Το καλοκαίρι τελείωσε. Πώς να προστατέψετε το εξοχικό σας

Το εξοχικό σας σίγουρα σας χάρισε πολλές κι ευχάριστες καλοκαιρινές μέρες και φέτος, παρά τη δύσκολη χρονιά που ζούμε. Η αλήθεια είναι πως κάθε φορά που φεύγουμε από το εξοχικό μας, «ο αποχωρισμός» είναι δύσκολη υπόθεση. Από τη μια είναι το γεγονός ότι αφήνουμε την άδεια και τη ξεγνοιασιά κι επιστρέφουμε στη καθημερινότητα και τη δουλειά. Από την άλλη, μας ανησυχεί πολύ η ασφάλεια του εξοχικού. Κάθε χρόνο ακούγονται ιστορίες ανθρώπων που γύρισαν στο εξοχικό τους για να το βρουν σε πολύ άσχημη κατάσταση μετά από την «επίσκεψη» ανεπιθύμητων. Οι διαρρήκτες των εξοχικών μάλιστα πριν κλέψουν ό,τι μπορούν, δεν είναι και ασυνήθιστο να περνάνε και κάποιες μέρες ή ακόμη κι εβδομάδες μέσα στο σπίτι, πολλές φορές μάλιστα «φουσκώνοντας» τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του τηλεφώνου του σπιτιού.

Ας δούμε λοιπόν μερικές απλές συμβουλές για να προστατέψετε το εξοχικό σας και του χρόνου να το βρείτε ακριβώς όπως το αφήσατε.

Επενδύστε σε μία καλή αυλόπορτα

Οι αυλόπορτες είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του εξοχικού. Στην ουσία, ασφαλίζουν την πρώτη δίοδο προς το οικόπεδο του εξοχικού σας και το ίδιο το κτίριο. Δεν είναι σπάνιο να επενδύσει κανείς χρήματα σε κάγκελα και περίφραξη αλλά να τοποθετήσει μία πάρα πολύ φθηνή αυλόπορτα, προσκαλώντας στην ουσία τους διαρρήκτες στο σπίτι του. Οι αυλόπορτες βγαίνουν σε πολλά σχέδια και τύπους έτσι ώστε να μπορέσετε να επιλέξετε μία που να ταιριάζει στον χώρο και τα γούστα σας.

Οι ανοιγόμενες αυλόπορτες είναι ιδανική λύση για μικρές σχετικά εισόδους που βρίσκονται κοντά στον τοίχο της περίφραξης. Αν η είσοδος της αυλής σας έχει μεγάλο άνοιγμα και βρίσκεται στο  κέντρο της περίφραξης, μπορείτε να επιλέξετε συρόμενες γκαραζόπορτες Μενούνος οι οποίες και είναι πιο πρακτικές αφού απαιτούν λιγότερη προσπάθεια από τις ανοιγόμενες για το άνοιγμα και κλείσιμο τους, δεδομένου ότι οι πρώτες αποτελούνται συχνά από δύο κομμάτια ενώ οι συρόμενες είναι συνήθως μονοκόμματες.

Για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια μπορείτε να επενδύσετε σε μία αυτόματη αυλόπορτα την οποία και θα μπορείτε να ανοίξετε από το αυτοκίνητο ή το σπίτι σας χωρίς να χρειαστεί να εκθέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο, Οι εν λόγω αυλόπορτες είναι στην ουσία απλές πόρτες στις οποίες τοποθετείται ένα ειδικό μοτέρ για αυλόπορτες που τις μετατρέπει σε αυτόματες.

Όσον αφορά τις τιμές για αυλόπορτες, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο και το σχέδιο τους. Οι χειροκίνητες αυλόπορτες εννοείται ότι είναι πιο φθηνές από τις αυτόματες αφού δεν έχουν ηλεκτρικά ή ηλεκτρονικά μέρη. Επιπλέον, υπάρχουν αυλόπορτες με απλά σχέδια και άλλες που έχουν πιο έντονα σχέδια και χρώματα, οπότε και θεωρούνται είδος πολυτελείας και χρεώνονται ανάλογα. Όποιο και να είναι όμως το budget σας, να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε μία πόρτα στα μέτρα και τα γούστα σας.

Βάλτε έναν συναγερμό

Εννοείται ότι ο συναγερμός είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση αποτροπής κλεφτών αφού η παρουσία του θα κάνει κάποιον να το σκεφτεί διπλά και τριπλά πριν δοκιμάσει να κάνει διάρρηξη. Οι σύγχρονοι συναγερμοί μπορούν να ειδοποιήσουν τον ιδιοκτήτη με SMS ή και τηλέφωνο σε περίπτωση που χτυπήσουν ώστε να μπορέσει να ειδοποιήσει άμεσα την Αστυνομία ή κάποιο γείτονα. Ακόμη λοιπόν και αν το εξοχικό σας είναι απομακρυσμένο και σκέφτεστε ότι δεν θα ακούσει κανείς τον συναγερμό, καλό θα ήταν να υπάρχει αφού μπορεί να σας ειδοποιήσει.

Τοποθετείστε κλειδαριές ασφαλείας παντού

Τέλος, καλό θα ήταν να φερθείτε στο εξοχικό σας σαν να είναι το πρώτο σας σπίτι. Τοποθετείστε κλειδαριές και πόρτες ασφαλείας όπου μπορείτε ώστε να κάνετε την είσοδο των κλεφτών όσο το δυνατόν πιο δύσκολη. Μπορεί το έξοδο των πορτών ασφαλείας για το εξοχικό να σας φαίνεται λίγο υπερβολικό, αλλά μπορεί να σας γλυτώσει από πολλές ζημιές και προβλήματα στο μέλλον. Είναι μία επένδυση που αξίζει.

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.