a2in-06

Τα ρολά ασφαλείας είναι απαραίτητα για κάθε κατάστημα και αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς κάνοντας μια βόλτα σε οποιαδήποτε αγορά. Όλα τα καταστήματα όταν είναι κλειστά έχουν «κατεβασμένα ρολά» καθώς έτσι προστατεύονται από τους κλέφτες αλλά ακόμη και από αντικείμενα που μπορεί να εκτοξευθούν εναντίον τους.

Αυτό λοιπόν που κάνει τα ρολά ασφαλείας να ξεχωρίζουν, είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με μέτρα ασφαλείας όπως οι κάμερες και οι συναγερμοί, δεν αποτρέπουν ψυχολογικά τους κλέφτες αλλά εμποδίζουν με «φυσικό» τρόπο την είσοδο τους στον εκάστοτε χώρο, αφού στην ουσία είναι ένα εμπόδιο – πολλές φορές ένα σωστό τείχος – που ο κλέφτης θα πρέπει να ξεπεράσει.

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο ή ασυνήθιστο, αλλά τα ρολά ασφαλείας δεν χρησιμοποιούνται μόνο σε καταστήματα. Οι γκαραζόπορτες για παράδειγμα πολλές φορές είναι στην ουσία ειδικά σχεδιασμένα ρολά καταστημάτων με μόνωση και εξειδικευμένους μηχανισμούς ανοίγματος και κλεισίματος, γι’ αυτό και θα τα βρείτε στις επιχειρήσεις με είδη ασφαλείας καταστημάτων.

Επιπλέον, κάποιοι ιδιοκτήτες κατοικιών επιλέγουν τα λεγόμενα ρολά ανοιχτού τύπου έναντι των πτυσσόμενων ή των σταθερών κάγκελων για την ασφάλεια του σπιτιού τους.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, μπορεί να ξέρετε ότι τα ρολά είναι πολύ δημοφιλή και ότι η παρουσία τους είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των καταστημάτων, υπάρχουν όμως και πολλά πράγματα που δεν ξέρετε γι’ αυτά. Η σωστή πληροφόρηση είναι το παν για την επιλογή του κατάλληλου ρολού για την κάθε επιχείρηση, ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να ξέρετε για τα ρολά καταστημάτων για να επιλέξετε τα πιο κατάλληλα για τον χώρο σας.

Κατηγορίες ρολών

Ξεκινάμε με τη πιο βασική πληροφορία. Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες ρολών, αυτές είναι τα ρολά κλειστού τύπου, τα ρολά διάτρητα και τα δικτυωτά ρολά. Κάθε κατηγορία έχει τα δικά της υπέρ και κατά κι ενδεδειγμένες χρήσεις, αλλά το χαρακτηριστικό που κάνει τη κάθε κατηγορία να ξεχωρίζει, είναι ο συνδυασμός ορατότητας και ασφάλειας που προσφέρουν. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ασφάλεια που προσφέρει ένα ρολό, τόσο μικρότερη θα είναι η ορατότητα της βιτρίνας ή του καταστήματος που προστατεύει. Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα πιο αναλυτικά.

Ρολά κλειστού τύπου

Τα εν λόγω ρολά αποτελούνται από ορθογώνια μεταλλικά κομμάτια κατασκευασμένα από κάποιο μεταλλικό υλικό με μεγάλη αντοχή και ειδικά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Όταν κλείνουν τα εν λόγω ρολά, στην ουσία δημιουργούν έναν λείο και συμπαγή τοίχο ανάμεσα στο κατάστημα και όλους όσους βρίσκονται έξω από αυτό. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι οι κλέφτες δεν θα έχουν καν οπτική επαφή με τη βιτρίνα ή τις άλλες διόδους του καταστήματος, δυστυχώς όμως το ίδιο θα ισχύει και για τους περαστικούς.

Το γεγονός ότι τα ρολά αυτά δημιουργούν ένα συμπαγές τείχος τα κάνει τα πιο ασφαλή από όλα τα ρολά αφού προσφέρουν πλήρη προστασία τόσο από τους κλέφτες, όσο και από τα εργαλεία τους. Επιπλέον, προστατεύουν και από ρίψεις αντικειμένων που μπορεί να προκύψουν λόγω επεισοδίων ή σαν έναρξη μίας διάρρηξης.

Το μειονέκτημα φυσικά είναι η παντελής έλλειψη ορατότητας. Τα εν λόγω ρολά είναι ιδανική λύση για καταστήματα κι επιχειρήσεις που προσφέρουν ακριβά προϊόντα και δεν βασίζονται στη βιτρίνα τους για να προσελκύσουν πελάτες. Θα τα συναντήσετε κυρίως σε Τράπεζες, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και φαρμακεία. Θα τα βρείτε επίσης και σε άλλα καταστήματα που είναι σε περιοχές που γίνονται συχνά επεισόδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ρολά κλειστού τύπου με μόνωση επιλέγονται πολλές φορές και σαν γκαραζόπορτες σε σπίτια.

Διάτρητα ρολά

Τα ρολά αυτού του τύπου δεν διαφέρουν και πολύ από αυτά του προηγούμενου. Αποτελούνται και αυτά από μακρόστενα μεταλλικά κομμάτια, ειδικά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Αυτό που τα κάνει να διαφέρουν, είναι το γεγονός ότι τα εν λόγω κομμάτια είναι λίγο πιο λεπτά κι έχουν πολλές μικρές τρυπίτσες. Οι τρυπίτσες αυτές δεν επιτρέπουν σε έναν κλέφτη να φέρει σε επαφή τη βιτρίνα ή την είσοδο της επιχείρησης με τα χέρια ή τα εργαλεία του κι επιτρέπουν στον κόσμο να δει τη βιτρίνα με σχετική άνεση, αρκεί να είναι σχετικά κοντά στο κατάστημα.

Τα εν λόγω ρολά προσφέρουν ανάλογη προστασία με τα κλειστού τύπου όσον αφορά τους κλέφτες, αλλά ελαφρώς λιγότερη όσον αφορά τα αντικείμενα που μπορεί να εκτοξευθούν εναντίον τους λόγω των μικρών τρυπών που έχουν. Επίσης, μπορεί να προσφέρουν κάποια ορατότητα στη βιτρίνα, αλλά αυτή δεν είναι η μέγιστη ενώ από μεγάλη απόσταση μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον να δει καθαρά το κατάστημα και τη βιτρίνα. Θα λέγαμε ότι τα εν λόγω ρολά είναι μία μέση επιλογή ανάμεσα στα κλειστά ρολά και τα δικτυωτά, τα οποία και μπορούμε να πούμε ότι αντιπροσωπεύουν τα άκρα όταν μιλάμε για τη σχέση ορατότητας και ασφάλειας.

Θα τα συναντήσετε κυρίως σε καταστήματα με είδη οπτικών, με παιχνίδια, είδη υψηλής τεχνολογίας και γενικά σε καταστήματα που έχουν μεν ανάγκη τη βιτρίνα τους, αλλά βρίσκονται σε λεγόμενες «προβληματικές» περιοχές λόγω διαδηλώσεων κι επεισοδίων.

Δικτυωτά ρολά

Τα δικτυωτά ρολά είναι σίγουρα τα πιο δημοφιλή και θα τα συναντήσετε σχεδόν παντού. Αποτελούνται από μεταλλικές βέργες οι οποίες πλέκονται μεταξύ τους ώστε να δημιουργηθεί ένα ειδικό «πλέγμα». Στο πλέγμα αυτό υπάρχουν όπως είναι λογικό και ανοίγματα, τα ονομαζόμενα και μάτια, τα οποία μπορεί να έχουν μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του κάθε χώρου ή καταστήματος. Τα «μάτια» αυτά επιτρέπουν στη βιτρίνα να είναι ορατή άνετα και μάλιστα ακόμη και από μεγάλες αποστάσεις. Με απλά λόγια, τα δικτυωτά ρολά προσφέρουν την μεγαλύτερη δυνατή ορατότητα από όλους τους τύπους των ρολών.

Το μειονέκτημα που έχουν τα εν λόγω ρολά, όπως είναι σχετικά απλό να καταλάβετε, είναι το γεγονός ότι μπορεί να προσφέρουν προστασία από τους κλέφτες – μπορεί να μην είναι συμπαγές τείχος αλλά το πλέγμα είναι πάλι ένα εμπόδιο που ο διαρρήκτης θα πρέπει να ξεπεράσει κάπως για να μπει στον χώρο – αλλά προσφέρουν σχετικά μικρή προστασία από αντικείμενα που μπορεί να εκτοξευθούν στη βιτρίνα λόγω των «ματιών» τους.

Τα εν λόγω ρολά θα τα δείτε σε πάρα πολλά καταστήματα. Μάλιστα σε περιοχές που είναι μακριά από χώρους επεισοδίων θα τα δείτε σε όλα σχεδόν τα καταστήματα. Η πιο συχνή τους χρήση ωστόσο είναι σε καταστήματα ρούχων, υποδημάτων και ψιλικών.

Ο συγκεκριμένος τύπος χρησιμοποιείται και σε κάποια σπίτια αντί για κάγκελα. Τα εν λόγω ρολά μπορούν να τοποθετηθούν στη πόρτα και τα παράθυρα και ανοίγουν και κλείνουν πολύ πιο εύκολα από τα κάγκελα, εξασφαλίζοντας σε κάποιες περιπτώσεις και περισσότερη ορατότητα.

Στην Dmenounos.gr μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από ρολά ασφαλείας που σίγουρα θα καλύπτουν τις πιο απαιτητικές ανάγκες  και γούστα.

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.