ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΠΟΙΟΤΗΤΑ - ΕΓΓΥΗΣΗ

Άρθρα

Γιατί τα καταστήματα στην κρίση μία ανεβάζουν και μια κατεβάζουν τα ρολά
Άρθρα

Γιατί τα καταστήματα στη κρίση μία ανεβάζουν και μια κατεβάζουν τα ρολά;

Ο πιο εύκολος τρόπος για να καταλάβει κανείς αν μία επιχείρηση είναι ανοιχτή ή κλειστή είναι να δει αν έχει κατεβασμένα ρολά. Τα ρολά ασφαλείας για επιχειρήσεις είναι το πρώτο και κυριότερο μέτρο ασφάλειας για κάθε κατάστημα ή επιχείρηση αλλά πέρα από το να εμποδίζουν κλοπές και διαρρήξεις, δείχνουν και στον κόσμο αν η επιχείρηση λειτουργεί ή όχι. Το κατέβασμα των ρολών είναι συνήθως προσωρινό και κρατά μερικές ώρες ή μέρες, δυστυχώς όμως στην εποχή της οικονομικής κρίσης και των καραντίνων λόγω Covid-19 η συχνότητα με την οποία οι επιχειρήσεις ανεβάζουν ρολά κάθε άλλο παρά δεδομένη και προβλέψιμη δεν είναι.

Γιατί οι επιχειρήσεις και τα εμπορικά καταστήματα ανεβοκατεβάζουν ρολά;

Όπως είπαμε και πριν, εννοείται ότι τα ρολά κατεβαίνουν όταν ο ημερήσιος ή εβδομαδιαίος κύκλος μίας επιχείρησης κλείσει, οπότε και ο χώρος θα μείνει χωρίς προσωπικό. Με κλειστά ρολά, μία ληστεία ή διάρρηξη είναι πολύ δύσκολο να συμβεί. Με άλλα λόγια, τα κλειστά ρολά εξασφαλίζουν την ασφάλεια αλλά και τη λειτουργία ενός καταστήματος ή άλλης επιχείρησης. Το κατέβασμα αυτό διαρκεί μέχρι την έναρξη του επόμενου κύκλου ο οποίος συνήθως απέχει μερικές μέρες ή ώρες από το κατέβασμα των ρολών, πάντα με βάση τις ώρες λειτουργίας του εκάστοτε μαγαζιού.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο παρατηρείται το φαινόμενο τα ρολά μιας επιχείρησης να κατεβαίνουν για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα ή και μόνιμα. Γιατί μπορεί όμως να συμβαίνει αυτό;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ειδικά για όποιον παρακολουθεί στενά την επικαιρότητα: η αστάθεια και η αβεβαιότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της τελευταίας δεκαετίας. Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από την αβεβαιότητα για ένα κατάστημα ή μία επιχείρηση, ειδικά αν είναι μικρού μεγέθους και δεν έχει αποθηκευμένους πόρους ώστε να αντέξει μέχρι να «περάσει η καταιγίδα». Ας δούμε όμως και πιο συγκεκριμένα και με πιο πολλές λεπτομέρειες τι ακριβώς συμβαίνει.

Η πανδημία και το κατέβασμα ρολών

Όπως όλοι γνωρίζουμε πλέον, το 2019 παρουσιάστηκε στον πλανήτη η ασθένεια Covid-19 η οποία γρήγορα από επιδημία αναβαθμίστηκε σε Πανδημία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι Κυβερνήσεις όλου του κόσμου να λάβουν κάποια μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση της και να προστατεύσουν ειδικά τους πιο ευάλωτους πολίτες τους. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούσαν στον περιορισμό της κινητικότητας και των κοινωνικών επαφών κι έτσι σχεδόν σε όλες τις χώρες, τα εμπορικά καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις «υψηλού κινδύνου μετάδοσης» βρέθηκαν στο επίκεντρο των μέτρων.

Πολλές μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στο λιανικό εμπόρια και μεγάλα εμπορικά κέντρα κατέβασαν ρολά χωρίς να γνωρίζουν πότε θα τα σηκώσουν. Ωστόσο, πίσω από τα κατεβασμένα ρολά οι επιχειρήσεις αυτές συνέχισαν να λειτουργούν μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου και της λεγόμενης «παράδοσης εκτός». Οι επιχειρήσεις που επλήγησαν χειρότερα όμως ήταν σίγουρα αυτές τις εστίασης. Τα καταστήματα εστίασης όχι μόνο αναγκάστηκαν να κλείσουν και να δουλεύουν μόνο με take-away και delivery αν αυτό ήταν δυνατόν, αλλά ακόμη και όταν τα μέτρα χαλάρωσαν, συνέχισαν να υπόκεινται σε περιορισμούς. Δυστυχώς, κάποιες επιχειρήσεις του κλάδου δεν άντεξαν με αποτέλεσμα να κατεβάσουν μόνιμα τα ρολά τους.

Κατέβασμα ρολών σε επιχειρήσεις τα χρόνια της κρίσης

Πριν από την πανδημία η χώρα μας δοκιμάστηκε και από την περίφημη οικονομική κρίση μαζί με τα διαβόητα Μνημόνια. Το εισόδημα των πολιτών και κατ’ επέκταση και η αγοραστική τους δύναμη περιορίστηκαν αρκετά με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά και τα έσοδα των επιχειρήσεων. Δεν ήταν λίγες οι επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να καλύψουν ούτε καν τα λειτουργικά τους έξοδα έτσι είδαμε πολλά καταστήματα να κατεβάζουν ρολά μόνιμα, ακόμη και μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας. Υπήρχαν ωστόσο κι επιχειρήσεις που έκλεισαν μέχρι να ορθοποδήσουν κι επέστρεψαν δριμύτερες όταν τα οικονομικά τους άρχισαν να βελτιώνονται.

Διαρρήξεις και κατέβασμα ρολών

Τα κατεβασμένα ρολά προστατεύουν τις επιχειρήσεις από τις κλοπές και τις διαρρήξεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι προσφέρουν ΑΠΟΛΥΤΗ προστασία. Το να μην έχει μία επιχείρηση ρολά λοιπόν μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο αφού στην ουσία δεν έχει την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στους κλέφτες. Λόγω λοιπόν της αβεβαιότητας και της άσχημης οικονομικής κατάστασης των τελευταίων ετών, δεν είναι σπάνιο να δούμε μία επιχείρηση να κατεβάσει μόνιμα ρολά μετά από μία μεγάλη διάρρηξη. Η τραγική ειρωνία είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ρολά ασφαλείας καταστημάτων δεν υπήρχαν πριν την κλοπή αλλά τοποθετήθηκαν μετά από αυτή.

Ο λόγος που μία επιχείρηση μπορεί να πληγεί θανάσιμα από μία διάρρηξη είναι το γεγονός ότι οι διαρρήκτες συνήθως κάνουν πολλές ζημιές στον χώρο που μπαίνουν πέρα από τα χρήματα ή τα εμπορεύματα που κλέβουν. Οι οικονομικές ζημιές αυτές είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθούν αν δεν έχει επιχείρηση κάποιο μεγάλο αποθεματικό, ακόμη και αν υπάρχει ασφάλεια κλοπής καθώς χρειάζεται πάρα πολύς καιρός για να έρθει η αποζημίωση. Αν λοιπόν μιλάμε για μία μικρομεσαία επιχείρηση, την πλειοψηφία δηλαδή των επιχειρήσεων στη χώρα μας, τότε απλά τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα μετά από μία μεγάλη διάρρηξη και δεν είναι σπάνιο ο επιχειρηματίας να αποφασίσει να «πετάξει τη πετσέτα στο ρινγκ» για να επιβιώσει οικονομικά αυτός και η οικογένεια του, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν.

Κατεβασμένα ρολά και κοινωνία

Το να βλέπει κανείς κατεβασμένα ρολά τα οποία συνοδεύονται από ενοικιαστήρια και πωλητήρια ή ανακοινώσεις που ενημερώνουν το κοινό για το επ’ αόριστον κλείσιμο της επιχείρησης είναι ένα από τα χειρότερα σημάδια όσον αφορά την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη μίας κοινωνίας. Με απλά λόγια, τα μόνιμα κατεβασμένα ρολά σημαίνουν ανεργία τόσο για τους εργαζόμενους της επιχείρησης όσο και για τον ιδιοκτήτη της. Το κάθε λουκέτο κρύβει μία ή και περισσότερες οικογένειες που θα πρέπει να βρουν κάποιον άλλο τρόπο να τα βγάλουν πέρα, κάτι που απλά μπορεί να μην ήταν προετοιμασμένοι να κάνουν.

Εννοείται ότι τα κατεβασμένα ρολά σημαίνουν και αύξηση της ανεργίας. Είναι λογικό όταν μειώνεται ο αριθμός των ενεργών επιχειρήσεων να μειώνεται και ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων εργασίας, οπότε και τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται. Δεν είναι λοιπόν το πρόβλημα μόνο το γεγονός ότι προστίθενται οι εργαζόμενοι της επιχείρησης στους αριθμούς των ήδη ανέργων, το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι μειώνονται οι πιθανότητες των ανέργων να βρουν εργασία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όταν μειώνεται ο αριθμός των ενεργών επιχειρήσεων μειώνονται και οι φόροι που εισπράττει το Κράτος, οπότε μειώνονται και οι δυνατότητες που έχει να παρέχει υπηρεσίες και βοήθεια στους πολίτες του. Με άλλα λόγια λοιπόν, όσο μεγαλύτερος είναι αριθμός των μόνιμα ή επ΄αόριστον κατεβασμένων ρολών, τόσο χειρότερα είναι τα πράγματα για μία οικονομία.

Τι σημαίνουν λοιπόν τα κατεβασμένα ρολά σε μία επιχείρηση;

Τα ρολά ασφαλείας καταστημάτων είναι το πιο σημαντικό μέτρο ασφαλείας ενάντια στους διαρρήκτες: όταν κατεβαίνουν στην ουσία είναι σαν να τοποθετείται μία προστατευτική ασπίδα στον χώρο. Αν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά, τότε τα ρολά της ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αν όμως τα ρολά μίας επιχείρησης δεν ανεβαίνουν τακτικά ή και καθόλου, τότε αυτό είναι μία σαφής ένδειξη ότι η επιχείρηση δεν πάει καλά κι έχει κλείσει μόνιμα ή προσωρινά. Όταν αυτό το φαινόμενο γενικεύεται, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουν να κατεβαίνουν και να ανεβαίνουν τα ρολά των καταστημάτων κι επιχειρήσεων; Σαν καταναλωτές μπορούμε να επιλέξουμε να στηρίξουμε τις τοπικές μικρές επιχειρήσεις αντί για τις πολυεθνικές και ας είναι λίγο πιο ακριβές. Σαν επιχειρηματίες, μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά με το τοπικό κοινό και οφείλουμε να φροντίσουμε για την ασφάλεια της επιχείρησης μας όσο το δυνατόν συντομότερα.

Πως επιλέγω μια γκαραζόπορτα - Τα είδη που υπάρχουν
Άρθρα

Πως επιλέγω μια γκαραζόπορτα – Τα είδη που υπάρχουν

Στις μέρες μας η ύπαρξη ενός γκαράζ είναι απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την προφύλαξη του αυτοκινήτου σας από καιρικά φαινόμενα και την προστασία της περιουσίας σας. Ακόμα και αν υπάρχει ένα γκαράζ, η τοποθέτηση μιας γκαραζόπορτας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μόνωση από την υγρασία και τις ακραίες θερμοκρασίες. Μπορείτε παράλληλα, να το χρησιμοποιείτε και ως αποθηκευτικό χώρο χωρίς να ανησυχείτε από αδιάκριτα βλέμματα. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες πριν την τοποθέτηση της που πρέπει να λάβετε υπόψιν.  Ποια είναι η λειτουργικότητα της από πρακτική άποψη και ποια η προστασία που σας παρέχει μέσα από μια ποικιλία συστημάτων ασφαλείας.

Οι επιλογές είναι πολλές μέσα από από διάφορα είδη γκαραζοπορτών στο εμπόριο. Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ειδικό για να δείτε τι ταιριάζει τόσο με την αισθητική του κτιρίου σας όσο και με τον προϋπολογισμό σας. Μπορεί να έρθει στον χώρο σας, να μελετήσει τις ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Θα σας δώσει τις προτεινόμενες λύσεις και έπειτα μπορείτε να προχωρήσετε στην τοποθέτηση της. Είναι σίγουρο πως θα βρείτε την κατάλληλη που θα σας ικανοποιήσει. Υπάρχει μια ευρεία γκάμα σχεδίων, υλικών, χρωμάτων και τιμών, αναλόγως του τύπου της. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε μια χειροκίνητη ή μια με ηλεκτρονική αυτόματη λειτουργία για περισσότερη ευκολία. Ας δούμε όμως, ποια είδη υπάρχουν και τι προσφέρει το καθένα πιο αναλυτικά:

Πτυσσόμενη Γκαραζόπορτα

Η πτυσσόμενη γακραζόπορτα αποτελεί μια κλασική επιλογή και είναι ιδανική για να την χειρίζεστε, δεν παρουσιάζει συχνά βλάβες και είναι σχετικά οικονομική όσον αφορά το κόστος αγοράς της. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία ιδιοκτητών οικιών και επιχειρήσεων την προτιμούν γιατί παρέχει ασφάλεια, ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην αγορά και προσαρμόζεται ανάλογα τις ανάγκες σας. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ ενός παραδοσιακού στυλ και ενός πιο μοντέρνου, αντίστοιχα. Είτε κατασκευάζετε τώρα το ακίνητο σας είτε θέλετε να δώσετε ένα νέο στοιχείο στο ήδη υπάρχον, αυτού του τύπου γκαραζόπορτας θα δώσει άλλη αισθητική και ασφάλεια στην ιδιοκτησία σας. Το υλικά από το οποίο κατασκευάζεται είναι συνήθως ατσάλι για μεγαλύτερη αντοχή και ανθεκτικότητα στις καταπονήσεις.

Επίσης, μια άλλη λύση είναι το αλουμίνιο, αν και σαν υλικό δεν έχει τόσο καλή ανθεκτικότητα σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα σχέδια για να επιλέξετε, αλλά και χρώματα. Μπορείτε να την προσαρμόσετε στα μέτρα σας αναλόγως των διαστάσεων που απαιτούνται. Η τοποθέτηση της χρειάζεται να γίνει από ειδικούς. Τα θετικά στοιχεία της είναι  το ελεγχόμενο άνοιγμα και κλείσιμο της πόρτας, η αισθητική της, η ασφάλεια, καθώς και αυτοματοποιείται εύκολα, εννοώντας πως δεν χρειάζεται μεγάλη χειροκίνητη δύναμη για να λειτουργήσει. Είναι πρακτική και  λειτουργική.

Αναδιπλούμενη Γκαραζόπορτα

Η αναδιπλούμενη γακραζόπορτα μπορεί να αποτελείται από δύο ή και περισσότερα φύλλα πόρτας, αναλόγως του χώρου που πρέπει να καλυφθεί. Βάφεται σε διάφορους χρωματισμούς και διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων. Μπορεί να είναι διάτρητη, ώστε να υπάρχει ορατότητα του εξωτερικού περιβάλλοντος, αλλά μπορεί και να την αποκλείει  εντελώς. Αυτό κανονίζεται με βάση τις ανάγκες και προτιμήσεις σας. Τοποθετείται και σε σπίτια και σε επιχειρήσεις που κύριος στόχος τους είναι η ικανοποιητική προστασία. Το κόστος συντήρησης είναι σχετικά χαμηλό, ενώ μπορούν να τοποθετηθούν και μπάρες ασφαλείας εσωτερικά. Το θετικό είναι πως υπάρχει δυνατότητα να μπει και ηλεκτρική κλειδαριά.

Είναι απλή και ανθεκτική στην χρήση της και αυτό την κάνει να αποτελεί μια από τις πιο συχνές επιλογές γκαραζοπορτών. Η χρήση της γίνεται είτε χειρονακτικά είτε αυτόματα με τηλεχειριστήριο, πράγμα που διευκολύνει τον οδηγό κατά την είσοδο στον χώρο. Λειτουργικά είναι πιο βαριές κατά την κίνηση τους λόγω του όγκου τους και του υλικού κατασκευής του που είναι κυρίως μασίφ σίδερο. Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε αναδιπλούμενη γκαραζόπορτα με οδηγό εδάφους ή όχι. Με αυτόν τον τρόπο ακόμα και αν το έδαφος έχει κλίση δεν επηρεάζει το άνοιγμα της πόρτας. Ακόμη, τα φύλλα ανοίγουν και καταλαμβάνουν μόνο τον μισό χώρο του γκαράζ, δίνοντας έτσι ευελιξία και πρακτικότητα.

Γκαραζόπορτα Φυσαρμόνικα

Η γκαραζόπορτα Φυσαρμόνικα έχει μια ευρέα χρήση μιας που συνδυάζει αισθητική και εξοικονόμηση χώρου. Αντίθετα με άλλα είδη γκαραζοπορτών, αναδιπλώνει παράλληλα και δεν χρειάζεται να ανοίξει προς τα έξω. Αποτελείται από ένα σετ πορτών που κουμπώνουν στο άνοιγμα της πόρτας, προσδίδοντας έτσι μέγιστη πρόσβαση στον χώρο. Είναι πιο ελαφριά και για αυτό μπορείτε να την χειριστείτε πιο εύκολα. Όμως, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε είτε χειρονακτικά είτε με ηλεκτρικό αυτόματο μηχανισμό. Μπορείτε να την βρείτε σε διαφορετικά σχέδια, χρώματα και έτσι να την συνδυάσετε σύμφωνα με το στυλ τόσο της οικείας σας, αλλά και της επιχείρησης σας.

Εκτός της χρήσης της στο σπίτι, είναι ιδανική για τοποθέτηση σε βιομηχανικούς χώρους όπου απαιτείται μετακίνηση αυτοκινήτων για εμπορικούς σκοπούς ή ακόμα και στο ιδιωτικό πάρκινγκ τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, έχουν μεγαλύτερο μέγεθος για να καλύψουν τις ανάγκες του χώρου. Πλεονέκτημα της είναι η παροχή ικανοποιητικής μόνωσης από υγρασία σε ακραίες θερμοκρασίες, αλλά και ηχομόνωση. Το κόστος συντήρησης της δεν είναι υψηλό, αλλά εάν έχει μεγάλο μέγεθος με την πάροδο του χρόνου, ίσως χρειαστεί να γίνει αλλαγή κάποιων εξαρτημάτων στον μηχανισμού της. Άλλα πλεονεκτήματα της είναι το άπλετο φως που κινείται στον χώρο, η πρακτικότητα στην χρήση της και ο τύπος της ταιριάζει στο στυλ με τα περισσότερα κτίρια.

Γυάλινη Γκαραζόπορτα

Οι γυάλινες γκαραζόπορτες αποτελούν μια ανάγκη εάν ζητάτε κάτι πιο μοντέρνο που να ταιριάζει με την αισθητική του σπιτιού ή της επιχείρησης σας. Συνήθως τοποθετείται σε οικήματα με σύγχρονο στυλ και έντονες γραμμές. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μεταλλικός σκελετός από ατσάλι ή αλουμίνιο, έτσι ώστε να κρατάει το τζάμι, άσχετα αν η κοπή του γυαλιού είναι σε μικρό ή μεγάλο μέγεθος. Αν και μιλάμε για γυαλί, κάποιες φορές το υλικό είναι πολυανθρακικό ή ακρυλικό. Αυτό συμβαίνει κυρίως για λόγους προστασίας. Το γυαλί είναι πιο ευαίσθητο και βαρύ σαν υλικό και αν σπάσει υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Υπάρχει δυνατότητα να δοθεί έξτρα γυαλάδα έως και τρεις φορές στο τζάμι για πιο εντυπωσιακή προβολή του κτιρίου.

Με αυτού του τύπου την γκαραζόπορτα θα έχετε άπλετο φως στο εσωτερικό του γκαράζ, αλλά και μεγάλη ορατότητα του εξωτερικού χώρου. Δεν χρειάζεται μεγάλο κόστος συντήρησης, και   εάν είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο, δεν θα έχει μεγάλες φθορές στον χρόνο. Το γυαλί μπορεί να έχει διαφορετικό πάχος και να εμπλουτιστεί με φίλτρα προστασίας κατά των UV ακτίνων. Το αρνητικό της στοιχείο είναι πως το γυαλί ζυγίζει περισσότερο συγκριτικά με μια γκαραζόπορτα πχ. καθαρά από αλουμίνιο. Παράλληλα, δεν υπάρχει μεγάλη μόνωση, καθώς επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες.

Δίφυλλη Γκαραζόπορτα

Η δίφυλλη γκαραζόπορτα είναι μια οικονομική επιλογή και αποτελείται από δύο αναδιπλούμενες πόρτες, κάνοντας την εύχρηστη και πρακτική. Μπορείτε να την ανοίγετε και κλείνετε είτε χειρωνακτικά είτε με ηλεκτρικό μηχανισμό με την βοήθεια ενός τηλεχειριστηρίου. Υπάρχει διαθέσιμη σε πολλά σχέδια, ώστε να βρείτε το κατάλληλο για το στυλ της οικείας ή της επιχείρησης σας. Επίσης, μπορεί να βαφτεί σε διάφορα χρώματα ώστε να ταιριάζει με την αισθητική του χώρου. Συνήθως, κατασκευάζονται από ατσάλι και μπορούν να είναι είτε μοντέρνες είτε κλασικές. Έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα και αντοχή και προστατεύουν την ιδιωτική σας ζωή από τον έξω κόσμο.

Το κόστος συντήρησης τους είναι σχετικά χαμηλό, ενώ μπορεί να προσαρμοστεί στον προϋπολογισμό σας το κόστος αγοράς της. Μπορείτε να επιλέξετε να έχετε το ένα φύλλο σταθερό και να χρησιμοποιείτε το άλλο κατά βούληση. Μπορείτε να προσθέσετε ειδικό μηχανισμό ώστε να γίνουν συρόμενες, και έτσι να έχετε μεγαλύτερη ευκολία στην χρήση τους. Σημαντικό είναι η δυνατότητα προσθήκης φύλλων για να μεγαλώσει το μέγεθος της κάλυψης του χώρου. Ανάλογα με τις ανάγκες σας, μπορείτε να προσαρμοστεί έτσι ώστε για να σας καλύψει πλήρως. Το υλικό της μπορεί να είναι πχ. από μασίφ σίδερο με την προσθήκη κοιλοδοκών για μεγαλύτερη αντοχή στις καταπονήσεις. Μπορεί να τοποθετηθεί φωτοκύτταρο και αυτόματος μηχανισμός αναγνώρισης εμποδίου για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Πολύσπαστη Γκαραζόπορτα

Η πολύσπαστη γκαραζόπορτα μπορεί να τοποθετηθεί για οικιακή χρήση, σε αποθηκευτικούς χώρους, αλλά και σε βιομηχανίες. Το υλικό της είναι συνήθως γαλβανισμένη λαμαρίνα και παρέχει καλή θερμομόνωση. Είναι δημοφιλής για την αντοχή της και προστασία από εξωτερικές συνθήκες. Υπάρχει η επιλογή της ανάγλυφης επιφάνειας των πάνελ, αλλά και πολλών χρωματικών αποχρώσεων. Η ηλεκτροστατική βαφή κάνει το χρώμα να διατηρείται το ίδιο. Μπορεί να την βρείτε και με παράθυρα που μπορείτε να τα προσαρμόσετε, έτσι ώστε να υπάρχει περισσότερο φως στον χώρο. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστεί με ανθρωποθυρίδα σε περίπτωση έλλειψης χώρου εισόδου στο γκαράζ, καθώς και να προστεθεί τζάμι.

Είναι ιδανική για την ασφάλεια σας χάρη στα σύγχρονα συστήματα κλειδώματος που περιλαμβάνει. Η τεχνοτροπία της σας παρέχει αθόρυβη λειτουργία, ρύθμιση της δύναμης που ανοίγει και κλείνει, ενώ μπορείτε να διακόψετε την λειτουργία της σε όποιο σημείο θέλετε. Την χρησιμοποιείται είτε χειροκίνητα είτε με τηλεχειριστήριο.  Μπορείτε να προσαρμόσετε, ακόμα και φωτοκύτταρο για μεγαλύτερη προστασία και ευκολία, ταυτόχρονα. Παρέχει ικανοποιητική ηχομόνωση και στεγανοποίηση. Η συντήρηση της είναι ελάχιστη και αυτό την κάνει ελκυστική επιλογή με βάση τον προϋπολογισμό σας. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι η αποφυγή μαγκώματος δαχτύλων και τα σετ ελατηρίων έλξης είναι μεγάλης αντοχής και διάρκειας αναφορικά με την συχνότητα χρήσης της.

Η μοντέρνα γκαραζόπορτα δίνει διαφορετική αίσθηση στο γκαράζ
Άρθρα

Η μοντέρνα γκαραζόπορτα δίνει διαφορετική αίσθηση στο γκαράζ

Η γκαραζόπορτα είναι η βιτρίνα του σπιτιού, ενώ πρέπει να συμβαδίζει με το στυλ τόσο του σπιτιού όσο και του εξωτερικού χώρου. Κάποιοι την θεωρούν ως μια κατασκευή για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας, του αποθηκευτικού χώρου και της προφύλαξης από τα καιρικά φαινόμενα. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Μια μοντέρνα γκαραζόπορτα δίνει άλλον αέρα αισθητικής στον χώρο σας. Μπορεί να κατασκευαστεί από διάφορα υλικά, σε διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις, με διαφορετικά επιπλέον χαρακτηριστικά και τύπους. Προσδίδει αξία στην εικόνα του σπιτιού, αναδεικνύει την μοναδικότητα και την αρχιτεκτονική του.

Μιας που υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι είναι μια πρόκληση να αποφασίσετε ποιο να επιλέξετε. Η διαφορά μιας μοντέρνας είναι πως δεν έχει κανένα από τα χαρακτηριστικά μιας παραδοσιακής. Γίνεται εξ’ αρχής μιας μείξη υλικών, χρωμάτων και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, ενώ συνήθως κινείται σε πιο μινιμαλιστική τάση.  Ας δούμε παρακάτω ένα μικρό οδηγό σχετικά με τις επιλογές που μπορείτε να έχετε:

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αισθητικής της

Τα χαρακτηριστικά για τις μοντέρνες γκαραζόπορτες είναι σχεδόν συγκεκριμένα, αν και δεν υπάρχουν κανόνες ότι θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία. Οι γραμμές τους είναι γενικά καθαρές, αλλά έντονα ξεχωριστές και πρωτότυπες. Υπάρχει δυνατότητα να είναι συμμετρικές, αλλά και ασύμμετρες. Το ασύμμετρο στοιχείο είναι κάτι που δίνει έξτρα στυλ και συνήθως το προτιμούν περισσότερο. Επίσης, τα τελευταία χρόνια, επιλέγουν για την  διαμόρφωση τους υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Ανάλογα την κατασκευή μπορείτε να προσθέσετε παράθυρα και έτσι να δοθεί άπλετο φως στον χώρο.

Ποια είναι  συνήθως τα υλικά κατασκευής της

Αν χρειάζεστε αντοχή και συχνή χρήση, μια επιλογή είναι οι ατσάλινες γκαραζόπορτες. Έχουν γερή κράση στα χτυπήματα, ενώ απαιτούν μικρότερη συντήρηση. Χρειάζονται περιστασιακό καθάρισμα και είναι η καλύτερη προστασία για τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Επόμενη, επιλογή είναι η γκαραζόπορτα αλουμινίου. Με αυτό το υλικό, έχετε την δυνατότητα να πειραματιστείτε με περισσότερους χρωματισμούς, καθώς και να γίνει πιο εξατομικευμένο το σχέδιο της. Χρειάζεται ελάχιστη συντήρηση, οπότε το κόστος είναι σχετικά μικρό. Είναι όμως λιγότερο ανθεκτική από θέμα μόνωσης σε ακραίες θερμοκρασίες, συγκριτικά με την ατσάλινη γκαραζόπορτα.

Ποιοι είναι οι προτεινόμενοι  χρωματισμοί της

Χρωματικές επιλογές, σήμερα, υπάρχουν πολλές που μπορούν να συμβαδίσουν με την γενική αισθητική του χώρου σας. Παλαιότερα, υπήρχαν περιορισμένες επιλογές που κυμαίνονταν μεταξύ του λευκού και του κρεμ. Τώρα, μπορείτε να διαλέξετε εκτός από το λευκό, σε τόνους του γκρι, του ξύλου, του μαύρου και σε άλλα χρώματα, έτσι ώστε να βρείτε το κατάλληλο. Όμως, κάθε συνδυασμός χρωμάτων συνήθως είναι ανάλογος με τον συγκεκριμένο τύπο γκαραζόπορτας. Αν και γίνονται τροποποιήσεις, ρωτήστε για τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να έχετε πλήρη γνώση.

Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά της

Τα χαρακτηριστικά, οι λεπτομέρειες που κάνουν μια μοντέρνα ξεχωριστή είναι πολλά. Πιο συγκεκριμένα, οι μηχανισμοί για το άνοιγμα και κλείσιμο έχουν νέα τεχνοτροπία σε σχέση με το παρελθόν. Έχουν μια νέα πιο ομαλή και αθόρυβη λειτουργία, ενώ τα εξαρτήματα της είναι σχεδιασμένα για βαριά και πολύ συχνή χρήση. Υπάρχει ικανοποιητική μόνωση και προστασία από εξωτερικούς παράγοντες. Με τα σύγχρονα συστήματα κλειδώματος θα νιώσετε ασφαλής και μπορείτε να προσθέσετε φωτοκύτταρο αν το επιθυμείτε. Άλλο χαρακτηριστικό της, όπως προαναφέρθηκε, είναι η δυνατότητα να προσθέσετε παράθυρα σε διάφορα μεγέθη. Έτσι, πέρα από τη φωτεινότητα που θα υπάρχει στο εσωτερικό, θα της δώσουν και ένα πιο μοντέρνο στυλ.

Ένας παράγοντας που επηρεάζει την απόφαση επιλογής είναι ο προϋπολογισμός. Το κόστος μιας μοντέρνας γκαραζόπορτας εξαρτάται από τον τύπο της, τους έξτρα μηχανισμούς και χαρακτηριστικά της, καθώς και τις εργατοώρες που απαιτούνται για την τοποθέτηση της. Ακόμα και αν έχετε ένα προκαθορισμένο ποσό στο μυαλό σας, πλέον υπάρχουν πολλές επιλογές για να βρείτε αυτό που ταιριάζει ιδανικά στην οικεία σας. Η ασυμμετρία του σχεδίου, η τοποθέτηση παραθύρων ή μη, τα διακοσμητικά εξαρτήματα και το χρώμα θα αναδείξουν την αισθητική του χώρου. Κάντε μια έρευνα πριν την τοποθέτηση της και θα βρείτε σίγουρα αυτή που θα σας καλύψει από κάθε άποψη.

Τι είναι γκαραζόπορτες βαρέως τύπου και πού χρησιμοποιούνται
Άρθρα

Τι είναι γκαραζόπορτες βαρέως τύπου και πού χρησιμοποιούνται

Κάθε σπίτι και επαγγελματικός χώρος, είτε πρόκειται για μια επιχείρηση ή βιομηχανία χρειάζεται μια λύση για την ασφάλεια του χώρου σας. Όταν ακούμε για γκαραζόπορτες, έχουμε μια γενική εικόνα για το πως είναι και τι προσφέρουν. Σήμερα όμως, στο εμπόριο υπάρχουν διαφορετικοί τύποι που μπορείτε να επιλέξετε. Η γκαραζόπορτα βαρέως τύπου είναι μια έξυπνη επιλογή μιας που έχει πολλά πλεονεκτήματα που θα αναφερθούν παρακάτω. Γενικά, πρόκειται για ένα είδος γκαραζόπορτας με ειδικούς μηχανισμούς βαρέως τύπου και αυτό της δίνει μεγάλη αντοχή για  καθημερινή χρήση. Εκτός από την παροχή προστασίας από το εξωτερικό περιβάλλον, προσφέρει μόνωση του χώρου. Παράλληλα, αποτελεί ένα στοιχείο αισθητικής που συμπληρώνει το στυλ της οικείας σας ή της επιχείρησης σας. Θα δείτε πως μπορείτε να προσθέσετε διάφορους μηχανισμούς αυτοματισμού και ανθρωποθυρίδας. Ας δούμε όμως τους διαφορετικούς τύπους και που χρησιμοποιούνται, ώστε να έχετε μια ολοκληρωμένη άποψη:

Γκαραζόπορτες μονοκόμματες βαρέως τύπου

Οι μονοκόμματες γκαραζόπορτες διατίθενται σε διάφορα σχέδια και στυλ, είτε κλασικά είτε μοντέρνα. Έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης και κατασκευάζονται από λαμαρίνα γαλβανιζέ στον σκελετό και στο φύλλο. Έχουν μεγάλη αντοχή στην καταπόνηση και το κάσσωμα της έχει κοιλοδοκούς οριζόντια και κάθετα. Δέχονται ηλεκτροστατική βαφή για μεγαλύτερη προστασία από τα καιρικά φαινόμενα. Τα ελατήρια έλξεως της δίνουν την δυνατότητα εύκολου ανοίγματος και κλεισίματος με το χέρι. Περιλαμβάνει ειδική κλειδαριά ασφαλείας για μέγιστη προστασία. Μπορείτε όμως, να επιλέξετε αυτόματο ηλεκτρικό σύστημα λειτουργίας με τηλεχειριστήριο ή αυτόματο διακόπτη. Επίσης, υπάρχει και ο τύπος της σιδερένιας μονοκόμματης γκαραζόπορτας με κοιλοδοκούς. Και σε αυτή την περίπτωση γίνεται να προστεθεί αυτόματος μηχανισμός, καθώς και ανθρωποθυρίδα.

Γκαραζόπορτες με ρολό ή περσίδες βαρέως τύπου

Οι γκαραζόπορτες με ρολό βαρέως τύπου είναι σε διάφορους τύπους, όπως με φυλλαράκι αλουμινίου μασίφ και μπορεί να είναι συμβατικά ή θερμοδιακοπτόμενα. Προσφέρουν μεγάλη ασφάλεια και τρόπους κλειδώματος. Το πλεονέκτημα τους είναι πως μπορείτε να καλύψετε μεγάλες διαστάσεις αναλόγως τις ανάγκες σας. Όσον αφορά τους χρωματισμούς, μπορείτε να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει με την αισθητική του χώρου. Υπάρχει δυνατότητα να βαφτούν με χρώματα αλουμινίου, απόχρωση του ξύλου και μεταλλικά. Επίσης, είναι αθόρυβα και εφαρμόζουν τέλεια. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση επιλογής  περσίδων. Μπορείτε να τοποθετήσετε διάτρητα, ενώ να υπάρχει μηχανισμός αντίληψης εμποδίου με φωτοκύτταρο. Ο τρόπος λειτουργίας τους γίνεται ασύρματα με τηλεχειριστήριο, ενσύρματα με διακόπτη, ακόμα και χειροκίνητα με μανιβέλα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Γκαραζόπορτες πολύσπαστες βαρέως τύπου

Οι πολύσπαστες γκαραζόπορτες κατασκευάζονται από λαμαρίνα γαλβανιζέ και παρέχουν άριστη  μόνωση. Η συντήρηση τους είναι ελάχιστη, ενώ έχουν αθόρυβη λειτουργία. Μπορείτε να επιλέξετε σχέδια μέσα από μια μεγάλη ποικιλία. Βάφονται με ηλεκτροστατική βαφή σε διάφορα χρώματα. Αυτός ο τρόπος βαφής δίνει αντισκωριακή προστασία και ανθεκτικότητα στο χρώμα. Το κάσσωμα και οι οδηγοί είναι από λαμαρίνα γαλβανιζέ, ενώ μπορεί να προστεθεί και ανθρωποθυρίδα εάν δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης από άλλη είσοδο. Παρέχουν μέγιστη ασφάλεια και κλειδαριά ασφαλείας. Τα ελατήρια αντιστάθμισης βάρους για το άνοιγμα και κλείσιμο της, ίσως χρειαστεί μελλοντικά να αντικατασταθούν και αυτό εξαρτάται από την συχνότητα χρήσης της.  Προσφέρουν απόλυτη στεγανοποίηση του χώρου από κάθε πλευρά, οροφή και δάπεδο.

Οι γκαραζόπορτες βαρέως τύπου έχουν μια ευρεία χρήση. Μπορούν να τοποθετηθούν στα οικεία σας, στην επιχείρηση, σε βιομηχανίες, εργοστάσια και σε αποθηκευτικούς χώρους. Προσφέρουν πλήρη προστασία από καιρικά φαινόμενα και υγρασία. Έχουν θερμομονωτικές ιδιότητες ανάλογα τον κάθε τύπο, ενώ σας προσφέρουν στεγανοποίηση και ηχομόνωση. Είναι προσωπική επιλογή σε ποιον τύπο θα καταλήξετε. Πριν προχωρήσετε στην αγορά της, ζητήστε την επαγγελματική συμβουλή ενός ειδικού. Έτσι, θα είστε σίγουροι πως η συγκεκριμένη γκαραζόπορτα βαρέως τύπου μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σας. Ανάλογα τον προϋπολογισμό και τις απαιτήσεις σας θα βρείτε την κατάλληλη μιας που λύσεις υπάρχουν πολλές. Αποτελεί μια βασική ανάγκη μιας που λύνει προβλήματα, όπως το πάρκινγκ, αλλά και προστατεύει το αυτοκίνητο σας.

Γιατί να βάλω γκαραζόπορτα διπλή ή δίφυλλη
Άρθρα

Γιατί να βάλω γκαραζόπορτα διπλή ή δίφυλλη

Σήμερα, η ασφάλεια του σπιτιού ή της επιχείρησης σας είναι πρωταρχικός στόχος για όλους. Λόγω της μεγάλης αύξησης της εγκληματικότητας, οι περισσότεροι ψάχνουν να βρούνε λύσεις για την προφύλαξη του χώρου τους. Όσον αφορά την επιλογή μιας γκαραζόπορτας δίφυλλης ή διπλής υπάρχουν μερικές διάφορες που πρέπει να λάβετε υπόψιν πριν προχωρήσετε στην τοποθέτηση της. Υπάρχουν επιλογές και στις δύο κατηγορίες τόσο στον χρωματισμό, στα υλικά, στον μηχανισμό, αλλά και στην χρηστικότητα. Μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες σας, καθώς και στον προϋπολογισμό σας. Ας δούμε πιο αναλυτικά τι είναι η καθεμία και ποιες οι διαφορές τους παρακάτω:

Γιατί να βάλω γκαραζόπορτα διπλή

Η διπλή γκαραζόπορτα αποτελείται από δύο φύλλα πόρτας που κλείνουν και ασφαλίζουν αντίθετα μεταξύ τους. Με γερά υλικά, κατασκευάζονται σε πολλά σχέδια και σε διάφορα χρώματα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι τηλεσκοπικές γκαραζόπορτες. Προσφέρουν εξοικονόμηση χώρου, ενώ είναι συρόμενες. Τηλεσκοπικές είναι εκείνες που ο μηχανισμός τους, το σύστημα τους ρυθμίζει την κίνηση και το άνοιγμα τους. Εάν έχουμε πχ ένα άνοιγμα 5 μέτρων, δεν χρειάζονται άλλα 5 μέτρα για τις πόρτες, αλλά περίπου 2,70 μιας που οι δύο πόρτες ρυθμίζονται κατάλληλα και περιορίζονται στο μισό του χώρου. Στην διπλή γκαραζόπορτα το σύστημα ασφαλείας της είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της μιας που τα 2 φύλλα της προσφέρουν έξτρα προστασία.

Γιατί να βάλω γκαραζόπορτα δίφυλλη

Η δίφυλλη γκαραζόπορτα σας προστατεύει από αδιάκριτα βλέμματα μιας που συνήθως, δεν αφήνει να φανεί ο προαύλιος χώρος του σπιτιού σας. Τα υλικά της είναι ανθεκτικά στον χρόνο, ενώ υπάρχουν σε διάφορα σχέδια ώστε να ταιριάξουν με το στυλ της οικείας ή της επιχείρησης σας. Μπορείτε να επιλέξετε το χρώμα για αισθητικούς λόγους μέσα από μια ευρεία γκάμα. Πιο συγκεκριμένα όμως, ποια είναι η μορφή της; Η δίφυλλη γκαραζόπορτα αποτελείται από 2 φύλλα πόρτας που κλείνουν και ασφαλίζουν προς στην ίδια φορά μεταξύ τους. Μπορείτε και μια δίφυλλη γκαραζόπορτα να την μετατρέψετε σε συρόμενη στην πορεία εάν το επιθυμήσετε. Οι περισσότερες εκτός από το σύστημα ασφαλείας που περιλαμβάνουν, μπορείτε να προσθέσετε έξτρα μεντεσέδες για περισσότερη σιγουριά.

Διαφορές γκαραζόπορτας διπλής και δίφυλλης

Όσον αφορά την δίφυλλη γκαραζόπορτα η εγκατάσταση της είναι πιο ευέλικτη από την δίφυλλη, ενώ μπορείτε να προσθέσετε έξτρα τζάμια για περισσότερη ορατότητα προς τον εξωτερικό χώρο. Η δίφυλλη μπορεί να ανοίγουν και τα 2 φύλλα ή μόνο το ένα αναλόγως το τι επιθυμείτε. Επίσης, το φύλλο εισόδου και το σταθερό μπορούν να προσαρμοστούν είτε προς τα αριστερά είτε προς τα δεξιά σύμφωνα με τις επιλογές σας. Η τηλεσκοπική συρόμενη πόρτα εξοικονομεί έξτρα χώρο στην περίπτωση που είναι περιορισμένος  χάρη στην τεχνοτροπία που διαθέτει. Όταν ο χώρος είναι πολύ μεγάλος στις δίφυλλες γκαραζόπορτες μπορεί να προστεθεί συν ένα φύλλο ακόμα και έτσι να γίνουν τρίφυλλες. Και στις δύο περιπτώσεις το υλικό κατασκευής του μπορεί να είναι από χάλυβα, πλαστικό ή και άλλα υλικά. Το κόστος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των γκαραζόπορτων και του υλικού τους μιας που δεν είναι τυποποιημένες. Επίσης, οι συρόμενες μπορούν να αυτοματοποιηθούν και με το τηλεχειριστήριο να έχετε πλήρη έλεγχο της κίνησης τους.

Παρατηρήσαμε τις ομοιότητές τους που είναι η ποικιλία σχεδίων, διαστάσεων, χρωματισμού και αισθητικής και στις δύο περιπτώσεις. Ανάλογα τον προϋπολογισμό σας μπορείτε να επιλέξετε αυτό που θα ταιριάζει στις ανάγκες σας από άποψη χώρου, τεχνοτροπίας και αισθητικής. Όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχουν τυποποιημένες γκαραζόπορτες αυτών των δύο τύπων, αλλά κατασκευάζονται εξ’ αρχής. Υπολογίστε τις ιδιαιτερότητες του εξωτερικού χώρου, την πρακτικότητα και λειτουργικότητα που παρέχει η καθεμία. Το να νιώσετε ασφαλής στον ιδιωτικό σας χώρο μέσα από τα συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν θα αποτελέσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Η τεχνολογία των τηλεσκοπικών γκαραζοπορτών όπου μπορεί να προστεθεί έξτρα εξοπλισμός όπως φωτοκύτταρο και ο αυτοματισμός τις κάνει μια έξυπνη επιλογή.

Επιλέγω διαστάσεις - ύψος για γκαραζόπορτα & Από τι εξαρτάται
Άρθρα

Επιλέγω διαστάσεις – ύψος για γκαραζόπορτα & Από τι εξαρτάται

Σήμερα, η ύπαρξη ενός γκαράζ όταν το επιτρέπει ο χώρος είναι σημαντική προϋπόθεση για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας. Μερικοί από τους λόγους είναι  η προστασία του αυτοκινήτου σας από ακραία καιρικά φαινόμενα, τους επίδοξους ληστές, αλλά και την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής. Βασικό στοιχείο είναι η ύπαρξη μιας γκαραζόπορτας που θα ασφαλίζει τον χώρο σας. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες επιλογής της κατάλληλης από άποψη λειτουργικότητας, κόστους, μηχανισμού και αισθητικής. Τι πρέπει όμως να προσέξετε ώστε να επιλέξετε τις διαστάσεις γκαραζόπορτας και το ύψος της; Ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν αυτή την επιλογή σας; Ας δούμε παρακάτω τις τεχνικές επιλογές και τον τρόπο υπολογισμού των σωστών διαστάσεων:

Τεχνικές λεπτομέρειες και  τι πρέπει να προσέξετε

Πριν επιλέξετε το είδος της γκαραζόπορτας που επιθυμείτε, πρέπει να λάβετε υπόψιν κάποιες σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες. Αρχικά, ο υπολογισμός του ύψους του γκαράζ στην είσοδο, καθώς και ο ελεύθερος χώρος για την στάθμευση του αυτοκινήτου είναι βασικές προϋποθέσεις για την μελέτη του σχεδιασμού. Επίσης, πρέπει να υπάρχει επαρκής χώρος τόσο στην κορυφή όσο και στην κάθε πλευρά του γκαράζ. Εξετάστε αν υπάρχει δυνατότητα εισόδου στο γκαράζ από μια άλλη είσοδο για πρακτικούς λόγους, όπως η ύπαρξη μιας βλάβης. Ακόμη, αποφασίστε σχετικά με τον τρόπο ελέγχου και το σύστημα κλειδώματος για την ασφάλεια του γκαράζ. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι γκαραζόπορτων και κάθε μια από αυτές έχει και διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την επιλογή της αντίστοιχα.

Επιλογή διαστάσεων και ύψος της γκαραζόπορτας

Η επιλογή και οι διαστάσεις της γκαραζόπορτας χρειάζονται μελέτη και σωστές μετρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, αφού γίνει η τοποθέτηση της πόρτας πρέπει το ελάχιστο πέρασμα να είναι 2,5 μέτρα. Υπολογίζοντας τις κάσες σε κάθε πλευρά χρειάζονται επιπλέον 20 εκατοστά. Δηλαδή, το συνολικό πλάτος πρέπει να είναι 2,7 μέτρα το λιγότερο. Όσον αφορά το ύψος, πριν την τοποθέτηση πρέπει να είναι 2,1 μέτρα, ενώ οι κάσες απαιτούν από 20 – 40 εκατοστά ύψους. Έτσι, υπολογίστε 2,5 εκατοστά διαθέσιμου ύψους. Τα εξαρτήματα κάθε γκαραζόπορτας διαφέρουν αναλόγως του τύπου της, οπότε ο έλεγχος είναι απαραίτητος σύμφωνα με το μέγεθος και το είδους της γκαραζόπορτας. Όταν πρόκειται για κοινόχρηστο πάρκινγκ, καλό είναι να μην επιλέγετε τις σπαστές γκαραζόπορτες που τα ελατήρια τους είναι τεντωτά. Από την συχνή χρήση ίσως δημιουργηθεί θέμα.

Λειτουργικότητα της γκαραζόπορτας

Εάν θέλετε έξτρα χώρο τόσο στο γκαράζ όσο και εξωτερικά μια πολύσπαστη γκαραζόπορτα οροφής θα ήταν η ιδανική λύση. Η διαθεσιμότητα ελεύθερου χώρου είναι .πλεονέκτημα αφού θα μπορείτε να κινήστε άνετα μέσα στο γκαράζ χωρίς πρόβλημα. Επίσης, αποφασίστε εάν θέλετε αυτόματο άνοιγμα με τηλεχειριστήριο. Πλέον, οι περισσότεροι κάνουν αυτή την επιλογή για καθαρά πρακτικούς λόγους με κριτήριο τον τύπο της. Σχετικά με την ασφάλεια του γκαράζ, όταν κλείνει η πόρτα αυτομάτως ασφαλίζει και δεν υπάρχει πρόσβαση στο εσωτερικό του. Όμως, ακόμα και σε διακοπή ρεύματος δεν έχετε να ανησυχείτε γιατί μπορεί να λειτουργήσει και χειροκίνητα. Μια τελευταία λεπτομέρεια όσον αφορά την αισθητική, υπάρχει δυνατότητα επιλογής του χρώματος που προτιμάτε μέσα από μια ευρεία γκάμα. Απλά, σκεφτείτε το χρώμα της κάσας να ταιριάζει με την όλη εικόνα του σπιτιού ή της επιχείρησης σας.

Οι επιλογή των κατάλληλων διαστάσεων είναι το σημαντικότερο βήμα πριν περάσετε την κατάλληλη γκαραζόπορτα και εξαρτάται από την διαθεσιμότητα του χώρου σας. Στην περίπτωση που η διαθεσιμότητα είναι πιο περιορισμένη μια λύση είναι οι συρόμενες γκαραζόπορτες. Τοποθετούνται και προσαρμόζονται πιο εύκολα ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου. Πριν αποφασίσετε τι τύπο και το ανάλογο κόστος, κάντε μια έρευνα και σίγουρα θα βρείτε αυτό που θα καλύψει τις ανάγκες σας. Τέλος, καλό είναι να επιλέξετε τον μηχανισμό και την πόρτα ταυτόχρονα, αλλά και ο μηχανισμός να είναι ο κατάλληλος μιας που υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους. Κλείνοντας, σημειώστε πως η τοποθέτηση του μηχανισμού απαιτεί ειδικές γνώσεις και γίνεται μόνο από τεχνικούς.

Ηλεκτρικά Ρολά: Τιμές και Κόστη
Άρθρα

Ηλεκτρικά Ρολά: Τιμές και Κόστη

Τα ρολά ασφαλείας είναι το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό μέτρο προστασίας για τα καταστήματα γι’ αυτό και τα συναντάμε σχεδόν σε όλα. Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ότι όλο και περισσότερα καταστήματα προτιμούν τα ηλεκτρικά ρολά έναντι των χειροκίνητων. Με τον όρο ηλεκτρικά ρολά εννοούμε φυσικά τα αυτόματα ρολά ή, με μεγαλύτερη ακρίβεια, τα ρολά που ανοίγουν και κλείνουν χωρίς να χρειαστεί να ασκήσει δύναμη ο ιδιοκτήτης τους χάρη στα ειδικά μοτέρ με τα οποία είναι εξοπλισμένα. Τα ρολά αυτά είναι πιο εύχρηστα από τα «κλασικά» (για παράδειγμα δεν χρειάζονται ειδικά εργαλεία όπως γάντζοι για να τα ανοίξει και να τα κλείσει κανείς) και προσφέρουν ανάλογη ή και μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το κύριο μέλημα όσων σκέφτονται να επιλέξουν ηλεκτρικά ρολά για το κατάστημα τους είναι η τιμή. Γενικά φοβούνται ότι το κόστος των αυτόματων ρολών μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά το budget τους, γι’ αυτό και προτιμούν τα χειροκίνητα. Η αλήθεια είναι το κόστος των αυτόματων ρολών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και σε γενικές γραμμές μπορεί να προσαρμοστεί στο budget της επιχείρησης. Ας δούμε τους σημαντικότερους παράγοντες.

Το είδος των ρολών

Το πιο βασικό μέρος του συστήματος των ηλεκτρικών ρολών είναι τα ίδια τα ρολά. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν τρία είδη ρολών και το κάθε ένα προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό ορατότητας και ασφάλειας. Τα ρολά κλειστού τύπου (όταν κλείνουν δημιουργούν ένα συμπαγές τοίχος από χάλυβα) προσφέρουν μεγάλη ασφάλεια αλλά μηδενική ορατότητα βιτρίνας. Τα διάτρητα ρολά (μοιάζουν με τα κλειστού τύπου αλλά έχουν μικρές ή μεγάλες τρυπίτσες για ορατότητα) προσφέρουν μεγάλη ασφάλεια και μέτρα ορατότητα στη βιτρίνα. Τέλος, τα ρολά ανοιχτού τύπου (γνωστά και ως «πλέγμα») προσφέρουν σχετικά μεγάλη ασφάλεια αλλά πολύ μεγάλη ορατότητα. Τα ρολά κλειστού τύπου είναι τα πιο ακριβά ενώ τα φθηνότερα είναι τα ανοιχτού τύπου.

Το μοτέρ

Εννοείται ότι και το μοτέρ επηρεάζει την τελική τιμή του συστήματος. Το μοτέρ πρέπει να έχει την απαραίτητη ισχύ για να μπορεί να ανοιγοκλείνει τα ρολά του καταστήματος. Η ισχύς εξαρτάται από το μέγεθος και το βάρος των ρολών: όσο μεγαλύτερη η ισχύς τόσο πιο ακριβό και το μοτέρ.

Το σύστημα ελέγχου

Τα ηλεκτρικά ρολά μπορούν να ανοίγουν με τηλεχειρισμό ή με τη χρήση κάποιου σταθερού πάνελ ελέγχου. Τα συστήματα τηλεχειρισμού παρέχουν μεγαλύτερη άνεση κι ευκολία χρήσης αλλά είναι πιο ακριβά από τα σταθερά πάνελ. Μπορούμε να πούμε ότι ο τηλεχειρισμός είναι μία πολυτέλεια η οποία όμως είναι πολύ χρήσιμη.

Επισκευή και συντήρηση

Πέρα από το κόστος αγοράς τα ηλεκτρικά ρολά έχουν και το κόστος συντήρησης κι επισκευής. Εννοείται ότι συνήθως οι όποιες εργασίες επικεντρώνονται στο μοτέρ αφού αυτό είναι που έχει τα περισσότερα μηχανικά ή ηλεκτρονικά μέρη. Κατά τη διάρκεια της συντήρησης ο ειδικός θα ελέγξει το σύνολο τους συστήματος και θα κάνει κάποιες μικρο-επισκευές ή τυπικές εργασίες συντήρησης όπως λίπανση. Αν κάποιο μέρος του συστήματος χαλάσει και χρειαστεί επισκευή ή αντικατάσταση, εννοείται ότι το κόστος της όλης διαδικασίας θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της βλάβης και φυσικά το κόστος των ανταλλακτικών αν χρειαστούν.

Εδώ καλό είναι σημειώσουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι είναι σχετικά σπάνιο να χρειαστούν σημαντικές επισκευές τα ρολά, είτε είναι ηλεκτρικά είτε όχι. Το δεύτερο είναι ότι τα ηλεκτρικά ρολά χρειάζονται τακτικά έλεγχο και συντήρηση και γι’ αυτό πολλές επιχειρήσεις προσφέρουν το κόστος της διαδικασίας στο πακέτο της προσφοράς που κάνουν στους πελάτες τους. Εννοείται ότι αυτές οι προσφορές είναι πολύ συμφέρουσες και καλό θα ήταν να τις αποδέχεστε αν σας δίνεται η ευκαιρία.

Εν κατακλείδι, το κόστος των ηλεκτρικών ρολών δεν είναι σταθερό αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ανάγκες του καταστήματος ή της επιχείρησης. Αν έχετε ενδοιασμούς σχετικά με την αγορά ηλεκτρικών ρολών να ξέρετε ότι σχεδόν όλα τα ρολά μπορούν να μετατραπούν σε ηλεκτρικά με την προσθήκη του απαραίτητου μοτέρ, οπότε μπορείτε να επενδύσετε πρώτα σε «απλά» και να τα αναβαθμίσετε στο μέλλον.

Επισκευές Ρολών: Τιμές και Κόστη
Άρθρα

Επισκευές Ρολών: Τιμές και Κόστη

Τα ρολά ασφαλείας είναι απαραίτητα για κάθε επιχείρηση και ο λόγος που το λέμε αυτό είναι απλός: πρόκειται για ένα «ενεργό» μέτρο ασφάλειας το οποίο θωρακίζει φυσικά τον χώρο στον οποίο τοποθετείται. Με άλλα λόγια, ένα ρολό ασφαλείας αποτελεί ένα φυσικό εμπόδιο το οποίο ο κλέφτης θα πρέπει να παραβιάσει ή να βρει κάποιον τρόπο να το διαπεράσει. Η παρουσία τους και μόνο λοιπόν, αποτελεί ένα πολύ καλό αποτρεπτικό μέτρο για την πλειοψηφία των κλεφτών, οι οποίοι και δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις ή / και τα εργαλεία για να παραβιάσουν τα ρολά.

Δεδομένου του πολύ σημαντικού ρόλου που παίζουν τα ρολά στην ασφάλεια ενός καταστήματος λοιπόν, είναι λογικό η απρόσκοπτη λειτουργία τους να είναι το πρώτο μέλημα των ιδιοκτήτων τους, ειδικά αν μιλάμε για αυτόματα ρολά. Κάτι που ανησυχεί πολλούς καταστηματάρχες λοιπόν, είναι το κόστος επισκευής των ρολών σε περίπτωση που πάθουν κάποια ζημιά που θα επηρεάσει την ομαλή λειτουργία τους και την ασφάλεια που παρέχουν. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να ξέρετε για τις επισκευές ρολών, τις τιμές και το κόστος τους.

Συχνότερες βλάβες

Θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι οι βλάβες που μπορεί να πάθει ένα ρολό εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του: άλλες είναι οι συχνότερες βλάβες σε χειροκίνητα ρολά και άλλες σε αυτόματα. Στα χειροκίνητα ρολά, οι πιο συχνές βλάβες αφορούν προβλήματα στον μηχανισμό του ρολού ή δυσλειτουργίες κατά το άνοιγμα και το ανέβασμα και το κατέβασμα των ρολών. Οι βλάβες αυτές είναι απλές στην επισκευή και συνήθως οφείλονται σε κακή συντήρηση.

Όσον αφορά τα αυτόματα ρολά, σε αυτά μπορούν να παρουσιαστούν κάποια προβλήματα είτε στα ίδια τα ρολά, παρόμοια με αυτά που αναφέραμε για τα χειροκίνητα ρολά, είτε στο μοτέρ. Τα προβλήματα του μοτέρ συχνά αφορούν τη  παροχή ρεύματος ή κάποια βλάβη στον μηχανισμό που δίνει το σήμα για τη λειτουργία, δηλαδή στο κουμπί λειτουργίας των ρολών ή στο τηλεχειριστήριο που χρησιμοποιείται για το άνοιγμα.

Κόστη επισκευής

Εννοείται ότι το κόστος επισκευής μίας βλάβης σε ρολό εξαρτάται από τη δουλειά που θα κάνει ο τεχνικός και από αν θα χρειαστεί να αγοράσει κάποια ανταλλακτικά. Σε γενικές γραμμές, σε μία σχετικά απλή βλάβη που μπορεί να λυθεί εύκολα και γρήγορα, θα πληρώσετε μόνο κάποια χρήματα για τα εργατικά. Σε άλλες βλάβες όμως, μπορεί να πληρώσετε και το κόστος των ανταλλακτικών μαζί με αυτό των εργατικών. Μπορούμε να πούμε πως η ακριβότερη βλάβη που μπορεί να πάθει ένα ρολό αφορά τα ρολά αυτόματου τύπου και δεν είναι άλλη από την ολική καταστροφή του μοτέρ, κάτι που επιβάλει την αντικατάσταση του. Κάτι τέτοιο όμως είναι πολύ σπάνιο και συμβαίνει μόνο σε μοτέρ που δεν συντηρούνται καθόλου και που γενικά δεν τυγχάνουν καλής μεταχείρισης από τον χρήστη τους.

Τιμές επισκευών

Σε γενικές γραμμές η τιμή μίας επισκευής εξαρτάται από τον μάστορα και το πόσο χρεώνει. Εννοείται ότι μεγάλες εταιρείες συνήθως προσφέρουν καλύτερες τιμές από μεμονωμένους τεχνικούς. Επίσης, δεν είναι σπάνιο κάποιες επιχειρήσεις πώλησης ρολών να προσφέρουν κι επισκευές αλλά και συντήρηση ρολών σε τακτικά χρονικά διαστήματα είτε δωρεάν είτε με κάποιο έξτρα κόστος κατά την αγορά των προϊόντων. Εννοείται ότι αυτό είναι μία πολύ καλή λύση για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο όσον αφορά τις τιμές των επισκευών αφού θα πληρώσετε κάτι μόνο σε περίπτωση που χρειάζεται κάποια αντικατάσταση. Επιπλέον, τα πακέτα αυτά εγγυώνται και άμεση εξυπηρέτηση, οπότε είναι μία πραγματικά πολύ καλή λύση για όσους θέλουν την απρόσκοπτη λειτουργία των ρολών τους.

Πριν κλείσουμε, θα πρέπει ν τονίσουμε πως κλειδί για την αποφυγή βλαβών κι επισκευών είναι η σωστή λειτουργία και η σωστή συντήρηση των ρολών σας. Είναι καλό λοιπόν κατά την αγορά των ρολών σας να πάρετε και σχετικές οδηγίες τις οποίες και θα πρέπει να τηρείτε κατά γράμμα.

Ασφάλεια Επιχείρησης - Καταστήματος στα Lockdowns
Άρθρα

Ασφάλεια Επιχείρησης – Καταστήματος στα Lockdowns

Οι καιροί που περνάμε όλοι το διάστημα των τελευταίων μηνών είναι δύσκολοι και απαιτητικοί, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που μαστίζει ολόκληρο τον κόσμο. Τα καταστήματα είναι κλειστά και εξαιτίας της απαγόρευσης των μετακινήσεων τα εξοχικά είναι «εγκαταλελειμμένα». Καταστήματα, λοιπόν, και οικίες (εξοχικές και μη) είναι έρμαια τόσο επίδοξων διαρρηκτών όσο και αστάθμητων παραγόντων που μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα όπως μια πυρκαγιά από κάποιο βραχυκύκλωμα στις εγκαταστάσεις.

Έτσι για τη μέγιστη προστασία της περιουσίας μας και της δουλειάς καλό θα ήταν να λάβουμε μέτρα ασφαλείας, αν δε το έχουμε κάνει ακόμα. Δείτε παρακάτω πως μπορείτε να προστατευθείτε και ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε:

Ρολά ασφαλείας

Τα ρολά μαγαζιών ασφαλείας είναι το πρώτο μέτρο ασφαλείας κάθε καταστήματος κι επαγγελματικού χώρου. Είναι φυσικό εμπόδιο που κρατά μακριά τόσο τους κλέφτες, όσο και τα αδιάκριτα βλέμματα και τα στοιχεία της φύσης. Εννοείται ότι οι βιομηχανικοί χώροι χρειάζονται ειδικά ρολά τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος και βάρος από αυτά που βλέπουμε στα καταστήματα. Τα ρολά αυτά στην ουσία χρησιμοποιούνται σαν γκαραζόπορτες σε χώρους φόρτωσης κι εκφόρτωσης αλλά και για την προστασία χώρων στάθμευσης κι επισκευής οχημάτων. Εννοείται ότι τα συναντούμε και σε αποθήκες και κέντρα logistics.  Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι όταν μιλάμε για βιομηχανικά ρολά μιλάμε πάντα για ηλεκτρικά ρολά αφού το μέγεθος και το βάρος τους καθιστούν τον έλεγχο τους χειροκίνητα δύσκολο ή και αδύνατο.

Συστήματα πυροπροστασίας

Κάθε βιομηχανικός χώρος πρέπει να έχει ένα καλά μελετημένο και στημένο σύστημα πυρασφάλειας ώστε να προστατεύσει τόσο το υλικό του όσο και το έμψυχο υλικό της επιχείρησης. Τα συστήματα αυτά αποτελούνται από ειδικούς συναγερμούς ανίχνευσης καπνού ή θερμότητας και από ειδικές πυροκουρτίνες ή / και πυράντοχα ρολά τα οποία απομονώνουν χώρους και ανακόπτουν την πορεία της φωτιάς και του καπνού κερδίζοντας στην ουσία χρόνο για τους ανθρώπους της επιχείρησης και τη πυροσβεστική. Τα συστήματα πυροπροστασίας μπορεί να περιλαμβάνουν και συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πυροπροστασία ενός βιομηχανικού χώρου είναι υποχρεωτική από τον νόμο.

Συναγερμός

Οι συναγερμοί είναι από τα πιο παραδοσιακά μέτρα ασφαλείας. Η παρουσία ενός συναγερμού σε έναν χώρο τον κάνει λιγότερο ελκυστικό για τους κλέφτες αφού ξέρουν ότι η φασαρία θα τραβήξει τη προσοχή των γειτόνων οι οποίοι θα ειδοποιήσουν τον ιδιοκτήτη ή – ακόμη χειρότερα – την Αστυνομία. Πλέον οι περισσότεροι συναγερμοί σε βιομηχανικούς χώρους συνδέονται απευθείας με την Αστυνομία ή κάποια εταιρεία security, οπότε αν ενεργοποιηθεί ένας συναγερμός, είναι σίγουρο ότι κάποιος θα έρθει στον χώρο να ελέγξει τι γίνεται.

Κάμερες

Οι κάμερες είναι τόσο μέσο επιτήρησης όσο και ασφαλείας. Από τη μια επιτρέπουν την παρατήρηση όλων των χώρων μιας επιχείρησης τόσο κατά τη λειτουργία της όσο και όταν δεν λειτουργεί αφού οι περισσότερες κάμερες έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν στο internet. Επιπλέον, οι κάμερες καταγράφουν και τις κινήσεις των κλεφτών σε περίπτωση που καταφέρουν να εισχωρήσουν στον χώρο της επιχείρησης, κάτι που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη σύλληψη τους . Για τον λόγο αυτό, οι περισσότεροι «ερασιτέχνες» κλέφτες, δηλαδή οι περισσότεροι σύμφωνα με την Αστυνομία, αποφεύγουν τους χώρους που έχουν εγκατεστημένες κάμερες, ιδιαίτερα αν αυτές συνδυάζονται και με συναγερμούς και άλλα μέτρα ασφαλείας.

Έλεγχος εισόδου

Ένα άλλο σημαντικό μέτρο ασφαλείας για τις επιχειρήσεις είναι και οι μπάρες ή οι ειδικές συρόμενες πόρτες, με άλλα λόγια τα μέσα ελέγχου εισόδου οχημάτων στον χώρο της επιχείρησης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να αποφευχθούν οι ζημιές στα οχήματα και τους χώρους της επιχείρησης από την ανεξέλεγκτη κίνηση των οχημάτων αλλά και για να έχουν γνώση οι υπεύθυνοι ποιοι μπαίνουν ή βγαίνουν από τον χώρο και πότε.

Έλεγχος στάθμευσης

Τέλος, με ειδικά εμπόδια και άλλα παρόμοια μέσα η επιχείρηση μπορεί να ελέγχει και που παρκάρει το κάθε όχημα έτσι ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα από τη στάθμευση στο λάθος μέρος.

Ηλεκτρικά Ρολά Ασφαλείας για Ακριβές Βιτρίνες & Καταστήματα
Άρθρα

Ηλεκτρικά Ρολά Ασφαλείας για Ακριβές Βιτρίνες & Καταστήματα

Τα ρολά ασφαλείας τα βλέπουμε πλέον σε όλα τα καταστήματα αφού είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατέψει κανείς την περιουσία του. Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι ότι σε αντίθεση με άλλα μέτρα ασφαλείας όπως οι κάμερες και οι συναγερμοί, δεν δρουν κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο, αλλά αποτελούν ένα φυσικό εμπόδιο που ο κλέφτης θα πρέπει κάπως να ξεπεράσει. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο για έναν μη-επαγγελματία κλέφτη, οι οποίοι και σύμφωνα με την Αστυνομία αποτελούν και την πλειοψηφία των κλεφτών.

Κάτι που σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει, είναι ότι δεν έχουν όλα τα καταστήματα τον ίδιο τύπο. Η επιλογή τύπου ρολών ασφαλείας εξαρτάται από το πόση ορατότητα πρέπει να έχει η βιτρίνα του αλλά και από το κόστος των εμπορευμάτων του μαγαζιού και ειδικά των αντικειμένων που εκτίθενται στην βιτρίνα. Αν λοιπόν τα εν λόγω εμπορεύματα είναι μεγάλης αξίας, τότε τα ρολά ασφαλείας διάτρητου τύπου και κατά προτίμηση τα ηλεκτρικά, αποτελούν μονόδρομο.

Γιατί ρολά διάτρητου τύπου;

Τα διάτρητα ρολά αποτελούνται στην ουσία από λωρίδες λαμαρίνας οι οποίες διαθέτουν πολλές μικρές τρύπες, η διάμετρος των οποίων εξαρτάται από τις ανάγκες και τις επιθυμίες του πελάτη. Οι λωρίδες αυτές κατασκευάζονται από χάλυβα και άλλα ιδιαίτερα ανθεκτικά υλικά κι ενώνονται μεταξύ τους με ειδικούς μηχανισμούς έτσι ώστε να μπορούν να μαζεύονται σε ρολό όταν είναι ανοιχτά τα ρολά και να κατεβαίνουν εύκολα όταν τα ρολά θα πρέπει να κλείσουν. Οι μικρές αυτές τρύπες επιτρέπουν στους πελάτες να έχουν οπτική επαφή με την βιτρίνα – ειδικά αν αυτή στηθεί με γνώμονα τα εν λόγω ρολά – αλλά είναι τόσο μικρές που δεν επιτρέπουν στον κλέφτη να πλησιάσει με τα χέρια του ή με εργαλεία την βιτρίνα. Με άλλα λόγια, προσφέρουν έναν ιδανικό συνδυασμό ορατότητας και ασφάλειας.

Πού συναντάμε αυτά τα ρολά;

Τα ρολά αυτού του τύπου όπως είπαμε και πριν τα συναντούμε σε καταστήματα με ακριβά είδη τέτοια μπορεί να είναι τα χρυσοχοΐα, τα καταστήματα με επώνυμα ρούχα και παπούτσια, τα φαρμακεία, τα καταστήματα με είδη τεχνολογίας και ειδικά με κινητά τηλέφωνα, τα μεγάλα βιβλιοπωλεία και ακόμη και οι τράπεζες ή τα γραφεία που βρίσκονται στο ύψος του δρόμου. Θα τα βρούμε επίσης και σε καταστήματα όλων των ειδών που βρίσκονται σε περιοχές που γίνονται συχνά επεισόδια, για παράδειγμα κοντά σε γήπεδα, αφού προσφέρουν μεγάλη προστασία και από ρίψεις αντικειμένων προς την βιτρίνα.

Γιατί να προτιμήσω τα ηλεκτρικά ρολά αυτού του τύπου;

Τα ηλεκτρικά αυτόματα ρολά ασφαλείας στην ουσία έχουν ένα ειδικό μοτέρ το οποίο και αναλαμβάνει να ανοίξει και να κλείσει τα ρολά είτε με τηλεχειρισμό είτε με το πάτημα ενός ειδικού κουμπιού. Η αυτοματοποίηση αυτή είναι πολύ σημαντική αφού γλυτώνει πολύτιμο χρόνο και απλοποιεί πολύ την όλη διαδικασία η οποία σε κάποιες περιπτώσεις – για παράδειγμα στις μεγάλες βιτρίνες – μπορεί να αποδειχθεί χρονοβόρα και δύσκολη να γίνεται συνέχεια χειροκίνητη λόγω του μεγάλου βάρους των ρολών ή του ύψους της βιτρίνας.

Συντήρηση

Όπως και με όλα τα ρολά, η συντήρηση των ρολών διάτρητου τύπου είναι πολύ απλή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διατηρείται καθαρή η περιοχή του μηχανισμού των ρολών και να λιπαίνεται τακτικά ο μηχανισμός ανοίγματος. Οι όποιες βλάβες παρατηρηθούν μπορούν να επισκευαστούν εύκολα και γρήγορα έτσι ώστε να μην μείνει καθόλου το κατάστημα χωρίς ρολά. Τα ηλεκτρικά ρολά, χρειάζονται ένα service κάθε ένα ή δύο χρόνια έτσι ώστε να προλαμβάνονται τα όποια προβλήματα μπορεί να παρουσιάσουν πριν να λάβουν χώρα. Η διαδικασία της συντήρησης είναι πολύ γρήγορη και γίνεται κατόπιν ραντεβού στον χώρο του καταστήματος. Αν παρατηρηθεί κάποιοι πρόβλημα, συνήθως γίνεται άμεση επισκευή.

Κόστος

Όσον αφορά τις τιμές των ρολών, εξαρτώνται από τις ανάγκες του πελάτη και από τον τύπο μηχανισμού ανοίγματος που θα προτιμηθεί. Εννοείται ότι τα ηλεκτρικά ρολά είναι πιο ακριβά από τα χειροκίνητα, αλλά είναι και πολύ πιο απλά στη χρήση.