Τι είναι το μοτέρ γκαραζόπορτας
Οι σύγχρονες γκαραζόπορτες χρησιμοποιούν αυτοματισμούς για τη λειτουργία τους. Όλο και πιο σπάνια, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων προτιμούν εκείνες με χειροκίνητη λειτουργία. Από την άλλη, υπάρχουν οι ηλεκτρικοί, όπου με την χρήση ενός τηλεχειριστηρίου η είσοδος και έξοδος από το γκαράζ γίνεται πιο εύκολα από ποτέ, απομακρυσμένα και χωρίς ιδιαίτερα θέματα. Είτε ηλεκτρικοί είτε χειροκίνητοι, οι αυτοματισμοί περιλαμβάνουν ένα μοτέρ, το οποίο είναι η καρδιά του συστήματος τους.
Το μοτέρ γκαραζόπορτας είναι εκείνο που συντονίζει το άνοιγμα και κλείσιμο μιας πόρτας γκαράζ, καθώς και την ταχύτητα που συμβαίνει. Όταν αναφερόμαστε στο χειροκίνητο, θα πρέπει ασκώντας φυσική δύναμη στη λαβή, να ξεκινήσει η διαδικασία του ανοιγοκλεισίματος. Αρκετές φορές απαιτείται αρκετή προσπάθεια, για τη μετακίνηση της. Στο ηλεκτρικό, υπάρχουν οι επιλογές μοτέρ με λειτουργία ρεύματος AC (εναλλασσόμενης τάσης) ή DC (συνεχόμενης τάσης). Στην πρώτη περίπτωση, η ταχύτητα διατηρείται σταθερή, ενώ στη δεύτερη, η ταχύτητα είναι αργή στην αρχή, αυξάνεται καθώς η γκαραζόπορτα σηκώνεται, και γίνεται πάλι αργή, όταν πχ. ακουμπά στο έδαφος.
Τύποι μοτέρ γκαραζόπορτας
Ας δούμε πιο αναλυτικά τους τύπους μοτέρ, και ποιο είναι το κατάλληλο για τοποθέτηση:
Περιγραφή διαφορετικών τύπων μοτέρ
Υδραυλικά: Προορίζονται για πολύ συχνή οικιακή χρήση ή για βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αντέχουν στον χρόνο, ενώ προορίζονται για μετακίνηση πολύ βαριών γκαραζοπορτών.
Ηλεκτρικά: Όλοι οι χειροκίνητοι μηχανισμοί με την προσθήκη ενός ειδικού μοτέρ, μπορούν να μετατραπούν σε ηλεκτροκίνητους. Είναι αυτονόητο, πως αποτελούν την πιο εύκολη και γρήγορη λύση, όσον αφορά την χρήση μιας γκαραζόπορτας, – ανεξαρτήτως τύπου.
Υποκατηγορία μοτέρ
Ανοιγόμενο: Ιδανικό για γκαραζόπορτες που λειτουργούν με υδραυλικό μοτέρ, όπου το άνοιγμα των βραχιόνων κυμαίνεται μεταξύ 90º έως 360º.
Συρόμενο: Ιδανικό για μεγάλη διάρκεια ζωής, ενώ παρέχει αθόρυβη λειτουργία, χάρη στην χαμηλή τάση ρεύματος που κινητοποιεί την ράγα, ώστε να μετακινηθεί η γκαραζόπορτα.
Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο μοτέρ ανάλογα με τη γκαραζόπορτα
Αρχικά, για να επιλέξετε το κατάλληλο μοτέρ, θα πρέπει να αποφασίσετε ποιον τύπο γκαραζόπορτας θα τοποθετήσετε στο ακίνητο σας. Σαν συνέπεια, θα γίνει και η ανάλογη επιλογή του μοτέρ. Ας υπενθυμίσουμε πως υπάρχουν εκείνες που ανοίγουν προς τα επάνω είτε με ρολά ασφαλείας είτε με μονοκόμματη πόρτα. Άλλη κατηγορία είναι η σπαστή που ανοίγει προς τα μέσα ή έξω, διπλώνοντας τα φύλλα της, η συρόμενη με ροδάκια πλαγίως, αλλά και η μονοκόμματη που ανοίγει κάθετα.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε τύπου
- Τα μοτέρ σε χειροκίνητους μηχανισμούς, είναι ασφαλή όσον αφορά μια διακοπή ρεύματος και αυτό είναι το πλεονέκτημα τους. Ένα αρνητικό που έχουν είναι η φυσική δύναμη που πρέπει να ασκήσετε μέσω της λαβής, εκτός αν πρόκειται για υδραυλικά τηλεσκοπικά. Σε αυτή την περίπτωση η κίνηση γίνεται άνετα.
- Τα μοτέρ σε ηλεκτροκίνητους μηχανισμούς, υπερτερούν τεχνολογικά μιας που μπορείτε να τους χειρίζεστε απομακρυσμένα, όπου κι αν βρίσκεστε με τη βοήθεια του ίντερνετ. Μπορείτε να ελέγχετε την κατάσταση ασφαλείας τους, αλλά και να τοποθετήσετε φωτοκύτταρο. Ένα μειονέκτημα τους είναι η περίπτωση διακοπής ρεύματος. Όμως, και εδώ υπάρχει η λύση, έχοντας πρόσβαση με χειροκίνητο τρόπο.
Πως λειτουργεί ένα μοτέρ γκαραζόπορτας
Οι βασικές αρχές λειτουργίας του μοτέρ είναι να κινεί συνήθως, τα γρανάζια του αυτοματισμού. Έτσι, επιτυγχάνεται η μετακίνηση της γκαραζόπορτας με σκοπό την είσοδο και έξοδο σας από το οίκημα.
Ένα από τα συχνά προβλήματα λειτουργίας του, είναι όταν η πόρτα δεν κλείνει σωστά. Δηλαδή, δεν εφάπτονται εντελώς είτε οι πλευρές της γκαραζόπορτας με το άνοιγμα είτε με το έδαφος. Ένα ακόμη θέμα που υφίσταται στα ηλεκτροκίνητα μοτέρ είναι όταν το τηλεχειριστήριο δεν λειτουργεί. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχετε τον έλεγχο της.
Ενδιαφέρεσαι για Μοτέρ Γκαραζόπορτας από την Δημήτριος Μενούνος Ε.Π.Ε;
Ζητήστε μας προσφορά και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.
Εγκατάσταση και συντήρηση
Βήματα για την εγκατάσταση μηχανισμού γκαραζόπορτας: Το πρώτο βήμα είναι να ερευνήσετε, ώστε να καταλήξετε στον πιο κατάλληλο ειδικό. Η επιλογή του, θα πρέπει να γίνει με κριτήριο την τεχνογνωσία που κατέχει, αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιεί. Πολλοί επιλέγουν κάποιο πιστοποιημένο συνεργείο τεχνικών, αλλά αυτό είναι αποκλειστικά στην κρίση σας. Όταν φτάσετε στο σημείο συμφωνίας για την εγκατάσταση του, κατά την επίσκεψη του, απομακρύνετε τυχόν κατοικίδια και παιδιά. Προσέξτε τον γύρω χώρο που τελούνται οι εργασίες για όλο το χρονικό διάστημα.
Διάγνωση και επισκευή προβλημάτων
Σημαντική είναι η αναγνώριση των πιο κοινών προβλημάτων ενός μοτέρ. Μπορεί να παρατηρήσετε πως μια ηλεκτροκίνητη γκαραζόπορτα κινείται χωρίς να έχετε δώσει εσείς την εντολή, δεν λειτουργεί πάντα ή η ταχύτητα της παρουσιάζει διακυμάνσεις. Τότε, θα πρέπει να καλέσετε κάποιον ειδικό άμεσα.
Άλλες περιπτώσεις που θα πρέπει να καλέσετε έναν επαγγελματία
- Όταν δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση στον έλεγχο, χάρη σε τεχνικό πρόβλημα του τηλεχειριστηρίου.
- Όταν το σύστημα της κολλάει συχνά, εμποδίζοντας την ομαλή κίνηση της
- Όταν ακούγεται αφύσικος θόρυβος, κατά τη λειτουργία της
- Όταν δεν ανοίγει και κλείνει σωστά
Συμπεράσματα
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η επιλογή ενός μοτέρ είναι σε άμεση συσχέτιση με τον τύπο της γκαραζόπορτας που θα τοποθετήσετε. Στην καθεμία, μπορεί να εφαρμοστεί μόνο εκείνο που είναι συμβατό μαζί της. Η συντήρηση είναι ύψιστης σημασίας και θα σας προστατέψει από πιθανές βλάβες, οι οποίες όχι μόνο θα σας κοστίσουν, αλλά θα υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και αντικατάστασης του. Κάνοντας τακτικούς ελέγχους και με την βοήθεια των ειδικών, θα εξασφαλίσετε την μακροχρόνια απόδοση του. Αποτελεί το σημαντικότερο εξάρτημα σε όλο τον αυτοματισμό, είτε χειροκίνητο είτε ηλεκτροκίνητο. Επενδύοντας σωστά, θα καταφέρετε να διατηρήσετε την γκαραζόπορτα σας σε καλή λειτουργία ακόμα και σε βάθος χρόνου.
Συχνές Ερωτήσεις
Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω το μοτέρ της γκαραζόπορτας μου;
Η αλλαγή ενός μοτέρ έχει να κάνει με τον τύπο της γκαραζόπορτας, δηλαδή το μέγεθος της. Κατ’ επέκταση, αυτό επηρεάζεται και από τον τύπο του που θα τοποθετηθεί. Τέλος, η συχνότητα χρήσης της, είναι ένας παράγοντας ακόμη. Σε γενικά πλαίσια, μετά από έναν κύκλο 10,000 χρήσεων, πιθανόν να χρειαστεί αλλαγή.
Τι πρέπει να κάνω αν το μοτέρ σταματήσει να λειτουργεί απότομα;
Σε αυτή την περίπτωση, καλέστε τον ειδικό για να εξακριβώσει το πρόβλημα. Μην προσπαθήσετε να το λύσετε μόνοι σας, γιατί το πιο πιθανό είναι να το επιδεινώσετε.