ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΠΟΙΟΤΗΤΑ - ΕΓΓΥΗΣΗ

Άρθρα

Ηλεκτρικά Ρολά: Τιμές και Κόστη
Άρθρα

Ηλεκτρικά Ρολά: Τιμές και Κόστη

Τα ρολά ασφαλείας είναι το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό μέτρο προστασίας για τα καταστήματα γι’ αυτό και τα συναντάμε σχεδόν σε όλα. Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ότι όλο και περισσότερα καταστήματα προτιμούν τα ηλεκτρικά ρολά έναντι των χειροκίνητων. Με τον όρο ηλεκτρικά ρολά εννοούμε φυσικά τα αυτόματα ρολά ή, με μεγαλύτερη ακρίβεια, τα ρολά που ανοίγουν και κλείνουν χωρίς να χρειαστεί να ασκήσει δύναμη ο ιδιοκτήτης τους χάρη στα ειδικά μοτέρ με τα οποία είναι εξοπλισμένα. Τα ρολά αυτά είναι πιο εύχρηστα από τα «κλασικά» (για παράδειγμα δεν χρειάζονται ειδικά εργαλεία όπως γάντζοι για να τα ανοίξει και να τα κλείσει κανείς) και προσφέρουν ανάλογη ή και μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το κύριο μέλημα όσων σκέφτονται να επιλέξουν ηλεκτρικά ρολά για το κατάστημα τους είναι η τιμή. Γενικά φοβούνται ότι το κόστος των αυτόματων ρολών μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά το budget τους, γι’ αυτό και προτιμούν τα χειροκίνητα. Η αλήθεια είναι το κόστος των αυτόματων ρολών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και σε γενικές γραμμές μπορεί να προσαρμοστεί στο budget της επιχείρησης. Ας δούμε τους σημαντικότερους παράγοντες.

Το είδος των ρολών

Το πιο βασικό μέρος του συστήματος των ηλεκτρικών ρολών είναι τα ίδια τα ρολά. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν τρία είδη ρολών και το κάθε ένα προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό ορατότητας και ασφάλειας. Τα ρολά κλειστού τύπου (όταν κλείνουν δημιουργούν ένα συμπαγές τοίχος από χάλυβα) προσφέρουν μεγάλη ασφάλεια αλλά μηδενική ορατότητα βιτρίνας. Τα διάτρητα ρολά (μοιάζουν με τα κλειστού τύπου αλλά έχουν μικρές ή μεγάλες τρυπίτσες για ορατότητα) προσφέρουν μεγάλη ασφάλεια και μέτρα ορατότητα στη βιτρίνα. Τέλος, τα ρολά ανοιχτού τύπου (γνωστά και ως «πλέγμα») προσφέρουν σχετικά μεγάλη ασφάλεια αλλά πολύ μεγάλη ορατότητα. Τα ρολά κλειστού τύπου είναι τα πιο ακριβά ενώ τα φθηνότερα είναι τα ανοιχτού τύπου.

Το μοτέρ

Εννοείται ότι και το μοτέρ επηρεάζει την τελική τιμή του συστήματος. Το μοτέρ πρέπει να έχει την απαραίτητη ισχύ για να μπορεί να ανοιγοκλείνει τα ρολά του καταστήματος. Η ισχύς εξαρτάται από το μέγεθος και το βάρος των ρολών: όσο μεγαλύτερη η ισχύς τόσο πιο ακριβό και το μοτέρ.

Το σύστημα ελέγχου

Τα ηλεκτρικά ρολά μπορούν να ανοίγουν με τηλεχειρισμό ή με τη χρήση κάποιου σταθερού πάνελ ελέγχου. Τα συστήματα τηλεχειρισμού παρέχουν μεγαλύτερη άνεση κι ευκολία χρήσης αλλά είναι πιο ακριβά από τα σταθερά πάνελ. Μπορούμε να πούμε ότι ο τηλεχειρισμός είναι μία πολυτέλεια η οποία όμως είναι πολύ χρήσιμη.

Επισκευή και συντήρηση

Πέρα από το κόστος αγοράς τα ηλεκτρικά ρολά έχουν και το κόστος συντήρησης κι επισκευής. Εννοείται ότι συνήθως οι όποιες εργασίες επικεντρώνονται στο μοτέρ αφού αυτό είναι που έχει τα περισσότερα μηχανικά ή ηλεκτρονικά μέρη. Κατά τη διάρκεια της συντήρησης ο ειδικός θα ελέγξει το σύνολο τους συστήματος και θα κάνει κάποιες μικρο-επισκευές ή τυπικές εργασίες συντήρησης όπως λίπανση. Αν κάποιο μέρος του συστήματος χαλάσει και χρειαστεί επισκευή ή αντικατάσταση, εννοείται ότι το κόστος της όλης διαδικασίας θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της βλάβης και φυσικά το κόστος των ανταλλακτικών αν χρειαστούν.

Εδώ καλό είναι σημειώσουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι είναι σχετικά σπάνιο να χρειαστούν σημαντικές επισκευές τα ρολά, είτε είναι ηλεκτρικά είτε όχι. Το δεύτερο είναι ότι τα ηλεκτρικά ρολά χρειάζονται τακτικά έλεγχο και συντήρηση και γι’ αυτό πολλές επιχειρήσεις προσφέρουν το κόστος της διαδικασίας στο πακέτο της προσφοράς που κάνουν στους πελάτες τους. Εννοείται ότι αυτές οι προσφορές είναι πολύ συμφέρουσες και καλό θα ήταν να τις αποδέχεστε αν σας δίνεται η ευκαιρία.

Εν κατακλείδι, το κόστος των ηλεκτρικών ρολών δεν είναι σταθερό αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ανάγκες του καταστήματος ή της επιχείρησης. Αν έχετε ενδοιασμούς σχετικά με την αγορά ηλεκτρικών ρολών να ξέρετε ότι σχεδόν όλα τα ρολά μπορούν να μετατραπούν σε ηλεκτρικά με την προσθήκη του απαραίτητου μοτέρ, οπότε μπορείτε να επενδύσετε πρώτα σε «απλά» και να τα αναβαθμίσετε στο μέλλον.

Επισκευές Ρολών: Τιμές και Κόστη
Άρθρα

Επισκευές Ρολών: Τιμές και Κόστη

Τα ρολά ασφαλείας είναι απαραίτητα για κάθε επιχείρηση και ο λόγος που το λέμε αυτό είναι απλός: πρόκειται για ένα «ενεργό» μέτρο ασφάλειας το οποίο θωρακίζει φυσικά τον χώρο στον οποίο τοποθετείται. Με άλλα λόγια, ένα ρολό ασφαλείας αποτελεί ένα φυσικό εμπόδιο το οποίο ο κλέφτης θα πρέπει να παραβιάσει ή να βρει κάποιον τρόπο να το διαπεράσει. Η παρουσία τους και μόνο λοιπόν, αποτελεί ένα πολύ καλό αποτρεπτικό μέτρο για την πλειοψηφία των κλεφτών, οι οποίοι και δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις ή / και τα εργαλεία για να παραβιάσουν τα ρολά.

Δεδομένου του πολύ σημαντικού ρόλου που παίζουν τα ρολά στην ασφάλεια ενός καταστήματος λοιπόν, είναι λογικό η απρόσκοπτη λειτουργία τους να είναι το πρώτο μέλημα των ιδιοκτήτων τους, ειδικά αν μιλάμε για αυτόματα ρολά. Κάτι που ανησυχεί πολλούς καταστηματάρχες λοιπόν, είναι το κόστος επισκευής των ρολών σε περίπτωση που πάθουν κάποια ζημιά που θα επηρεάσει την ομαλή λειτουργία τους και την ασφάλεια που παρέχουν. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να ξέρετε για τις επισκευές ρολών, τις τιμές και το κόστος τους.

Συχνότερες βλάβες

Θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι οι βλάβες που μπορεί να πάθει ένα ρολό εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του: άλλες είναι οι συχνότερες βλάβες σε χειροκίνητα ρολά και άλλες σε αυτόματα. Στα χειροκίνητα ρολά, οι πιο συχνές βλάβες αφορούν προβλήματα στον μηχανισμό του ρολού ή δυσλειτουργίες κατά το άνοιγμα και το ανέβασμα και το κατέβασμα των ρολών. Οι βλάβες αυτές είναι απλές στην επισκευή και συνήθως οφείλονται σε κακή συντήρηση.

Όσον αφορά τα αυτόματα ρολά, σε αυτά μπορούν να παρουσιαστούν κάποια προβλήματα είτε στα ίδια τα ρολά, παρόμοια με αυτά που αναφέραμε για τα χειροκίνητα ρολά, είτε στο μοτέρ. Τα προβλήματα του μοτέρ συχνά αφορούν τη  παροχή ρεύματος ή κάποια βλάβη στον μηχανισμό που δίνει το σήμα για τη λειτουργία, δηλαδή στο κουμπί λειτουργίας των ρολών ή στο τηλεχειριστήριο που χρησιμοποιείται για το άνοιγμα.

Κόστη επισκευής

Εννοείται ότι το κόστος επισκευής μίας βλάβης σε ρολό εξαρτάται από τη δουλειά που θα κάνει ο τεχνικός και από αν θα χρειαστεί να αγοράσει κάποια ανταλλακτικά. Σε γενικές γραμμές, σε μία σχετικά απλή βλάβη που μπορεί να λυθεί εύκολα και γρήγορα, θα πληρώσετε μόνο κάποια χρήματα για τα εργατικά. Σε άλλες βλάβες όμως, μπορεί να πληρώσετε και το κόστος των ανταλλακτικών μαζί με αυτό των εργατικών. Μπορούμε να πούμε πως η ακριβότερη βλάβη που μπορεί να πάθει ένα ρολό αφορά τα ρολά αυτόματου τύπου και δεν είναι άλλη από την ολική καταστροφή του μοτέρ, κάτι που επιβάλει την αντικατάσταση του. Κάτι τέτοιο όμως είναι πολύ σπάνιο και συμβαίνει μόνο σε μοτέρ που δεν συντηρούνται καθόλου και που γενικά δεν τυγχάνουν καλής μεταχείρισης από τον χρήστη τους.

Τιμές επισκευών

Σε γενικές γραμμές η τιμή μίας επισκευής εξαρτάται από τον μάστορα και το πόσο χρεώνει. Εννοείται ότι μεγάλες εταιρείες συνήθως προσφέρουν καλύτερες τιμές από μεμονωμένους τεχνικούς. Επίσης, δεν είναι σπάνιο κάποιες επιχειρήσεις πώλησης ρολών να προσφέρουν κι επισκευές αλλά και συντήρηση ρολών σε τακτικά χρονικά διαστήματα είτε δωρεάν είτε με κάποιο έξτρα κόστος κατά την αγορά των προϊόντων. Εννοείται ότι αυτό είναι μία πολύ καλή λύση για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο όσον αφορά τις τιμές των επισκευών αφού θα πληρώσετε κάτι μόνο σε περίπτωση που χρειάζεται κάποια αντικατάσταση. Επιπλέον, τα πακέτα αυτά εγγυώνται και άμεση εξυπηρέτηση, οπότε είναι μία πραγματικά πολύ καλή λύση για όσους θέλουν την απρόσκοπτη λειτουργία των ρολών τους.

Πριν κλείσουμε, θα πρέπει ν τονίσουμε πως κλειδί για την αποφυγή βλαβών κι επισκευών είναι η σωστή λειτουργία και η σωστή συντήρηση των ρολών σας. Είναι καλό λοιπόν κατά την αγορά των ρολών σας να πάρετε και σχετικές οδηγίες τις οποίες και θα πρέπει να τηρείτε κατά γράμμα.

Ασφάλεια Επιχείρησης - Καταστήματος στα Lockdowns
Άρθρα

Ασφάλεια Επιχείρησης – Καταστήματος στα Lockdowns

Οι καιροί που περνάμε όλοι το διάστημα των τελευταίων μηνών είναι δύσκολοι και απαιτητικοί, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που μαστίζει ολόκληρο τον κόσμο. Τα καταστήματα είναι κλειστά και εξαιτίας της απαγόρευσης των μετακινήσεων τα εξοχικά είναι «εγκαταλελειμμένα». Καταστήματα, λοιπόν, και οικίες (εξοχικές και μη) είναι έρμαια τόσο επίδοξων διαρρηκτών όσο και αστάθμητων παραγόντων που μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα όπως μια πυρκαγιά από κάποιο βραχυκύκλωμα στις εγκαταστάσεις.

Έτσι για τη μέγιστη προστασία της περιουσίας μας και της δουλειάς καλό θα ήταν να λάβουμε μέτρα ασφαλείας, αν δε το έχουμε κάνει ακόμα. Δείτε παρακάτω πως μπορείτε να προστατευθείτε και ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε:

Ρολά ασφαλείας

Τα ρολά ασφαλείας είναι το πρώτο μέτρο ασφαλείας κάθε καταστήματος κι επαγγελματικού χώρου. Είναι φυσικό εμπόδιο που κρατά μακριά τόσο τους κλέφτες, όσο και τα αδιάκριτα βλέμματα και τα στοιχεία της φύσης. Εννοείται ότι οι βιομηχανικοί χώροι χρειάζονται ειδικά ρολά τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος και βάρος από αυτά που βλέπουμε στα καταστήματα. Τα ρολά αυτά στην ουσία χρησιμοποιούνται σαν γκαραζόπορτες σε χώρους φόρτωσης κι εκφόρτωσης αλλά και για την προστασία χώρων στάθμευσης κι επισκευής οχημάτων. Εννοείται ότι τα συναντούμε και σε αποθήκες και κέντρα logistics.  Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι όταν μιλάμε για βιομηχανικά ρολά μιλάμε πάντα για ηλεκτρικά ρολά αφού το μέγεθος και το βάρος τους καθιστούν τον έλεγχο τους χειροκίνητα δύσκολο ή και αδύνατο.

Συστήματα πυροπροστασίας

Κάθε βιομηχανικός χώρος πρέπει να έχει ένα καλά μελετημένο και στημένο σύστημα πυρασφάλειας ώστε να προστατεύσει τόσο το υλικό του όσο και το έμψυχο υλικό της επιχείρησης. Τα συστήματα αυτά αποτελούνται από ειδικούς συναγερμούς ανίχνευσης καπνού ή θερμότητας και από ειδικές πυροκουρτίνες ή / και πυράντοχα ρολά τα οποία απομονώνουν χώρους και ανακόπτουν την πορεία της φωτιάς και του καπνού κερδίζοντας στην ουσία χρόνο για τους ανθρώπους της επιχείρησης και τη πυροσβεστική. Τα συστήματα πυροπροστασίας μπορεί να περιλαμβάνουν και συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πυροπροστασία ενός βιομηχανικού χώρου είναι υποχρεωτική από τον νόμο.

Συναγερμός

Οι συναγερμοί είναι από τα πιο παραδοσιακά μέτρα ασφαλείας. Η παρουσία ενός συναγερμού σε έναν χώρο τον κάνει λιγότερο ελκυστικό για τους κλέφτες αφού ξέρουν ότι η φασαρία θα τραβήξει τη προσοχή των γειτόνων οι οποίοι θα ειδοποιήσουν τον ιδιοκτήτη ή – ακόμη χειρότερα – την Αστυνομία. Πλέον οι περισσότεροι συναγερμοί σε βιομηχανικούς χώρους συνδέονται απευθείας με την Αστυνομία ή κάποια εταιρεία security, οπότε αν ενεργοποιηθεί ένας συναγερμός, είναι σίγουρο ότι κάποιος θα έρθει στον χώρο να ελέγξει τι γίνεται.

Κάμερες

Οι κάμερες είναι τόσο μέσο επιτήρησης όσο και ασφαλείας. Από τη μια επιτρέπουν την παρατήρηση όλων των χώρων μιας επιχείρησης τόσο κατά τη λειτουργία της όσο και όταν δεν λειτουργεί αφού οι περισσότερες κάμερες έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν στο internet. Επιπλέον, οι κάμερες καταγράφουν και τις κινήσεις των κλεφτών σε περίπτωση που καταφέρουν να εισχωρήσουν στον χώρο της επιχείρησης, κάτι που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη σύλληψη τους . Για τον λόγο αυτό, οι περισσότεροι «ερασιτέχνες» κλέφτες, δηλαδή οι περισσότεροι σύμφωνα με την Αστυνομία, αποφεύγουν τους χώρους που έχουν εγκατεστημένες κάμερες, ιδιαίτερα αν αυτές συνδυάζονται και με συναγερμούς και άλλα μέτρα ασφαλείας.

Έλεγχος εισόδου

Ένα άλλο σημαντικό μέτρο ασφαλείας για τις επιχειρήσεις είναι και οι μπάρες ή οι ειδικές συρόμενες πόρτες, με άλλα λόγια τα μέσα ελέγχου εισόδου οχημάτων στον χώρο της επιχείρησης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να αποφευχθούν οι ζημιές στα οχήματα και τους χώρους της επιχείρησης από την ανεξέλεγκτη κίνηση των οχημάτων αλλά και για να έχουν γνώση οι υπεύθυνοι ποιοι μπαίνουν ή βγαίνουν από τον χώρο και πότε.

Έλεγχος στάθμευσης

Τέλος, με ειδικά εμπόδια και άλλα παρόμοια μέσα η επιχείρηση μπορεί να ελέγχει και που παρκάρει το κάθε όχημα έτσι ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα από τη στάθμευση στο λάθος μέρος.

Ηλεκτρικά Ρολά Ασφαλείας για Ακριβές Βιτρίνες & Καταστήματα
Άρθρα

Ηλεκτρικά Ρολά Ασφαλείας για Ακριβές Βιτρίνες & Καταστήματα

Τα ρολά ασφαλείας τα βλέπουμε πλέον σε όλα τα καταστήματα αφού είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατέψει κανείς την περιουσία του. Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι ότι σε αντίθεση με άλλα μέτρα ασφαλείας όπως οι κάμερες και οι συναγερμοί, δεν δρουν κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο, αλλά αποτελούν ένα φυσικό εμπόδιο που ο κλέφτης θα πρέπει κάπως να ξεπεράσει. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο για έναν μη-επαγγελματία κλέφτη, οι οποίοι και σύμφωνα με την Αστυνομία αποτελούν και την πλειοψηφία των κλεφτών.

Κάτι που σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει, είναι ότι δεν έχουν όλα τα καταστήματα τον ίδιο τύπο. Η επιλογή τύπου ρολών ασφαλείας εξαρτάται από το πόση ορατότητα πρέπει να έχει η βιτρίνα του αλλά και από το κόστος των εμπορευμάτων του μαγαζιού και ειδικά των αντικειμένων που εκτίθενται στην βιτρίνα. Αν λοιπόν τα εν λόγω εμπορεύματα είναι μεγάλης αξίας, τότε τα ρολά ασφαλείας διάτρητου τύπου και κατά προτίμηση τα ηλεκτρικά, αποτελούν μονόδρομο.

Γιατί ρολά διάτρητου τύπου;

Τα ρολά αυτού του τύπου αποτελούνται στην ουσία από λωρίδες λαμαρίνας οι οποίες διαθέτουν πολλές μικρές τρύπες, η διάμετρος των οποίων εξαρτάται από τις ανάγκες και τις επιθυμίες του πελάτη. Οι λωρίδες αυτές κατασκευάζονται από χάλυβα και άλλα ιδιαίτερα ανθεκτικά υλικά κι ενώνονται μεταξύ τους με ειδικούς μηχανισμούς έτσι ώστε να μπορούν να μαζεύονται σε ρολό όταν είναι ανοιχτά τα ρολά και να κατεβαίνουν εύκολα όταν τα ρολά θα πρέπει να κλείσουν. Οι μικρές αυτές τρύπες επιτρέπουν στους πελάτες να έχουν οπτική επαφή με την βιτρίνα – ειδικά αν αυτή στηθεί με γνώμονα τα εν λόγω ρολά – αλλά είναι τόσο μικρές που δεν επιτρέπουν στον κλέφτη να πλησιάσει με τα χέρια του ή με εργαλεία την βιτρίνα. Με άλλα λόγια, προσφέρουν έναν ιδανικό συνδυασμό ορατότητας και ασφάλειας.

Πού συναντάμε αυτά τα ρολά;

Τα ρολά αυτού του τύπου όπως είπαμε και πριν τα συναντούμε σε καταστήματα με ακριβά είδη τέτοια μπορεί να είναι τα χρυσοχοΐα, τα καταστήματα με επώνυμα ρούχα και παπούτσια, τα φαρμακεία, τα καταστήματα με είδη τεχνολογίας και ειδικά με κινητά τηλέφωνα, τα μεγάλα βιβλιοπωλεία και ακόμη και οι τράπεζες ή τα γραφεία που βρίσκονται στο ύψος του δρόμου. Θα τα βρούμε επίσης και σε καταστήματα όλων των ειδών που βρίσκονται σε περιοχές που γίνονται συχνά επεισόδια, για παράδειγμα κοντά σε γήπεδα, αφού προσφέρουν μεγάλη προστασία και από ρίψεις αντικειμένων προς την βιτρίνα.

Γιατί να προτιμήσω τα ηλεκτρικά ρολά αυτού του τύπου;

Τα ηλεκτρικά ρολά ασφαλείας στην ουσία έχουν ένα ειδικό μοτέρ το οποίο και αναλαμβάνει να ανοίξει και να κλείσει τα ρολά είτε με τηλεχειρισμό είτε με το πάτημα ενός ειδικού κουμπιού. Η αυτοματοποίηση αυτή είναι πολύ σημαντική αφού γλυτώνει πολύτιμο χρόνο και απλοποιεί πολύ την όλη διαδικασία η οποία σε κάποιες περιπτώσεις – για παράδειγμα στις μεγάλες βιτρίνες – μπορεί να αποδειχθεί χρονοβόρα και δύσκολη να γίνεται συνέχεια χειροκίνητη λόγω του μεγάλου βάρους των ρολών ή του ύψους της βιτρίνας.

Συντήρηση

Όπως και με όλα τα ρολά, η συντήρηση των ρολών διάτρητου τύπου είναι πολύ απλή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διατηρείται καθαρή η περιοχή του μηχανισμού των ρολών και να λιπαίνεται τακτικά ο μηχανισμός ανοίγματος. Οι όποιες βλάβες παρατηρηθούν μπορούν να επισκευαστούν εύκολα και γρήγορα έτσι ώστε να μην μείνει καθόλου το κατάστημα χωρίς ρολά. Τα ηλεκτρικά ρολά, χρειάζονται ένα service κάθε ένα ή δύο χρόνια έτσι ώστε να προλαμβάνονται τα όποια προβλήματα μπορεί να παρουσιάσουν πριν να λάβουν χώρα. Η διαδικασία της συντήρησης είναι πολύ γρήγορη και γίνεται κατόπιν ραντεβού στον χώρο του καταστήματος. Αν παρατηρηθεί κάποιοι πρόβλημα, συνήθως γίνεται άμεση επισκευή.

Κόστος

Όσον αφορά τις τιμές των ρολών, εξαρτώνται από τις ανάγκες του πελάτη και από τον τύπο μηχανισμού ανοίγματος που θα προτιμηθεί. Εννοείται ότι τα ηλεκτρικά ρολά είναι πιο ακριβά από τα χειροκίνητα, αλλά είναι και πολύ πιο απλά στη χρήση.

Τζαμόπορτες: αρκούν για την ασφάλεια της επιχείρησής μου;
Άρθρα

Τζαμόπορτες: αρκούν για την ασφάλεια της επιχείρησής μου;

Όλο και πιο πολλές επιχειρήσεις φαίνεται να προτιμούν πλέον τις τζαμόπορτες, γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Η απάντηση είναι απλή: μια τζαμόπορτα κάνει τον χώρο να φαίνεται πιο ανοικτός, σαν να υποδέχεται τους πελάτες ενώ αφήνει να περάσει και πολύ φυσικό φως μέσα στον χώρο της επιχείρησης ή του καταστήματος, κάτι πολύ σημαντικό για τη δημιουργία μιας ευχάριστης ατμόσφαιρας η οποία θα κάνει τον υποψήφιο πελάτη να αισθανθεί καλά και να κάνει αγορές. Υπάρχει ωστόσο ένα ερώτημα που κάνει πολλούς να σκέφτονται διπλά πριν να επενδύσουν σε μια τέτοια πόρτα: η ασφάλεια.

Είναι αλήθεια ότι μια γυάλινη πόρτα – αυτό είναι στην ουσία μια τζαμόπορτα είτε μιλάμε για απλή πόρτα, είτε για αυτόματη είτε ακόμη και για γκαραζόπορτα – δεν φέρνει στον νου μας την ασφάλεια. Δεν είναι λίγοι λοιπόν αυτοί που νομίζουν ότι ένας κλέφτης μπορεί πολύ απλά να σπάσει την πόρτα με μια πέτρα ή ένα καδρόνι και να μπει «σαν κύριος» μέσα στο κατάστημα όποτε θέλει. Μπορεί όμως να γίνει αυτό αλήθεια; Προσφέρουν κάποια ασφάλεια οι τζαμόπορτες καταστημάτων; Ας ξεκινήσουμε την ανάλυση μας από τα βασικά.

Που θα συναντήσει κανείς τζαμόπορτα;

Τζαμόπορτες μπορούμε να βρούμε σε μεγάλη ποικιλία χώρων και καταστημάτων αφού οι εν λόγω πόρτες μπορούν να πάρουν πολλές μορφές και μεγέθη. Αυτόματες τζαμόπορτες – συνήθως συρόμενες – θα βρούμε σχεδόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ, τα ξενοδοχεία, τα νοσοκομεία και τα αεροδρόμια του κόσμου. Αυτό συμβαίνει για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω αλλά και λόγω του γεγονότος ότι οι αυτόματες αυτές πόρτες είναι ιδανικές για μέρη στα οποία κάποιος εισέρχεται ή εξέρχεται κρατώντας ψώνια, αποσκευές ή άλλα πράγματα στα χέρια του, οπότε και χρειάζεται να ανοίξει εύκολα τη πόρτα.

Απλέ ή χειροκίνητες τζαμόπορτες θα βρείτε σε πάρα πολλά καταστήματα όπως καταστήματα ρούχων, φαρμακεία, κομμωτήρια κλπ καθώς και σε γραφεία. Στους χώρους που προαναφέραμε η τζαμόπορτα είναι σαν επέκταση της βιτρίνας κι επιτρέπει στο πελάτη να έχει καλύτερη επαφή με την επιχείρηση και τον χώρο. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τζαμόπορτες μπορούν επίσης να πάρουν και τη μορφή γκαραζόπορτας και μπορείτε να τις βρείτε κυρίως σε συνεργεία αλλά και γκαράζ αυτοκινήτων.

Πόσο ασφαλής είναι μια τζαμόπορτα;

Θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ένα πολύ βασικό πράγμα: οι τζαμόπορτες, άσχετα από το για ποιον χώρο ή για ποια χρήση προορίζονται, δεν κατασκευάζονται από συμβατικό γυαλί. Με άλλα λόγια, το τζάμι στο παράθυρο σας έχει πολύ λίγα κοινά σημεία με το υλικό μιας τζαμόπορτα και ας είναι φαινομενικά δύο είδη κατασκευασμένα από το ίδιο ή τουλάχιστον ένα πολύ παρόμοιο υλικό. Το τζάμι που χρησιμοποιείται για τη κατασκευή μιας τζαμόπορτας για κατάστημα ή γραφείο είναι πολύ ανθεκτικό και δεν σπάει παρά μόνο αν του ασκηθεί σημαντική βία.

Οι τζαμόπορτες είτε είναι αυτόματες είτε χειροκίνητες μπορούν να κλειδώσουν με ειδικές κλειδαριές, οπότε στην ουσία κλείνουν και προσφέρουν την ίδια ασφάλεια με συμβατικές πόρτες. Εννοείται ότι όπως με κάθε πόρτα καταστήματος, αν θέλετε η επιχείρηση σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής και θωρακισμένη, θα πρέπει να τοποθετήσετε και ρολά ασφαλείας καταστημάτων στον χώρο σας, έτσι ώστε να κρατήσετε τους κλέφτες όσο το δυνατόν πιο μακριά από την επιχείρηση σας και την πόρτα σας. Με άλλα λόγια λοιπόν, οι τζαμόπορτες καταστημάτων είναι αρκετά ασφαλείς, αλλά θα πρέπει να ενισχύονται και με ρολά ασφαλείας για την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Ποιες είναι οι τιμές για τζαμόπορτες;

Όπως και με κάθε πόρτα, η τιμή μιας τζαμόπορτας εξαρτάται από το μέγεθος της, από το υλικό και το σχέδιο της. Εννοείται ότι όσο ποιο μεγάλη είναι μια πόρτα, τόσο πιο μεγάλο θα είναι και το κόστος της ενώ και το κάθε υλικό έχει το δικό του κόστος. Για αν μάθετε πόσο ακριβώς θα κοστίσει μια τζαμόπορτα για το κατάστημα σας, θα πρέπει α επικοινωνήσετε με μια επιχείρηση του κλάδου για να γίνει μελέτη του χώρου κι εκτίμηση του κόστους.

Επιχειρήσεις και Συστήματα Φορτοεκφόρτωσης: Τα Οφέλη
Άρθρα

Επιχειρήσεις και Συστήματα Φορτοεκφόρτωσης: Τα Οφέλη

Σε ποιες επιχειρήσεις συναντάμε τα Συστήματα Φορτοεκφόρτωσης; Ποια τα Οφέλη;

Τα συστήματα φορτοεκφόρτωσης τα συναντάμε σε αρκετές επιχειρήσεις, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται τι είναι αυτά τα συστήματα και σε ποιες επιχειρήσεις ταιριάζουν. Από τον τίτλο και μόνο μπορεί κανείς να καταλάβει ότι τα συστήματα αυτού του τύπου απευθύνονται σε επιχειρήσεις που ασχολούνται συχνά με την μεταφορά φορτίων – συνήθως μεγάλων – από και προς τους χώρους της επιχείρησης. Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια σημαίνει ότι τέτοια συστήματα θα βρούμε σε επιχειρήσεις logistics, αποθήκες και μεγάλα πολυκαταστήματα ή / και σούπερ μάρκετ.

Τι κάνουν τα συστήματα φορτοεκφόρτωσης;

Με απλά λόγια, τα συστήματα αυτά βοηθούν την εύκολη μεταφορά εμπορευμάτων. Βοηθούν τα φορτηγά να ξεφορτώσουν αλλά και να παραλάβουν εμπορεύματα και άλλα αντικείμενα με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Είναι δηλαδή ένας τρόπος για να εξασφαλίσεις μια επιχείρηση την ομαλή λειτουργία της αλλά και να γλιτώσει το κόστος που μπορεί να προκύψει από ζημιές σε εμπορεύματα που στέλνει η ίδια σε άλλες επιχειρήσεις ή παραλαμβάνει. Λόγω του μεγέθους των συστημάτων αυτά, τα συναντάμε κυρίως σε επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους και με μεγάλη έκταση εγκαταστάσεων.

Από τι αποτελείται ένα σύστημα φορτοεκφόρτωσης;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το σύστημα αυτό είναι στην ουσία ένα ειδικό dock ή στα ελληνικά μια ειδική αποβάθρα στην οποία μπορεί να παρκάρει το φορτηγό και να φορτώσει ή να ξεφορτώσει εύκολα και γρήγορα. Η αποβάθρα αυτή είναι με απλά λόγια ένα άνοιγμα στον τοίχο της επιχείρησης ή της αποθήκης. Ας δούμε λοιπόν τώρα από πια μέρα μπορεί να αποτελείται.

Ράμπα φορτοεκφόρτωσης

Η ράμπα φορτοεκφόρτωσης είναι αυτό ακριβώς που λέει και το όνομα της. Είναι μια ράμπα η οποία έχει σαν σκοπό να βοηθάει την μεταφορά εμπορευμάτων όταν υπάρχει διαφορά ύψους ανάμεσα στην είσοδο του σταθμού φορτοεκφόρτωσης και το έδαφος της αποθήκης. Οι ράμπες αυτές μπορεί να είναι σταθερές, δηλαδή να είναι μόνιμες κατασκευές ή να είναι και ράμπα φόρτωσης μότο, δηλαδή ράμπα με μηχανισμό που την ανεβοκατεβάζει έτσι ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες που προκύπτουν κάθε φορά ή για να μην εμποδίζει η ράμπα την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης και συγκεκριμένα της αποθήκης.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ράμπες φόρτωσης μπορούμε να βρούμε και σε επιχειρήσεις που δεν έχουν ολοκληρωμένο σύστημα φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων. Οι υδραυλικές ράμπες φόρτωσης είναι πολύ χρήσιμες και γενικά τις συναντάμε σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις και αποθήκες.

Φυσούνες

Οι φυσούνες φραγής είναι φυσούνες οι οποίες φροντίζουν ώστε η ράμπα ή το σύστημα φορτοεκφόρτωσης να προστατεύονται από τα στοιχεία της φύσης κατά τη διαδικασία της φόρτωσης ή της εκφόρτωσης εμπορευμάτων. Οι φυσούνες αυτές στην ουσία επεκτείνονται ώστε να «σφραγίσουν» το άνοιγμα φορτοεκφόρτωσης, δηλαδή κλείνουν το κενό ανάμεσα στο άνοιγμα της αποθήκης ή του σταθμού φόρτωσης και της πόρτας του φορτηγού. Χάρη στις φυσούνες αυτές μπορεί να γίνει η διαδικασία φορτοεκφόρτωσης με ασφάλεια ακόμη και κάτω από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες.

Οδηγοί τροχών

Οι σταθμοί ή αποβάθρες φορτοεκφόρτωσης απαιτούν μεγάλη ακρίβεια από τον οδηγό του φορτηγού αφού στην ουσία πρέπει με την όπισθεν να φτάσει σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο έτσι ώστε να μπορεί να ανοίξει η ράμπα φόρτωσης, η πόρτα του σταθμού και η φυσούνα αν υπάρχει. Για να γίνει αυτό λοιπόν, χρησιμοποιούνται ειδικοί οδηγοί τροχών και τάκοι, οι οποίοι βοηθούν τον οδηγό να «παρκάρει» με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια. Είναι κάτι πολύ απλό, αλλά εξαιρετικά χρήσιμο αφού προσφέρει εγγύηση για την ασφαλή λειτουργία του όλου συστήματος.

Πόσο κοστίζει ένα σύστημα φορτοεκφόρτωσης;

Το κόστος ενός τέτοιου συστήματος δεν είναι σταθερό κι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα μέρη του συστήματος, δηλαδή ποια και όσα είναι. Για παράδειγμα, οι τιμές για ράμπες φορτοεκφόρτωσης μπορεί να ξεφύγουν αν είναι αυτόματες ενώ οι χειροκίνητες ράμπες είναι πολύ πιο φθηνές σχετικά. Είναι λοιπόν καλό να ελέγξει ένας ειδικός τον χώρο σας και να σας πληροφορήσει για το πώς ακριβώς πρέπει να είναι το σύστημα.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις πυροκουρτίνες
Άρθρα

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις πυροκουρτίνες

Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να συμβούν σε μία επιχείρηση είναι η πυρκαγιά. Ο λόγος που του λέμε αυτό είναι απλά επειδή η πυρκαγιά μπορεί όχι μόνο να καταστρέψει τα πάντα μέσα σε κάποιο κτίριο αλλά και να κοστίσει ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο κίνδυνος δεν είναι μόνο η ίδια η φωτιά αλλά και ο καπνός ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί και πιο επικίνδυνός αφού δεν είναι σπάνιο να βρει κάποιος καταφύγιο από τη πυρκαγιά αλλά να πεθάνει από τον καπνό και τις άλλες αναθυμιάσεις.

Η πυρασφάλεια λοιπόν όπως μπορείτε να καταλάβετε είναι τόσο σημαντική για ένα κατάστημα ή μία επιχείρηση γενικότερα που είναι υποχρεωτικό από τον νόμο να έχει μέτρα για τη προστασία των πελατών αλλά και των υπαλλήλων της από τη φωτιά. Εννοείται ότι μέσα όπως τα συστήματα πυρόσβεσης και οι πυροσβεστήρες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά όταν ξεκινά μία πυρκαγιά ώστε να περιοριστεί γρήγορα η εξάπλωση της, δεν είναι όμως τα μόνα μέσα.

Οι πυράντοχες πόρτες είναι επίσης υποχρεωτικές από το νόμο και βοηθούν στο να δημιουργηθούν χώροι ασφαλείς από τη φωτιά και τον καπνό. Το πρόβλημα με τις πόρτες πυρασφάλειας όμως είναι το γεγονός ότι μπορούν να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα σημεία – σε διόδους. Τι γίνεται όμως στους μεγαλύτερους χώρους, ειδικά αν αυτοί είναι ανοιχτοί; Σε αυτή τη περίπτωση η λύση είναι οι πυροκουρτίνες. Ας δούμε τι πρέπει να ξέρετε γι’ αυτές.

Τι είναι οι πυροκουρτίνες;

Οι πυροκουρτίνες είναι αυτό ακριβώς που λέει και το όνομα τους. Είναι δηλαδή κουρτίνες κατασκευασμένα από ειδικά πυράντοχα υλικά. Σκοπός τους είναι να καθυστερούν την πρόοδο της πυρκαγιάς αλλά και να ανακατευθύνουν τον καπνό ή να δημιουργήσουν τις όσο το δυνατόν πιο κατάλληλες προϋποθέσεις για την έγκαιρη και ασφαλή εκκένωση του χώρου από το προσωπικό και τους πελάτες. Το πλεονέκτημα της πυροκουρτίνας είναι ότι μπορεί να τοποθετηθεί σχεδόν παντού και να εξυπηρετήσει οποιοδήποτε σχεδόν σχέδιο πυρασφάλειας. Όταν τα εν λόγω μέσα πυρασφάλειας είναι απενεργοποιημένα, είναι συνήθως μαζεμένα σε ρολό, οπότε και πιάνουν ελάχιστο χώρο ενώ δεν γίνονται και αντιληπτά από τους πελάτες, οπότε και δεν επηρεάζεται η αισθητική του χώρου.

Πως δουλεύει η πυροκουρτίνα;

Η πυροκουρτίνα είναι ένας σχετικά απλός μηχανισμός, στην ουσία δουλεύει με τον ίδιο τρόπο που δουλεύει μία τέντα, η οποία όμως ανοίγει κάθετα και όχι παράλληλα σε σχέση με το έδαφος. Η κουρτίνα είναι όπως είπαμε μαζεμένη σε ρολό και ένας ειδικός μηχανισμός – ο οποίος μπορεί απλά να είναι ένα βαρίδι – αναλαμβάνει να την κατεβάσει άμεσα μόλις ξεσπάσει η πυρκαγιά. Ου πυροκουρτίνες μπορεί να είναι αυτόματες αλλά και χειροκίνητες. Με άλλα λόγια, ο έλεγχος τους μπορεί να γίνεται από το σύστημα πυρόσβεσης και να κατεβαίνουν μόλις θα ενεργοποιηθεί και αυτό ή με το πάτημα κάποιου κουμπιού. Εννοείται ότι συχνά χρησιμοποιούνται και οι δύο μέθοδοι για μέγιστη σιγουριά.

Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε πυροκουρτίνες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι να φέρει πιστοποίηση στην οποία να αναφέρεται ξεκάθαρα ο χρόνος ασφάλειας που μπορεί να προσφέρει. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό και φυσικά αυτό είναι που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την τιμή του, όπως θα δούμε και παραπάνω. Θα πρέπει πάντα λοιπόν να προτιμάτε πιστοποιημένα προϊόντα για να είστε σίγουροι ότι αν χρειαστούν θα προσφέρουν όντως ασφάλεια.

Που κυμαίνονται οι τιμές για πυροκουρτίνες;

Όπως είπαμε και πριν, οι τιμές καθορίζονται κυρίως από την ύπαρξη πιστοποίησης για την αντοχή του υλικού. Όσο πιο μεγάλος ο χρόνος ασφάλειας που παρέχει μία κουρτίνα, τόσο μεγαλύτερο και το κόστος της. Επιπλέον, τη τιμή επηρεάζει και το σύστημα ελέγχου κι ενεργοποίησης της πυροκουρτίνας. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να σας γίνουν ειδικές προσφορές αν επιλέξετε να αγοράσετε πολλές κουρτίνες, καθώς η κάθε κουρτίνα συνήθως πωλείται μεμονωμένα.

Το καλοκαίρι τελείωσε. Πώς να προστατέψετε το εξοχικό σας
Άρθρα

Το καλοκαίρι τελείωσε. Πώς να προστατέψετε το εξοχικό σας

Το εξοχικό σας σίγουρα σας χάρισε πολλές κι ευχάριστες καλοκαιρινές μέρες και φέτος, παρά τη δύσκολη χρονιά που ζούμε. Η αλήθεια είναι πως κάθε φορά που φεύγουμε από το εξοχικό μας, «ο αποχωρισμός» είναι δύσκολη υπόθεση. Από τη μια είναι το γεγονός ότι αφήνουμε την άδεια και τη ξεγνοιασιά κι επιστρέφουμε στη καθημερινότητα και τη δουλειά. Από την άλλη, μας ανησυχεί πολύ η ασφάλεια του εξοχικού. Κάθε χρόνο ακούγονται ιστορίες ανθρώπων που γύρισαν στο εξοχικό τους για να το βρουν σε πολύ άσχημη κατάσταση μετά από την «επίσκεψη» ανεπιθύμητων. Οι διαρρήκτες των εξοχικών μάλιστα πριν κλέψουν ό,τι μπορούν, δεν είναι και ασυνήθιστο να περνάνε και κάποιες μέρες ή ακόμη κι εβδομάδες μέσα στο σπίτι, πολλές φορές μάλιστα «φουσκώνοντας» τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του τηλεφώνου του σπιτιού.

Ας δούμε λοιπόν μερικές απλές συμβουλές για να προστατέψετε το εξοχικό σας και του χρόνου να το βρείτε ακριβώς όπως το αφήσατε.

Επενδύστε σε μία καλή αυλόπορτα

Οι αυλόπορτες είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του εξοχικού. Στην ουσία, ασφαλίζουν την πρώτη δίοδο προς το οικόπεδο του εξοχικού σας και το ίδιο το κτίριο. Δεν είναι σπάνιο να επενδύσει κανείς χρήματα σε κάγκελα και περίφραξη αλλά να τοποθετήσει μία πάρα πολύ φθηνή αυλόπορτα, προσκαλώντας στην ουσία τους διαρρήκτες στο σπίτι του. Οι αυλόπορτες βγαίνουν σε πολλά σχέδια και τύπους έτσι ώστε να μπορέσετε να επιλέξετε μία που να ταιριάζει στον χώρο και τα γούστα σας.

Οι ανοιγόμενες αυλόπορτες είναι ιδανική λύση για μικρές σχετικά εισόδους που βρίσκονται κοντά στον τοίχο της περίφραξης. Αν η είσοδος της αυλής σας έχει μεγάλο άνοιγμα και βρίσκεται στο  κέντρο της περίφραξης, μπορείτε να επιλέξετε συρόμενες γκαραζόπορτες οι οποίες και είναι πιο πρακτικές αφού απαιτούν λιγότερη προσπάθεια από τις ανοιγόμενες για το άνοιγμα και κλείσιμο τους, δεδομένου ότι οι πρώτες αποτελούνται συχνά από δύο κομμάτια ενώ οι συρόμενες είναι συνήθως μονοκόμματες.

Για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια μπορείτε να επενδύσετε σε μία αυτόματη αυλόπορτα την οποία και θα μπορείτε να ανοίξετε από το αυτοκίνητο ή το σπίτι σας χωρίς να χρειαστεί να εκθέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο, Οι εν λόγω αυλόπορτες είναι στην ουσία απλές πόρτες στις οποίες τοποθετείται ένα ειδικό μοτέρ για αυλόπορτες που τις μετατρέπει σε αυτόματες.

Όσον αφορά τις τιμές για αυλόπορτες, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο και το σχέδιο τους. Οι χειροκίνητες αυλόπορτες εννοείται ότι είναι πιο φθηνές από τις αυτόματες αφού δεν έχουν ηλεκτρικά ή ηλεκτρονικά μέρη. Επιπλέον, υπάρχουν αυλόπορτες με απλά σχέδια και άλλες που έχουν πιο έντονα σχέδια και χρώματα, οπότε και θεωρούνται είδος πολυτελείας και χρεώνονται ανάλογα. Όποιο και να είναι όμως το budget σας, να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε μία πόρτα στα μέτρα και τα γούστα σας.

Βάλτε έναν συναγερμό

Εννοείται ότι ο συναγερμός είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση αποτροπής κλεφτών αφού η παρουσία του θα κάνει κάποιον να το σκεφτεί διπλά και τριπλά πριν δοκιμάσει να κάνει διάρρηξη. Οι σύγχρονοι συναγερμοί μπορούν να ειδοποιήσουν τον ιδιοκτήτη με SMS ή και τηλέφωνο σε περίπτωση που χτυπήσουν ώστε να μπορέσει να ειδοποιήσει άμεσα την Αστυνομία ή κάποιο γείτονα. Ακόμη λοιπόν και αν το εξοχικό σας είναι απομακρυσμένο και σκέφτεστε ότι δεν θα ακούσει κανείς τον συναγερμό, καλό θα ήταν να υπάρχει αφού μπορεί να σας ειδοποιήσει.

Τοποθετείστε κλειδαριές ασφαλείας παντού

Τέλος, καλό θα ήταν να φερθείτε στο εξοχικό σας σαν να είναι το πρώτο σας σπίτι. Τοποθετείστε κλειδαριές και πόρτες ασφαλείας όπου μπορείτε ώστε να κάνετε την είσοδο των κλεφτών όσο το δυνατόν πιο δύσκολη. Μπορεί το έξοδο των πορτών ασφαλείας για το εξοχικό να σας φαίνεται λίγο υπερβολικό, αλλά μπορεί να σας γλυτώσει από πολλές ζημιές και προβλήματα στο μέλλον. Είναι μία επένδυση που αξίζει.

Τα πλεονεκτήματα και οφέλη μιας συρόμενης γκαραζόπορτας
Άρθρα

Τα πλεονεκτήματα και οφέλη μιας συρόμενης γκαραζόπορτας

Κάθε γκαράζ χρειάζεται την πόρτα του για να προστατεύεται από τα στοιχεία της φύσης αλλά και από τους κλέφτες και τα αδιάκριτα βλέμματα. Με άλλα λόγια, η γκαραζόπορτα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια του γκαράζ κι ενός χώρου γενικότερα. Τι γίνεται όμως αν η δίοδος στην οποία πρέπει να τοποθετηθεί η γκαραζόπορτα είναι αρκετά μεγάλη ή τόσο χαμηλή που δεν χωράει να μπει μια γκαραζόπορτα ρολό; Στις περιπτώσεις αυτές, η λύση είναι οι συρόμενες γκαραζόπορτες. Ας δούμε λοιπόν τι είναι αυτές οι πόρτες και ποια είναι τα πλεονεκτήματα τους.

Τι είναι οι συρόμενες γκαραζόπορτες

Όπως μπορείτε να καταλάβετε και από το όνομα τους, οι γκαραζόπορτες αυτές στην ουσία ανοίγουν σέρνοντας τις προς το πλάι. Συνήθως μιλάμε για μονοκόμματες κατασκευές, ωστόσο υπάρχουν και πτυσσόμενες συρόμενες γκαραζόπορτες, αλλά δεν είναι τόσο διαδεδομένες. Μπορούν να είναι είτε χειροκίνητες, είτε αυτόματες. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και τα πλεονεκτήματα τους.

Προσαρμόζονται σε κάθε περίπτωση

Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν οι συρόμενες γκαραζόπορτες είναι το γεγονός ότι δεν βγαίνουν σε τυποποιημένα μεγέθη, σε αντίθεση με τις περισσότερες πόρτες άλλου τύπου και ειδικά τις πόρτες – ρολό. Αυτό σημαίνει ότι η δίοδος στην οποία θα τοποθετηθεί μια τέτοια πόρτα δεν είναι ανάγκη να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια μεγέθους και μορφής. Η πόρτα μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτή ώστε να ταιριάζει τέλεια. Αυτό είναι που κάνει αυτές τις πόρτες ιδανική επιλογή για διόδους μεγάλων γκαράζ αλλά και για εισόδους συγκροτημάτων σπιτιών. Αν λοιπόν μια πιο «παραδοσιακή» γκαραζόπορτα δεν μπορεί να σας καλύψει, ίσως μια συρόμενη να είναι μονόδρομος.

Μεγάλη ποικιλία υλικών

Ένα άλλο πλεονέκτημα των πορτών αυτού του τύπου είναι το γεγονός ότι οι συρόμενες γκαραζόπορτες τιμές είναι επίσης προσαρμόσιμες. Δεδομένου ότι μπορούν πολλά διαφορετικά υλικά να χρησιμοποιηθούν για τη κατασκευή μιας τέτοιας πόρτας – όπως είπαμε πριν δεν είναι τυποποιημένες – τα οποία μπορεί να είναι χάλυβας, αλουμίνιο, πλαστικό ή ακόμη και ξύλο, είτε μόνα τους είτε σε κάποιους συνδυασμούς, η τιμή της πόρτας μπορεί να προσαρμοστεί στο budget του ενδιαφερόμενου. Το υλικό μαζί με το μέγεθος της πόρτας είναι οι κύριοι παράγοντες διαμόρφωσης της τιμής μιας συρόμενης γκαραζόπορτας. Επιλέγοντας τα σωστά υλικά λοιπόν, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αποκτήσει μεγάλη ασφάλεια με κόστος εντός του budget του.

Μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα

Μια πόρτα δεν αρκεί να είναι μόνο ασφαλής, πρέπει να έχει και όμορφη εξωτερική εμφάνιση αφού στην ουσία αποτελούν μέρος της εξωτερικής εμφάνισης, της πρόσοψης του σπιτιού. Οι συρόμενες γκαραζόπορτες λοιπόν μπορούν να διαμορφωθούν και αισθητικά ακριβώς όπως τις θέλει ο κάθε πελάτης, έτσι ώστε να ταιριάζουν τέλεια με το υπόλοιπο σπίτι του. Μπορούν να βγουν σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να ανταποκρίνονται τέλεια στην αισθητική του ενδιαφερόμενου. Μπορεί ακόμη να γίνουν και τεχνοτροπίες όπως η απομίμηση της υφής και της μορφής του ξύλου ώστε μια οικονομική πόρτα να μοιάζει ξύλινη και πολύ πιο ακριβή και πολυτελής.

Μπορούν να αυτοματοποιηθούν

Εννοείται ότι όπως όλες οι γκαραζόπορτες έτσι και οι συρόμενες μπορούν να αυτοματοποιηθούν, πώς γίνεται όμως αυτή η αυτοματοποίηση; Με απλά λόγια, τοποθετείται ένα ειδικό μοτέρ στον μηχανισμό της πόρτας το οποίο και αναλαμβάνει να ανοίγει και να κλείνει την πόρτα χωρίς να χρειαστεί να ασκήσει κάποια προσπάθεια ο χρήστης, αρκεί τις περισσότερες φορές να πατήσει ένα κουμπί είτε σε κάποιο πάνελ είτε σε κάποιο τηλεκοντρόλ γκαραζόπορτας. Με άλλα λόγια, μια αυτόματη γκαραζόπορτα μπορεί να ανοίγει και να κλείνει χωρίς καν να χρειαστεί να βγει ο χρήστης από το αυτοκίνητο του.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε λοιπόν, αυτό που κάνει πραγματικά τις συρόμενες γκαραζόπορτες να ξεχωρίζουν από τις άλλες, είναι το γεγονός ότι μπορούν να προσαρμοστούν πλήρως στις ανάγκες της κάθε διόδου και του κάθε χρήστη. Σε αντίθεση με τις άλλες τυποποιημένες πόρτες λοιπόν, οι συρόμενες μπορούν να καλύψουν ακόμη και τις πιο μεγάλες και ιδιαίτερες ανάγκες.

Από τι αποτελείται μια γκαραζόπορτα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται
Άρθρα

Από τι αποτελείται μια γκαραζόπορτα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται

Η γκαραζόπορτα είναι απαραίτητη για κάθε γκαράζ αφού στην ουσία ένα γκαράζ χωρίς τη πόρτα του είναι σαν ένα σπίτι που έχει την πόρτα του όχι απλά ξεκλείδωτη, αλλά ορθάνοιχτη. Αυτό φαίνεται πως το καταλαβαίνουν όλοι οι κάτοχοι γκαράζ, ωστόσο συχνά παρατηρούνται καθυστερήσεις στη τοποθέτηση μιας τέτοιας πόρτας οι οποίες και προκαλούνται από αμφιβολίες που έχει ο ιδιοκτήτης επειδή όπως είναι λογικό δεν ξέρει πολλά για τις γκαραζόπορτες και φοβάται μην πιαστεί κορόιδο από κάποιον επιτήδειο.

Εδώ λοιπόν θα δούμε τα βασικά μέρη μιας γκαραζόπορτας για να καταλάβετε από τι αποτελείται ο κάθε τύπος προκειμένου να μπορέσετε να επιλέξετε στη σωστή για το γκαράζ σας.

Τα μέρη μιας γκαραζόπορτας

Πριν να δούμε να μέρη μιας γκαραζόπορτας θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει ένας τύπος. Με άλλα λόγια, δεν είναι όλες οι γκαραζόπορτες ίδιες. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι οι σπαστές και οι μονοκόμματες, οπότε όπως είναι λογικό, κάθε τύπος αποτελείται και από διαφορετικά μέρη.

Μέρη μονοκόμματης γκαραζόπορτας

Όπως μπορείτε να καταλάβετε και από το όνομα της συγκεκριμένης κατηγορίας, οι πόρτες αυτές αποτελούνται από ένα κομμάτι και στην ουσία ανοίγουν και κλείνουν σαν ένα σώμα. Το άνοιγμα τους μπορεί να γίνεται είτε προς τα πάνω είτε προς το πλάι, οπότε μιλάμε για συρόμενη γκαραζόπορτα. Μια τέτοιου τύπου πόρτα λοιπόν αποτελείται από την ίδια την πόρτα και από τον μηχανισμό ανοίγματος της, ο οποίος και διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο που ανοίγει. Είναι με άλλα λόγια οι πιο απλές γκαραζόπορτες.

Μέρη σπαστής γκαραζόπορτας

Η πόρτα σε μια σπαστή γκαραζόπορτα δεν είναι φυσικά μονοκόμματη. Αποτελείται από «φέτες» οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με ειδικό τρόπο ώστε να μπορούν να γίνονται ρολό όταν η πόρτα ανοίγει. Οι πόρτες αυτές είναι μια πολύ καλή λύση για τη προστασία διόδων όπου δεν υπάρχει ο χώρος για τη τοποθέτηση μονοκόμματης πόρτας. Οι σπαστές γκαραζόπορτες λοιπόν, αποτελούνται από τις ειδικές φέτες που προαναφέραμε αλλά και από τον μηχανισμό ανοίγματος, ο οποίος διαφέρει ανάλογα με το αν η πόρτα ανοίγει προς τα πάνω ή στο πλάι.

Αυτόματες γκαραζόπορτες

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όλες οι γκαραζόπορτες μπορεί να είναι αυτόματες ή χειροκίνητες. Αν είναι αυτόματες, εννοείται ότι στο σύστημα προστίθεται ακόμη ένα στοιχείο, το μοτέρ για γκαραζόπορτες. Το μοτέρ αυτό στην ουσία αναλαμβάνει την αυτόματη λειτουργία της πόρτας, δηλαδή την ανοίγει και την κλείνει χωρίς να χρειάζεται να ασκήσει κάποια φυσική δύναμη ο χρήστης. Το μοτέρ γκαραζόπορτας λαμβάνει εντολές από πάνελ ελέγχου ή / και από ειδικό τηλεκοντρόλ. Όλες οι αυτόματες γκαραζόπορτες έχουν μηχανισμούς ασφαλείας ώστε να μπορούν να δουλεύουν και χειροκίνητα αν κοπεί η παροχή ενέργειας στο μοτέρ ή να σταματούν αν συναντήσουν κάποιο εμπόδιο κατά το κλείσιμο ή το άνοιγμα της πόρτας. Εννοείται ότι αν πάθει κάτι το μοτέρ θα χρειαστεί να γίνει επισκευή γκαραζόπορτας, γι’ αυτό και θα πρέπει το όλο σύστημα να ελέγχεται τακτικά.

Υλικά γκαραζόπορτας

Οι γκαραζόπορτες μπορούν να κατασκευαστούν από διάφορα υλικά, αλλά γενικά, μεγαλύτερη ελευθερία υπάρχει στις μονοκόμματες πόρτες. Οι εν λόγω πόρτες μπορούν να προσαρμοστούν πλήρως στις ανάγκες και τα γούστα του πελάτη, οπότε και μπορούν να κατασκευαστούν από πολλά υλικά με τα δημοφιλέστερα να είναι το αλουμίνιο, ο χάλυβας και το μασίφ ξύλο. Εννοείται ότι οι γκαραζόπορτες τιμές εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την επιλογή του υλικού κατασκευής τους.

Όσον αφορά τις σπαστές, οι φέτες που προαναφέραμε συνήθως αποτελούνται από ένα «σάντουιτς» υλικών: έχουμε δύο κομμάτια χαλύβδινης λαμαρίνας ανάμεσα στα οποία τοποθετείται ειδική πολυουρεθάνη για άριστη θερμομόνωση και ηχομόνωση. Όσον αφορά το εξωτερικό μέρος του «σάντουιτς», μπορεί να βαφτεί σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων ενώ είναι δυνατόν να του δοθούν και η μορφή και υφή ξύλου. Μπορούν να τοποθετηθούν ακόμη και παραθυράκια ή φεγγίτες για να μπαίνει και φυσικό φως στον χώρο σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν και φέτες μασίφ ξύλου, ωστόσο το κόστος θα ανέβει αρκετά.