Τύποι καταστημάτων που χρειάζονται ρολά ασφαλείας

Η ασφάλεια ενός καταστήματος είναι πάντα ιδιαίτερα σημαντική αλλά μπορούμε να πούμε ότι στις μέρες μας είναι πιο σημαντική από ποτέ. Ο λόγος που το λέμε αυτό είναι το γεγονός ότι η εγκληματικότητα έχει ανέβει πάρα πολύ ενώ ταυτόχρονα επειδή έχει ανεβεί γενικά το κόστος διαβίωσης και λειτουργίας μίας επιχείρησης, η ανάκαμψη μετά από μία διάρρηξη είναι συνήθως πάρα πολύ δύσκολη. Με άλλα λόγια, μία διάρρηξη μπορεί να γίνει η αφορμή να κλείσει ένα κατάστημα λόγω του μεγέθους της οικονομικής ζημιάς που θα προκληθεί τόσο από την ίδια την διάρρηξη που γίνεται με καταστροφές όσο και από το κόστος των κλοπιμαίων.

Ένα από τα πιο δημοφιλή μέτρα ασφαλείας που βλέπουμε εδώ και πολύ καιρό στα καταστήματα είναι τα ρολά ασφαλείας. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι το μόνο μέτρο ασφαλείας που προσφέρει προστασία και θωράκιση σε «φυσικό επίπεδο», αφού στην ουσία τοποθετεί ένα φυσικό εμπόδιο ανάμεσα στον κλέφτη και το κατάστημα.

Αν και θα λέγαμε ότι όλα τα καταστήματα χρειάζονται ποιοτικά ρολά ασφαλείας, υπάρχουν κάποιες κατηγορίες που τα έχουν περισσότερο ανάγκη και γι’ αυτό υπάρχουν ειδικές κατηγορίες όπως τα ρολά ασφαλείας φαρμακείου. Ας δούμε λοιπόν ποιες επιχειρήσεις χρειάζονται περισσότερο ρολά ασφαλείας.

Τράπεζες

Είναι αλήθεια σπάνιο να δοκιμάσει κάποιος κλέφτης να κάνει μία διάρρηξη σε τράπεζα, συνήθως προτιμούν τις ληστείες, ωστόσο οι τράπεζες κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους εγκληματίες και συγκεκριμένα τους χούλιγκαν. Σε περίπτωση επεισοδίων λόγω κάποιας πορείας διαμαρτυρίας ή ακόμη και κάποιου αθλητικού γεγονότος, οι τράπεζες γίνονται ο πρώτος στόχος των ταραξιών για καταστροφές. Τα ρολά κλειστού τύπου που χρησιμοποιούνται στις τράπεζες προστατεύουν πολύ αποτελεσματικά τόσο από – τις σχετικά σπάνιες – απόπειρες διάρρηξης όσο και από επιθέσεις με εργαλεία και ρίψεις πετρών και άλλων βαριών αντικειμένων.

Κοσμηματοπωλεία

Οι κλέφτες προτιμούν πολύ τα κοσμηματοπωλεία καθώς ο χρυσός και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα και πετράδια που περιέχονται εκεί μπορούν να πουληθούν γρήγορα και μάλιστα πολύ ακριβά. Με άλλα λόγια, μία διάρρηξη σε ένα κοσμηματοπωλείο και ιδιαίτερα σε ένα εργαστήριο χρυσοχοΐας είναι από τις πιο επικερδείς «δουλειές» για τους διαρρήκτες. Τα ειδικά ρολά για κοσμηματοπωλεία – είναι ρολά που μοιάζουν με τα κλειστού τύπου αλλά έχουν μικρές τρύπες για να βλέπει ο πελάτης τη βιτρίνα – προστατεύουν τόσο από διαρρήξεις όσο και από επιθέσεις ταραξιών για πλιάτσικο.

Φαρμακεία

Τα φαρμακεία τα αναφέραμε και νωρίτερα στο άρθρο μας. Ο λόγος που τα προτιμάνε τόσο πολύ οι κλέφτες είναι το γεγονός ότι η οι συντριπτική πλειοψηφία τους είναι είτε άτομα εξαρτημένα από ουσίες είτε άτομα με διασυνδέσεις στον χώρο του παράνομου εμπορίου φαρμάκων και ναρκωτικών. Μία διάρρηξη σε ένα φαρμακείο συνήθως δεν έχει στόχο μόνο τα λεφτά που μπορεί να υπάρχουν στο ταμείο αλλά και τα ίδια τα φάρμακα. Σε περίπτωση κλοπής φαρμάκων είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ο ιδιοκτήτης προβλήματα με την Αστυνομία. Τα ρολά για φαρμακεία μπορεί να είναι διάτρητου τύπου – σαν αυτά στα κοσμηματοπωλεία – ή και συμπαγή σαν αυτά που βλέπουμε στις τράπεζες. Συνήθως ο κύριος γνώμονας για την επιλογή τύπου ρολού είναι το πόση εγκληματικότητα υπάρχει στη περιοχή του φαρμακείου.

Ψιλικατζίδικα

Τα ψιλικατζίδικα είναι και αυτά ένας πολύ δημοφιλής στόχος διαρρηκτών. Ο λόγος που τα επιλέγουν τόσο πολύ οι διαρρήκτες είναι το γεγονός ότι πολύ συχνά έχουν τουλάχιστον κάποια μετρητά στα ταμεία τους αφού είναι από τις λίγες επιχειρήσεις που δουλεύουν ακόμη κυρίως με μετρητά – οι περισσότεροι κλέφτες είναι ερασιτέχνες και απελπισμένοι οπότε ακόμη και τα ψιλά του ταμείου είναι πολύτιμα γι’ αυτούς. Επίσης οι κλέφτες μπορεί να κλέψουν και προϊόντα όπως τσιγάρα ή ακόμη και παγωτά τα οποία και πουλούν σε τιμές κάτω του κόστους σε άλλα ψιλικατζίδικα. Τα ψιλικατζίδικα συνήθως επιλέγουν τα ρολά ανοιχτού τύπου – το γνωστό «πλέγμα» – για την θωράκιση τους ενώ δεν αποκλείεται να γίνει και τοποθέτηση συμπαγών ρολών αν το κατάστημα είναι σε κακόφημη περιοχή.

Σε αυτό το σημείο μπορεί να πήρατε μία ιδέα σχετικά με τι τύπου ρολό μπορεί να χρειαστεί μία επιχείρηση – κατάστημα. Διαβάστε περισσότερα στο blog της Dmenounos, για πληροφορίες και λεπτομέρειες για τις πιο γνωστές κατηγορίες ρολών ασφαλείας.

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.