Ψυχολογία μετά την διάρρηξη του καταστήματος σας | Δ. Μενούνος

Μια διάρρηξη στην επιχείρηση μας είναι σίγουρα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να μας συμβεί. Εννοείται ότι είναι κάτι που έχει υλικές ζημιές, μπορεί και σχετικά μεγάλες, όπως για παράδειγμα ζημιές στο ρολό ασφαλείας καταστημάτων, αφαίρεση χρημάτων κι εμπορευμάτων και καταστροφές σε βιτρίνες και τζαμαρίες.

Για να μην γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεστε μια αξιόπιστη εταιρεία συστημάτων με ποιοτικά και ασφαλή ρολά ασφαλείας δείτε εδώ διάφορα είδη ρολών αναλόγως το κατάστημα

Δεν είναι όμως υλικές οι ζημιές μίας διάρρηξης, πολλές φορές είναι και συναισθηματικές ή αν προτιμάτε και ψυχολογικές. Η αίσθηση του να φτάνεις στο μαγαζί σου και να βλέπεις τα ρολά ασφαλείας ανοιχτά και την πόρτα παραβιασμένη, είναι κάτι που κανείς δεν πρέπει να ζήσει αλλά και κάτι που μόνο αν το έχει ζήσει κανείς μπορεί να καταλάβει πόσο επώδυνο είναι.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου σπάνιο το φαινόμενο μία διάρρηξη να κάνει κάποιον να αισθάνεται ψυχολογικά ράκος. Να φοβούνται να σηκωθούν το πρωί για να πάνε στη δουλειά. Να νιώθουν πως κανείς δεν υπάρχει για να τους προστατέψει και πως ένας κλέφτης θα μπορούσε να μπει και στο σπίτι τους και μάλιστα ακόμη και όταν είναι μέσα, ειδικά αφού το σπίτι δεν έχει ρολά για να κρατήσει τους κλέφτες μακριά. Οι σκέψεις αυτές είναι σκοτεινές και όπως μπορείτε να καταλάβετε, μόνο κακό κάνουν. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε μετά από μία διάρρηξη για να αισθανθείτε ψυχολογικά καλύτερα.

Κρατήστε τη ψυχραιμία σας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μόλις δείτε το κατάστημα σας ανοιγμένο είναι να μην κάνετε τίποτα! Με αυτό εννοούμε ότι δεν πρέπει καν να μπείτε μέσα στον χώρο για να δείτε τι έγινε. Μπορείτε να βγάλετε κάποιες φωτογραφίες απ’ έξω αλλά δεν πρέπει να μπείτε μέσα. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε αμέσως την Αστυνομία ώστε να περάσει, να πάρει αποτυπώματα και να ερευνήσει τον χώρο του εγκλήματος και φυσικά να καταγράψει τα κλοπιμαία με τη βοήθεια σας. Αυτό που προέχει τώρα είναι να πιαστούν οι κλέφτες.

Σκεφτείτε τα λάθη σας

Όπως όλοι ξέρουμε, δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι που έχει γίνει. Δεν έχουμε ούτε χρονομηχανές στη διάθεση μας αλλά ούτε και το ραβδί του Χάρι Πόττερ. Με άλλα λόγια, δεν έχει νόημα να κλαίμε για το παρελθόν, αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να κοιτάξουμε το μέλλον και να φροντίσουμε να μην μας βρει άλλο κακό. Προσπαθήστε να θυμηθείτε αν κάνατε κάποιο λάθος όταν κλείσατε το μαγαζί σας, αν για παράδειγμα ξεχάσατε να κλειδώσετε τα ρολά σας ή να βάλετε τον συναγερμό. Δεν έχει νόημα να αυτό-τιμωρηθείτε γι’ αυτά τα λάθη, αλλά μπορείτε να πάρετε τα απαραίτητα μέτρα για να μην τα ξανακάνετε. Επίσης, σκεφτείτε τυχόν κενά στην ασφάλεια σας και διορθώστε τα. Έχετε μόνο ρολά ασφαλείας; Ίσως να χρειαστεί να βάλετε και συναγερμό!

Ανοίξτε ξανά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα

Μία διάρρηξη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σας ρίξει το ηθικό στα τάρταρα και να σας κάνει να μη θέλετε να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Ξεκινήστε ξανά τη δουλειά σας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να πάρετε ξανά στα χέρια σας τον έλεγχο της ζωής αλλά και της περιουσίας σας. Η δουλειά θα σας βοηθήσει να ξεχαστείτε αλλά και θα σας δώσει κουράγιο και δύναμη για να αντιμετωπίσετε τον κόσμο και τις προκλήσεις του από δω και στο εξής. Μία διάρρηξη είναι απλά ένα εμπόδιο και μάλιστα προσωρινό, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Αν παρόλα αυτά δυσκολεύεστε να γυρίσετε στη καθημερινότητα, ίσως να πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Κάντε μια ασφάλεια κλοπής

Καλά τα ρολά ασφαλείας και τα μέτρα ασφαλείας, αλλά ένας έμπειρος κλέφτης συνήθως ξέρει πώς να τα αντιμετωπίσει. Αν λοιπόν θέλετε να κοιμάστε με το κεφάλι σας ήσυχο μετά από μία διάρρηξη, προτείνουμε να κάνετε μία ασφάλεια διάρρηξης στο κατάστημα σας. Τουλάχιστον έτσι θα ξέρετε ότι όποια ζημιά και να γίνει, θα έχετε τα χρήματα που χρειάζονται για να ορθοποδήσετε και να ξεκινήσετε ξανά!

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.