Τι είναι οι συρόμενες γκαραζόπορτες | Δ. Μενούνος

Οι γκαραζόπορτες είναι απολύτως απαραίτητες για την ασφάλεια ενός γκαράζ. Με απλά λόγια, αν ένα γκαράζ δεν έχει μία πόρτα, είναι σαν να είναι ορθάνοιχτο σε κάθε κλέφτη, βάνδαλο και εισβολέα γενικότερα για να κάνει ότι θέλει και να πάρει ότι θέλει από μέσα του. Αυτό φυσικά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τα σπίτια – σε κάποιες περιπτώσεις το γκαράζ μπορεί να γίνει και είσοδος για το σπίτι – αλλά είναι ακόμη μεγαλύτερο για τις επιχειρήσεις, αφού το γκαράζ τους έχει οχήματα και ίσως κι εργαλεία που είναι απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία τους.

Αν και όλοι καταλαβαίνουν τη σημασία της γκαραζόπορτας, δεν είναι λίγοι αυτοί που απλά πελαγώνουν όταν βλέπουν πόσες διαφορετικές κατηγορίες υπάρχουν. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλους χώρους, οι οποίες πολλές φορές βλέπουν και δυσθεώρητα κόστη. Η αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, μία απλή λύση σαν τις συρόμενες γκαραζόπορτες είναι και η ιδανική. Ας δούμε τι πρέπει να ξέρετε γι’ αυτές.

Τι είναι οι συρόμενες γκαραζόπορτες;

Ξεκινάμε από τα πολύ βασικά. Οι περισσότερες γκαραζόπορτες που πιθανόν να έχετε δει είναι σε μορφή ρολού, ή είναι οι λεγόμενες ανοιγόμενες, οι οποίες και στην ουσία είναι μονοκόμματες γκαραζόπορτες που ανοίγουν προς τα πάνω. Οι συρόμενες γκαραζόπορτες όπως μαρτυρά και το όνομα τους, ανοίγουν με σύρσιμο. Με άλλα λόγια, είναι σαν τη συρόμενη πόρτα που μπορεί να έχουμε στο σπίτι μας. Η μόνη τους διαφορά είναι ότι είναι πολύ μεγαλύτερες.

Ποιες είναι οι ιδανικές χρήσεις για μια συρόμενη γκαραζόπορτα;

Το μειονέκτημα που έχει μία συρόμενη γκαραζόπορτα είναι το γεγονός ότι για να ανοίξει θα πρέπει να υπάρχει και ο ακριβώς ίδιος ελεύθερος χώρος στα δεξιά ή τα αριστερά της, αυτό δηλαδή που ισχύει και για τις συρόμενες γκαραζόπορτες που έχουμε στο σπίτι μας. Αυτό τις κάνει μεν πολύ απλές στη χρήση και ανθεκτικές στο πέρασμα του χρόνου αφού δεν έχουν σχεδόν κανένα κινητό μέρος, αλλά σημαίνει ότι είναι δύσκολο να τοποθετηθούν σε οικιακά γκαράζ που έχουν γενικά περιορισμένο χώρο. Είναι όμως η ιδανική λύση για μία επιχείρηση.

Ενδιαφέρεσαι για Συρόμενες Γκαραζόπορτες από την Δημήτριος Μενούνος Ε.Π.Ε;

Ζητήστε μας προσφορά και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.

Σε τι μεγέθη βγαίνει μια συρόμενη γκαραζόπορτα;

Εδώ είναι που η συρόμενη γκαραζόπορτα πραγματικά ξεχωρίζει! Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι βγαίνουν σε όλα τα μεγέθη και όλα τα σχέδια. Σε αντίθεση με τις άλλες πόρτες που βγαίνουν σε σχεδόν στάνταρ μεγέθη και περιορίζουν αρκετά τους χώρους στους οποίους μπορούν να τοποθετηθούν. Με τις συρόμενες γκαραζόπορτες αρκεί να γίνει μία σωστή μέτρηση του χώρου και του ανοίγματος και η επιχείρηση που θα αναλάβει τη κατασκευή και τη τοποθέτηση θα φτιάξει αμέσως μία συρόμενη γκαραζόπορτα που να ταιριάζει τέλεια στις ανάγκες σας. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, οι μετρήσεις αυτές πρέπει να γίνονται πάντα από ειδικούς. Όσον αφορά τα συρόμενες γκαραζόπορτες σχέδια κι εδώ θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία, πάντα ανάλογα με την επιχείρηση με την οποία θα συνεργαστείτε.

Πώς ανοίγουν;

Εννοείται ότι εξ΄ορισμού, οι γκαραζόπορτες που είναι συρόμενες είναι χειροκίνητες, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να τις ανοίγει και να τις κλείνει ο οδηγός με το χέρι, κάτι που είναι μεν εύκολο αλλά απαιτεί έξοδο από το όχημα. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει. Εννοείται ότι στην αγορά θα βρείτε αυτόματες συρόμενες γκαραζόπορτες – δηλαδή πακέτα γκαραζόπορτας και ειδικού μηχανισμού – ενώ ακόμη και μια ήδη υπάρχουσα συρόμενη μπορεί να μετατραπεί σε αυτόματη με τη προσθήκη του ειδικού μηχανισμού, τον οποίο και μπορείτε να βρείτε στις περισσότερες επιχειρήσεις με γκαραζόπορτες.

Απαιτούν συντήρηση;

Άλλο ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν οι συρόμενες γκαραζόπορτες είναι το γεγονός ότι επειδή είναι πάρα πολύ απλές στη λειτουργία και χωρίς πολλά κινητά μέρη, είναι και πολύ δύσκολο να χαλάσουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζονται τόσο πολλή συντήρηση και αυτή που χρειάζονται, είναι πολύ απλή και μπορεί να γίνει ακόμη και από κάποιον υπάλληλο της επιχείρησης. Αρκεί να καθαρίζονται τα σκουπίδια από τον μηχανισμό κίνησης αλλά και να γίνεται σωστή λίπανση τους μηχανισμού της γκαραζόπορτας και μία συρόμενη γκαραζόπορτα είναι σίγουρο ότι θα κρατήσει για πολλά χρόνια.

Τι γίνεται με τις τιμές για συρόμενες γκαραζόπορτες;

Σε γενικές γραμμές, οι συρόμενες γκαραζόπορτες επειδή είναι πολύ πιο απλές στη κατασκευή και τη τοποθέτηση από άλλα είδη γκαραζόπορτας, είναι γκαραζόπορτες σε οικονομική τιμή. Θα πρέπει να τονιστεί ωστόσο ότι το κόστος τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της γκαραζόπορτας, οπότε αν η συρόμενη γκαραζόπορτα που θέλετε είναι υπερβολικά μεγάλη σε μέγεθος, μπορεί να αποδειχθεί όχι και τόσο οικονομική, αλλά σίγουρα θα είναι φθηνότερη από μία ρολό ή μία ανοιγόμενη.

Συρόμενη γκαραζόπορτα με πόρτα

Τις συρόμενες  γκαραζόπορτες με πόρτα τις βρίσκουμε συνήθως σε βιομηχανικούς χώρους που έχουν πολύ μεγάλου μεγέθους ανοίγματα και άρα απαιτούν και μεγάλες γκαραζόπορτες. Οι εν λόγω πόρτες λοιπόν δεν διαφέρουν σε πολλά σε σχέση με τις κανονικές συρόμενες γκαραζόπορτες, η διαφορά τους είναι ότι έχουν «ενσωματωμένη» μία μικρότερη πόρτα που ανοίγει και κλείνει με μεντεσέδες, όπως οι πόρτες που έχουμε στα σπίτια μας. Γιατί όμως να έχει μία γκαραζόπορτα μία ακόμη πόρτα; Ο πραγματικός λόγος είναι πάρα πολύ απλός: για ευκολία στην κίνηση.

Η κύρια αποστολή μίας γκαραζόπορτας, άσχετα από τον τύπο της, είναι να προστατεύει κυρίως τον χώρο του γκαράζ και τα οχήματα ή και τον εξοπλισμό που βρίσκονται μέσα σε αυτό. Υπό ιδανικές συνθήκες λοιπόν, μία γκαραζόπορτα ανοίγει και κλείνει μόνο όταν είναι να μπει ή να βγει κάποιο όχημα από το γκαράζ. Αυτό όμως δεν ισχύει πάντα στους βιομηχανικούς χώρους. Δεν είναι σπάνιο να πρέπει να μπαίνουν κάποιοι εργαζόμενοι σε ένα βιομηχανικό γκαράζ για να συντηρήσουν / επισκευάζουν τα οχήματα ή ακόμη και να προμηθευτούν εξοπλισμό.

Οι μεγάλες συρόμενες πόρτες γκαράζ που συναντάμε στον βιομηχανικό χώρο είναι βαριές και το άνοιγμα τους είναι σχετικά αργό, οπότε αν πρέπει να μπαινοβγαίνουν στοπ γκαράζ άτομα, θα υπάρχει ταλαιπωρία και σπατάλη χρόνου. Ενσωματώνοντας μία πόρτα στη μεγάλη γκαραζόπορτα οι υπάλληλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο γκαράζ χωρίς να πρέπει να ανοίξουν και να κλείσουν την γκαραζόπορτα.

Ενδιαφέρεσαι για Συρόμενες Γκαραζόπορτες από την Δημήτριος Μενούνος Ε.Π.Ε;

Ζητήστε μας προσφορά και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.

Συρόμενη γκαραζόπορτα σπαστή

Οι συρόμενες γκαραζόπορτες είναι συνήθως μονοκόμματες, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει δίπλα από το σημείο είναι τοποθετημένες να υπάρχει ελεύθερος χώρος ίσος με την πόρτα – ή τη κάθε πόρτα αν μιλάμε για σύστημα με διπλές πόρτες – για να μπορούν να ανοίγουν. Αυτό σημαίνει ότι αν μιλάμε για μία μεγάλη πόρτα, μιλάμε και για μία μεγάλη απαίτηση ελεύθερου χώρου. Στους βιομηχανικούς χώρους αυτό μπορεί να είναι δύσκολο είτε γιατί όταν είναι ανοιχτή η πόρτα θα κλείνει κάποιο πέρασμα, είτε επειδή ο χώρος είναι περιφραγμένος. Αυτό ισχύει ακόμη και σε οικιακά γκαράζ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συρόμενες σπαστές γκαραζόπορτες είναι η κατάλληλη λύση.

Οι συγκεκριμένες πόρτες αποτελούνται από έναν αριθμό πάνελ που ενώνονται μεταξύ τους έτσι ώστε να διπλώνουν και να ξεδιπλώνουν. Αυτό σημαίνει ότι όταν ανοίγει η συρόμενη πόρτα αντί να κινείται όλη ευθεία και προς το πλάι, μπορεί να διπλωθεί ώστε να έρθει παράλληλα με κάποιον εσωτερικό ή εξωτερικό τοίχο, κάτι που σίγουρα εξοικονομεί πολύ χώρο για το άνοιγμα και τη λειτουργία της. Εννοείται ότι οι πόρτες είναι πιο πολύπλοκες από τις τυπικές συρόμενες και η κατασκευή τους απαιτεί πολλή μελέτη αλλά και μεγάλη ακρίβεια και γι’ αυτόν τον λόγο είναι και συνήθως πιο ακριβές από τις μονοκόμματες συρόμενες γκαραζόπορτες.

Συρόμενη γωνιακή γκαραζόπορτα

Η συρόμενη γωνιακή γκαραζόπορτα έρχεται για να λύσει ένα πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσει πολλοί που προσπάθησαν να τοποθετήσουν μία συρόμενη γκαραζόπορτα ή ακόμη και συρόμενη καγκελόπορτα στο σπίτι ή το βιομηχανικό τους χώρο: την έλλειψη χώρου. Τα μεγάλα ανοίγματα απαιτούν και μεγάλες και συνήθως βαριές πόρτες και ο πιο εύκολος τρόπος για να κατασκευαστούν είναι να γίνουν συρόμενες, κάτι που τις κάνει και πολύ φιλικές προς τον χρήστη. Οι συρόμενες πόρτες όμως απαιτούν και πολύ ελεύθερο χώρο για να μπορούν να κινούνται. Στην περίπτωση λοιπόν που το άνοιγμα που θέλουμε να θωρακίσουμε είναι κοντά σε τοίχο ή γωνία, η γωνιακή συρόμενη γκαραζόπορτα είναι η λύση.

Στην ουσία μιλάμε για μία σπαστή γκαραζόπορτα η οποία αποτελείται από πολλά μικρά πάνελ τα οποία είναι ενωμένα μεταξύ τους με ειδικούς μεντεσέδες και κινούνται με έναν σύστημα με ράγες και ρόδες. Μιλάμε για ένα σύστημα φαίνεται μεν πολύ πολύπλοκο, αλλά στην πραγματικότητα είναι σχετικά απλό, αρκεί να γίνει σωστά η μελέτη και η κατασκευή του, κάτι που απαιτεί χρόνο και πολλή δουλειά. Με άλλα λόγια λοιπόν, η γωνιακή συρόμενη γκαραζόπορτα είναι στην ουσία μία εξελιγμένη και πιο πολύπλοκη μορφή της σπαστής γκαραζόπορτας – άρα πιθανότατα και με μεγαλύτερο κόστος – η οποία μπορεί να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση χώρου.

Τηλεσκοπική συρόμενη γκαραζόπορτα

Οι συρόμενες γκαραζόπορτες απαιτούν αρκετό ελεύθερο χώρο για την κίνηση και τη λειτουργικότητα τους και είναι μία οικονομική λύση για μεγάλες διόδους γκαράζ και ακόμη και για εισόδους σε αυλές και parking. Η έλλειψη ελεύθερου χώρου όμως, είτε λόγω παρουσίας κάποιου τοίχου είτε λόγω περιορισμού της λειτουργικότητας του χώρου, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα στην τοποθέτηση μίας τέτοιας πόρτας. Οι τηλεσκοπικές συρόμενες γκαραζόπορτες μπορούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα.

Όταν ακούμε τον όρο τηλεσκοπικό ο νους μας πάει κατευθείαν στο διάστημα και την παρατήρηση αστεριών, αλλά στην πραγματικότητα ο όρος έχει να κάνει με τον τρόπο που αποθηκεύεται το τηλεσκόπιο και όχι με τη λειτουργία του. Όταν κάτι είναι τηλεσκοπικό σημαίνει ότι το μέγεθος του μπορεί να μειωθεί και να αυξηθεί επειδή αποτελείται από μέρη που το ένα μπορεί μέσα στο άλλο. Οι τηλεσκοπικές συρόμενες πόρτες λοιπόν αποτελούνται από πάνελ που συνδέονται μεταξύ τους εσωτερικά ή με απλά λόγια, το ένα μπαίνει μέσα στο άλλο. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει ελεύθερος χώρος δίπλα από την πόρτα για να μπορεί να λειτουργεί. Το μειονέκτημα που έχουν οι συγκεκριμένες γκαραζόπορτες είναι το γεγονός ότι δεν ανοίγουν τελείως, δηλαδή ένα πάνελ θα προεξέχει από τον τοίχο, περιορίζοντας έτσι λίγο το άνοιγμα της διόδου του γκαράζ.

Συρόμενη επάλληλη γκαραζόπορτα

Μπορεί να ακούγεται λίγο πολύπλοκος αυτός ο τύπος γκαραζόπορτας αλλά στην ουσία είναι αρκετά απλός. Μιλάμε για ένα σχέδιο ή έναν μηχανισμό που τον έχουμε δει πολλές φορές σε συρόμενη αυλόπορτα. Στην ουσία έχουμε δύο πόρτες οι οποίες είναι τοποθετημένες παράλληλα και κινούνται μαζί. Εκεί που τελειώνει η μία πόρτα στην ουσία ξεκινάει η άλλη οπότε αν κι έχουμε δύο γκαραζόπορτες, αυτές είναι ενωμένες και συμπεριφέρονται σαν μία. Η κίνηση τους γίνεται με ειδικές ράγες και τροχούς.

Αυτό που μας προσφέρει μία συρόμενη επάλληλη γκαραζόπορτα είναι το γεγονός ότι μπορούμε να θωρακίσουμε μία σχετικά μεγάλη δίοδο χωρίς όμως να απαιτείται πολύς ελεύθερος χώρος για την κίνηση της. Αυτό συμβαίνει γιατί δεδομένου ότι έχουμε δύο γκαραζόπορτες που γίνονται μία όταν ανοίγουν, απαιτείται ο μισός ελεύθερος χώρος για την κίνηση της γκαραζόπορτας από αυτόν που θα απαιτούνταν αν ήταν ενιαία. Οι γκαραζόπορτες αυτού του τύπου είναι πολύ καλή λύση για πυλωτές ή γκαράζ πολυκατοικιών, για εισόδους σε αύλειους ή υπαίθριους χώρους – ακόμη και βιομηχανικούς – και φυσικά σε χώρους στάθμευσης και γκαράζ επιχειρήσεων.

Το κόστος μίας επάλληλης συρόμενης γκαραζόπορτας ενδέχεται να είναι κάπως μεγαλύτερο από αυτό της αντίστοιχης μονοκόμματης γιατί έχουμε την κατασκευή δύο πορτών και άλλου συστήματος ανοίγματος, ωστόσο μιλάμε για μία πολύ πιο πρακτική λύση.

Ενδιαφέρεσαι για Συρόμενες Γκαραζόπορτες από την Δημήτριος Μενούνος Ε.Π.Ε;

Ζητήστε μας προσφορά και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας ή καλέστε μας στο +30 21 0321 7503

Συχνές Ερωτήσεις

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των συρόμενων γκαραζοπορτών;

Οι συρόμενες γκαραζόπορτες παρέχουν πλεονεκτήματα εξοικονόμησης χώρου, βολική πρόσβαση και επιλογές προσαρμογής για την ενίσχυση της αισθητικής και την προσαρμογή στις προσωπικές προτιμήσεις.

Οι συρόμενες γκαραζόπορτες είναι ακριβές;

Το κόστος των συρόμενων γκαραζόπορτων ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως το μέγεθος, το υλικό και η προσαρμογή. Παρόλο που μπορεί να είναι πιο ακριβές από τις παραδοσιακές πόρτες, η οικονομική προσιτότητα εξαρτάται από τις ατομικές προτιμήσεις και τον προϋπολογισμό. Η σύγκριση των τιμών και η εξέταση των μακροπρόθεσμων οφελών συνιστάται για την αξιολόγηση της οικονομικής τους προσιτότητας.

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.