pandimia-kai-kleista-katasthmata

Η πανδημία του κορονοϊού μας ήρθε από τη Κίνα στα τέλη του Φεβρουαρίου και πριν προλάβουμε να καταλάβουμε τι έγινε, ξαφνικά βρεθήκαμε όλοι στα σπίτια μας και κλείσαμε όλες τις επιχειρήσεις μας. Είναι μία θυσία που πρέπει να γίνει για να καταφέρει η χώρα μας να γλυτώσει τα χειρότερα και να μην έχουμε κι εδώ εικόνες που βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη με εκατόμβες νεκρών σε καθημερινή βάση. Το θέμα όμως είναι ότι δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι όχι μόνο δεν θα μπουν στο σπίτι μας, αλλά θα προσπαθήσουν να επιβουλευθούν και την περιουσία μας. Μιλάμε φυσικά για τους κλέφτες.

Οι συνθήκες της καραντίνας που έφερε η πανδημία είναι οι πλέον ιδανικές για τους κλέφτες, αφού μπορούν σε μεγάλο βαθμό να δρουν ανενόχλητοι λόγω των άδειων δρόμων. Πλέον ακόμη και κεντρικοί δρόμοι είναι απλά «νεκροί» 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, αφού κανείς δεν κυκλοφορεί αλλά δεν ανοίγουν και τα καταστήματα. Οι κλέφτες λοιπόν αυτή τη περίοδο μπορούν να «μπουκάρουν» σε καταστήματα, άδεια σπίτια – ειδικά τα εξοχικά – αλλά και μπορούν να κλέψουν αυτοκίνητα. Ας δούμε λοιπόν πως θα προστατέψετε τη περιουσία σας σε αυτές τις δύσκολες μέρες.

Προστασία για καταστήματα

Αν έχετε κατάστημα, εννοείται ότι θα πρέπει να το εξοπλίσετε άμεσα με ρολά ασφαλείας μεγάλης ασφάλειας. Αν έχετε ήδη ρολά, ελέγξτε την καλή λειτουργία τους και κάντε και μία αναβάθμιση στις κλειδαριές, αν χρειάζεται. Μαζί με τα ρολά, εννοείται ότι θα πρέπει να εγκαταστήσετε και κάποιο σύστημα συναγερμού και κατά προτίμηση κάποιο που να μπορεί να σας ειδοποιήσει στο κινητό αν χτυπήσει. Τέλος, φροντίστε να μην έχετε ακριβά είδη στις βιτρίνες σας, καλύτερα να τις αδειάσετε τελείως. Αυτά είναι κάποια γενικά και απολύτως απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, αν το κατάστημα σας ανήκει σε κάποια ειδική κατηγορία – κοσμηματοπωλείο για παράδειγμα – καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με κάποιο συλλογικό σας όργανο για πιο ειδικές συμβουλές.

Προστασία για το σπίτι σας

Δεδομένου ότι «Μένουμε σπίτι» είναι λογικό να θεωρούμε ότι το σπίτι μας είναι πολύ ασφαλές. Αυτό ισχύει σε αρκετό βαθμό, αλλά όχι απόλυτα. Για παράδειγμα, παρατηρούνται περιστατικά όπου απατεώνες υποδύονται τους υπαλλήλους του ΕΟΔΥ και χτυπούν πόρτες δήθεν για να ενημερώσουν τον κόσμο για τον κορονοϊό. Οι άνθρωποι αυτοί στη καλύτερη περίπτωση απλά «τσεκάρουν» τον χώρο για να σταμπάρουν τα σπίτια που τους ενδιαφέρουν και που θα μπορούν να διαρρήξουν εύκολα. Στη χειρότερη περίπτωση, ψάχνουν για κάποιους υπερήλικες που θα μπορέσουν εύκολα να ακινητοποιήσουν και να ληστέψουν. Μένουμε σπίτι λοιπόν, αλλά ενημερωνόμαστε και φροντίζουμε να προσέχουμε πολύ σε ποιους ανοίγουμε την πόρτα.

Αν έχετε εξοχικό, εννοείται ότι τώρα είναι ακόμη πιο εκτεθειμένο. Καλό θα ήταν λοιπόν πριν να αυστηροποιηθούν περισσότερο τα περιοριστικά μέτρα, να το επισκεφθείτε – πάντα τηρώντας τον νόμο και τους περιορισμούς – να το ασφαλίσετε όσο το δυνατόν καλύτερα και να πάρετε από μέσα ακριβά ή πολύτιμα πράγματα που μπορεί να έχετε. Αν έχετε τη δυνατότητα, καλό θα ήταν να τοποθετήσετε και κάγκελα ασφαλείας στα παράθυρα.

Προστασία για το αυτοκίνητο σας

Το αυτοκίνητο σας κινδυνεύει και αυτό αφού οι δρόμοι είναι άδειοι κι έτσι οι ούτως η άλλως γρήγοροι κλέφτες αυτοκινήτων, μπορούν να δράσουν ακόμη πιο γρήγορα και ανενόχλητοι. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην αφήσετε το αυτοκίνητο σας στο δρόμο. Αν έχετε γκαράζ, θα πρέπει να το βάλετε μέσα και φυσικά θα πρέπει να εξοπλίσετε και το γκαράζ σας με μία καλή γκαραζόπορτα ή ακόμη και ρολά ασφαλείας καταστημάτων για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Η γκαραζόπορτα είναι μία πολύ καλή επένδυση που θα σας μείνει και μετά τη καραντίνα. Αν δεν έχετε γκαράζ, μπορείτε να «νοικιάσετε» μια θέση σε κάποιο γκαράζ της περιοχής σας. Είναι ένα έξοδο το οποίο θα χρειαστεί να κάνετε – ευχόμαστε – για δύο μήνες το πολύ. Τέλος, αν δεν έχετε καμία από τις παραπάνω επιλογές, καλό θα ήταν να παρκάρετε το αυτοκίνητο σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σπίτι σας, εννοείται με ενεργοποιημένο τον συναγερμό.

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.