Πόρτες Αυλής - Ένας σύντομος οδηγός για αυλόπορτες

Ο κήπος είναι από τα πιο επιθυμητά χαρακτηριστικά ενός σπιτιού, ειδικά αν αυτό βρίσκεται σε κάποιο προάστιο ή στην επαρχία. Ο κήπος είναι ένα μέρος όπου μπορούν να παίζουν με ασφάλεια τα παιδιά, μπορεί να προσφέρει στους ενήλικες ώρες ενασχόλησης με την διαμόρφωση του και τη κηπουρική, ενώ μπορεί ακόμη να προσφέρει κι έναν χώρο στάθμευσης για το αυτοκίνητο. Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των κήπων, εννοείται ότι χρειάζονται οι πόρτες κήπου. Μπορούμε λοιπόν να πούμε με σιγουριά ότι οι πόρτες κήπου είναι απολύτως απαραίτητες για όποιο σπίτι έχει κήπο, άσχετα με το αν αυτό βρίσκεται σε κάποιο μεγάλο προάστιο ή κάποιο απομονωμένο χωριό.

Εννοείται ότι η αγορά αυλόπορτας είναι κάτι που δεν γίνεται συχνά. Ιδανικά, είναι κάτι που θα γίνει μία και μοναδική φορά και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει σωστά. Αυτό που θα δει κανείς όταν ψάχνει για πόρτες κήπου είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι. Αυτό σημαίνει ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να επιλέξετε την πιο κατάλληλη για το σπίτι σας, οπότε θα πρέπει να δείξετε μεγάλη προσοχή στην διαδικασία επιλογής.

Εδώ λοιπόν θα δούμε έναν σύντομο οδηγό για πόρτες κήπου ώστε να μπορέσετε να επιλέξετε εύκολα την πόρτα που ταιριάζει καλύτερα στο σπίτι και την αυλή σας, έτσι ώστε να έχετε τον ιδανικό συνδυασμό ασφάλειας αλλά και πρακτικότητας.

Πόρτες εξωτερικού χώρου

Οι αυλόπορτες είναι συνήθως γνωστές και ως πόρτες εξωτερικού χώρου επειδή πρόκειται για πόρτες που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται για να τοποθετούνται και να λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους και συγκεκριμένα σε αυλές αλλά ακόμη και σε εισόδους οικοπέδων ή συγκροτημάτων κατοικιών. Οι εξωτερικές πόρτες αυλής πρέπει όχι μόνο να είναι γερές και να έχουν υψηλή αντοχή ώστε να είναι δύσκολη η καταστροφή τους από κάποιον κλέφτη ή ίσως και από σύγκρουση με αυτοκίνητο, αλλά και να μπορούν να αντιστέκονται στην φθορά που προκαλεί ο χρόνος και τα στοιχεία της φύσης στα οποία είναι και συνεχώς εκτεθειμένες.

Σε γενικές γραμμές, όσον αφορά της αυλόπορτες μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες: οι συρόμενες και οι ανοιγόμενες πόρτες αυλής. Αυτό που αλλάζει στην κάθε κατηγορία είναι ο τρόπος που ανοίγουν και κλείνουν, άρα και λειτουργούν, οι πόρτες που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία. Τον τρόπο λειτουργίας των πορτών αυλής της κάθε κατηγορίας θα τον δούμε αναλυτικά παρακάτω. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε όμως, είναι ότι θα πρέπει να γίνει η σωστή επιλογή τύπου πόρτας για την κάθε αυλή έτσι ώστε η πόρτα να μπορεί να λειτουργεί εύκολα και χωρίς να προκαλεί προβλήματα στον γενικότερο χώρο. Ας δούμε αναλυτικά την κάθε κατηγορία.

Ανοιγόμενη πόρτα αυλής

Ο τίτλος της συγκεκριμένης κατηγορίας η αλήθεια είναι ότι μπορεί να ακούγεται λίγο παράδοξος καθώς όλες οι πόρτες και οι αυλόπορτες πρέπει να ανοίγουν και να κλείνουν. Οι ανοιγόμενες πόρτες αυλής διαφέρουν από τις συρόμενες πόρτες αυλής επειδή ανοίγουν με κίνηση προς τα μέσα ή προς τα έξω του χώρου – όπως οι πόρτες που συναντάμε στα σπίτια – και όχι με κίνηση στο πλάι όπως οι συρόμενες. Για να λειτουργήσουν σωστά και πρακτικά οι ανοιγόμενες αυλόπορτες, θα πρέπει να υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος ώστε να μπορεί να γίνει άνετα η κίνηση τους.

Οι συγκεκριμένες αυλόπορτες λοιπόν, είναι μία καλή επιλογή για μεγάλους κήπους και γενικά για μεγάλους χώρους. Η λειτουργία τους γίνεται συνήθως χειροκίνητα αλλά μπορεί να γίνει και αυτόματα με την προσθήκη ενός ειδικού μηχανισμού. Οι ανοιγόμενες αυλόπορτες μπορεί να είναι μονές ή διπλές, ανάλογα με το μέγεθος της διόδου του χώρου αλλά και τις επιθυμίες του πελάτη. Επειδή όπως είπαμε και πριν χρειάζεται ελεύθερος χώρος για να λειτουργήσει σωστά μια ανοιγόμενη πόρτα αυλής, είναι απαραίτητο να μελετήσει ένας ειδικός τον χώρο προκειμένου να καθορίσει αν μπορεί να τοποθετηθεί μία τέτοιου τύπου πόρτα και αν αυτή θα πρέπει να είναι μονή ή διπλή. Εννοείται ότι θα πρέπει να ακολουθήσετε την πρόταση / συμβουλή του.

Συρόμενη πόρτα αυλής

Μία συρόμενη αυλόπορτα διαφέρει από μία ανοιγόμενη ως προς τον τρόπο λειτουργίας της. Οι πόρτες αυτού του τύπου ανοίγουν με κίνηση προς το πλάι – είτε δεξιά είτε αριστερά – χάρη σε έναν ειδικό μηχανισμό που αποτελείται από ειδικές «ράγες» και ροδάκια ή ρουλεμάν. Μία συρόμενη αυλόπορτα συνήθως κινείται παράλληλα με τον τοίχο ή τη περίφραξη του χώρου, οπότε δεν απαιτείται να υπάρχει ελεύθερος χώρος γύρω της για να μπορεί να λειτουργεί, πράγμα που σημαίνει ότι είναι καλύτερη επιλογή για αυλές που δεν έχουν πολύ διαθέσιμο χώρο γύρω από τη δίοδο τους.

Χάρη στον ειδικό μηχανισμό που έχει μία συρόμενη αυλόπορτα, ο έλεγχος της είναι εύκολος και απαιτεί μόνο λίγη δύναμη. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η αυτοματοποίηση μίας τέτοιας πόρτας είναι σχετικά πιο εύκολη από ότι μίας ανοιγόμενης γι’ αυτό και συχνά παρατηρούμε ότι οι πόρτες αυτού του τύπου είναι αυτόματες. Οι ηλεκτρικές πόρτες αυλής είναι εύκολες στον χειρισμό και μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν χωρίς να βγαίνει από το αυτοκίνητο ο χρήστης τους. Λόγω των σχετικά λίγων απαιτήσεων που υπάρχουν για την τοποθέτηση τους, οι συγκεκριμένες πόρτες μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν σε κάθε χώρο. Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει μία αυτόματη αυλόπορτα, οι συρόμενες πόρτες αυλής είναι μάλλον η κατάλληλη λύση για σας.

Πόρτες κήπου διάφορα σχέδια

Οι αυλόπορτες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εμφάνισης και της διακόσμησης του σπιτιού όταν τοποθετούνται και γι’ αυτό το λόγο είναι φυσικό να θέλει κανείς να αποκτήσει μία πόρτα που θα ταιριάζει στον χώρο του όχι μόνο όσον αφορά τη χρηστικότητα αλλά και την εμφάνιση της. Αυτός είναι και ο λόγος που θα βρείτε πόρτες περίφραξης σε πολύ μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Εννοείται ότι στο σχέδιο και το χρώμα η επιλογή είναι αποκλειστικά δική σας καθώς θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το δικό σας στιλ κι αισθητική.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όσον αφορά την «ελευθερία επιλογής» σχεδίου και χρώματος, δεν έχει σημασία ποιον τύπο πόρτας θα επιλέξετε καθώς και οι δύο παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε ωστόσο είναι ότι το κάθε σχέδιο έχει τη δική του τιμή – η οποία μπορεί να διαφέρει και αρκετά από τις άλλες – οπότε το κόστος της πόρτας σας θα εξαρτηθεί σε αρκετά σημαντικό βαθμό από το σχέδιο που θα επιλέξετε για την πόρτα σας. Αν το μπάτζετ σας είναι πολύ περιορισμένο, μπορείτε να ζητήσετε από τους ειδικούς να σας προτείνουν σχέδια που θα ταιριάζουν τόσο στο στιλ όσο και στον προϋπολογισμό σας έτσι ώστε να είστε όσο το δυνατόν πιο χαρούμενοι με το τελικό αποτέλεσμα στον χώρο σας.

Γιατί είναι σημαντική η περίφραξη κήπου

Όπως είπαμε και παραπάνω, ο κήπος ή η αυλή ενός σπιτιού είναι ένας χώρος στον οποίο παίζουν παιδιά, ζουν κατοικίδια ή ακόμη και σταθμεύουν αυτοκίνητα. Είναι λοιπόν απόλυτα λογικό ο χώρος αυτός να πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο «θωρακισμένος». Η περίφραξη τύπου θα φροντίσει ώστε να μείνουν εντός κήπου όσοι και όσα θέλετε να μην βγαίνουν από τον χώρο (παιδιά, κατοικίδια κλπ) αλλά και θα κρατήσει έξω από τον κήπο σας ζώα και ανθρώπους που δεν θέλετε να εισέλθουν σε αυτόν. Με λίγα λόγια λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι η περίφραξη κήπου ασφαλίζει τόσο τον ίδιο τον κήπο όσο και όλο τον χώρο του σπιτιού σας και σας βοηθάει να κοιμάστε λίγο πιο ήσυχοι.

Το κόστος της περίφραξης είναι κάτι που απασχολεί πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιού με κήπο, ωστόσο θα πρέπει να τονίσουμε ότι το κόστος της ασφάλειας ποτέ δεν είναι πολύ μεγάλο – ειδικά στις μέρες μας που η εγκληματικότητα έχει ξεφύγει – καθώς η ασφάλεια είναι απλά ανεκτίμητη. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε τιμές περίφραξης κήπου, οπότε είναι σίγουρο ότι θα βρείτε μία λύση που θα καλύψει τόσο τις ανάγκες όσο και το μπάτζετ σας. Εννοείται ότι οι ειδικοί αφού μελετήσουν τον χώρο σας θα σας προτείνουν λύσεις που θα εγγυηθούν την μέγιστη δυνατή ασφάλεια με βάση τον προϋπολογισμό που θα τους αναφέρετε, όσο περιορισμένος και αν είναι αυτός.

Τιμές για εξώπορτες αυλής

Το κόστος μίας αυλόπορτας θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς είναι το υλικό κατασκευής, το μέγεθος της πόρτας αλλά και το σχέδιο που θα επιλέξει ο πελάτης. Οι πόρτες εξωτερικού χώρου κατασκευάζονται από διάφορα υλικά υψηλής αντοχής και ασφάλειας. Το κάθε υλικό έχει το δικό του κόστος, οπότε ο πελάτης μπορεί να επιλέξει αυτό που ταιριάζει καλύτερα στον προϋπολογισμό του. Όσον αφορά το μέγεθος, εννοείται ότι όσο πιο μεγάλη είναι μία πόρτα τόσο πιο πολύ θα κοστίζει ενώ αξίζει να σημειωθεί και ότι οι διπλές πόρτες είναι φυσικό να είναι πιο ακριβές από τις μονές. Τέλος, το κάθε σχέδιο έχει το δικό του κόστος: όσο πιο πολύπλοκο το σχέδιο, τόσο πιο ακριβό θα είναι.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κόστους θα παίξει και η επιλογή αυτόματου ή χειροκίνητου ελέγχου. Το δίλλημα αυτό είναι πιο «έντονο» αν μιλάμε για συρόμενες εξωτερικές πόρτες κήπου οι οποίες συνήθως είναι αυτόματες. Θα πρέπει να γνωρίζετε ωστόσο ότι μία χειροκίνητη πόρτα μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε αυτόματη, οπότε αν θέλετε να περιορίσετε το κόστος της αρχικής σας αγοράς, μπορείτε να αγοράσετε μία χειροκίνητη πόρτα και να την μετατρέψετε σε αυτόματη όταν θα έχετε την οικονομική δυνατότητα.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι οι πόρτες για αυλή;

Οι πόρτες αυλής ή αυλόπορτες είναι εξωτερικές πόρτες που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για να τοποθετούνται και να λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους, συγκεκριμένα σε αυλές ή ακόμη και σε εισόδους οικοπέδων ή οικισμών.

Ποιοι είναι οι κύριοι τύποι των πορτών αυλής;

Οι κυριότεροι τύποι πορτών αυλής είναι οι συρόμενες πόρτες αυλής και οι ανοιγόμενες πόρτες αυλής. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι στον τρόπο με τον οποίο ανοίγουν και κλείνουν, και συνεπώς στη λειτουργία τους.

Γιατί είναι σημαντικές οι αυλόπορτες για ένα σπίτι με κήπο;

Επειδή παρέχουν μια ασφαλή είσοδο και έξοδο στον κήπο ή την αυλή, ενώ παράλληλα επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση στον χώρο.

Ποιοι παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή των αυλοπορτών;

Οι παράγοντες για την επιλογή περιλαμβάνουν τον τύπο της πόρτας που θα ταιριάζει καλύτερα στο σπίτι και την αυλή, το επίπεδο ανθεκτικότητας και ασφάλειας που απαιτείται και την ευκολία λειτουργίας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των συρόμενων και των ανοιγόμενων πορτών αυλής;

Η διαφορά έγκειται στον τρόπο με τον οποίο ανοίγουν και κλείνουν. Οι συρόμενες πόρτες κινούνται κατά μήκος μιας ράγας, ενώ οι ανοιγόμενες ανοίγουν κινούμενες μέσα ή έξω από το χώρο, όπως οι πόρτες που βρίσκονται στα σπίτια.

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.