Τα πλεονεκτήματα και οφέλη μιας συρόμενης γκαραζόπορτας

Κάθε γκαράζ χρειάζεται την πόρτα του για να προστατεύεται από τα στοιχεία της φύσης αλλά και από τους κλέφτες και τα αδιάκριτα βλέμματα. Με άλλα λόγια, η γκαραζόπορτα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια του γκαράζ κι ενός χώρου γενικότερα. Τι γίνεται όμως αν η δίοδος στην οποία πρέπει να τοποθετηθεί η γκαραζόπορτα είναι αρκετά μεγάλη ή τόσο χαμηλή που δεν χωράει να μπει μια γκαραζόπορτα ρολό; Στις περιπτώσεις αυτές, η λύση είναι οι συρόμενες γκαραζόπορτες. Ας δούμε λοιπόν τι είναι αυτές οι πόρτες και ποια είναι τα πλεονεκτήματα τους.

Τι είναι οι συρόμενες γκαραζόπορτες

Όπως μπορείτε να καταλάβετε και από το όνομα τους, οι γκαραζόπορτες αυτές στην ουσία ανοίγουν σέρνοντας τις προς το πλάι. Συνήθως μιλάμε για μονοκόμματες κατασκευές, ωστόσο υπάρχουν και πτυσσόμενες συρόμενες γκαραζόπορτες, αλλά δεν είναι τόσο διαδεδομένες. Μπορούν να είναι είτε χειροκίνητες, είτε αυτόματες. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και τα πλεονεκτήματα τους.

Προσαρμόζονται σε κάθε περίπτωση

Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν οι συρόμενες γκαραζόπορτες είναι το γεγονός ότι δεν βγαίνουν σε τυποποιημένα μεγέθη, σε αντίθεση με τις περισσότερες πόρτες άλλου τύπου και ειδικά τις πόρτες – ρολό. Αυτό σημαίνει ότι η δίοδος στην οποία θα τοποθετηθεί μια τέτοια πόρτα δεν είναι ανάγκη να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια μεγέθους και μορφής. Η πόρτα μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτή ώστε να ταιριάζει τέλεια. Αυτό είναι που κάνει αυτές τις πόρτες ιδανική επιλογή για διόδους μεγάλων γκαράζ αλλά και για εισόδους συγκροτημάτων σπιτιών. Αν λοιπόν μια πιο «παραδοσιακή» γκαραζόπορτα δεν μπορεί να σας καλύψει, ίσως μια συρόμενη να είναι μονόδρομος.

Μεγάλη ποικιλία υλικών

Ένα άλλο πλεονέκτημα των πορτών αυτού του τύπου είναι το γεγονός ότι οι συρόμενες γκαραζόπορτες τιμές είναι επίσης προσαρμόσιμες. Δεδομένου ότι μπορούν πολλά διαφορετικά υλικά να χρησιμοποιηθούν για τη κατασκευή μιας τέτοιας πόρτας – όπως είπαμε πριν δεν είναι τυποποιημένες – τα οποία μπορεί να είναι χάλυβας, αλουμίνιο, πλαστικό ή ακόμη και ξύλο, είτε μόνα τους είτε σε κάποιους συνδυασμούς, η τιμή της πόρτας μπορεί να προσαρμοστεί στο budget του ενδιαφερόμενου. Το υλικό μαζί με το μέγεθος της πόρτας είναι οι κύριοι παράγοντες διαμόρφωσης της τιμής μιας συρόμενης γκαραζόπορτας. Επιλέγοντας τα σωστά υλικά λοιπόν, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αποκτήσει μεγάλη ασφάλεια με κόστος εντός του budget του.

Μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα

Μια πόρτα δεν αρκεί να είναι μόνο ασφαλής, πρέπει να έχει και όμορφη εξωτερική εμφάνιση αφού στην ουσία αποτελούν μέρος της εξωτερικής εμφάνισης, της πρόσοψης του σπιτιού. Οι συρόμενες γκαραζόπορτες λοιπόν μπορούν να διαμορφωθούν και αισθητικά ακριβώς όπως τις θέλει ο κάθε πελάτης, έτσι ώστε να ταιριάζουν τέλεια με το υπόλοιπο σπίτι του. Μπορούν να βγουν σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να ανταποκρίνονται τέλεια στην αισθητική του ενδιαφερόμενου. Μπορεί ακόμη να γίνουν και τεχνοτροπίες όπως η απομίμηση της υφής και της μορφής του ξύλου ώστε μια οικονομική πόρτα να μοιάζει ξύλινη και πολύ πιο ακριβή και πολυτελής.

Μπορούν να αυτοματοποιηθούν

Εννοείται ότι όπως όλες οι γκαραζόπορτες έτσι και οι συρόμενες μπορούν να αυτοματοποιηθούν, πώς γίνεται όμως αυτή η αυτοματοποίηση; Με απλά λόγια, τοποθετείται ένα ειδικό μοτέρ στον μηχανισμό της πόρτας το οποίο και αναλαμβάνει να ανοίγει και να κλείνει την πόρτα χωρίς να χρειαστεί να ασκήσει κάποια προσπάθεια ο χρήστης, αρκεί τις περισσότερες φορές να πατήσει ένα κουμπί είτε σε κάποιο πάνελ είτε σε κάποιο τηλεκοντρόλ γκαραζόπορτας. Με άλλα λόγια, μια αυτόματη γκαραζόπορτα μπορεί να ανοίγει και να κλείνει χωρίς καν να χρειαστεί να βγει ο χρήστης από το αυτοκίνητο του.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε λοιπόν, αυτό που κάνει πραγματικά τις συρόμενες γκαραζόπορτες να ξεχωρίζουν από τις άλλες, είναι το γεγονός ότι μπορούν να προσαρμοστούν πλήρως στις ανάγκες της κάθε διόδου και του κάθε χρήστη. Σε αντίθεση με τις άλλες τυποποιημένες πόρτες λοιπόν, οι συρόμενες μπορούν να καλύψουν ακόμη και τις πιο μεγάλες και ιδιαίτερες ανάγκες.

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.