Τι είναι οι συρόμενες γκαραζόπορτες | Δ. Μενούνος

Οι συρόμενες γκαραζόπορτες και τι πρέπει να ξέρετε γι’ αυτές

Οι γκαραζόπορτες είναι απολύτως απαραίτητες για την ασφάλεια ενός γκαράζ. Με απλά λόγια, αν ένα γκαράζ δεν έχει μία πόρτα, είναι σαν να είναι ορθάνοιχτο σε κάθε κλέφτη, βάνδαλο και εισβολέα γενικότερα για να κάνει ότι θέλει και να πάρει ότι θέλει από μέσα του. Αυτό φυσικά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τα σπίτια – σε κάποιες περιπτώσεις το γκαράζ μπορεί να γίνει και είσοδος για το σπίτι – αλλά είναι ακόμη μεγαλύτερο για τις επιχειρήσεις, αφού το γκαράζ τους έχει οχήματα και ίσως κι εργαλεία που είναι απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία τους.

Αν και όλοι καταλαβαίνουν τη σημασία της γκαραζόπορτας, δεν είναι λίγοι αυτοί που απλά πελαγώνουν όταν βλέπουν πόσες διαφορετικές κατηγορίες υπάρχουν. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλους χώρους, οι οποίες πολλές φορές βλέπουν και δυσθεώρητα κόστη. Η αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, μία απλή λύση σαν τις συρόμενες γκαραζόπορτες είναι και η ιδανική. Ας δούμε τι πρέπει να ξέρετε γι’ αυτές.

Τι είναι οι συρόμενες γκαραζόπορτες;

Ξεκινάμε από τα πολύ βασικά. Οι περισσότερες γκαραζόπορτες που πιθανόν να έχετε δει είναι σε μορφή ρολού, ή είναι οι λεγόμενες ανοιγόμενες, οι οποίες και στην ουσία είναι μονοκόμματες γκαραζόπορτες που ανοίγουν προς τα πάνω. Οι συρόμενες γκαραζόπορτες όπως μαρτυρά και το όνομα τους, ανοίγουν με σύρσιμο. Με άλλα λόγια, είναι σαν τη συρόμενη πόρτα που μπορεί να έχουμε στο σπίτι μας. Η μόνη τους διαφορά είναι ότι είναι πολύ μεγαλύτερες.

Ποιες είναι οι ιδανικές χρήσεις για μια συρόμενη γκαραζόπορτα;

Το μειονέκτημα που έχει μία συρόμενη γκαραζόπορτα είναι το γεγονός ότι για να ανοίξει θα πρέπει να υπάρχει και ο ακριβώς ίδιος ελεύθερος χώρος στα δεξιά ή τα αριστερά της, αυτό δηλαδή που ισχύει και για τις συρόμενες γκαραζόπορτες που έχουμε στο σπίτι μας. Αυτό τις κάνει μεν πολύ απλές στη χρήση και ανθεκτικές στο πέρασμα του χρόνου αφού δεν έχουν σχεδόν κανένα κινητό μέρος, αλλά σημαίνει ότι είναι δύσκολο να τοποθετηθούν σε οικιακά γκαράζ που έχουν γενικά περιορισμένο χώρο. Είναι όμως η ιδανική λύση για μία επιχείρηση.

Σε τι μεγέθη βγαίνει μια συρόμενη γκαραζόπορτα;

Εδώ είναι που η συρόμενη γκαραζόπορτα πραγματικά ξεχωρίζει! Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι βγαίνουν σε όλα τα μεγέθη και όλα τα σχέδια. Σε αντίθεση με τις άλλες πόρτες που βγαίνουν σε σχεδόν στάνταρ μεγέθη και περιορίζουν αρκετά τους χώρους στους οποίους μπορούν να τοποθετηθούν. Με τις συρόμενες γκαραζόπορτες αρκεί να γίνει μία σωστή μέτρηση του χώρου και του ανοίγματος και η επιχείρηση που θα αναλάβει τη κατασκευή και τη τοποθέτηση θα φτιάξει αμέσως μία συρόμενη γκαραζόπορτα που να ταιριάζει τέλεια στις ανάγκες σας. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, οι μετρήσεις αυτές πρέπει να γίνονται πάντα από ειδικούς. Όσον αφορά τα συρόμενες γκαραζόπορτες σχέδια κι εδώ θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία, πάντα ανάλογα με την επιχείρηση με την οποία θα συνεργαστείτε.

Πώς ανοίγουν;

Εννοείται ότι καθ ορισμό, οι γκαραζόπορτες που είναι συρόμενες είναι χειροκίνητες, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να τις ανοίγει και να τις κλείνει ο οδηγός με το χέρι, κάτι που είναι μεν εύκολο αλλά απαιτεί έξοδο από το όχημα. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει. Εννοείται ότι στην αγορά θα βρείτε αυτόματες συρόμενες γκαραζόπορτες – δηλαδή πακέτα γκαραζόπορτας και ειδικού μηχανισμού – ενώ ακόμη και μια ήδη υπάρχουσα συρόμενη μπορεί να μετατραπεί σε αυτόματη με τη προσθήκη του ειδικού μηχανισμού, τον οποίο και μπορείτε να βρείτε στις περισσότερες επιχειρήσεις με γκαραζόπορτες.

Απαιτούν συντήρηση;

Άλλο ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν οι συρόμενες γκαραζόπορτες είναι το γεγονός ότι επειδή είναι πάρα πολύ απλές στη λειτουργία και χωρίς πολλά κινητά μέρη, είναι και πολύ δύσκολο να χαλάσουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζονται τόσο πολλή συντήρηση και αυτή που χρειάζονται, είναι πολύ απλή και μπορεί να γίνει ακόμη και από κάποιον υπάλληλο της επιχείρησης. Αρκεί να καθαρίζονται τα σκουπίδια από τον μηχανισμό κίνησης αλλά και να γίνεται σωστή λίπανση τους μηχανισμού της γκαραζόπορτας και μία συρόμενη γκαραζόπορτα είναι σίγουρο ότι θα κρατήσει για πολλά χρόνια.

Τι γίνεται με τις τιμές για συρόμενες γκαραζόπορτες;

Σε γενικές γραμμές, οι συρόμενες γκαραζόπορτες επειδή είναι πολύ πιο απλές στη κατασκευή και τη τοποθέτηση από άλλα είδη γκαραζόπορτας, είναι και αρκετά πιο οικονομικές στην τιμή τους. Θα πρέπει να τονιστεί ωστόσο ότι το κόστος τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της γκαραζόπορτας, οπότε αν η συρόμενη γκαραζόπορτα που θέλετε είναι υπερβολικά μεγάλη σε μέγεθος, μπορεί να αποδειχθεί όχι και τόσο οικονομική, αλλά σίγουρα θα είναι φθηνότερη από μία ρολό ή μία ανοιγόμενη.

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.