Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις πυροκουρτίνες

Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να συμβούν σε μία επιχείρηση είναι η πυρκαγιά. Ο λόγος που του λέμε αυτό είναι απλά επειδή η πυρκαγιά μπορεί όχι μόνο να καταστρέψει τα πάντα μέσα σε κάποιο κτίριο αλλά και να κοστίσει ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο κίνδυνος δεν είναι μόνο η ίδια η φωτιά αλλά και ο καπνός ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί και πιο επικίνδυνός αφού δεν είναι σπάνιο να βρει κάποιος καταφύγιο από τη πυρκαγιά αλλά να πεθάνει από τον καπνό και τις άλλες αναθυμιάσεις.

Η πυρασφάλεια λοιπόν όπως μπορείτε να καταλάβετε είναι τόσο σημαντική για ένα κατάστημα ή μία επιχείρηση γενικότερα που είναι υποχρεωτικό από τον νόμο να έχει μέτρα για τη προστασία των πελατών αλλά και των υπαλλήλων της από τη φωτιά. Εννοείται ότι μέσα όπως τα συστήματα πυρόσβεσης και οι πυροσβεστήρες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά όταν ξεκινά μία πυρκαγιά ώστε να περιοριστεί γρήγορα η εξάπλωση της, δεν είναι όμως τα μόνα μέσα.

Οι πυράντοχες πόρτες είναι επίσης υποχρεωτικές από το νόμο και βοηθούν στο να δημιουργηθούν χώροι ασφαλείς από τη φωτιά και τον καπνό. Το πρόβλημα με τις πόρτες / ρολά πυρασφάλειας όμως είναι το γεγονός ότι μπορούν να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα σημεία – σε διόδους. Τι γίνεται όμως στους μεγαλύτερους χώρους, ειδικά αν αυτοί είναι ανοιχτοί; Σε αυτή τη περίπτωση η λύση είναι οι πυροκουρτίνες. Ας δούμε τι πρέπει να ξέρετε γι’ αυτές.

Τι είναι οι πυροκουρτίνες;

Οι πυροκουρτίνες είναι αυτό ακριβώς που λέει και το όνομα τους. Είναι δηλαδή κουρτίνες κατασκευασμένα από ειδικά πυράντοχα υλικά. Σκοπός τους είναι να καθυστερούν την πρόοδο της πυρκαγιάς αλλά και να ανακατευθύνουν τον καπνό ή να δημιουργήσουν τις όσο το δυνατόν πιο κατάλληλες προϋποθέσεις για την έγκαιρη και ασφαλή εκκένωση του χώρου από το προσωπικό και τους πελάτες. Το πλεονέκτημα της πυροκουρτίνας είναι ότι μπορεί να τοποθετηθεί σχεδόν παντού και να εξυπηρετήσει οποιοδήποτε σχεδόν σχέδιο πυρασφάλειας. Όταν τα εν λόγω μέσα πυρασφάλειας είναι απενεργοποιημένα, είναι συνήθως μαζεμένα σε ρολό, οπότε και πιάνουν ελάχιστο χώρο ενώ δεν γίνονται και αντιληπτά από τους πελάτες, οπότε και δεν επηρεάζεται η αισθητική του χώρου.

Πως δουλεύει η πυροκουρτίνα;

Η πυροκουρτίνα είναι ένας σχετικά απλός μηχανισμός, στην ουσία δουλεύει με τον ίδιο τρόπο που δουλεύει μία τέντα, η οποία όμως ανοίγει κάθετα και όχι παράλληλα σε σχέση με το έδαφος. Η κουρτίνα είναι όπως είπαμε μαζεμένη σε ρολό και ένας ειδικός μηχανισμός – ο οποίος μπορεί απλά να είναι ένα βαρίδι – αναλαμβάνει να την κατεβάσει άμεσα μόλις ξεσπάσει η πυρκαγιά. Ου πυροκουρτίνες μπορεί να είναι αυτόματες αλλά και χειροκίνητες. Με άλλα λόγια, ο έλεγχος τους μπορεί να γίνεται από το σύστημα πυρόσβεσης και να κατεβαίνουν μόλις θα ενεργοποιηθεί και αυτό ή με το πάτημα κάποιου κουμπιού. Εννοείται ότι συχνά χρησιμοποιούνται και οι δύο μέθοδοι για μέγιστη σιγουριά.

Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε πυροκουρτίνες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι να φέρει πιστοποίηση στην οποία να αναφέρεται ξεκάθαρα ο χρόνος ασφάλειας που μπορεί να προσφέρει. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό και φυσικά αυτό είναι που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την τιμή του, όπως θα δούμε και παραπάνω. Θα πρέπει πάντα λοιπόν να προτιμάτε πιστοποιημένα προϊόντα για να είστε σίγουροι ότι αν χρειαστούν θα προσφέρουν όντως ασφάλεια.

Που κυμαίνονται οι τιμές για πυροκουρτίνες;

Όπως είπαμε και πριν, οι τιμές καθορίζονται κυρίως από την ύπαρξη πιστοποίησης για την αντοχή του υλικού. Όσο πιο μεγάλος ο χρόνος ασφάλειας που παρέχει μία κουρτίνα, τόσο μεγαλύτερο και το κόστος της. Επιπλέον, τη τιμή επηρεάζει και το σύστημα ελέγχου κι ενεργοποίησης της πυροκουρτίνας. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να σας γίνουν ειδικές προσφορές αν επιλέξετε να αγοράσετε πολλές κουρτίνες, καθώς η κάθε κουρτίνα συνήθως πωλείται μεμονωμένα.

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.