Ρολά Ασφαλείας Φαρμακείου - Πως να Επιλέξετε τα Κατάλληλα

Κάθε επιχείρηση χρειάζεται μέτρα ασφαλείας τόσο για την προστασία των εμπορευμάτων και του εξοπλισμού της όσο και για την ασφάλεια των εργαζομένων της. Τα φαρμακεία δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, θα λέγαμε μάλιστα ότι είναι από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται συχνότερα στο στόχαστρο κακοποιών λόγω του αντικείμενου τους. Το πιο διαδεδομένο αλλά και πιο απαραίτητο μέτρο ασφαλείας στα φαρμακεία δεν είναι άλλο από τα ρολά ασφαλείας.

Ο λόγος που τα περισσότερα φαρμακεία επιλέγουν τα ρολά ασφαλείας για την προστασία τους είναι το γεγονός ότι είναι το μόνο μέτρο ασφαλείας που δημιουργεί φυσικό εμπόδιο ανάμεσα στους κλέφτες και τον χώρο. Πέρα από αυτό, τα ρολά προσφέρουν προστασία ακόμη και από ρίψεις αντικειμένων από ταραξίες ή και από αντικείμενα που μπορεί να εκτοξεύσει ένας δυνατός άνεμος. Μιλάμε λοιπόν για ένα μέτρο ασφαλείας που παρέχει πολύ ισχυρή προστασία από πολλούς κινδύνους.

Στο άρθρο αυτό θα δούμε αναλυτικά τα οφέλη των ρολών ασφαλείας για τα φαρμακεία. Στη συνέχεια, θα παρουσιάσουμε τους τύπους ρολών που θα βρείτε στις επιχειρήσεις του κλάδου και θα αναλύσουμε το πώς πρέπει να γίνει η επιλογή των κατάλληλων ρολών για κάθε φαρμακείο. Τέλος, θα απαντήσουμε και στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα ρολά καταστημάτων.

Οφέλη των ρολών ασφαλείας για τα φαρμακεία

Φυσική προστασία από διαρρήξεις και κλοπές

Όπως θα γνωρίζετε, τα φαρμακεία αποτελούν πολύ συχνά στόχους διαρρήξεων καθώς οι διαρρήκτες μπορούν να κλέψουν τόσο μετρητά από το ταμείο όσο και κάποια χάπια ή άλλα φάρμακα που μπορούν να πουλήσουν σε εξαρτημένα άτομα. Επιπλέον, είναι συχνό φαινόμενο κατά τις νυχτερινές εφημερίες να εισέρχονται στον χώρο άτομα με σκοπό να κλέψουν ή να ληστέψουν.

Τα ρολά ασφαλείας δημιουργούν ένα «φυσικό εμπόδιο» κατασκευασμένο από ανθεκτικά υλικά όπως ο χάλυβας. Αυτό σημαίνει ότι ο διαρρήκτης θα πρέπει να διαθέτει ειδικές γνώσεις κι εργαλεία για να μπορέσει ν’ αφαιρέσει αυτό το εμπόδιο και να αποκτήσει πρόσβαση στον χώρο. Επιπλέον, η όλη διαδικασία είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα. Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διαρρηκτών είναι «ευκαιριακοί» εγκληματίες και δεν διαθέτουν τις γνώσεις και τα μέσα για την αφαίρεση ρολών, μιλάμε για ένα μέσο που παρέχει πάρα πολύ μεγάλη θωράκιση.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι για τα φαρμακεία κατασκευάζονται και ειδικά ρολά με θυρίδες έτσι ώστε ο υπάλληλος ή ο φαρμακοποιός που θα εφημερεύει να μπορεί να εξυπηρετήσει πελάτες χωρίς να τους βάζει στον χώρο και χωρίς να έρχεται σε επαφή μαζί τους. Έτσι στην ουσία εκμηδενίζεται ο κίνδυνος ληστείας στις εφημερίες.

Ενδιαφέρεσαι για Ρολά Ασφαλείας Φαρμακείου από την Δημήτριος Μενούνος Ε.Π.Ε;

Ζητήστε μας προσφορά και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.

Προστασία από ακραίες καιρικές συνθήκες

Όπως είπαμε και πριν, τα ρολά ασφαλείας είναι ένα φυσικό εμπόδιο, ένα τείχος αν προτιμάτε, ανάμεσα στον χώρο και τον έξω κόσμο. Το τείχος αυτό λοιπόν δεν προσφέρει θωράκιση μόνο ενάντια σε ανθρώπινους, προστατεύει και από τα στοιχεία της φύσης. Ειδικά τα ρολά κλειστού ή διάτρητου τύπου προσφέρουν θωράκιση και από ακραία καιρικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα, μπορούν να σταματήσουν αντικείμενα που μπορεί να εκτοξεύσει ένας δυνατός άνεμος ενώ μπορούν να αντέξουν και ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Εννοείται ότι μπορούν να αντέξουν ακόμη και χτυπήματα από πέτρες που μπορούν να εκτοξευτούν από ταραξίες κάθε φύσεως.

Ενισχυμένη ιδιωτικότητα και έλεγχος του περιβάλλοντος

Ένας τοίχος κρατά μακριά τόσο τους ανεπιθύμητους επισκέπτες όσο και τα αδιάκριτα βλέμματα. Με τα ρολά ασφαλείας κλειστού τύπου μπορείτε να εξασφαλίσετε την μέγιστη ιδιωτικότητα για την επιχείρηση σας καθώς όταν είναι κλειστά κανείς δεν θα  μπορεί να βλέπει το εσωτερικό του χώρου. Επιπλέον, τα ρολά με ειδικές θυρίδες, όπως αυτά που περιγράψαμε παραπάνω, επιτρέπουν την εξυπηρέτηση πελατών χωρίς την είσοδο τους στον χώρο. Στην ουσία σας επιτρέπουν να επιλέγετε ποιος θα μπαίνει και ποιος όχι στο φαρμακείο σας.

Τύποι ρολών ασφαλείας για φαρμακεία

Ρολά διάτρητου τύπου

Τα ρολά αυτά αποτελούν μία παραλλαγή των λεγόμενων ρολών κλειστού τύπου. Αποτελούνται από λωρίδες λαμαρίνας από αλουμίνιο και χάλυβα, οι οποίες συνδέονται με ειδικό τρόπο μεταξύ τους. Οι λωρίδες αυτές έχουν μικρές τρύπες, οι οποίες επιτρέπουν στους περαστικούς να έχουν κάποια οπτική επαφή με το εσωτερικό του χώρου αλλά είναι τόσο μικρές που δεν επιτρέπουν την διέλευση αντικειμένων και εργαλείων διάρρηξης. Το μέγεθος και ο αριθμός των τρυπών εξαρτάται από τις ανάγκες του πελάτη και κυρίως από το πόσο ορατό θέλει να είναι το εσωτερικό της επιχείρησης του. Στα ρολά αυτού του τύπου μπορούν να προστεθούν και θυρίδες εξυπηρέτησης πελατών. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι τα συγκριμένα ρολά προσφέρουν αρκετά υψηλή ιδιωτικότητα κι εξαιρετική θωράκιση.

Ρολά διάφανου τύπου

Τα ρολά αυτά αποτελούνται από συμπαγή κομμάτια αλουμινίου και χάλυβα ανάμεσα στα οποία παρεμβάλλονται διάφανα πάνελ από ειδικά πολυκαρβονικά υλικά υψηλής αντοχής. Στην ουσία έχουμε ένα συμπαγές τείχος, το οποίο όμως παρουσιάζει και κάποια διαφάνεια, επιτρέποντας έτσι μία σχετικά εύκολη οπτική επαφή με το εσωτερικό του χώρου. Εννοείται ότι τα διάφανα πάνελ είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και δεν πρόκειται να σπάσουν από χτυπήματα με εργαλεία διάρρηξης ή από επιθέσεις με πέτρες και άλλα αντικείμενα. Τέλος και στα ρολά αυτού του τύπου μπορούμε να έχουμε θυρίδες εξυπηρέτησης πελατών. Αν λοιπόν θέλετε υψηλή θωράκιση αλλά και σχετικά ανεμπόδιστη ορατότητα στον χώρο σας, αυτός ο τύπος είναι μία καλή λύση για σας.

Ρολά δικτυωτού τύπου

Τα ρολά αυτά αποτελούνται από βέργες χάλυβα που πλέκονται σε ένα «δίχτυ». Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ρολών και θα τον βρείτε σε μια μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων και καταστημάτων. Ο συγκεκριμένος τύπος προσφέρει αρκετά μεγάλη θωράκιση – μικρότερη από τους άλλους δύο τύπους καθώς δεν είναι συμπαγής τοίχος – και μεγάλη ορατότητα στον χώρο, οπότε μικρή σχετικά ιδιωτικότητα. Επιπλέον, συνήθως δεν τοποθετούνται θυρίδες σε αυτά τα ρολά, αλλά μπορείτε να εξυπηρετήσετε τους πελάτες σας από τα ανοίγματα του πλέγματος. Τα ρολά αυτά είναι μία καλή λύση για περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει μεγάλη εγκληματικότητα ή συχνά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα καθώς και για φαρμακεία που θέλουν να «διαφημίσουν» το εσωτερικό τους.

Ενδιαφέρεσαι για Ρολά Ασφαλείας Φαρμακείου από την Δημήτριος Μενούνος Ε.Π.Ε;

Ζητήστε μας προσφορά και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.

Παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή

Απαιτήσεις ασφαλείας και κίνδυνοι ειδικά για το φαρμακείο

Δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις τις ίδιες ανάγκες ασφάλειας. Οι ανάγκες ασφάλειας ενός φαρμακείου μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από αυτές ενός άλλου, καθώς το ένα από τα δύο μπορεί να αντιμετωπίζει λιγότερους κινδύνους. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή ρολών για ένα φαρμακείο θα παίξει η περιοχή στην οποία βρίσκεται. Κάποιες περιοχές είναι πιο επικίνδυνες από άλλες τόσο λόγω του αυξημένου δείκτη εγκληματικότητας τους όσο και λόγω της παρουσίας γηπέδων, στεκιών ταραξιών και άλλων χώρων από τους οποίους ξεκινάνε συχνά επεισόδια. Επιπλέον, αν ένα φαρμακείο δεν εκτελεί νυχτερινές εφημερίες, μπορεί να μην χρειάζεται θυρίδα εξυπηρέτησης πελατών. Τέλος, κάποια φαρμακεία θέλουν οι περαστικοί να έχουν συνέχεια οπτική επαφή με το εσωτερικό τους και άλλα όχι. Οι ειδικοί της επιχείρησης ρολών θα μελετήσουν την επιχείρηση σας και θα σας παρουσιάσουν την τέλεια λύση γι’ αυτή.

Αισθητική και επωνυμία

Τα ρολά γίνονται μέρος του χώρου στον οποίο τοποθετούνται και ως εκ τούτου καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την οπτική του ταυτότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που διατίθενται σε μία πολύ μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, ενώ στα ρολά διάτρητου ή κλειστού τύπου δίνεται και η δυνατότητα τοποθέτησης της επωνυμίας του καταστήματος στην εμφάνιση τους. Η επιχείρηση ρολών που θα επιλέξετε θα βάψει τα ρολά σας όπως τα θέλετε και γενικά θα σας βοηθήσει να επιλέξετε μία λύση που να ταιριάζει με το γούστο και την αισθητική σας.

Προϋπολογισμός και ανάγκες συντήρησης

Κάθε τύπος και κάθε κατασκευή ρολού έχουν το δικό τους κόστος. Εννοείται λοιπόν ότι το κόστος θα είναι και ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες επιλογής. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι τα ρολά χρειάζονται και κάποια μικρή συντήρηση. Αν είναι χειροκίνητα, η συντήρηση τους μπορεί να γίνει από εσάς, ωστόσο καλό είναι κάθε λίγα χρόνια να γίνεται κι έλεγχος από ειδικό. Τα αυτόματα ρολά χρειάζονται κάθε χρόνο ή χρόνο παρά χρόνο έλεγχο και συντήρηση από κάποιον ειδικό. Ο έλεγχος αυτός δεν είναι δωρεάν, αλλά δεν έχει και ιδιαίτερα μεγάλο κόστος. Το κόστος συντήρησης λοιπόν, είναι κάτι που θα πρέπει να λάβετε υπόψη για την επιλογή σας. Είναι καλό λοιπόν να έχετε ένα πιθανό budget κατά νου, έτσι ώστε η επιχείρηση να μπορέσει να σας παρουσιάσει λύσεις που να ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτό.

Επίλογος

Τα ρολά ασφαλείας είναι ένα μέτρο ασφαλείας που μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερα μεγάλη θωράκιση σε κάθε επιχείρηση και ιδιαίτερα στα φαρμακεία. Είναι το μόνο μέσο που μπορεί να καλύψει πλήρως τις ιδιαίτερες ανάγκες ασφαλείας του κλάδου. Δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι και κατασκευές ρολών και του γεγονότος ότι κάθε επιχείρηση έχει τις δικές της ανάγκες ασφαλείας, η συμβολή της επιχείρησης ρολών μπορεί να είναι απαραίτητη για να παρουσιαστούν οι καλύτερες λύσεις για κάθε περίπτωση. Αν λοιπόν το φαρμακείο σας δεν είναι εξοπλισμένο με ρολά, θα πρέπει άμεσα να το εξοπλίσετε για την ασφάλεια τόσο του χώρου όσο και τη δική σας και των υπαλλήλων και πελατών σας.

Συχνές ερωτήσεις

Χρειάζομαι ρολό ασφαλείας για το φαρμακείο μου ενώ έχω σύστημα συναγερμού;

Με απλά λόγια, ναι, τα ρολά ασφαλείας είναι απαραίτητα άσχετα από την παρουσία άλλων συστημάτων ασφαλείας. Αυτό το λέμε γιατί είναι το μόνο μέτρο ασφαλείας που κρατάει τους ανεπιθύμητους έξω από τον χώρο και δεν δρα καθαρά εκφοβιστικά.  Επιπλέον, όσο περισσότερα μέτρα ασφαλείας σε έναν χώρο, τόσο πιο ασφαλής θα είναι.

Ποιος είναι ο καλύτερος τύπος ρολού φαρμακείου;

Δεδομένου ότι κάθε επιχείρηση έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και ανάγκες ασφαλείας, δεν μπορούμε να πούμε ότι ένας τύπος είναι ο καλύτερος. Οι επιχειρήσεις ρολών θα μελετήσουν τον χώρο σας και θα σας προτείνουν τον καλύτερο τύπο γι’ αυτήν.

Μπορούν τα ρολά ασφαλείας να προσαρμοστούν στην αισθητική του φαρμακείου μου;

Ναι, τα ρολά ασφαλείας μπορούν να βγουν σε μια μεγάλη ποικιλία από σχέδια και χρώματα ώστε να ταιριάζουν απόλυτα με την αισθητική του χώρου σας.

Ενδιαφέρεσαι για Ρολά Ασφαλείας Φαρμακείου από την Δημήτριος Μενούνος Ε.Π.Ε;

Ζητήστε μας προσφορά και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας ή καλέστε μας στο +30 21 0321 7503

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.