ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΠΟΙΟΤΗΤΑ - ΕΓΓΥΗΣΗ

Άρθρα

Εσωτερικά ή εξωτερικά ρολά ασφαλείας για καλύτερη προστασία
Άρθρα

Εσωτερικά ή εξωτερικά ρολά ασφαλείας για καλύτερη προστασία

Τα ρολά ασφαλείας θα τα βρούμε σε σχεδόν όλα τα καταστήματα και αυτό συμβαίνει για έναν πολύ απλό λόγο: είναι ίσως το μοναδικό μέτρο ασφαλείας που παρέχει πραγματική θωράκιση σε έναν χώρο. Τα ρολά ασφαλείας στην ουσία είναι ένας στέρεος τοίχος που βρίσκεται ανάμεσα στον υποψήφιο κλέφτη και τον χώρο στον οποίο θέλει να μπει. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι κλέφτες σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας ψάχνουν για εύκολους στόχους, εννοείται ότι δεν έχουν τα μέσα και τις γνώσεις για να διαπεράσουν τον τοίχο των ρολών, οπότε και δεν προσπαθούν να κάνουν διάρρηξη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μιλάμε πάντα για έναν τοίχο ο οποίος στην ουσία «φεύγει» όταν το κατάστημα είναι ανοιχτό, οπότε και θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πελατών.

Εννοείται ότι όταν κάποιος θέλει να τοποθετήσει ρολά ασφαλείας στο κατάστημα του, το πρώτο πράγμα που τον ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια, δηλαδή θέλει να επιλέξει τα ρολά που θα παρέχουν στο κατάστημα του την μεγαλύτερη δυνατή θωράκιση, οπότε και θα το κάνουν πολύ λιγότερο επιθυμητό από τους κλέφτες. Ένα από τα πρώτα διλλήματα που θα πρέπει λοιπόν να απαντήσει ένας υποψήφιος νέος ιδιοκτήτης ρολών ασφαλείας είναι το αν αυτά θα είναι εσωτερικά ή εξωτερικά. Τούτων λεχθέντων, ας δούμε ποια είναι η καλύτερη επιλογή από την άποψη της ασφάλειας.

Τι εννοούμε με τον όρο εσωτερικά κι εξωτερικά ρολά

Τα ρολά τοποθετούνται εξ ορισμού έξω από τον χώρο του καταστήματος αφού δεν έχει νόημα να τοποθετηθούν μέσα από τη βιτρίνα ή / και την πόρτα καθώς σκοπός τους είναι να προστατεύουν και τις τζαμαρίες, ειδικά αν είναι ρολά κλειστού ή διάτρητου τύπου. Λέγοντας λοιπόν εξωτερικά κι εσωτερικά – ή καλύτερα επικαθήμενα ρολά – μιλάμε για το που είναι τοποθετημένος ο μηχανισμός των ρολών.

Στην περίπτωση των εξωτερικών ρολών, το κουτί με τον μηχανισμό τοποθετείται πάνω στον τοίχο του καταστήματος με αποτέλεσμα να προεξέχει, στην περίπτωση των εσωτερικών ή επικαθήμενων ρολών, το κουτί του μηχανισμού τοποθετείται κάτω από κούφωμα της πόρτας και της βιτρίνας, οπότε και στην ουσία γίνεται ένα με τον τοίχο ή μπαίνει μέσα σε αυτόν, γι’ αυτό και λέγονται εσωτερικά.

Ποια είναι πιο ασφαλή;

Από την άποψη της ασφάλειας, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι τα εσωτερικά ρολά είναι η καλύτερη επιλογή. Δεδομένου ότι ο μηχανισμός τους δεν είναι εκτεθειμένος, δεν μπορεί κανείς κλέφτης να δοκιμάσει να ανοίξει το κουτί και να προσπαθήσει να ανοίξει τα ρολά από εκεί. Επιπλέον, οι οδηγοί των ρολών αυτών μπορούν να γίνουν ένα με τα κουφώματα και τους τοίχους γύρω από τις διόδους και τη βιτρίνα του χώρου, οπότε τα ρολά είναι εντελώς μη προσβάσιμα στους κλέφτες όταν είναι κλειστά. Το μειονέκτημα των εν λόγω ρολών είναι το γεγονός ότι μειώνουν το ύψος των διόδων και της βιτρίνας, οπότε και δεν είναι καλή επιλογή για μικρούς και γενικά χαμηλοτάβανους χώρους.

Όσον αφορά τα εξωτερικά ρολά, τόσο οι οδηγοί των ρολών όσο και το κουτί του μηχανισμού είναι εκτεθειμένα, οπότε μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση οι κλέφτες σε αυτά. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν είναι καθόλου ασφαλή καθώς πάλι οι κλέφτες θα χρειαστούν αρκετό χρόνο καθώς και ειδικές γνώσεις κι εργαλεία για να τα παραβιάσουν, ωστόσο, συγκριτικά με τα εσωτερικά μπορούμε να πούμε ότι δεν προσφέρουν το ίδιο μεγάλη θωράκιση. Το μεγάλο πλεονέκτημα των εξωτερικών ρολών είναι ότι επειδή αναρτώνται σε τοίχο δεν μειώνουν το ύψος της διόδου και της βιτρίνας, οπότε και είναι η πιο πρακτική – ή ίσως και η μόνη – λύση για χαμηλά καταστήματα ή για καταστήματα με μικρές βιτρίνες.

Σε κάθε περίπτωση, στην επιλογή ρολού ασφαλείας για το κατάστημα σας θα είναι δίπλα σας ένας ειδικός από την επιχείρηση που θα αναλάβει να μελετήσει τον χώρο και τις ανάγκες του για να σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή λύση, οπότε οι όποιες αποφάσεις θα λάβετε θα πρέπει να βασίζονται σε αυτές τις προτάσεις και συμβουλές.

Αυτόματες Πόρτες Καταστημάτων Εισόδου - Συρόμενες ή Γυάλινες
Άρθρα

Αυτόματες Πόρτες Καταστημάτων Εισόδου – Συρόμενες ή Γυάλινες

Η πόρτα είναι αναμφίβολα από τα πιο σημαντικά σημεία ενός καταστήματος ή μίας επιχείρησης. Είναι η δίοδος από την οποία θα περάσουν οι πελάτες για να ψωνίσουν ή να μιλήσουν με το προσωπικό της επιχείρησης. Η πόρτα όμως είναι και η δίοδος από την οποία είναι πολύ πιθανό να δοκιμάσουν να εισέλθουν στην επιχείρηση και οι κλέφτες. Μία πόρτα καταστήματος ή επιχείρησης λοιπόν, θα πρέπει όχι μόνο να είναι «ελκυστική» για τους πελάτες ώστε να τους «προσκαλεί» στο εσωτερικό του χώρου, αλλά θα πρέπει να είναι και πολύ ασφαλής έτσι ώστε να μην μπορούν να την ανοίξουν ή να την παραβιάσουν εύκολα οι διαρρήκτες.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, είναι σημαντικό μία πόρτα να προσφέρει ευκολία στους υποψήφιους πελάτες και να διατηρεί ορατό τον εσωτερικό χώρο και όχι μόνο αλλά και να κάνει τη ζωή δύσκολη στους κλέφτες και τους διαρρήκτες. Οι αυτόματες πόρτες είναι αυτές που συγκεντρώνουν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, πράγμα που φαίνεται και από το γεγονός ότι είναι οι πιο διαδεδομένες σε όλους τους τύπους καταστημάτων αλλά και σε επιχειρήσεις γενικότερα. Στο άρθρο αυτό θα μιλήσουμε αναλυτικά για τις πόρτες αυτού του τύπου έτσι ώστε να κάνετε την καλύτερη επιλογή για το δικό σας κατάστημα η οποία θα σας εξασφαλίσει επισκεψιμότητα αλλά και ασφάλεια.

Τι είναι οι αυτόματες πόρτες καταστημάτων

Με απλά λόγια, μπορούμε να πούμε ότι οι αυτόματες πόρτες καταστημάτων είναι πόρτες που ανοίγουν και κλείνουν από μόνες τους, δηλαδή χωρίς να χρειαστεί το άτομο που σκοπεύει να τις περάσει να ασκήσει κάποια δύναμη ή ακόμη και να χρησιμοποιήσει τα χέρια του. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι αυτόματες πόρτες δουλεύουν με κάποιον αισθητήρα κίνησης ή εγγύτητας: ανοίγουν όταν κάποιος τις πλησιάζει και κλείνουν όταν κάποιος απομακρύνεται από αυτές. Το άνοιγμα και το κλείσιμο μπορεί επίσης να ελέγχεται και από αισθητήρα βάρους, Η ταχύτητα και ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουν οι πόρτες αυτού του τύπου διαφέρουν ανάλογα με τις ανάγκες και τον τύπο του κάθε καταστήματος ή επιχείρησης.

Όταν το κατάστημα δεν λειτουργεί, οι αυτόματες πόρτες κλείνουν και κλειδώνουν οπότε και είναι αδύνατον να παρεισφρήσει στον χώρο κάποιος «ανεπιθύμητος επισκέπτης», ειδικά αν δεν έχει ειδικά εργαλεία κι εξειδικευμένες γνώσεις.

Τις αυτόματες πόρτες θα τις βρούμε σχεδόν σε όλα τα καταστήματα. Τις προτιμούν ιδιαίτερα τα καταστήματα που αναμένουν ότι οι πελάτες τους θα φύγουν από τον χώρο φορτωμένοι με πολλές σακούλες ή μεγάλα αντικείμενα όπως τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα ρούχων και τα καταστήματα με εργαλεία και σιδηρικά. Εννοείται ότι θα τις συναντήσουμε και σε πολυκαταστήματα ή / και εμπορικά κέντρα.

Αυτόματες Πόρτες Εισόδου

Με τον όρο αυτόματες πόρτες εισόδου εννοούμε όλες τις αυτόματες πόρτες που μπορούν να τοποθετηθούν στην είσοδο κάποιου χώρου, ο οποίος δεν είναι ανάγκη να είναι κατάστημα ή επιχείρηση. Αυτόματες πόρτες εισόδου θα βρούμε για παράδειγμα σε νοσοκομεία, αεροδρόμια και ξενοδοχεία. Οι πόρτες εισόδου μπορούμε να πούμε ότι χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις ανοιγόμενες και τις αυτόματες συρόμενες πόρτες.

Οι ανοιγόμενες πόρτες μπορεί να έχουν ένα ή δύο φύλλα και ανοίγουν με κίνηση προς τα μέσα ή προς τα έξω, όπως οι πόρτες που έχουμε στο σπίτι μας. Οι συρόμενες συνήθως αποτελούνται από δύο φύλλα και ανοίγουν πάντα με κίνηση προς το πλάι. Ανοιγόμενες αυτόματες πόρτες θα βρούμε κυρίως σε νοσοκομεία καθώς είναι σχεδιασμένες για να ανοίγουν πολύ γρήγορα και να εξασφαλίζουν μεγάλες διόδους. Τις συρόμενες θα τις βρούμε σε μια μεγάλη γκάμα χώρων: από καταστήματα και σούπερ μάρκετ μέχρι ξενοδοχεία. Η επιλογή του τύπου αυτόματης πόρτας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τύπο του χώρου και την «κίνηση» που αναμένεται να έχει και είναι καλό να γίνεται με την βοήθεια κάποιου ειδικού για να εξασφαλιστεί ότι η πόρτα θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του χώρου χωρίς απώλειες ως προς την πρακτικότητα και χρηστικότητα της.

Αυτόματες Συρόμενες Πόρτες

Όπως είπαμε και παραπάνω, οι αυτόματες συρόμενες πόρτες ανοίγουν και κλείνουν με κίνηση προς το πλάι και αποτελούνται συνήθως από δύο φύλλα. Θα τις συναντήσουμε κυρίως σε χώρους όπου οι επισκέπτες αναμένεται να μπουν ή να βγουν με γεμάτα χέρια, είτε επειδή θα κάνουν ψώνια είτε επειδή θα κουβαλούν κάποια αντικείμενα, όπως αποσκευές. Ως εκ τούτου, τέτοιες πόρτες συναντάμε σε εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ καθώς και σε ξενοδοχεία, αεροδρόμια και σταθμούς λεωφορείων και τρένων όπου και οι επισκέπτες αναμένεται ότι θα εισέρχονται ή θα εξέρχονται κουβαλώντας βαλίτσες.

Οι συρόμενες πόρτες, όπως και οι αυτόματες πόρτες εισόδου γενικότερα, έχουν σαν κύριο σκοπό τους να κάνουν πιο εύκολη την διέλευση των επισκεπτών. Δεδομένου ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος για να ανοίξει μία αυτόματη πόρτα είναι το να την πλησιάσει, μπορεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τον χώρο χωρίς να χρειαστεί να ακουμπήσει κάτω τα ψώνια ή τις αποσκευές του για να ανοίξει την πόρτα. Ο λόγος που τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις δεν προτιμούν τις αυτόματες πόρτες αλλά επιλέγουν τις αυτόματες, είναι το γεγονός ότι η ταχύτητα λειτουργίας τους είναι πιο αργή, ομαλή κι ελεγχόμενη, οπότε είναι πιο ασφαλείς για τους πελάτες και ειδικά για τα παιδιά.

Αυτόματες Γυάλινες Πόρτες

Οι περισσότερες αυτόματες πόρτες είναι κατασκευασμένες από γυαλί. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι έτσι εξασφαλίζεται περισσότερο φυσικό φως για τον φυσικό χώρο. Επιπλέον, αυξάνεται και η ορατότητα του χώρου, δηλαδή οι περαστικοί μπορούν να δουν πιο εύκολα και καθαρά τι υπάρχει μέσα στο κατάστημα και να επιλέξουν να μπουν σε αυτό. Θα λέγαμε λοιπόν ότι η γυάλινη πόρτα είναι ένα «συμπλήρωμα» της βιτρίνας του καταστήματος. Από γυαλί μπορούν να κατασκευαστούν τόσο οι συρόμενες όσο και οι ανοιγόμενες αυτόματες πόρτες, ωστόσο αν μιλάμε για ανοιγόμενες πόρτες, το γυαλί επιλέγεται αν είναι εξωτερικές, δηλαδή αν μιλάμε για τις πόρτες στην είσοδο ενός χώρου. Για τις εσωτερικές ανοιγόμενες πόρτες συνήθως χρησιμοποιούνται μη-διάφανα υλικά, η επιλογή των οποίων εξαρτάται από τον χώρο.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι γυάλινες αυτόματες πόρτες, ασχέτως τύπου, κατασκευάζονται από ειδικά τζάμια υψηλής αντοχής, οπότε και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε χτυπήματα με βαριά εργαλεία και ρίψεις αντικειμένων όπως πέτρες και τούβλα. Με άλλα λόγια, παρά το γεγονός ότι μοιάζουν να είναι κατασκευασμένες από γυαλί, είναι τόσο ανθεκτικές που είναι σχεδόν αδύνατον να σπάσουν, τουλάχιστον με συμβατικά μέσα κι εργαλεία, οπότε και δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια του χώρου.

Τιμές για Αυτόματες Πόρτες

Οι τιμές για τις αυτόματες πόρτες εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και ως εκ τούτου συνήθως είναι μοναδικές για κάθε πελάτη. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος είναι το μέγεθος της πόρτας, ο τύπος της και το υλικό κατασκευής της. Όσον αφορά το μέγεθος, εννοείται ότι όσο πιο μεγάλη είναι μία πόρτα ή από όσο περισσότερα φύλλα αποτελείται, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το κόστος της. Οι μετρήσεις και ο καθορισμός του μεγέθους του τελικού προϊόντος γίνεται από ειδικούς προκειμένου να είναι σίγουρο ότι η πόρτα θα είναι ασφαλής και πλήρως λειτουργική.

Όσον αφορά το υλικό κατασκευής, όπως είπαμε και παραπάνω οι πόρτες αυτόματες κατασκευάζονται από ειδικό ανθεκτικό γυαλί. Υπάρχουν διαφορετικοί τύπου γυαλιού και ο καθένας έχει και τα δικά του τεχνικά χαρακτηριστικά όσον αφορά την ανθεκτικότητα και την ορατότητα. Το κόστος είναι ανάλογο της ανθεκτικότητας: όσο μεγαλύτερη είναι η ανθεκτικότητα, τόσο πιο μεγάλο θα είναι και το κόστος της πόρτας. Εδώ να σημειώσουμε ότι αν μιλάμε για ανοιγόμενες πόρτες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα υλικά κατασκευής πέρα από το γυαλί.

Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι ο μόνος παράγοντας που είναι «εκτός ελέγχου» του πελάτη όσον αφορά το κόστος είναι το μέγεθος της πόρτας. Από εκεί και μετά οι άλλοι παράγοντες – εδώ αναφέραμε τους πιο σημαντικούς – μπορούν να ρυθμιστούν ώστε το τελικό προϊόν να ταιριάζει τέλεια με τις ανάγκες αλλά και το budget του πελάτη.

Τύποι καταστημάτων που χρειάζονται ρολά ασφαλείας
Άρθρα

Τύποι καταστημάτων που χρειάζονται ρολά ασφαλείας

Η ασφάλεια ενός καταστήματος είναι πάντα ιδιαίτερα σημαντική αλλά μπορούμε να πούμε ότι στις μέρες μας είναι πιο σημαντική από ποτέ. Ο λόγος που το λέμε αυτό είναι το γεγονός ότι η εγκληματικότητα έχει ανέβει πάρα πολύ ενώ ταυτόχρονα επειδή έχει ανεβεί γενικά το κόστος διαβίωσης και λειτουργίας μίας επιχείρησης, η ανάκαμψη μετά από μία διάρρηξη είναι συνήθως πάρα πολύ δύσκολη. Με άλλα λόγια, μία διάρρηξη μπορεί να γίνει η αφορμή να κλείσει ένα κατάστημα λόγω του μεγέθους της οικονομικής ζημιάς που θα προκληθεί τόσο από την ίδια την διάρρηξη που γίνεται με καταστροφές όσο και από το κόστος των κλοπιμαίων.

Ένα από τα πιο δημοφιλή μέτρα ασφαλείας που βλέπουμε εδώ και πολύ καιρό στα καταστήματα είναι τα ρολά ασφαλείας. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι το μόνο μέτρο ασφαλείας που προσφέρει προστασία και θωράκιση σε «φυσικό επίπεδο», αφού στην ουσία τοποθετεί ένα φυσικό εμπόδιο ανάμεσα στον κλέφτη και το κατάστημα.

Αν και θα λέγαμε ότι όλα τα καταστήματα χρειάζονται ποιοτικά ρολά ασφαλείας, υπάρχουν κάποιες κατηγορίες που τα έχουν περισσότερο ανάγκη και γι’ αυτό υπάρχουν ειδικές κατηγορίες όπως τα ρολά ασφαλείας φαρμακείου. Ας δούμε λοιπόν ποιες επιχειρήσεις χρειάζονται περισσότερο ρολά ασφαλείας.

Τράπεζες

Είναι αλήθεια σπάνιο να δοκιμάσει κάποιος κλέφτης να κάνει μία διάρρηξη σε τράπεζα, συνήθως προτιμούν τις ληστείες, ωστόσο οι τράπεζες κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους εγκληματίες και συγκεκριμένα τους χούλιγκαν. Σε περίπτωση επεισοδίων λόγω κάποιας πορείας διαμαρτυρίας ή ακόμη και κάποιου αθλητικού γεγονότος, οι τράπεζες γίνονται ο πρώτος στόχος των ταραξιών για καταστροφές. Τα ρολά κλειστού τύπου που χρησιμοποιούνται στις τράπεζες προστατεύουν πολύ αποτελεσματικά τόσο από – τις σχετικά σπάνιες – απόπειρες διάρρηξης όσο και από επιθέσεις με εργαλεία και ρίψεις πετρών και άλλων βαριών αντικειμένων.

Κοσμηματοπωλεία

Οι κλέφτες προτιμούν πολύ τα κοσμηματοπωλεία καθώς ο χρυσός και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα και πετράδια που περιέχονται εκεί μπορούν να πουληθούν γρήγορα και μάλιστα πολύ ακριβά. Με άλλα λόγια, μία διάρρηξη σε ένα κοσμηματοπωλείο και ιδιαίτερα σε ένα εργαστήριο χρυσοχοΐας είναι από τις πιο επικερδείς «δουλειές» για τους διαρρήκτες. Τα ειδικά ρολά για κοσμηματοπωλεία – είναι ρολά που μοιάζουν με τα κλειστού τύπου αλλά έχουν μικρές τρύπες για να βλέπει ο πελάτης τη βιτρίνα – προστατεύουν τόσο από διαρρήξεις όσο και από επιθέσεις ταραξιών για πλιάτσικο.

Φαρμακεία

Τα φαρμακεία τα αναφέραμε και νωρίτερα στο άρθρο μας. Ο λόγος που τα προτιμάνε τόσο πολύ οι κλέφτες είναι το γεγονός ότι η οι συντριπτική πλειοψηφία τους είναι είτε άτομα εξαρτημένα από ουσίες είτε άτομα με διασυνδέσεις στον χώρο του παράνομου εμπορίου φαρμάκων και ναρκωτικών. Μία διάρρηξη σε ένα φαρμακείο συνήθως δεν έχει στόχο μόνο τα λεφτά που μπορεί να υπάρχουν στο ταμείο αλλά και τα ίδια τα φάρμακα. Σε περίπτωση κλοπής φαρμάκων είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ο ιδιοκτήτης προβλήματα με την Αστυνομία. Τα ρολά για φαρμακεία μπορεί να είναι διάτρητου τύπου – σαν αυτά στα κοσμηματοπωλεία – ή και συμπαγή σαν αυτά που βλέπουμε στις τράπεζες. Συνήθως ο κύριος γνώμονας για την επιλογή τύπου ρολού είναι το πόση εγκληματικότητα υπάρχει στη περιοχή του φαρμακείου.

Ψιλικατζίδικα

Τα ψιλικατζίδικα είναι και αυτά ένας πολύ δημοφιλής στόχος διαρρηκτών. Ο λόγος που τα επιλέγουν τόσο πολύ οι διαρρήκτες είναι το γεγονός ότι πολύ συχνά έχουν τουλάχιστον κάποια μετρητά στα ταμεία τους αφού είναι από τις λίγες επιχειρήσεις που δουλεύουν ακόμη κυρίως με μετρητά – οι περισσότεροι κλέφτες είναι ερασιτέχνες και απελπισμένοι οπότε ακόμη και τα ψιλά του ταμείου είναι πολύτιμα γι’ αυτούς. Επίσης οι κλέφτες μπορεί να κλέψουν και προϊόντα όπως τσιγάρα ή ακόμη και παγωτά τα οποία και πουλούν σε τιμές κάτω του κόστους σε άλλα ψιλικατζίδικα. Τα ψιλικατζίδικα συνήθως επιλέγουν τα ρολά ανοιχτού τύπου – το γνωστό «πλέγμα» – για την θωράκιση τους ενώ δεν αποκλείεται να γίνει και τοποθέτηση συμπαγών ρολών αν το κατάστημα είναι σε κακόφημη περιοχή.

Σε αυτό το σημείο μπορεί να πήρατε μία ιδέα σχετικά με τι τύπου ρολό μπορεί να χρειαστεί μία επιχείρηση – κατάστημα. Διαβάστε περισσότερα στο blog της Dmenounos, για πληροφορίες και λεπτομέρειες για τις πιο γνωστές κατηγορίες ρολών ασφαλείας.

Πόρτες Αυλής - Ένας σύντομος οδηγός για αυλόπορτες
Άρθρα

Πόρτες Αυλής – Ένας σύντομος οδηγός για αυλόπορτες

Ο κήπος είναι από τα πιο επιθυμητά χαρακτηριστικά ενός σπιτιού, ειδικά αν αυτό βρίσκεται σε κάποιο προάστιο ή στην επαρχία. Ο κήπος είναι ένα μέρος όπου μπορούν να παίζουν με ασφάλεια τα παιδιά, μπορεί να προσφέρει στους ενήλικες ώρες ενασχόλησης με την διαμόρφωση του και τη κηπουρική, ενώ μπορεί ακόμη να προσφέρει κι έναν χώρο στάθμευσης για το αυτοκίνητο. Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των κήπων, εννοείται ότι χρειάζονται οι πόρτες κήπου. Μπορούμε λοιπόν να πούμε με σιγουριά ότι οι πόρτες κήπου είναι απολύτως απαραίτητες για όποιο σπίτι έχει κήπο, άσχετα με το αν αυτό βρίσκεται σε κάποιο μεγάλο προάστιο ή κάποιο απομονωμένο χωριό.

Εννοείται ότι η αγορά αυλόπορτας είναι κάτι που δεν γίνεται συχνά. Ιδανικά, είναι κάτι που θα γίνει μία και μοναδική φορά και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει σωστά. Αυτό που θα δει κανείς όταν ψάχνει για πόρτες κήπου είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι. Αυτό σημαίνει ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να επιλέξετε την πιο κατάλληλη για το σπίτι σας, οπότε θα πρέπει να δείξετε μεγάλη προσοχή στην διαδικασία επιλογής.

Εδώ λοιπόν θα δούμε έναν σύντομο οδηγό για πόρτες κήπου ώστε να μπορέσετε να επιλέξετε εύκολα την πόρτα που ταιριάζει καλύτερα στο σπίτι και την αυλή σας, έτσι ώστε να έχετε τον ιδανικό συνδυασμό ασφάλειας αλλά και πρακτικότητας.

Πόρτες εξωτερικού χώρου

Οι αυλόπορτες είναι συνήθως γνωστές και ως πόρτες εξωτερικού χώρου επειδή πρόκειται για πόρτες που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται για να τοποθετούνται και να λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους και συγκεκριμένα σε αυλές αλλά ακόμη και σε εισόδους οικοπέδων ή συγκροτημάτων κατοικιών. Οι εξωτερικές πόρτες αυλής πρέπει όχι μόνο να είναι γερές και να έχουν υψηλή αντοχή ώστε να είναι δύσκολη η καταστροφή τους από κάποιον κλέφτη ή ίσως και από σύγκρουση με αυτοκίνητο, αλλά και να μπορούν να αντιστέκονται στην φθορά που προκαλεί ο χρόνος και τα στοιχεία της φύσης στα οποία είναι και συνεχώς εκτεθειμένες.

Σε γενικές γραμμές, όσον αφορά της αυλόπορτες μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες: οι συρόμενες και οι ανοιγόμενες πόρτες αυλής. Αυτό που αλλάζει στην κάθε κατηγορία είναι ο τρόπος που ανοίγουν και κλείνουν, άρα και λειτουργούν, οι πόρτες που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία. Τον τρόπο λειτουργίας των πορτών αυλής της κάθε κατηγορίας θα τον δούμε αναλυτικά παρακάτω. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε όμως, είναι ότι θα πρέπει να γίνει η σωστή επιλογή τύπου πόρτας για την κάθε αυλή έτσι ώστε η πόρτα να μπορεί να λειτουργεί εύκολα και χωρίς να προκαλεί προβλήματα στον γενικότερο χώρο. Ας δούμε αναλυτικά την κάθε κατηγορία.

Ανοιγόμενη πόρτα αυλής

Ο τίτλος της συγκεκριμένης κατηγορίας η αλήθεια είναι ότι μπορεί να ακούγεται λίγο παράδοξος καθώς όλες οι πόρτες και οι αυλόπορτες πρέπει να ανοίγουν και να κλείνουν. Οι ανοιγόμενες πόρτες αυλής διαφέρουν από τις συρόμενες πόρτες αυλής επειδή ανοίγουν με κίνηση προς τα μέσα ή προς τα έξω του χώρου – όπως οι πόρτες που συναντάμε στα σπίτια – και όχι με κίνηση στο πλάι όπως οι συρόμενες. Για να λειτουργήσουν σωστά και πρακτικά οι ανοιγόμενες αυλόπορτες, θα πρέπει να υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος ώστε να μπορεί να γίνει άνετα η κίνηση τους.

Οι συγκεκριμένες αυλόπορτες λοιπόν, είναι μία καλή επιλογή για μεγάλους κήπους και γενικά για μεγάλους χώρους. Η λειτουργία τους γίνεται συνήθως χειροκίνητα αλλά μπορεί να γίνει και αυτόματα με την προσθήκη ενός ειδικού μηχανισμού. Οι ανοιγόμενες αυλόπορτες μπορεί να είναι μονές ή διπλές, ανάλογα με το μέγεθος της διόδου του χώρου αλλά και τις επιθυμίες του πελάτη. Επειδή όπως είπαμε και πριν χρειάζεται ελεύθερος χώρος για να λειτουργήσει σωστά μια ανοιγόμενη πόρτα αυλής, είναι απαραίτητο να μελετήσει ένας ειδικός τον χώρο προκειμένου να καθορίσει αν μπορεί να τοποθετηθεί μία τέτοιου τύπου πόρτα και αν αυτή θα πρέπει να είναι μονή ή διπλή. Εννοείται ότι θα πρέπει να ακολουθήσετε την πρόταση / συμβουλή του.

Συρόμενη πόρτα αυλής

Μία συρόμενη αυλόπορτα διαφέρει από μία ανοιγόμενη ως προς τον τρόπο λειτουργίας της. Οι πόρτες αυτού του τύπου ανοίγουν με κίνηση προς το πλάι – είτε δεξιά είτε αριστερά – χάρη σε έναν ειδικό μηχανισμό που αποτελείται από ειδικές «ράγες» και ροδάκια ή ρουλεμάν. Μία συρόμενη αυλόπορτα συνήθως κινείται παράλληλα με τον τοίχο ή τη περίφραξη του χώρου, οπότε δεν απαιτείται να υπάρχει ελεύθερος χώρος γύρω της για να μπορεί να λειτουργεί, πράγμα που σημαίνει ότι είναι καλύτερη επιλογή για αυλές που δεν έχουν πολύ διαθέσιμο χώρο γύρω από τη δίοδο τους.

Χάρη στον ειδικό μηχανισμό που έχει μία συρόμενη αυλόπορτα, ο έλεγχος της είναι εύκολος και απαιτεί μόνο λίγη δύναμη. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η αυτοματοποίηση μίας τέτοιας πόρτας είναι σχετικά πιο εύκολη από ότι μίας ανοιγόμενης γι’ αυτό και συχνά παρατηρούμε ότι οι πόρτες αυτού του τύπου είναι αυτόματες. Οι ηλεκτρικές πόρτες αυλής είναι εύκολες στον χειρισμό και μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν χωρίς να βγαίνει από το αυτοκίνητο ο χρήστης τους. Λόγω των σχετικά λίγων απαιτήσεων που υπάρχουν για την τοποθέτηση τους, οι συγκεκριμένες πόρτες μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν σε κάθε χώρο. Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει μία αυτόματη αυλόπορτα, οι συρόμενες πόρτες αυλής είναι μάλλον η κατάλληλη λύση για σας.

Πόρτες κήπου διάφορα σχέδια

Οι αυλόπορτες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εμφάνισης και της διακόσμησης του σπιτιού όταν τοποθετούνται και γι’ αυτό το λόγο είναι φυσικό να θέλει κανείς να αποκτήσει μία πόρτα που θα ταιριάζει στον χώρο του όχι μόνο όσον αφορά τη χρηστικότητα αλλά και την εμφάνιση της. Αυτός είναι και ο λόγος που θα βρείτε πόρτες περίφραξης σε πολύ μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Εννοείται ότι στο σχέδιο και το χρώμα η επιλογή είναι αποκλειστικά δική σας καθώς θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το δικό σας στιλ κι αισθητική.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όσον αφορά την «ελευθερία επιλογής» σχεδίου και χρώματος, δεν έχει σημασία ποιον τύπο πόρτας θα επιλέξετε καθώς και οι δύο παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε ωστόσο είναι ότι το κάθε σχέδιο έχει τη δική του τιμή – η οποία μπορεί να διαφέρει και αρκετά από τις άλλες – οπότε το κόστος της πόρτας σας θα εξαρτηθεί σε αρκετά σημαντικό βαθμό από το σχέδιο που θα επιλέξετε για την πόρτα σας. Αν το μπάτζετ σας είναι πολύ περιορισμένο, μπορείτε να ζητήσετε από τους ειδικούς να σας προτείνουν σχέδια που θα ταιριάζουν τόσο στο στιλ όσο και στον προϋπολογισμό σας έτσι ώστε να είστε όσο το δυνατόν πιο χαρούμενοι με το τελικό αποτέλεσμα στον χώρο σας.

Γιατί είναι σημαντική η περίφραξη κήπου

Όπως είπαμε και παραπάνω, ο κήπος ή η αυλή ενός σπιτιού είναι ένας χώρος στον οποίο παίζουν παιδιά, ζουν κατοικίδια ή ακόμη και σταθμεύουν αυτοκίνητα. Είναι λοιπόν απόλυτα λογικό ο χώρος αυτός να πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο «θωρακισμένος». Η περίφραξη τύπου θα φροντίσει ώστε να μείνουν εντός κήπου όσοι και όσα θέλετε να μην βγαίνουν από τον χώρο (παιδιά, κατοικίδια κλπ) αλλά και θα κρατήσει έξω από τον κήπο σας ζώα και ανθρώπους που δεν θέλετε να εισέλθουν σε αυτόν. Με λίγα λόγια λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι η περίφραξη κήπου ασφαλίζει τόσο τον ίδιο τον κήπο όσο και όλο τον χώρο του σπιτιού σας και σας βοηθάει να κοιμάστε λίγο πιο ήσυχοι.

Το κόστος της περίφραξης είναι κάτι που απασχολεί πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιού με κήπο, ωστόσο θα πρέπει να τονίσουμε ότι το κόστος της ασφάλειας ποτέ δεν είναι πολύ μεγάλο – ειδικά στις μέρες μας που η εγκληματικότητα έχει ξεφύγει – καθώς η ασφάλεια είναι απλά ανεκτίμητη. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε τιμές περίφραξης κήπου, οπότε είναι σίγουρο ότι θα βρείτε μία λύση που θα καλύψει τόσο τις ανάγκες όσο και το μπάτζετ σας. Εννοείται ότι οι ειδικοί αφού μελετήσουν τον χώρο σας θα σας προτείνουν λύσεις που θα εγγυηθούν την μέγιστη δυνατή ασφάλεια με βάση τον προϋπολογισμό που θα τους αναφέρετε, όσο περιορισμένος και αν είναι αυτός.

Τιμές για εξώπορτες αυλής

Το κόστος μίας αυλόπορτας θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς είναι το υλικό κατασκευής, το μέγεθος της πόρτας αλλά και το σχέδιο που θα επιλέξει ο πελάτης. Οι πόρτες εξωτερικού χώρου κατασκευάζονται από διάφορα υλικά υψηλής αντοχής και ασφάλειας. Το κάθε υλικό έχει το δικό του κόστος, οπότε ο πελάτης μπορεί να επιλέξει αυτό που ταιριάζει καλύτερα στον προϋπολογισμό του. Όσον αφορά το μέγεθος, εννοείται ότι όσο πιο μεγάλη είναι μία πόρτα τόσο πιο πολύ θα κοστίζει ενώ αξίζει να σημειωθεί και ότι οι διπλές πόρτες είναι φυσικό να είναι πιο ακριβές από τις μονές. Τέλος, το κάθε σχέδιο έχει το δικό του κόστος: όσο πιο πολύπλοκο το σχέδιο, τόσο πιο ακριβό θα είναι.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κόστους θα παίξει και η επιλογή αυτόματου ή χειροκίνητου ελέγχου. Το δίλλημα αυτό είναι πιο «έντονο» αν μιλάμε για συρόμενες εξωτερικές πόρτες κήπου οι οποίες συνήθως είναι αυτόματες. Θα πρέπει να γνωρίζετε ωστόσο ότι μία χειροκίνητη πόρτα μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε αυτόματη, οπότε αν θέλετε να περιορίσετε το κόστος της αρχικής σας αγοράς, μπορείτε να αγοράσετε μία χειροκίνητη πόρτα και να την μετατρέψετε σε αυτόματη όταν θα έχετε την οικονομική δυνατότητα.

Γιατί τα καταστήματα στην κρίση μία ανεβάζουν και μια κατεβάζουν τα ρολά
Άρθρα

Γιατί τα καταστήματα στη κρίση μία ανεβάζουν και μια κατεβάζουν τα ρολά;

Ο πιο εύκολος τρόπος για να καταλάβει κανείς αν μία επιχείρηση είναι ανοιχτή ή κλειστή είναι να δει αν έχει κατεβασμένα ρολά. Τα ρολά ασφαλείας για επιχειρήσεις είναι το πρώτο και κυριότερο μέτρο ασφάλειας για κάθε κατάστημα ή επιχείρηση αλλά πέρα από το να εμποδίζουν κλοπές και διαρρήξεις, δείχνουν και στον κόσμο αν η επιχείρηση λειτουργεί ή όχι. Το κατέβασμα των ρολών είναι συνήθως προσωρινό και κρατά μερικές ώρες ή μέρες, δυστυχώς όμως στην εποχή της οικονομικής κρίσης και των καραντίνων λόγω Covid-19 η συχνότητα με την οποία οι επιχειρήσεις ανεβάζουν ρολά κάθε άλλο παρά δεδομένη και προβλέψιμη δεν είναι.

Γιατί οι επιχειρήσεις και τα εμπορικά καταστήματα ανεβοκατεβάζουν ρολά;

Όπως είπαμε και πριν, εννοείται ότι τα ρολά κατεβαίνουν όταν ο ημερήσιος ή εβδομαδιαίος κύκλος μίας επιχείρησης κλείσει, οπότε και ο χώρος θα μείνει χωρίς προσωπικό. Με κλειστά ρολά, μία ληστεία ή διάρρηξη είναι πολύ δύσκολο να συμβεί. Με άλλα λόγια, τα κλειστά ρολά εξασφαλίζουν την ασφάλεια αλλά και τη λειτουργία ενός καταστήματος ή άλλης επιχείρησης. Το κατέβασμα αυτό διαρκεί μέχρι την έναρξη του επόμενου κύκλου ο οποίος συνήθως απέχει μερικές μέρες ή ώρες από το κατέβασμα των ρολών, πάντα με βάση τις ώρες λειτουργίας του εκάστοτε μαγαζιού.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο παρατηρείται το φαινόμενο τα ρολά μιας επιχείρησης να κατεβαίνουν για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα ή και μόνιμα. Γιατί μπορεί όμως να συμβαίνει αυτό;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ειδικά για όποιον παρακολουθεί στενά την επικαιρότητα: η αστάθεια και η αβεβαιότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της τελευταίας δεκαετίας. Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από την αβεβαιότητα για ένα κατάστημα ή μία επιχείρηση, ειδικά αν είναι μικρού μεγέθους και δεν έχει αποθηκευμένους πόρους ώστε να αντέξει μέχρι να «περάσει η καταιγίδα». Ας δούμε όμως και πιο συγκεκριμένα και με πιο πολλές λεπτομέρειες τι ακριβώς συμβαίνει.

Η πανδημία και το κατέβασμα ρολών

Όπως όλοι γνωρίζουμε πλέον, το 2019 παρουσιάστηκε στον πλανήτη η ασθένεια Covid-19 η οποία γρήγορα από επιδημία αναβαθμίστηκε σε Πανδημία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι Κυβερνήσεις όλου του κόσμου να λάβουν κάποια μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση της και να προστατεύσουν ειδικά τους πιο ευάλωτους πολίτες τους. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούσαν στον περιορισμό της κινητικότητας και των κοινωνικών επαφών κι έτσι σχεδόν σε όλες τις χώρες, τα εμπορικά καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις «υψηλού κινδύνου μετάδοσης» βρέθηκαν στο επίκεντρο των μέτρων.

Πολλές μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στο λιανικό εμπόρια και μεγάλα εμπορικά κέντρα κατέβασαν ρολά χωρίς να γνωρίζουν πότε θα τα σηκώσουν. Ωστόσο, πίσω από τα κατεβασμένα ρολά οι επιχειρήσεις αυτές συνέχισαν να λειτουργούν μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου και της λεγόμενης «παράδοσης εκτός». Οι επιχειρήσεις που επλήγησαν χειρότερα όμως ήταν σίγουρα αυτές τις εστίασης. Τα καταστήματα εστίασης όχι μόνο αναγκάστηκαν να κλείσουν και να δουλεύουν μόνο με take-away και delivery αν αυτό ήταν δυνατόν, αλλά ακόμη και όταν τα μέτρα χαλάρωσαν, συνέχισαν να υπόκεινται σε περιορισμούς. Δυστυχώς, κάποιες επιχειρήσεις του κλάδου δεν άντεξαν με αποτέλεσμα να κατεβάσουν μόνιμα τα ρολά τους.

Κατέβασμα ρολών σε επιχειρήσεις τα χρόνια της κρίσης

Πριν από την πανδημία η χώρα μας δοκιμάστηκε και από την περίφημη οικονομική κρίση μαζί με τα διαβόητα Μνημόνια. Το εισόδημα των πολιτών και κατ’ επέκταση και η αγοραστική τους δύναμη περιορίστηκαν αρκετά με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά και τα έσοδα των επιχειρήσεων. Δεν ήταν λίγες οι επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να καλύψουν ούτε καν τα λειτουργικά τους έξοδα έτσι είδαμε πολλά καταστήματα να κατεβάζουν ρολά μόνιμα, ακόμη και μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας. Υπήρχαν ωστόσο κι επιχειρήσεις που έκλεισαν μέχρι να ορθοποδήσουν κι επέστρεψαν δριμύτερες όταν τα οικονομικά τους άρχισαν να βελτιώνονται.

Διαρρήξεις και κατέβασμα ρολών

Τα κατεβασμένα ρολά προστατεύουν τις επιχειρήσεις από τις κλοπές και τις διαρρήξεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι προσφέρουν ΑΠΟΛΥΤΗ προστασία. Το να μην έχει μία επιχείρηση ρολά λοιπόν μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο αφού στην ουσία δεν έχει την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στους κλέφτες. Λόγω λοιπόν της αβεβαιότητας και της άσχημης οικονομικής κατάστασης των τελευταίων ετών, δεν είναι σπάνιο να δούμε μία επιχείρηση να κατεβάσει μόνιμα ρολά μετά από μία μεγάλη διάρρηξη. Η τραγική ειρωνία είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ρολά ασφαλείας καταστημάτων δεν υπήρχαν πριν την κλοπή αλλά τοποθετήθηκαν μετά από αυτή.

Ο λόγος που μία επιχείρηση μπορεί να πληγεί θανάσιμα από μία διάρρηξη είναι το γεγονός ότι οι διαρρήκτες συνήθως κάνουν πολλές ζημιές στον χώρο που μπαίνουν πέρα από τα χρήματα ή τα εμπορεύματα που κλέβουν. Οι οικονομικές ζημιές αυτές είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθούν αν δεν έχει επιχείρηση κάποιο μεγάλο αποθεματικό, ακόμη και αν υπάρχει ασφάλεια κλοπής καθώς χρειάζεται πάρα πολύς καιρός για να έρθει η αποζημίωση. Αν λοιπόν μιλάμε για μία μικρομεσαία επιχείρηση, την πλειοψηφία δηλαδή των επιχειρήσεων στη χώρα μας, τότε απλά τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα μετά από μία μεγάλη διάρρηξη και δεν είναι σπάνιο ο επιχειρηματίας να αποφασίσει να «πετάξει τη πετσέτα στο ρινγκ» για να επιβιώσει οικονομικά αυτός και η οικογένεια του, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν.

Κατεβασμένα ρολά και κοινωνία

Το να βλέπει κανείς κατεβασμένα ρολά τα οποία συνοδεύονται από ενοικιαστήρια και πωλητήρια ή ανακοινώσεις που ενημερώνουν το κοινό για το επ’ αόριστον κλείσιμο της επιχείρησης είναι ένα από τα χειρότερα σημάδια όσον αφορά την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη μίας κοινωνίας. Με απλά λόγια, τα μόνιμα κατεβασμένα ρολά σημαίνουν ανεργία τόσο για τους εργαζόμενους της επιχείρησης όσο και για τον ιδιοκτήτη της. Το κάθε λουκέτο κρύβει μία ή και περισσότερες οικογένειες που θα πρέπει να βρουν κάποιον άλλο τρόπο να τα βγάλουν πέρα, κάτι που απλά μπορεί να μην ήταν προετοιμασμένοι να κάνουν.

Εννοείται ότι τα κατεβασμένα ρολά σημαίνουν και αύξηση της ανεργίας. Είναι λογικό όταν μειώνεται ο αριθμός των ενεργών επιχειρήσεων να μειώνεται και ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων εργασίας, οπότε και τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται. Δεν είναι λοιπόν το πρόβλημα μόνο το γεγονός ότι προστίθενται οι εργαζόμενοι της επιχείρησης στους αριθμούς των ήδη ανέργων, το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι μειώνονται οι πιθανότητες των ανέργων να βρουν εργασία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όταν μειώνεται ο αριθμός των ενεργών επιχειρήσεων μειώνονται και οι φόροι που εισπράττει το Κράτος, οπότε μειώνονται και οι δυνατότητες που έχει να παρέχει υπηρεσίες και βοήθεια στους πολίτες του. Με άλλα λόγια λοιπόν, όσο μεγαλύτερος είναι αριθμός των μόνιμα ή επ΄αόριστον κατεβασμένων ρολών, τόσο χειρότερα είναι τα πράγματα για μία οικονομία.

Τι σημαίνουν λοιπόν τα κατεβασμένα ρολά σε μία επιχείρηση;

Τα ρολά ασφαλείας καταστημάτων είναι το πιο σημαντικό μέτρο ασφαλείας ενάντια στους διαρρήκτες: όταν κατεβαίνουν στην ουσία είναι σαν να τοποθετείται μία προστατευτική ασπίδα στον χώρο. Αν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά, τότε τα ρολά της ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αν όμως τα ρολά μίας επιχείρησης δεν ανεβαίνουν τακτικά ή και καθόλου, τότε αυτό είναι μία σαφής ένδειξη ότι η επιχείρηση δεν πάει καλά κι έχει κλείσει μόνιμα ή προσωρινά. Όταν αυτό το φαινόμενο γενικεύεται, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουν να κατεβαίνουν και να ανεβαίνουν τα ρολά των καταστημάτων κι επιχειρήσεων; Σαν καταναλωτές μπορούμε να επιλέξουμε να στηρίξουμε τις τοπικές μικρές επιχειρήσεις αντί για τις πολυεθνικές και ας είναι λίγο πιο ακριβές. Σαν επιχειρηματίες, μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά με το τοπικό κοινό και οφείλουμε να φροντίσουμε για την ασφάλεια της επιχείρησης μας όσο το δυνατόν συντομότερα.

Πως επιλέγω μια γκαραζόπορτα - Τα είδη που υπάρχουν
Άρθρα

Πως επιλέγω μια γκαραζόπορτα – Τα είδη που υπάρχουν

Στις μέρες μας η ύπαρξη ενός γκαράζ είναι απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την προφύλαξη του αυτοκινήτου σας από καιρικά φαινόμενα και την προστασία της περιουσίας σας. Ακόμα και αν υπάρχει ένα γκαράζ, η τοποθέτηση μιας γκαραζόπορτας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μόνωση από την υγρασία και τις ακραίες θερμοκρασίες. Μπορείτε παράλληλα, να το χρησιμοποιείτε και ως αποθηκευτικό χώρο χωρίς να ανησυχείτε από αδιάκριτα βλέμματα. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες πριν την τοποθέτηση της που πρέπει να λάβετε υπόψιν.  Ποια είναι η λειτουργικότητα της από πρακτική άποψη και ποια η προστασία που σας παρέχει μέσα από μια ποικιλία συστημάτων ασφαλείας.

Οι επιλογές είναι πολλές μέσα από από διάφορα είδη γκαραζοπορτών στο εμπόριο. Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ειδικό για να δείτε τι ταιριάζει τόσο με την αισθητική του κτιρίου σας όσο και με τον προϋπολογισμό σας. Μπορεί να έρθει στον χώρο σας, να μελετήσει τις ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Θα σας δώσει τις προτεινόμενες λύσεις και έπειτα μπορείτε να προχωρήσετε στην τοποθέτηση της. Είναι σίγουρο πως θα βρείτε την κατάλληλη που θα σας ικανοποιήσει. Υπάρχει μια ευρεία γκάμα σχεδίων, υλικών, χρωμάτων και τιμών, αναλόγως του τύπου της. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε μια χειροκίνητη ή μια με ηλεκτρονική αυτόματη λειτουργία για περισσότερη ευκολία. Ας δούμε όμως, ποια είδη υπάρχουν και τι προσφέρει το καθένα πιο αναλυτικά:

Πτυσσόμενη Γκαραζόπορτα

Η πτυσσόμενη γακραζόπορτα αποτελεί μια κλασική επιλογή και είναι ιδανική για να την χειρίζεστε, δεν παρουσιάζει συχνά βλάβες και είναι σχετικά οικονομική όσον αφορά το κόστος αγοράς της. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία ιδιοκτητών οικιών και επιχειρήσεων την προτιμούν γιατί παρέχει ασφάλεια, ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην αγορά και προσαρμόζεται ανάλογα τις ανάγκες σας. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ ενός παραδοσιακού στυλ και ενός πιο μοντέρνου, αντίστοιχα. Είτε κατασκευάζετε τώρα το ακίνητο σας είτε θέλετε να δώσετε ένα νέο στοιχείο στο ήδη υπάρχον, αυτού του τύπου γκαραζόπορτας θα δώσει άλλη αισθητική και ασφάλεια στην ιδιοκτησία σας. Το υλικά από το οποίο κατασκευάζεται είναι συνήθως ατσάλι για μεγαλύτερη αντοχή και ανθεκτικότητα στις καταπονήσεις.

Επίσης, μια άλλη λύση είναι το αλουμίνιο, αν και σαν υλικό δεν έχει τόσο καλή ανθεκτικότητα σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα σχέδια για να επιλέξετε, αλλά και χρώματα. Μπορείτε να την προσαρμόσετε στα μέτρα σας αναλόγως των διαστάσεων που απαιτούνται. Η τοποθέτηση της χρειάζεται να γίνει από ειδικούς. Τα θετικά στοιχεία της είναι  το ελεγχόμενο άνοιγμα και κλείσιμο της πόρτας, η αισθητική της, η ασφάλεια, καθώς και αυτοματοποιείται εύκολα, εννοώντας πως δεν χρειάζεται μεγάλη χειροκίνητη δύναμη για να λειτουργήσει. Είναι πρακτική και  λειτουργική.

Αναδιπλούμενη Γκαραζόπορτα

Η αναδιπλούμενη γακραζόπορτα μπορεί να αποτελείται από δύο ή και περισσότερα φύλλα πόρτας, αναλόγως του χώρου που πρέπει να καλυφθεί. Βάφεται σε διάφορους χρωματισμούς και διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων. Μπορεί να είναι διάτρητη, ώστε να υπάρχει ορατότητα του εξωτερικού περιβάλλοντος, αλλά μπορεί και να την αποκλείει  εντελώς. Αυτό κανονίζεται με βάση τις ανάγκες και προτιμήσεις σας. Τοποθετείται και σε σπίτια και σε επιχειρήσεις που κύριος στόχος τους είναι η ικανοποιητική προστασία. Το κόστος συντήρησης είναι σχετικά χαμηλό, ενώ μπορούν να τοποθετηθούν και μπάρες ασφαλείας εσωτερικά. Το θετικό είναι πως υπάρχει δυνατότητα να μπει και ηλεκτρική κλειδαριά.

Είναι απλή και ανθεκτική στην χρήση της και αυτό την κάνει να αποτελεί μια από τις πιο συχνές επιλογές γκαραζοπορτών. Η χρήση της γίνεται είτε χειρονακτικά είτε αυτόματα με τηλεχειριστήριο, πράγμα που διευκολύνει τον οδηγό κατά την είσοδο στον χώρο. Λειτουργικά είναι πιο βαριές κατά την κίνηση τους λόγω του όγκου τους και του υλικού κατασκευής του που είναι κυρίως μασίφ σίδερο. Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε αναδιπλούμενη γκαραζόπορτα με οδηγό εδάφους ή όχι. Με αυτόν τον τρόπο ακόμα και αν το έδαφος έχει κλίση δεν επηρεάζει το άνοιγμα της πόρτας. Ακόμη, τα φύλλα ανοίγουν και καταλαμβάνουν μόνο τον μισό χώρο του γκαράζ, δίνοντας έτσι ευελιξία και πρακτικότητα.

Γκαραζόπορτα Φυσαρμόνικα

Η γκαραζόπορτα Φυσαρμόνικα έχει μια ευρέα χρήση μιας που συνδυάζει αισθητική και εξοικονόμηση χώρου. Αντίθετα με άλλα είδη γκαραζοπορτών, αναδιπλώνει παράλληλα και δεν χρειάζεται να ανοίξει προς τα έξω. Αποτελείται από ένα σετ πορτών που κουμπώνουν στο άνοιγμα της πόρτας, προσδίδοντας έτσι μέγιστη πρόσβαση στον χώρο. Είναι πιο ελαφριά και για αυτό μπορείτε να την χειριστείτε πιο εύκολα. Όμως, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε είτε χειρονακτικά είτε με ηλεκτρικό αυτόματο μηχανισμό. Μπορείτε να την βρείτε σε διαφορετικά σχέδια, χρώματα και έτσι να την συνδυάσετε σύμφωνα με το στυλ τόσο της οικείας σας, αλλά και της επιχείρησης σας.

Εκτός της χρήσης της στο σπίτι, είναι ιδανική για τοποθέτηση σε βιομηχανικούς χώρους όπου απαιτείται μετακίνηση αυτοκινήτων για εμπορικούς σκοπούς ή ακόμα και στο ιδιωτικό πάρκινγκ τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, έχουν μεγαλύτερο μέγεθος για να καλύψουν τις ανάγκες του χώρου. Πλεονέκτημα της είναι η παροχή ικανοποιητικής μόνωσης από υγρασία σε ακραίες θερμοκρασίες, αλλά και ηχομόνωση. Το κόστος συντήρησης της δεν είναι υψηλό, αλλά εάν έχει μεγάλο μέγεθος με την πάροδο του χρόνου, ίσως χρειαστεί να γίνει αλλαγή κάποιων εξαρτημάτων στον μηχανισμού της. Άλλα πλεονεκτήματα της είναι το άπλετο φως που κινείται στον χώρο, η πρακτικότητα στην χρήση της και ο τύπος της ταιριάζει στο στυλ με τα περισσότερα κτίρια.

Γυάλινη Γκαραζόπορτα

Οι γυάλινες γκαραζόπορτες αποτελούν μια ανάγκη εάν ζητάτε κάτι πιο μοντέρνο που να ταιριάζει με την αισθητική του σπιτιού ή της επιχείρησης σας. Συνήθως τοποθετείται σε οικήματα με σύγχρονο στυλ και έντονες γραμμές. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μεταλλικός σκελετός από ατσάλι ή αλουμίνιο, έτσι ώστε να κρατάει το τζάμι, άσχετα αν η κοπή του γυαλιού είναι σε μικρό ή μεγάλο μέγεθος. Αν και μιλάμε για γυαλί, κάποιες φορές το υλικό είναι πολυανθρακικό ή ακρυλικό. Αυτό συμβαίνει κυρίως για λόγους προστασίας. Το γυαλί είναι πιο ευαίσθητο και βαρύ σαν υλικό και αν σπάσει υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Υπάρχει δυνατότητα να δοθεί έξτρα γυαλάδα έως και τρεις φορές στο τζάμι για πιο εντυπωσιακή προβολή του κτιρίου.

Με αυτού του τύπου την γκαραζόπορτα θα έχετε άπλετο φως στο εσωτερικό του γκαράζ, αλλά και μεγάλη ορατότητα του εξωτερικού χώρου. Δεν χρειάζεται μεγάλο κόστος συντήρησης, και   εάν είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο, δεν θα έχει μεγάλες φθορές στον χρόνο. Το γυαλί μπορεί να έχει διαφορετικό πάχος και να εμπλουτιστεί με φίλτρα προστασίας κατά των UV ακτίνων. Το αρνητικό της στοιχείο είναι πως το γυαλί ζυγίζει περισσότερο συγκριτικά με μια γκαραζόπορτα πχ. καθαρά από αλουμίνιο. Παράλληλα, δεν υπάρχει μεγάλη μόνωση, καθώς επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες.

Δίφυλλη Γκαραζόπορτα

Η δίφυλλη γκαραζόπορτα είναι μια οικονομική επιλογή και αποτελείται από δύο αναδιπλούμενες πόρτες, κάνοντας την εύχρηστη και πρακτική. Μπορείτε να την ανοίγετε και κλείνετε είτε χειρωνακτικά είτε με ηλεκτρικό μηχανισμό με την βοήθεια ενός τηλεχειριστηρίου. Υπάρχει διαθέσιμη σε πολλά σχέδια, ώστε να βρείτε το κατάλληλο για το στυλ της οικείας ή της επιχείρησης σας. Επίσης, μπορεί να βαφτεί σε διάφορα χρώματα ώστε να ταιριάζει με την αισθητική του χώρου. Συνήθως, κατασκευάζονται από ατσάλι και μπορούν να είναι είτε μοντέρνες είτε κλασικές. Έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα και αντοχή και προστατεύουν την ιδιωτική σας ζωή από τον έξω κόσμο.

Το κόστος συντήρησης τους είναι σχετικά χαμηλό, ενώ μπορεί να προσαρμοστεί στον προϋπολογισμό σας το κόστος αγοράς της. Μπορείτε να επιλέξετε να έχετε το ένα φύλλο σταθερό και να χρησιμοποιείτε το άλλο κατά βούληση. Μπορείτε να προσθέσετε ειδικό μηχανισμό ώστε να γίνουν συρόμενες, και έτσι να έχετε μεγαλύτερη ευκολία στην χρήση τους. Σημαντικό είναι η δυνατότητα προσθήκης φύλλων για να μεγαλώσει το μέγεθος της κάλυψης του χώρου. Ανάλογα με τις ανάγκες σας, μπορείτε να προσαρμοστεί έτσι ώστε για να σας καλύψει πλήρως. Το υλικό της μπορεί να είναι πχ. από μασίφ σίδερο με την προσθήκη κοιλοδοκών για μεγαλύτερη αντοχή στις καταπονήσεις. Μπορεί να τοποθετηθεί φωτοκύτταρο και αυτόματος μηχανισμός αναγνώρισης εμποδίου για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Πολύσπαστη Γκαραζόπορτα

Η πολύσπαστη γκαραζόπορτα μπορεί να τοποθετηθεί για οικιακή χρήση, σε αποθηκευτικούς χώρους, αλλά και σε βιομηχανίες. Το υλικό της είναι συνήθως γαλβανισμένη λαμαρίνα και παρέχει καλή θερμομόνωση. Είναι δημοφιλής για την αντοχή της και προστασία από εξωτερικές συνθήκες. Υπάρχει η επιλογή της ανάγλυφης επιφάνειας των πάνελ, αλλά και πολλών χρωματικών αποχρώσεων. Η ηλεκτροστατική βαφή κάνει το χρώμα να διατηρείται το ίδιο. Μπορεί να την βρείτε και με παράθυρα που μπορείτε να τα προσαρμόσετε, έτσι ώστε να υπάρχει περισσότερο φως στον χώρο. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστεί με ανθρωποθυρίδα σε περίπτωση έλλειψης χώρου εισόδου στο γκαράζ, καθώς και να προστεθεί τζάμι.

Είναι ιδανική για την ασφάλεια σας χάρη στα σύγχρονα συστήματα κλειδώματος που περιλαμβάνει. Η τεχνοτροπία της σας παρέχει αθόρυβη λειτουργία, ρύθμιση της δύναμης που ανοίγει και κλείνει, ενώ μπορείτε να διακόψετε την λειτουργία της σε όποιο σημείο θέλετε. Την χρησιμοποιείται είτε χειροκίνητα είτε με τηλεχειριστήριο.  Μπορείτε να προσαρμόσετε, ακόμα και φωτοκύτταρο για μεγαλύτερη προστασία και ευκολία, ταυτόχρονα. Παρέχει ικανοποιητική ηχομόνωση και στεγανοποίηση. Η συντήρηση της είναι ελάχιστη και αυτό την κάνει ελκυστική επιλογή με βάση τον προϋπολογισμό σας. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι η αποφυγή μαγκώματος δαχτύλων και τα σετ ελατηρίων έλξης είναι μεγάλης αντοχής και διάρκειας αναφορικά με την συχνότητα χρήσης της.

Η μοντέρνα γκαραζόπορτα δίνει διαφορετική αίσθηση στο γκαράζ
Άρθρα

Η μοντέρνα γκαραζόπορτα δίνει διαφορετική αίσθηση στο γκαράζ

Η γκαραζόπορτα είναι η βιτρίνα του σπιτιού, ενώ πρέπει να συμβαδίζει με το στυλ τόσο του σπιτιού όσο και του εξωτερικού χώρου. Κάποιοι την θεωρούν ως μια κατασκευή για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας, του αποθηκευτικού χώρου και της προφύλαξης από τα καιρικά φαινόμενα. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Μια μοντέρνα γκαραζόπορτα δίνει άλλον αέρα αισθητικής στον χώρο σας. Μπορεί να κατασκευαστεί από διάφορα υλικά, σε διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις, με διαφορετικά επιπλέον χαρακτηριστικά και τύπους. Προσδίδει αξία στην εικόνα του σπιτιού, αναδεικνύει την μοναδικότητα και την αρχιτεκτονική του.

Μιας που υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι είναι μια πρόκληση να αποφασίσετε ποιο να επιλέξετε. Η διαφορά μιας μοντέρνας είναι πως δεν έχει κανένα από τα χαρακτηριστικά μιας παραδοσιακής. Γίνεται εξ’ αρχής μιας μείξη υλικών, χρωμάτων και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, ενώ συνήθως κινείται σε πιο μινιμαλιστική τάση.  Ας δούμε παρακάτω ένα μικρό οδηγό σχετικά με τις επιλογές που μπορείτε να έχετε:

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αισθητικής της

Τα χαρακτηριστικά για τις μοντέρνες γκαραζόπορτες είναι σχεδόν συγκεκριμένα, αν και δεν υπάρχουν κανόνες ότι θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία. Οι γραμμές τους είναι γενικά καθαρές, αλλά έντονα ξεχωριστές και πρωτότυπες. Υπάρχει δυνατότητα να είναι συμμετρικές, αλλά και ασύμμετρες. Το ασύμμετρο στοιχείο είναι κάτι που δίνει έξτρα στυλ και συνήθως το προτιμούν περισσότερο. Επίσης, τα τελευταία χρόνια, επιλέγουν για την  διαμόρφωση τους υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Ανάλογα την κατασκευή μπορείτε να προσθέσετε παράθυρα και έτσι να δοθεί άπλετο φως στον χώρο.

Ποια είναι  συνήθως τα υλικά κατασκευής της

Αν χρειάζεστε αντοχή και συχνή χρήση, μια επιλογή είναι οι ατσάλινες γκαραζόπορτες. Έχουν γερή κράση στα χτυπήματα, ενώ απαιτούν μικρότερη συντήρηση. Χρειάζονται περιστασιακό καθάρισμα και είναι η καλύτερη προστασία για τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Επόμενη, επιλογή είναι η γκαραζόπορτα αλουμινίου. Με αυτό το υλικό, έχετε την δυνατότητα να πειραματιστείτε με περισσότερους χρωματισμούς, καθώς και να γίνει πιο εξατομικευμένο το σχέδιο της. Χρειάζεται ελάχιστη συντήρηση, οπότε το κόστος είναι σχετικά μικρό. Είναι όμως λιγότερο ανθεκτική από θέμα μόνωσης σε ακραίες θερμοκρασίες, συγκριτικά με την ατσάλινη γκαραζόπορτα.

Ποιοι είναι οι προτεινόμενοι  χρωματισμοί της

Χρωματικές επιλογές, σήμερα, υπάρχουν πολλές που μπορούν να συμβαδίσουν με την γενική αισθητική του χώρου σας. Παλαιότερα, υπήρχαν περιορισμένες επιλογές που κυμαίνονταν μεταξύ του λευκού και του κρεμ. Τώρα, μπορείτε να διαλέξετε εκτός από το λευκό, σε τόνους του γκρι, του ξύλου, του μαύρου και σε άλλα χρώματα, έτσι ώστε να βρείτε το κατάλληλο. Όμως, κάθε συνδυασμός χρωμάτων συνήθως είναι ανάλογος με τον συγκεκριμένο τύπο γκαραζόπορτας. Αν και γίνονται τροποποιήσεις, ρωτήστε για τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να έχετε πλήρη γνώση.

Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά της

Τα χαρακτηριστικά, οι λεπτομέρειες που κάνουν μια μοντέρνα ξεχωριστή είναι πολλά. Πιο συγκεκριμένα, οι μηχανισμοί για το άνοιγμα και κλείσιμο έχουν νέα τεχνοτροπία σε σχέση με το παρελθόν. Έχουν μια νέα πιο ομαλή και αθόρυβη λειτουργία, ενώ τα εξαρτήματα της είναι σχεδιασμένα για βαριά και πολύ συχνή χρήση. Υπάρχει ικανοποιητική μόνωση και προστασία από εξωτερικούς παράγοντες. Με τα σύγχρονα συστήματα κλειδώματος θα νιώσετε ασφαλής και μπορείτε να προσθέσετε φωτοκύτταρο αν το επιθυμείτε. Άλλο χαρακτηριστικό της, όπως προαναφέρθηκε, είναι η δυνατότητα να προσθέσετε παράθυρα σε διάφορα μεγέθη. Έτσι, πέρα από τη φωτεινότητα που θα υπάρχει στο εσωτερικό, θα της δώσουν και ένα πιο μοντέρνο στυλ.

Ένας παράγοντας που επηρεάζει την απόφαση επιλογής είναι ο προϋπολογισμός. Το κόστος μιας μοντέρνας γκαραζόπορτας εξαρτάται από τον τύπο της, τους έξτρα μηχανισμούς και χαρακτηριστικά της, καθώς και τις εργατοώρες που απαιτούνται για την τοποθέτηση της. Ακόμα και αν έχετε ένα προκαθορισμένο ποσό στο μυαλό σας, πλέον υπάρχουν πολλές επιλογές για να βρείτε αυτό που ταιριάζει ιδανικά στην οικεία σας. Η ασυμμετρία του σχεδίου, η τοποθέτηση παραθύρων ή μη, τα διακοσμητικά εξαρτήματα και το χρώμα θα αναδείξουν την αισθητική του χώρου. Κάντε μια έρευνα πριν την τοποθέτηση της και θα βρείτε σίγουρα αυτή που θα σας καλύψει από κάθε άποψη.

Τι είναι γκαραζόπορτες βαρέως τύπου και πού χρησιμοποιούνται
Άρθρα

Τι είναι γκαραζόπορτες βαρέως τύπου και πού χρησιμοποιούνται

Κάθε σπίτι και επαγγελματικός χώρος, είτε πρόκειται για μια επιχείρηση ή βιομηχανία χρειάζεται μια λύση για την ασφάλεια του χώρου σας. Όταν ακούμε για γκαραζόπορτες, έχουμε μια γενική εικόνα για το πως είναι και τι προσφέρουν. Σήμερα όμως, στο εμπόριο υπάρχουν διαφορετικοί τύποι που μπορείτε να επιλέξετε. Η γκαραζόπορτα βαρέως τύπου είναι μια έξυπνη επιλογή μιας που έχει πολλά πλεονεκτήματα που θα αναφερθούν παρακάτω. Γενικά, πρόκειται για ένα είδος γκαραζόπορτας με ειδικούς μηχανισμούς βαρέως τύπου και αυτό της δίνει μεγάλη αντοχή για  καθημερινή χρήση. Εκτός από την παροχή προστασίας από το εξωτερικό περιβάλλον, προσφέρει μόνωση του χώρου. Παράλληλα, αποτελεί ένα στοιχείο αισθητικής που συμπληρώνει το στυλ της οικείας σας ή της επιχείρησης σας. Θα δείτε πως μπορείτε να προσθέσετε διάφορους μηχανισμούς αυτοματισμού και ανθρωποθυρίδας. Ας δούμε όμως τους διαφορετικούς τύπους και που χρησιμοποιούνται, ώστε να έχετε μια ολοκληρωμένη άποψη:

Γκαραζόπορτες μονοκόμματες βαρέως τύπου

Οι μονοκόμματες γκαραζόπορτες διατίθενται σε διάφορα σχέδια και στυλ, είτε κλασικά είτε μοντέρνα. Έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης και κατασκευάζονται από λαμαρίνα γαλβανιζέ στον σκελετό και στο φύλλο. Έχουν μεγάλη αντοχή στην καταπόνηση και το κάσσωμα της έχει κοιλοδοκούς οριζόντια και κάθετα. Δέχονται ηλεκτροστατική βαφή για μεγαλύτερη προστασία από τα καιρικά φαινόμενα. Τα ελατήρια έλξεως της δίνουν την δυνατότητα εύκολου ανοίγματος και κλεισίματος με το χέρι. Περιλαμβάνει ειδική κλειδαριά ασφαλείας για μέγιστη προστασία. Μπορείτε όμως, να επιλέξετε αυτόματο ηλεκτρικό σύστημα λειτουργίας με τηλεχειριστήριο ή αυτόματο διακόπτη. Επίσης, υπάρχει και ο τύπος της σιδερένιας μονοκόμματης γκαραζόπορτας με κοιλοδοκούς. Και σε αυτή την περίπτωση γίνεται να προστεθεί αυτόματος μηχανισμός, καθώς και ανθρωποθυρίδα.

Γκαραζόπορτες με ρολό ή περσίδες βαρέως τύπου

Οι γκαραζόπορτες με ρολό βαρέως τύπου είναι σε διάφορους τύπους, όπως με φυλλαράκι αλουμινίου μασίφ και μπορεί να είναι συμβατικά ή θερμοδιακοπτόμενα. Προσφέρουν μεγάλη ασφάλεια και τρόπους κλειδώματος. Το πλεονέκτημα τους είναι πως μπορείτε να καλύψετε μεγάλες διαστάσεις αναλόγως τις ανάγκες σας. Όσον αφορά τους χρωματισμούς, μπορείτε να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει με την αισθητική του χώρου. Υπάρχει δυνατότητα να βαφτούν με χρώματα αλουμινίου, απόχρωση του ξύλου και μεταλλικά. Επίσης, είναι αθόρυβα και εφαρμόζουν τέλεια. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση επιλογής  περσίδων. Μπορείτε να τοποθετήσετε διάτρητα, ενώ να υπάρχει μηχανισμός αντίληψης εμποδίου με φωτοκύτταρο. Ο τρόπος λειτουργίας τους γίνεται ασύρματα με τηλεχειριστήριο, ενσύρματα με διακόπτη, ακόμα και χειροκίνητα με μανιβέλα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Γκαραζόπορτες πολύσπαστες βαρέως τύπου

Οι πολύσπαστες γκαραζόπορτες κατασκευάζονται από λαμαρίνα γαλβανιζέ και παρέχουν άριστη  μόνωση. Η συντήρηση τους είναι ελάχιστη, ενώ έχουν αθόρυβη λειτουργία. Μπορείτε να επιλέξετε σχέδια μέσα από μια μεγάλη ποικιλία. Βάφονται με ηλεκτροστατική βαφή σε διάφορα χρώματα. Αυτός ο τρόπος βαφής δίνει αντισκωριακή προστασία και ανθεκτικότητα στο χρώμα. Το κάσσωμα και οι οδηγοί είναι από λαμαρίνα γαλβανιζέ, ενώ μπορεί να προστεθεί και ανθρωποθυρίδα εάν δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης από άλλη είσοδο. Παρέχουν μέγιστη ασφάλεια και κλειδαριά ασφαλείας. Τα ελατήρια αντιστάθμισης βάρους για το άνοιγμα και κλείσιμο της, ίσως χρειαστεί μελλοντικά να αντικατασταθούν και αυτό εξαρτάται από την συχνότητα χρήσης της.  Προσφέρουν απόλυτη στεγανοποίηση του χώρου από κάθε πλευρά, οροφή και δάπεδο.

Οι γκαραζόπορτες βαρέως τύπου έχουν μια ευρεία χρήση. Μπορούν να τοποθετηθούν στα οικεία σας, στην επιχείρηση, σε βιομηχανίες, εργοστάσια και σε αποθηκευτικούς χώρους. Προσφέρουν πλήρη προστασία από καιρικά φαινόμενα και υγρασία. Έχουν θερμομονωτικές ιδιότητες ανάλογα τον κάθε τύπο, ενώ σας προσφέρουν στεγανοποίηση και ηχομόνωση. Είναι προσωπική επιλογή σε ποιον τύπο θα καταλήξετε. Πριν προχωρήσετε στην αγορά της, ζητήστε την επαγγελματική συμβουλή ενός ειδικού. Έτσι, θα είστε σίγουροι πως η συγκεκριμένη γκαραζόπορτα βαρέως τύπου μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σας. Ανάλογα τον προϋπολογισμό και τις απαιτήσεις σας θα βρείτε την κατάλληλη μιας που λύσεις υπάρχουν πολλές. Αποτελεί μια βασική ανάγκη μιας που λύνει προβλήματα, όπως το πάρκινγκ, αλλά και προστατεύει το αυτοκίνητο σας.

Γιατί να βάλω γκαραζόπορτα διπλή ή δίφυλλη
Άρθρα

Γιατί να βάλω γκαραζόπορτα διπλή ή δίφυλλη

Σήμερα, η ασφάλεια του σπιτιού ή της επιχείρησης σας είναι πρωταρχικός στόχος για όλους. Λόγω της μεγάλης αύξησης της εγκληματικότητας, οι περισσότεροι ψάχνουν να βρούνε λύσεις για την προφύλαξη του χώρου τους. Όσον αφορά την επιλογή μιας γκαραζόπορτας δίφυλλης ή διπλής υπάρχουν μερικές διάφορες που πρέπει να λάβετε υπόψιν πριν προχωρήσετε στην τοποθέτηση της. Υπάρχουν επιλογές και στις δύο κατηγορίες τόσο στον χρωματισμό, στα υλικά, στον μηχανισμό, αλλά και στην χρηστικότητα. Μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες σας, καθώς και στον προϋπολογισμό σας. Ας δούμε πιο αναλυτικά τι είναι η καθεμία και ποιες οι διαφορές τους παρακάτω:

Γιατί να βάλω γκαραζόπορτα διπλή

Η διπλή γκαραζόπορτα αποτελείται από δύο φύλλα πόρτας που κλείνουν και ασφαλίζουν αντίθετα μεταξύ τους. Με γερά υλικά, κατασκευάζονται σε πολλά σχέδια και σε διάφορα χρώματα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι τηλεσκοπικές γκαραζόπορτες. Προσφέρουν εξοικονόμηση χώρου, ενώ είναι συρόμενες. Τηλεσκοπικές είναι εκείνες που ο μηχανισμός τους, το σύστημα τους ρυθμίζει την κίνηση και το άνοιγμα τους. Εάν έχουμε πχ ένα άνοιγμα 5 μέτρων, δεν χρειάζονται άλλα 5 μέτρα για τις πόρτες, αλλά περίπου 2,70 μιας που οι δύο πόρτες ρυθμίζονται κατάλληλα και περιορίζονται στο μισό του χώρου. Στην διπλή γκαραζόπορτα το σύστημα ασφαλείας της είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της μιας που τα 2 φύλλα της προσφέρουν έξτρα προστασία.

Γιατί να βάλω γκαραζόπορτα δίφυλλη

Η δίφυλλη γκαραζόπορτα σας προστατεύει από αδιάκριτα βλέμματα μιας που συνήθως, δεν αφήνει να φανεί ο προαύλιος χώρος του σπιτιού σας. Τα υλικά της είναι ανθεκτικά στον χρόνο, ενώ υπάρχουν σε διάφορα σχέδια ώστε να ταιριάξουν με το στυλ της οικείας ή της επιχείρησης σας. Μπορείτε να επιλέξετε το χρώμα για αισθητικούς λόγους μέσα από μια ευρεία γκάμα. Πιο συγκεκριμένα όμως, ποια είναι η μορφή της; Η δίφυλλη γκαραζόπορτα αποτελείται από 2 φύλλα πόρτας που κλείνουν και ασφαλίζουν προς στην ίδια φορά μεταξύ τους. Μπορείτε και μια δίφυλλη γκαραζόπορτα να την μετατρέψετε σε συρόμενη στην πορεία εάν το επιθυμήσετε. Οι περισσότερες εκτός από το σύστημα ασφαλείας που περιλαμβάνουν, μπορείτε να προσθέσετε έξτρα μεντεσέδες για περισσότερη σιγουριά.

Διαφορές γκαραζόπορτας διπλής και δίφυλλης

Όσον αφορά την δίφυλλη γκαραζόπορτα η εγκατάσταση της είναι πιο ευέλικτη από την δίφυλλη, ενώ μπορείτε να προσθέσετε έξτρα τζάμια για περισσότερη ορατότητα προς τον εξωτερικό χώρο. Η δίφυλλη μπορεί να ανοίγουν και τα 2 φύλλα ή μόνο το ένα αναλόγως το τι επιθυμείτε. Επίσης, το φύλλο εισόδου και το σταθερό μπορούν να προσαρμοστούν είτε προς τα αριστερά είτε προς τα δεξιά σύμφωνα με τις επιλογές σας. Η τηλεσκοπική συρόμενη πόρτα εξοικονομεί έξτρα χώρο στην περίπτωση που είναι περιορισμένος  χάρη στην τεχνοτροπία που διαθέτει. Όταν ο χώρος είναι πολύ μεγάλος στις δίφυλλες γκαραζόπορτες μπορεί να προστεθεί συν ένα φύλλο ακόμα και έτσι να γίνουν τρίφυλλες. Και στις δύο περιπτώσεις το υλικό κατασκευής του μπορεί να είναι από χάλυβα, πλαστικό ή και άλλα υλικά. Το κόστος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των γκαραζόπορτων και του υλικού τους μιας που δεν είναι τυποποιημένες. Επίσης, οι συρόμενες μπορούν να αυτοματοποιηθούν και με το τηλεχειριστήριο να έχετε πλήρη έλεγχο της κίνησης τους.

Παρατηρήσαμε τις ομοιότητές τους που είναι η ποικιλία σχεδίων, διαστάσεων, χρωματισμού και αισθητικής και στις δύο περιπτώσεις. Ανάλογα τον προϋπολογισμό σας μπορείτε να επιλέξετε αυτό που θα ταιριάζει στις ανάγκες σας από άποψη χώρου, τεχνοτροπίας και αισθητικής. Όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχουν τυποποιημένες γκαραζόπορτες αυτών των δύο τύπων, αλλά κατασκευάζονται εξ’ αρχής. Υπολογίστε τις ιδιαιτερότητες του εξωτερικού χώρου, την πρακτικότητα και λειτουργικότητα που παρέχει η καθεμία. Το να νιώσετε ασφαλής στον ιδιωτικό σας χώρο μέσα από τα συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν θα αποτελέσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Η τεχνολογία των τηλεσκοπικών γκαραζοπορτών όπου μπορεί να προστεθεί έξτρα εξοπλισμός όπως φωτοκύτταρο και ο αυτοματισμός τις κάνει μια έξυπνη επιλογή.

Επιλέγω διαστάσεις - ύψος για γκαραζόπορτα & Από τι εξαρτάται
Άρθρα

Επιλέγω διαστάσεις – ύψος για γκαραζόπορτα & Από τι εξαρτάται

Σήμερα, η ύπαρξη ενός γκαράζ όταν το επιτρέπει ο χώρος είναι σημαντική προϋπόθεση για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας. Μερικοί από τους λόγους είναι  η προστασία του αυτοκινήτου σας από ακραία καιρικά φαινόμενα, τους επίδοξους ληστές, αλλά και την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής. Βασικό στοιχείο είναι η ύπαρξη μιας γκαραζόπορτας που θα ασφαλίζει τον χώρο σας. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες επιλογής της κατάλληλης από άποψη λειτουργικότητας, κόστους, μηχανισμού και αισθητικής. Τι πρέπει όμως να προσέξετε ώστε να επιλέξετε τις διαστάσεις γκαραζόπορτας και το ύψος της; Ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν αυτή την επιλογή σας; Ας δούμε παρακάτω τις τεχνικές επιλογές και τον τρόπο υπολογισμού των σωστών διαστάσεων:

Τεχνικές λεπτομέρειες και  τι πρέπει να προσέξετε

Πριν επιλέξετε το είδος της γκαραζόπορτας που επιθυμείτε, πρέπει να λάβετε υπόψιν κάποιες σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες. Αρχικά, ο υπολογισμός του ύψους του γκαράζ στην είσοδο, καθώς και ο ελεύθερος χώρος για την στάθμευση του αυτοκινήτου είναι βασικές προϋποθέσεις για την μελέτη του σχεδιασμού. Επίσης, πρέπει να υπάρχει επαρκής χώρος τόσο στην κορυφή όσο και στην κάθε πλευρά του γκαράζ. Εξετάστε αν υπάρχει δυνατότητα εισόδου στο γκαράζ από μια άλλη είσοδο για πρακτικούς λόγους, όπως η ύπαρξη μιας βλάβης. Ακόμη, αποφασίστε σχετικά με τον τρόπο ελέγχου και το σύστημα κλειδώματος για την ασφάλεια του γκαράζ. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι γκαραζόπορτων και κάθε μια από αυτές έχει και διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την επιλογή της αντίστοιχα.

Επιλογή διαστάσεων και ύψος της γκαραζόπορτας

Η επιλογή και οι διαστάσεις της γκαραζόπορτας χρειάζονται μελέτη και σωστές μετρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, αφού γίνει η τοποθέτηση της πόρτας πρέπει το ελάχιστο πέρασμα να είναι 2,5 μέτρα. Υπολογίζοντας τις κάσες σε κάθε πλευρά χρειάζονται επιπλέον 20 εκατοστά. Δηλαδή, το συνολικό πλάτος πρέπει να είναι 2,7 μέτρα το λιγότερο. Όσον αφορά το ύψος, πριν την τοποθέτηση πρέπει να είναι 2,1 μέτρα, ενώ οι κάσες απαιτούν από 20 – 40 εκατοστά ύψους. Έτσι, υπολογίστε 2,5 εκατοστά διαθέσιμου ύψους. Τα εξαρτήματα κάθε γκαραζόπορτας διαφέρουν αναλόγως του τύπου της, οπότε ο έλεγχος είναι απαραίτητος σύμφωνα με το μέγεθος και το είδους της γκαραζόπορτας. Όταν πρόκειται για κοινόχρηστο πάρκινγκ, καλό είναι να μην επιλέγετε τις σπαστές γκαραζόπορτες που τα ελατήρια τους είναι τεντωτά. Από την συχνή χρήση ίσως δημιουργηθεί θέμα.

Λειτουργικότητα της γκαραζόπορτας

Εάν θέλετε έξτρα χώρο τόσο στο γκαράζ όσο και εξωτερικά μια πολύσπαστη γκαραζόπορτα οροφής θα ήταν η ιδανική λύση. Η διαθεσιμότητα ελεύθερου χώρου είναι .πλεονέκτημα αφού θα μπορείτε να κινήστε άνετα μέσα στο γκαράζ χωρίς πρόβλημα. Επίσης, αποφασίστε εάν θέλετε αυτόματο άνοιγμα με τηλεχειριστήριο. Πλέον, οι περισσότεροι κάνουν αυτή την επιλογή για καθαρά πρακτικούς λόγους με κριτήριο τον τύπο της. Σχετικά με την ασφάλεια του γκαράζ, όταν κλείνει η πόρτα αυτομάτως ασφαλίζει και δεν υπάρχει πρόσβαση στο εσωτερικό του. Όμως, ακόμα και σε διακοπή ρεύματος δεν έχετε να ανησυχείτε γιατί μπορεί να λειτουργήσει και χειροκίνητα. Μια τελευταία λεπτομέρεια όσον αφορά την αισθητική, υπάρχει δυνατότητα επιλογής του χρώματος που προτιμάτε μέσα από μια ευρεία γκάμα. Απλά, σκεφτείτε το χρώμα της κάσας να ταιριάζει με την όλη εικόνα του σπιτιού ή της επιχείρησης σας.

Οι επιλογή των κατάλληλων διαστάσεων είναι το σημαντικότερο βήμα πριν περάσετε την κατάλληλη γκαραζόπορτα και εξαρτάται από την διαθεσιμότητα του χώρου σας. Στην περίπτωση που η διαθεσιμότητα είναι πιο περιορισμένη μια λύση είναι οι συρόμενες γκαραζόπορτες. Τοποθετούνται και προσαρμόζονται πιο εύκολα ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου. Πριν αποφασίσετε τι τύπο και το ανάλογο κόστος, κάντε μια έρευνα και σίγουρα θα βρείτε αυτό που θα καλύψει τις ανάγκες σας. Τέλος, καλό είναι να επιλέξετε τον μηχανισμό και την πόρτα ταυτόχρονα, αλλά και ο μηχανισμός να είναι ο κατάλληλος μιας που υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους. Κλείνοντας, σημειώστε πως η τοποθέτηση του μηχανισμού απαιτεί ειδικές γνώσεις και γίνεται μόνο από τεχνικούς.