Τζαμόπορτες: αρκούν για την ασφάλεια της επιχείρησής μου;

Όλο και πιο πολλές επιχειρήσεις φαίνεται να προτιμούν πλέον τις τζαμόπορτες, γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Η απάντηση είναι απλή: μια τζαμόπορτα κάνει τον χώρο να φαίνεται πιο ανοικτός, σαν να υποδέχεται τους πελάτες ενώ αφήνει να περάσει και πολύ φυσικό φως μέσα στον χώρο της επιχείρησης ή του καταστήματος, κάτι πολύ σημαντικό για τη δημιουργία μιας ευχάριστης ατμόσφαιρας η οποία θα κάνει τον υποψήφιο πελάτη να αισθανθεί καλά και να κάνει αγορές. Υπάρχει ωστόσο ένα ερώτημα που κάνει πολλούς να σκέφτονται διπλά πριν να επενδύσουν σε μια τέτοια πόρτα: η ασφάλεια.

Είναι αλήθεια ότι μια γυάλινη πόρτα – αυτό είναι στην ουσία μια τζαμόπορτα είτε μιλάμε για απλή πόρτα, είτε για αυτόματη είτε ακόμη και για γκαραζόπορτα – δεν φέρνει στον νου μας την ασφάλεια. Δεν είναι λίγοι λοιπόν αυτοί που νομίζουν ότι ένας κλέφτης μπορεί πολύ απλά να σπάσει την πόρτα με μια πέτρα ή ένα καδρόνι και να μπει «σαν κύριος» μέσα στο κατάστημα όποτε θέλει. Μπορεί όμως να γίνει αυτό αλήθεια; Προσφέρουν κάποια ασφάλεια οι τζαμόπορτες καταστημάτων; Ας ξεκινήσουμε την ανάλυση μας από τα βασικά.

Που θα συναντήσει κανείς τζαμόπορτα;

Τζαμόπορτες μπορούμε να βρούμε σε μεγάλη ποικιλία χώρων και καταστημάτων αφού οι εν λόγω πόρτες μπορούν να πάρουν πολλές μορφές και μεγέθη. Αυτόματες τζαμόπορτες – συνήθως συρόμενες – θα βρούμε σχεδόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ, τα ξενοδοχεία, τα νοσοκομεία και τα αεροδρόμια του κόσμου. Αυτό συμβαίνει για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω αλλά και λόγω του γεγονότος ότι οι αυτόματες αυτές πόρτες είναι ιδανικές για μέρη στα οποία κάποιος εισέρχεται ή εξέρχεται κρατώντας ψώνια, αποσκευές ή άλλα πράγματα στα χέρια του, οπότε και χρειάζεται να ανοίξει εύκολα τη πόρτα.

Απλέ ή χειροκίνητες τζαμόπορτες θα βρείτε σε πάρα πολλά καταστήματα όπως καταστήματα ρούχων, φαρμακεία, κομμωτήρια κλπ καθώς και σε γραφεία. Στους χώρους που προαναφέραμε η τζαμόπορτα είναι σαν επέκταση της βιτρίνας κι επιτρέπει στο πελάτη να έχει καλύτερη επαφή με την επιχείρηση και τον χώρο. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τζαμόπορτες μπορούν επίσης να πάρουν και τη μορφή γκαραζόπορτας και μπορείτε να τις βρείτε κυρίως σε συνεργεία αλλά και γκαράζ αυτοκινήτων.

Πόσο ασφαλής είναι μια τζαμόπορτα;

Θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ένα πολύ βασικό πράγμα: οι τζαμόπορτες, άσχετα από το για ποιον χώρο ή για ποια χρήση προορίζονται, δεν κατασκευάζονται από συμβατικό γυαλί. Με άλλα λόγια, το τζάμι στο παράθυρο σας έχει πολύ λίγα κοινά σημεία με το υλικό μιας τζαμόπορτα και ας είναι φαινομενικά δύο είδη κατασκευασμένα από το ίδιο ή τουλάχιστον ένα πολύ παρόμοιο υλικό. Το τζάμι που χρησιμοποιείται για τη κατασκευή μιας τζαμόπορτας για κατάστημα ή γραφείο είναι πολύ ανθεκτικό και δεν σπάει παρά μόνο αν του ασκηθεί σημαντική βία.

Οι τζαμόπορτες είτε είναι αυτόματες είτε χειροκίνητες μπορούν να κλειδώσουν με ειδικές κλειδαριές, οπότε στην ουσία κλείνουν και προσφέρουν την ίδια ασφάλεια με συμβατικές πόρτες. Εννοείται ότι όπως με κάθε πόρτα καταστήματος, αν θέλετε η επιχείρηση σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής και θωρακισμένη, θα πρέπει να τοποθετήσετε και ρολά ασφαλείας καταστημάτων στον χώρο σας, έτσι ώστε να κρατήσετε τους κλέφτες όσο το δυνατόν πιο μακριά από την επιχείρηση σας και την πόρτα σας. Με άλλα λόγια λοιπόν, οι τζαμόπορτες καταστημάτων είναι αρκετά ασφαλείς, αλλά θα πρέπει να ενισχύονται και με ρολά ασφαλείας για την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Ποιες είναι οι τιμές για τζαμόπορτες;

Όπως και με κάθε πόρτα, η τιμή μιας τζαμόπορτας εξαρτάται από το μέγεθος της, από το υλικό και το σχέδιο της. Εννοείται ότι όσο ποιο μεγάλη είναι μια πόρτα, τόσο πιο μεγάλο θα είναι και το κόστος της ενώ και το κάθε υλικό έχει το δικό του κόστος. Για αν μάθετε πόσο ακριβώς θα κοστίσει μια τζαμόπορτα για το κατάστημα σας, θα πρέπει α επικοινωνήσετε με μια επιχείρηση του κλάδου για να γίνει μελέτη του χώρου κι εκτίμηση του κόστους.

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.