξτρα στυλ και συνήθως το προτιμούν περισσότερο. Επίσης, τα τελευταία χρόνια, επιλέγουν για την  διαμόρφωση τους υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Ανάλογα την κατασκευή μπορείτε να προσθέσετε παράθυρα και έτσι να δοθεί άπλετο φως στον χώρο.

Ποια είναι  συνήθως τα υλικά κατασκευής της

Αν χρειάζεστε αντοχή και συχνή χρήση, μια επιλογή είναι οι ατσάλινες γκαραζόπορτες. Έχουν γερή κράση στα χτυπήματα, ενώ απαιτούν μικρότερη συντήρηση. Χρειάζονται περιστασιακό καθάρισμα και είναι η καλύτερη προστασία για τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Επόμενη, επιλογή είναι η γκαραζόπορτα αλουμινίου. Με αυτό το υλικό, έχετε την δυνατότητα να πειραματιστείτε με περισσότερους χρωματισμούς, καθώς και να γίνει πιο εξατομικευμένο το σχέδιο της. Χρειάζεται ελάχιστη συντήρηση, οπότε το κόστος είναι σχετικά μικρό. Είναι όμως λιγότερο ανθεκτική από θέμα μόνωσης σε ακραίες θερμοκρασίες, συγκριτικά με την ατσάλινη γκαραζόπορτα.

Ποιοι είναι οι προτεινόμενοι  χρωματισμοί της

Χρωματικές επιλογές, σήμερα, υπάρχουν πολλές που μπορούν να συμβαδίσουν με την γενική αισθητική του χώρου σας. Παλαιότερα, υπήρχαν περιορισμένες επιλογές που κυμαίνονταν μεταξύ του λευκού και του κρεμ. Τώρα, μπορείτε να διαλέξετε εκτός από το λευκό, σε τόνους του γκρι, του ξύλου, του μαύρου και σε άλλα χρώματα, έτσι ώστε να βρείτε το κατάλληλο. Όμως, κάθε συνδυασμός χρωμάτων συνήθως είναι ανάλογος με τον συγκεκριμένο τύπο γκαραζόπορτας. Αν και γίνονται τροποποιήσεις, ρωτήστε για τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να έχετε πλήρη γνώση.

Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά της

Τα χαρακτηριστικά, οι λεπτομέρειες που κάνουν μια μοντέρνα ξεχωριστή είναι πολλά. Πιο συγκεκριμένα, οι μηχανισμοί για το άνοιγμα και κλείσιμο έχουν νέα τεχνοτροπία σε σχέση με το παρελθόν. Έχουν μια νέα πιο ομαλή και αθόρυβη λειτουργία, ενώ τα εξαρτήματα της είναι σχεδιασμένα για βαριά και πολύ συχνή χρήση. Υπάρχει ικανοποιητική μόνωση και προστασία από εξωτερικούς παράγοντες. Με τα σύγχρονα συστήματα κλειδώματος θα νιώσετε ασφαλής και μπορείτε να προσθέσετε φωτοκύτταρο αν το επιθυμείτε. Άλλο χαρακτηριστικό της, όπως προαναφέρθηκε, είναι η δυνατότητα να προσθέσετε παράθυρα σε διάφορα μεγέθη. Έτσι, πέρα από τη φωτεινότητα που θα υπάρχει στο εσωτερικό, θα της δώσουν και ένα πιο μοντέρνο στυλ.

Ένας παράγοντας που επηρεάζει την απόφαση επιλογής είναι ο προϋπολογισμός. Το κόστος μιας μοντέρνας γκαραζόπορτας εξαρτάται από τον τύπο της, τους έξτρα μηχανισμούς και χαρακτηριστικά της, καθώς και τις εργατοώρες που απαιτούνται για την τοποθέτηση της. Ακόμα και αν έχετε ένα προκαθορισμένο ποσό στο μυαλό σας, πλέον υπάρχουν πολλές επιλογές για να βρείτε αυτό που ταιριάζει ιδανικά στην οικεία σας. Η ασυμμετρία του σχεδίου, η τοποθέτηση παραθύρων ή μη, τα διακοσμητικά εξαρτήματα και το χρώμα θα αναδείξουν την αισθητική του χώρου. Κάντε μια έρευνα πριν την τοποθέτηση της και θα βρείτε σίγουρα αυτή που θα σας καλύψει από κάθε άποψη.

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.