Πως επιλέγω μια γκαραζόπορτα - Τα είδη που υπάρχουν

Στις μέρες μας η ύπαρξη ενός γκαράζ είναι απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την προφύλαξη του αυτοκινήτου σας από καιρικά φαινόμενα και την προστασία της περιουσίας σας. Ακόμα και αν υπάρχει ένα γκαράζ, η τοποθέτηση μιας γκαραζόπορτας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μόνωση από την υγρασία και τις ακραίες θερμοκρασίες. Μπορείτε παράλληλα, να το χρησιμοποιείτε και ως αποθηκευτικό χώρο χωρίς να ανησυχείτε από αδιάκριτα βλέμματα. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες πριν την τοποθέτηση της που πρέπει να λάβετε υπόψιν.  Ποια είναι η λειτουργικότητα της από πρακτική άποψη και ποια η προστασία που σας παρέχει μέσα από μια ποικιλία συστημάτων ασφαλείας.

Οι επιλογές είναι πολλές μέσα από από διάφορα είδη γκαραζοπορτών στο εμπόριο. Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ειδικό για να δείτε τι ταιριάζει τόσο με την αισθητική του κτιρίου σας όσο και με τον προϋπολογισμό σας. Μπορεί να έρθει στον χώρο σας, να μελετήσει τις ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Θα σας δώσει τις προτεινόμενες λύσεις και έπειτα μπορείτε να προχωρήσετε στην τοποθέτηση της. Είναι σίγουρο πως θα βρείτε την κατάλληλη που θα σας ικανοποιήσει. Υπάρχει μια ευρεία γκάμα σχεδίων, υλικών, χρωμάτων και τιμών, αναλόγως του τύπου της. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε μια χειροκίνητη ή μια με ηλεκτρονική αυτόματη λειτουργία για περισσότερη ευκολία. Ας δούμε όμως, ποια είδη υπάρχουν και τι προσφέρει το καθένα πιο αναλυτικά:

Πτυσσόμενη Γκαραζόπορτα

Η πτυσσόμενη γακραζόπορτα αποτελεί μια κλασική επιλογή και είναι ιδανική για να την χειρίζεστε, δεν παρουσιάζει συχνά βλάβες και είναι σχετικά οικονομική όσον αφορά το κόστος αγοράς της. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία ιδιοκτητών οικιών και επιχειρήσεων την προτιμούν γιατί παρέχει ασφάλεια, ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην αγορά και προσαρμόζεται ανάλογα τις ανάγκες σας. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ ενός παραδοσιακού στυλ και ενός πιο μοντέρνου, αντίστοιχα. Είτε κατασκευάζετε τώρα το ακίνητο σας είτε θέλετε να δώσετε ένα νέο στοιχείο στο ήδη υπάρχον, αυτού του τύπου γκαραζόπορτας θα δώσει άλλη αισθητική και ασφάλεια στην ιδιοκτησία σας. Το υλικά από το οποίο κατασκευάζεται είναι συνήθως ατσάλι για μεγαλύτερη αντοχή και ανθεκτικότητα στις καταπονήσεις.

Επίσης, μια άλλη λύση είναι το αλουμίνιο, αν και σαν υλικό δεν έχει τόσο καλή ανθεκτικότητα σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα σχέδια για να επιλέξετε, αλλά και χρώματα. Μπορείτε να την προσαρμόσετε στα μέτρα σας αναλόγως των διαστάσεων που απαιτούνται. Η τοποθέτηση της χρειάζεται να γίνει από ειδικούς. Τα θετικά στοιχεία της είναι  το ελεγχόμενο άνοιγμα και κλείσιμο της πόρτας, η αισθητική της, η ασφάλεια, καθώς και αυτοματοποιείται εύκολα, εννοώντας πως δεν χρειάζεται μεγάλη χειροκίνητη δύναμη για να λειτουργήσει. Είναι πρακτική και  λειτουργική.

Αναδιπλούμενη Γκαραζόπορτα

Η αναδιπλούμενη γακραζόπορτα μπορεί να αποτελείται από δύο ή και περισσότερα φύλλα πόρτας, αναλόγως του χώρου που πρέπει να καλυφθεί. Βάφεται σε διάφορους χρωματισμούς και διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων. Μπορεί να είναι διάτρητη, ώστε να υπάρχει ορατότητα του εξωτερικού περιβάλλοντος, αλλά μπορεί και να την αποκλείει  εντελώς. Αυτό κανονίζεται με βάση τις ανάγκες και προτιμήσεις σας. Τοποθετείται και σε σπίτια και σε επιχειρήσεις που κύριος στόχος τους είναι η ικανοποιητική προστασία. Το κόστος συντήρησης είναι σχετικά χαμηλό, ενώ μπορούν να τοποθετηθούν και μπάρες ασφαλείας εσωτερικά. Το θετικό είναι πως υπάρχει δυνατότητα να μπει και ηλεκτρική κλειδαριά.

Είναι απλή και ανθεκτική στην χρήση της και αυτό την κάνει να αποτελεί μια από τις πιο συχνές επιλογές γκαραζοπορτών. Η χρήση της γίνεται είτε χειρονακτικά είτε αυτόματα με τηλεχειριστήριο, πράγμα που διευκολύνει τον οδηγό κατά την είσοδο στον χώρο. Λειτουργικά είναι πιο βαριές κατά την κίνηση τους λόγω του όγκου τους και του υλικού κατασκευής του που είναι κυρίως μασίφ σίδερο. Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε αναδιπλούμενη γκαραζόπορτα με οδηγό εδάφους ή όχι. Με αυτόν τον τρόπο ακόμα και αν το έδαφος έχει κλίση δεν επηρεάζει το άνοιγμα της πόρτας. Ακόμη, τα φύλλα ανοίγουν και καταλαμβάνουν μόνο τον μισό χώρο του γκαράζ, δίνοντας έτσι ευελιξία και πρακτικότητα.

Γκαραζόπορτα Φυσαρμόνικα

Η γκαραζόπορτα Φυσαρμόνικα έχει μια ευρέα χρήση μιας που συνδυάζει αισθητική και εξοικονόμηση χώρου. Αντίθετα με άλλα είδη γκαραζοπορτών, αναδιπλώνει παράλληλα και δεν χρειάζεται να ανοίξει προς τα έξω. Αποτελείται από ένα σετ πορτών που κουμπώνουν στο άνοιγμα της πόρτας, προσδίδοντας έτσι μέγιστη πρόσβαση στον χώρο. Είναι πιο ελαφριά και για αυτό μπορείτε να την χειριστείτε πιο εύκολα. Όμως, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε είτε χειρονακτικά είτε με ηλεκτρικό αυτόματο μηχανισμό. Μπορείτε να την βρείτε σε διαφορετικά σχέδια, χρώματα και έτσι να την συνδυάσετε σύμφωνα με το στυλ τόσο της οικείας σας, αλλά και της επιχείρησης σας.

Εκτός της χρήσης της στο σπίτι, είναι ιδανική για τοποθέτηση σε βιομηχανικούς χώρους όπου απαιτείται μετακίνηση αυτοκινήτων για εμπορικούς σκοπούς ή ακόμα και στο ιδιωτικό πάρκινγκ τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, έχουν μεγαλύτερο μέγεθος για να καλύψουν τις ανάγκες του χώρου. Πλεονέκτημα της είναι η παροχή ικανοποιητικής μόνωσης από υγρασία σε ακραίες θερμοκρασίες, αλλά και ηχομόνωση. Το κόστος συντήρησης της δεν είναι υψηλό, αλλά εάν έχει μεγάλο μέγεθος με την πάροδο του χρόνου, ίσως χρειαστεί να γίνει αλλαγή κάποιων εξαρτημάτων στον μηχανισμού της. Άλλα πλεονεκτήματα της είναι το άπλετο φως που κινείται στον χώρο, η πρακτικότητα στην χρήση της και ο τύπος της ταιριάζει στο στυλ με τα περισσότερα κτίρια.

Γυάλινη Γκαραζόπορτα

Οι γυάλινες γκαραζόπορτες αποτελούν μια ανάγκη εάν ζητάτε κάτι πιο μοντέρνο που να ταιριάζει με την αισθητική του σπιτιού ή της επιχείρησης σας. Συνήθως τοποθετείται σε οικήματα με σύγχρονο στυλ και έντονες γραμμές. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μεταλλικός σκελετός από ατσάλι ή αλουμίνιο, έτσι ώστε να κρατάει το τζάμι, άσχετα αν η κοπή του γυαλιού είναι σε μικρό ή μεγάλο μέγεθος. Αν και μιλάμε για γυαλί, κάποιες φορές το υλικό είναι πολυανθρακικό ή ακρυλικό. Αυτό συμβαίνει κυρίως για λόγους προστασίας. Το γυαλί είναι πιο ευαίσθητο και βαρύ σαν υλικό και αν σπάσει υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Υπάρχει δυνατότητα να δοθεί έξτρα γυαλάδα έως και τρεις φορές στο τζάμι για πιο εντυπωσιακή προβολή του κτιρίου.

Με αυτού του τύπου την γκαραζόπορτα θα έχετε άπλετο φως στο εσωτερικό του γκαράζ, αλλά και μεγάλη ορατότητα του εξωτερικού χώρου. Δεν χρειάζεται μεγάλο κόστος συντήρησης, και   εάν είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο, δεν θα έχει μεγάλες φθορές στον χρόνο. Το γυαλί μπορεί να έχει διαφορετικό πάχος και να εμπλουτιστεί με φίλτρα προστασίας κατά των UV ακτίνων. Το αρνητικό της στοιχείο είναι πως το γυαλί ζυγίζει περισσότερο συγκριτικά με μια γκαραζόπορτα πχ. καθαρά από αλουμίνιο. Παράλληλα, δεν υπάρχει μεγάλη μόνωση, καθώς επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες.

Δίφυλλη Γκαραζόπορτα

Η δίφυλλη γκαραζόπορτα είναι μια οικονομική επιλογή και αποτελείται από δύο αναδιπλούμενες πόρτες, κάνοντας την εύχρηστη και πρακτική. Μπορείτε να την ανοίγετε και κλείνετε είτε χειρωνακτικά είτε με ηλεκτρικό μηχανισμό με την βοήθεια ενός τηλεχειριστηρίου. Υπάρχει διαθέσιμη σε πολλά σχέδια, ώστε να βρείτε το κατάλληλο για το στυλ της οικείας ή της επιχείρησης σας. Επίσης, μπορεί να βαφτεί σε διάφορα χρώματα ώστε να ταιριάζει με την αισθητική του χώρου. Συνήθως, κατασκευάζονται από ατσάλι και μπορούν να είναι είτε μοντέρνες είτε κλασικές. Έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα και αντοχή και προστατεύουν την ιδιωτική σας ζωή από τον έξω κόσμο.

Το κόστος συντήρησης τους είναι σχετικά χαμηλό, ενώ μπορεί να προσαρμοστεί στον προϋπολογισμό σας το κόστος αγοράς της. Μπορείτε να επιλέξετε να έχετε το ένα φύλλο σταθερό και να χρησιμοποιείτε το άλλο κατά βούληση. Μπορείτε να προσθέσετε ειδικό μηχανισμό ώστε να γίνουν συρόμενες, και έτσι να έχετε μεγαλύτερη ευκολία στην χρήση τους. Σημαντικό είναι η δυνατότητα προσθήκης φύλλων για να μεγαλώσει το μέγεθος της κάλυψης του χώρου. Ανάλογα με τις ανάγκες σας, μπορείτε να προσαρμοστεί έτσι ώστε για να σας καλύψει πλήρως. Το υλικό της μπορεί να είναι πχ. από μασίφ σίδερο με την προσθήκη κοιλοδοκών για μεγαλύτερη αντοχή στις καταπονήσεις. Μπορεί να τοποθετηθεί φωτοκύτταρο και αυτόματος μηχανισμός αναγνώρισης εμποδίου για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Πολύσπαστη Γκαραζόπορτα

Η πολύσπαστη γκαραζόπορτα μπορεί να τοποθετηθεί για οικιακή χρήση, σε αποθηκευτικούς χώρους, αλλά και σε βιομηχανίες. Το υλικό της είναι συνήθως γαλβανισμένη λαμαρίνα και παρέχει καλή θερμομόνωση. Είναι δημοφιλής για την αντοχή της και προστασία από εξωτερικές συνθήκες. Υπάρχει η επιλογή της ανάγλυφης επιφάνειας των πάνελ, αλλά και πολλών χρωματικών αποχρώσεων. Η ηλεκτροστατική βαφή κάνει το χρώμα να διατηρείται το ίδιο. Μπορεί να την βρείτε και με παράθυρα που μπορείτε να τα προσαρμόσετε, έτσι ώστε να υπάρχει περισσότερο φως στον χώρο. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστεί με ανθρωποθυρίδα σε περίπτωση έλλειψης χώρου εισόδου στο γκαράζ, καθώς και να προστεθεί τζάμι.

Είναι ιδανική για την ασφάλεια σας χάρη στα σύγχρονα συστήματα κλειδώματος που περιλαμβάνει. Η τεχνοτροπία της σας παρέχει αθόρυβη λειτουργία, ρύθμιση της δύναμης που ανοίγει και κλείνει, ενώ μπορείτε να διακόψετε την λειτουργία της σε όποιο σημείο θέλετε. Την χρησιμοποιείται είτε χειροκίνητα είτε με τηλεχειριστήριο.  Μπορείτε να προσαρμόσετε, ακόμα και φωτοκύτταρο για μεγαλύτερη προστασία και ευκολία, ταυτόχρονα. Παρέχει ικανοποιητική ηχομόνωση και στεγανοποίηση. Η συντήρηση της είναι ελάχιστη και αυτό την κάνει ελκυστική επιλογή με βάση τον προϋπολογισμό σας. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι η αποφυγή μαγκώματος δαχτύλων και τα σετ ελατηρίων έλξης είναι μεγάλης αντοχής και διάρκειας αναφορικά με την συχνότητα χρήσης της.

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.