6 συμβουλές αγοράς για τηλεκοντρόλ γκαραζόπορτας | Δ. Μενούνος

6 συμβουλές για το τηλεκοντρόλ – τηλεχειριστήριο γκαραζόπορτας

Οι γκαραζόπορτες πλέον έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας αφού όλο και περισσότερα σπίτια έχουν πλέον γκαράζ, οπότε και η πόρτα κρίνεται απαραίτητη για την έξτρα προστασία που προσφέρει. Μία γκαραζόπορτα κρατάει μακριά τα αδιάκριτα βλέμματα, τον καιρό αλλά και τους κλέφτες. Κάτι που μπορεί εύκολα να παρατηρήσει κανείς όσον αφορά τις γκαραζόπορτες, είναι το γεγονός ότι οι αυτόματες τείνουν να γίνουν και οι πιο δημοφιλείς, ειδικά όταν μιλάμε για σπίτια.

Ο λόγος που οι αυτόματες γκαραζόπορτες είναι τόσο δημοφιλείς, δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα απλές στη χρήση: δεν χρειάζεται πλέον να βγαίνει ο οδηγός από το αυτοκίνητο του για να ανοίξει ή να κλείσει την είσοδο του γκαράζ του, αρκεί ένα πάτημα στο ειδικό τηλεχειριστήριο και όλα γίνονται αυτόματα.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε λοιπόν, το τηλεκοντρόλ γκαραζόπορτας είναι ένα αρκετά σημαντικό αν όχι και το πιο σημαντικό μέρος του όλου συστήματος αφού χωρίς αυτό, στην ουσία η πόρτα γίνεται χειροκίνητη. Ας δούμε λοιπόν έξι σημαντικές συμβουλές που πρέπει να ξέρετε για το κοντρόλ αυτό.

1. Κρατήστε το κοντρόλ μακριά από παιδιά!

Το κοντρόλ γκαραζόπορτας στην ουσία μοιάζει με ένα μπρελόκ που έχει πάνω του κουμπάκια ή ακόμη και φωτάκια, οπότε όπως μπορείτε να καταλάβετε, είναι πολύ εύκολο για ένα παιδάκι να το περάσει για παιχνίδι. Αν έχετε λοιπόν παιδί στο σπίτι σας, καλό θα ήταν να κρύβετε το κοντρόλ σας για να μην το πάρει και παίζει μαζί του και αφήσει κατά λάθος τη πόρτα του γκαράζ ανοιχτή. Ακόμη και αν είστε μακριά από το γκαράζ σας όμως αλλά είστε σε χώρο που έχει παιδιά, πάλι θα πρέπει να το έχετε κρυμμένο, γιατί μπορεί απλά να σας αδειάσουν τις μπαταρίες του, πράγμα που μας φέρνει και στην επόμενη συμβουλή.

2. Προσοχή στις μπαταρίες

Οι μπαταρίες είναι σίγουρα το πιο αδύνατο σημείο κάθε χειριστηρίου για πόρτα γκαράζ, αφού αν τελειώσουν τότε απλά το κοντρόλ δεν μπορεί να δουλέψει. Καλό θα ήταν λοιπόν να προσέχετε να μην χρησιμοποιείτε το τηλεκοντρόλ άσκοπα ώστε να μην αδειάζετε χωρίς λόγο τις μπαταρίες του και να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως σε μία άσχημη στιγμή. Επιπλέον, προτείνουμε να προτιμήσετε ένα τηλεκοντρόλ γκαραζόπορτας που να δέχεται μπαταρίες τις οποίες να μπορείτε να βρείτε σχετικά εύκολα στο εμπόριο, προκειμένου να μην ξεμείνετε από κοντρόλ όταν τελειώσουν οι μπαταρίες του.

3. Επενδύστε σε συστήματα νέου τύπου

Αν το χειριστήριο γκαραζόπορτας σας και γενικά το όλο σύστημα του αυτοματισμού της είναι παλιό, προτείνουμε να το αντικαταστήσετε με ένα νεότερο το συντομότερο δυνατόν. Ο κωδικός των παλιότερων συστημάτων – περίπου όσα είναι άνω των 10 ετών – μπορεί πλέον να υποκλαπεί και να αντιγραφεί σχετικά εύκολα από έναν καλό κλέφτη. Τα καινούργια συστήματα για τηλεχειριστήρια γκαραζόπορτας από την άλλη, αλλάζουν κωδικό με κάθε άνοιγμα της πόρτας, οπότε η υποκλοπή και αντιγραφή του κωδικού είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι και σχεδόν αδύνατη, εκτός και αν μιλάμε για κάποιον πολύ ειδικό κλέφτη.

4. Να έχετε πάντα μαζί σας το χειριστήριο της γκαραζόπορτας σας

Τα τηλεχειριστήρια για γκαραζόπορτες συνήθως είναι αρκετά μικρά σε μέγεθος και το βάρος τους είναι σχεδόν αμελητέο, οπότε και είναι πολύ εύκολο να τα χάσει κανείς. Δεν είναι μάλιστα σπάνιο να τα ξεχάσει κανείς μέσα στο αμάξι του ή σε κάποιο εστιατόριο ή καφετέρια επειδή τα έβγαλε από τη τσέπη του. Για να μην τη πατήσετε έτσι λοιπόν, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε το κομπιουτεράκι σας στο ίδιο μπρελόκ με τα κλειδιά του σπιτιού και του αυτοκινήτου σας και φυσικά να το έχετε πάντα μαζί σας και κατά προτίμηση στη τσέπη σας.

5. Αλλάξτε τον κωδικό του κατασκευαστή

Αν έχετε ένα σύστημα ανοίγματος χωρίς κυλιόμενο κωδικό, όπως τα συστήματα νέας τεχνολογίας που περιγράψαμε παραπάνω, θα πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξετε αμέσως τον κωδικό του κατασκευαστή, αυτόν δηλαδή που ήταν ήδη προγραμματισμένος όταν αγοράσατε το σύστημα. Οι κλέφτες ενδέχεται να ξέρουν τον κωδικό αυτό και να προγραμματίσουν ένα δικό του κοντρόλ με αυτόν και να μπουν στο γκαράζ σας κυριολεκτικά σαν κύριοι.

6. Μη δίνετε το κοντρόλ σας σε όποιον κι όποιον

Τέλος, εννοείται ότι δεν θα πρέπει να αφήνετε αγνώστους ή άτομα που δεν γνωρίζετε καλά να επεξεργάζονται το κομπιουτεράκι της γκαραζόπορτας σας, γιατί απλά δεν ξέρετε ποιοι μπορεί να είναι οι σκοποί τους. Αυτό ισχύει για όλα τα κοντρόλ, ασχέτως τύπου και παλαιότητας. Θα πρέπει πάντα να είναι στα δικά σας χέρια και ποτέ στα χέρια ξένων.

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.