menoume-spiti-kai-prostastia-katasthmatos

Το Μάρτιο η χώρα μας μαζί με όλη την Ευρώπη μπήκε σε μία μεγάλη περιπέτεια από την οποία και κανείς δεν ξέρει πότε θα καταφέρει να ξαναβγεί. Μιλάμε φυσικά για τον περίφημο κορονοϊό Covid-19 ο οποίος εν μία νυκτί που λένε κατάφερε να αλλάξει τη καθημερινότητα μας. Ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα είναι φαινομενικά απλός: μένουμε σπίτι. Για να επιτευχθεί αυτό, έχουν κλείσει πολλές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, πράγμα που φυσικά έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες αλλά δημιουργεί και άλλους πονοκεφάλους στους ιδιοκτήτες των εν λόγω επιχειρήσεων,

Πέρα λοιπόν από τον χαμένο τζίρο, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων έχουν άλλον ένα σοβαρό «πονοκέφαλο»: την ασφάλεια. Το να έχεις κλειστό το κατάστημα σου για εβδομάδες, ίσως και μήνες σε μία περίοδο καραντίνας, κατά την οποία η κίνηση περαστικών αλλά και αστυνομικών είναι περιορισμένη, είναι κάτι αρκετά επικίνδυνο αφού οι παραπάνω συνθήκες είναι και ιδανικές για τη δράση των κλεφτών. Τι μπορεί να κάνει λοιπόν κανείς για να βεβαιωθεί ότι η επιχείρηση του θα είναι ασφαλής; Ας δούμε κάποια βασικά πράγματα.

Βάλτε ρολά ασφαλείας

Είναι σίγουρο ότι τα περισσότερα καταστήματα έχουν ρολά ασφαλείας, αφού αποτελούν και το πιο αποτελεσματικό μέτρο προστασίας, δεδομένου ότι δημιουργούν ένα τείχος ανάμεσα στον κλέφτη και το κατάστημα. Είναι το μόνο μέσο ασφαλείας που κρατάει έξω από τον χώρο τον κλέφτη με τρόπο «χειροπιαστό» και όχι ψυχολογικό. Αν λοιπόν για οποιονδήποτε λόγο δεν έχετε ρολλά για καταστήματα (ρολά ασφαλείας για καταστήματα) στο κατάστημα σας για την ασφάλειά του, τώρα ήρθε η ώρα να βάλετε. Όσο κεντρική και να είναι η τοποθεσία του, σε μία πόλη – φάντασμα κανένα κατάστημα δεν είναι ασφαλές από μόνο του.

Ελέγξτε τα ρολά ασφαλείας σας

Αν έχετε ρολά ασφαλείας, καλό θα ήταν να τα ελέγξετε καλά. Δείτε ότι οι μηχανισμοί τους είναι σε καλή κατάσταση και βεβαιωθείτε ότι οι κλειδαριές σας είναι όσο το δυνατόν πιο ανθεκτικές και με τη μεγαλύτερη δυνατή πιστοποίηση ασφαλείας. Κάθε φορά που επισκέπτεστε το κατάστημα σας ελέγξτε δύο και τρεις φορές όλες τις κλειδαριές. Αν αντιληφθείτε έστω και το παραμικρό πρόβλημα ή κάτι ασυνήθιστο με τα ρολά σας, επικοινωνήστε αμέσως με κάποιο τεχνικό.

Τοποθετήστε έναν συναγερμό που να σας ειδοποιεί στο τηλέφωνο

Ο συναγερμός είναι ένα μέσο ασφαλείας που δρα κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο αφού η παρουσία του συνήθως αποτρέπει την είσοδο σε ερασιτέχνες κλέφτες. Επιπλέον, είναι σίγουρο ότι ο ήχος του, ο οποίος σηκώνει τη γειτονιά στο πόδι, θα κάνει την παραμονή των κλεφτών που θα τολμήσουν να παραβιάσουν τον χώρο πολύ σύντομη. Αν λοιπόν έχετε συναγερμό, φροντίστε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα που θα σας ειδοποιεί με κλήση στο τηλέφωνο σας σε περίπτωση που χτυπήσει. Έτσι θα μπορέσετε αμέσως να καλέσετε την Αστυνομία. Αν δεν έχετε, εννοείται ότι τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να βάλετε.

Μία webcam μπορεί να σας βοηθήσει

Αν θέλετε να βλέπετε τι συμβαίνει στο κατάστημα σας όσο λείπετε, μία web cam είναι η καλύτερη λύση, δεδομένου πάντα ότι υπάρχει internet στον χώρο. Οι κάμερες αυτές είναι μικρές και διακριτικές και μπορούν να σας δείχνουν συνεχώς μία εικόνα του καταστήματος σας τόσο στον υπολογιστή όσο και στο τηλέφωνο σας. Αξίζει να σημειωθεί και ότι κάποια μοντέλα έχουν και τη δυνατότητα να γυρίσουν για να δείτε όλο τον χώρο. Εννοείται ότι αν δείτε κάτι περίεργο θα πρέπει να αναλάβετε δράση.

Αδειάστε τις βιτρίνες

Η βιτρίνα είναι ένας πολύ εύκολος στόχος για έναν κλέφτη αφού μπορεί απλά να σπάσει λίγο το τζάμι και να αρπάξει ότι μπορεί από τη τρύπα. Καλό είναι λοιπόν σε μία τέτοια περίοδο το κατάστημα σας να μη δίνει και πολύ στόχο. Αν λοιπόν έχετε στη βιτρίνα σας πράγματα ακριβά και μικρά σε μέγεθος – όπως ας πούμε κινητά τηλέφωνα, tablet και laptop – καλό θα ήταν να τα αφαιρέσετε και να τα αποθηκεύσετε κάπου αλλού μέχρι να περάσει η καραντίνα. Έτσι κι αλλιώς δεν κυκλοφορεί κανείς στον δρόμο για να δει τη βιτρίνα σας…

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.