Ρολά Γκαραζόπορτας: Συντήρηση & Επισκευή

Είναι γνωστό ότι οι αυτόματες γκαραζόπορτες και ειδικά αυτές που έχουν την μορφή ρολών, είναι πολύ εύχρηστες και πρακτικές και προσφέρουν και μεγάλη ασφάλεια. Ωστόσο υπάρχει ένα θέμα που κάνει αρκετούς να το σκέφτονται διπλά πριν να επενδύσουν σε τέτοιες γκαραζόπορτες: η συντήρηση και οι επισκευές των ρολών. Πολλοί απλά δεν γνωρίζουν πόσο συχνά θα χρειαστεί συντήρηση η γκαραζόπορτα τους, τι μορφή θα έχει αυτή η συντήρηση, πόσο πιθανό να παρουσιαστεί κάποια βλάβη και πόσο θα κοστίσει μία πιθανή επισκευή. Εδώ θα λύσουμε όλες αυτές τις απορίες και όχι μόνο.

Από τι αποτελείται ένα αυτόματο ρολό γκαραζόπορτας

Ας ξεκινήσουμε με κάποια βασικά πράγματα για να καταλάβετε καλύτερα τι ακριβώς συμβαίνει με τις πόρτες αυτού του τύπου. Ένα αυτόματό ρολό στην ουσία αποτελείται από την πόρτα – δηλαδή το ρολό – και το μοτέρ για γκαραζόπορτες το οποίο και ανοιγοκλείνει το εν λόγω ρολό. Το μοτέρ είναι αυτό που στην ουσία κάνει την πόρτα αυτόματη και αποτελεί την «καρδιά» του συστήματος. Ο χειρισμός του μπορεί να γίνεται είτε με κάποιο κουμπί ή πληκτρολόγιο είτε και ασύρματα με κάποιο τηλεχειριστήριο.

Ποια μέρη της αυτόματης γκαραζόπορτας χρειάζονται συντήρηση και όσο συχνά;

Συντήρηση χρειάζονται και τα δύο μέρη της γκαραζόπορτας, ωστόσο εννοείται ότι το μοτέρ είναι πολύ πιο πιθανό να παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα αφού περιέχει ηλεκτρονικά και μηχανικά μέρη, ενώ η πόρτα είναι εξαιρετικά απλή στη λειτουργία. Σε γενικές γραμμές λοιπόν, είναι καλό να ελέγχεται μία φορά τον χρόνο το μοτέρ και μαζί του να ελέγχεται και η πόρτα για παν ενδεχόμενο. Όπως θα δούμε και παρακάτω, η συντήρηση του ρολού μπορεί να γίνει και από σας σε οποιαδήποτε στιγμή.

Τι μορφή έχει η συντήρηση;

Όσον αφορά τα μοτέρ γκαραζόπορτας, η συντήρηση περιλαμβάνει έναν έλεγχο στα βασικά τους μέρη για να βεβαιωθεί ότι όλα δουλεύουν τέλεια και να προληφθούν κάποιες βλάβες που μπορεί να συμβούν στον μηχανισμό, έτσι ώστε να μην βρεθείτε προ δυσάρεστης εκπλήξεως κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον. Εννοείται ότι ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να γίνει από κάποιον ειδικό, αλλιώς μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στον μηχανισμό. Ο έλεγχος αυτός γίνεται μια φορά τον χρόνο. Όσον αφορά το ίδιο το ρολό η συντήρηση που χρειάζεται είναι σχετικά απλή: χρειάζεται μόνο να διατηρείται καθαρό και να λιπαίνεται τακτικά ώστε να μην κολλάει. Ο έλεγχος και η συντήρηση αυτή μπορεί να γίνει και από τον ίδιο τον κάτοχο των ρολών.

Τι γίνεται αν η γκαραζόπορτα χρειαστεί επισκευή;

Η επισκευή γκαραζόπορτας είναι κάτι που ενδέχεται να χρειαστεί, λόγω κάποιων απρόβλεπτων παραγόντων, έτσι μη το σκέφτεστε άλλο βρείτε έναν ειδικό κι επισκευάστε την γκαραζόπορτα σας για να μην προκύψουν μεγαλύτερα προβλήματα.. Το κόστος και η έκταση της επισκευής εξαρτάται από την βλάβη, ωστόσο συνήθως η επισκευή είναι εύκολη και το κόστος μικρό στις περισσότερες περιπτώσεις. Αν για παράδειγμα η βλάβη εντοπιστεί στο μοτέρ ρολών, μπορούν να γίνουν αλλαγές ανταλλακτικών, τα οποία και είναι σχετικά φθηνά. Μόνο σε πολύ ακραίες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί αντικατάσταση του μοτέρ. Οι επισκευές ρολών είναι πιο σπάνιες αλλά και πιο απλές και φθηνές. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι οι όποιες επισκευές να γίνονται γρήγορα για να μην επηρεάζεται η ασφάλεια του γκαράζ.

Πως μπορώ να προλάβω τις επισκευές ρολών;

Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε τις επισκευές ρολών είναι φυσικά ο τακτικός έλεγχος τόσο του μοτέρ όσο και του ίδιου του ρολού για να επιδιορθωθούν τα προβλήματα πριν παρουσιαστούν. Εννοείται ότι ρόλο παίζει και η ποιότητα των υλικών. Οι διαφορές στις μοτέρ ρολών τιμές δείχνουν ότι δεν είναι όλα το ίδιο. Ένα φθηνό μοτέρ θα κρατήσει λιγότερο από ένα ακριβό και θα χρειαστεί πιο πολλές επισκευές. Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, καλό θα ήταν να αγοράσετε το μοτέρ και τη γκαραζόπορτα από μία επιχείρηση που να αναλαμβάνει την επισκευή και την συντήρηση τους. Έτσι μπορεί να σας γίνει κάποια καλύτερη προσφορά στη τιμή, ενώ δεν θα χρειαστεί να ψάχνετε για μάστορες αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα.

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.