koronoios-fylaxi-ton-katasthmaton

Ο κορονοϊός ήρθε κυριολεκτικά από το πουθενά κι έφερε τα πάνω – κάτω στη ζωή μας. Ξαφνικά βλέπουμε τη ζωή μας να έχει σταματήσει και πολλές επιχειρήσεις να έχουν οδηγηθεί αναγκαστικά στο κλείσιμο λόγω των μέτρων της Κυβέρνησης. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι «Μένουμε Σπίτι» και κάνουμε ότι μπορούμε για να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού, υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι δυστυχώς δεν μένουν σπίτι. Δεν μιλάμε για τους ανεύθυνους συμπολίτες μας, αλλά για τους κλέφτες.

Ο σοφός λαός μας λέει ότι στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται και δυστυχώς τώρα βιώνουμε μία περίοδο πολύ μεγάλης αναμπουμπούλας που κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει. Ακόμη και οι πιο κεντρικοί δρόμοι μεγάλων πόλεων είναι πλέον έρημοι λόγω των περιοριστικών μέτρων και τα περισσότερα καταστήματα κλειστά. Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, οι συνθήκες είναι ιδανικές για την δράση κλεφτών. Ας δούμε λοιπόν γιατί θα πρέπει να βάλετε ΑΜΕΣΩΣ ρολά ασφαλείας στο κατάστημα σας, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

Είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος προστασίας για το κατάστημα σας

Οι συναγερμοί και οι κάμερες δρουν περισσότερο σε ψυχολογικό επίπεδο στους κλέφτες αφού οι πρώτοι μπορούν απλά να ειδοποιήσουν τη γειτονιά ενώ οι δεύτερες καταγράφουν μόνο το πρόσωπο του δράστη. Η παρουσία τους σε έναν χώρο δείχνει απλά ότι ο εν λόγω χώρος φυλάσσεται, πράγμα που κάνει τους λιγότερο απελπισμένους κλέφτες να το σκεφτούν δυο φορές πριν δοκιμάσουν να μπουν. Οι πολύ απελπισμένοι όμως, απλά θα μπουν και θα αρπάξουν ό,τι μπορούν. Ειδικά εν μέσω πανδημίας, ο αποτρεπτικός ρόλος των παραπάνω μέσων είναι ακόμη πιο αδύναμος.

Τα ρολλά ασφαλείας καταστημάτων από την άλλη δημιουργούν ένα τείχος ασφαλείας ανάμεσα στον κλέφτη και τον χώρο και τον κρατούν έξω από αυτόν. Είναι ένα μέσο προστασίας με «φυσική υπόσταση» το οποίο και πολλοί ερασιτέχνες κλέφτες (η πλειοψηφία των κλεφτών) απλά δεν μπορεί να παραβιάσει ή δεν ρισκάρει να το κάνει. Ακόμη και σε περίοδο πανδημίας λοιπόν, ένα τείχος προστασίας είναι πάντα καλό.

Οι δρόμοι είναι άδειοι

Πολλά καταστήματα στηρίζονταν στη θέση τους για την ασφάλεια τους. Όσο απελπισμένος και να ήταν ένας κλέφτης δεν θα σκεφτόταν καν να μπουκάρει σε ένα κατάστημα στην Ερμού της Αθήνας ή στη Τσιμισκή της Θεσσαλονίκης, αφού θα γινόταν αμέσως αντιληπτός, τόσο από τους περαστικούς, όσο και από τους θαμώνες των καταστημάτων διασκέδασης κι εστίασης που λειτουργούν όλη την ημέρα. Τα καταστήματα αυτά συχνά δεν είχαν ρολά ασφαλείας. Τώρα όμως οι δρόμοι είναι έρημοι και σχεδόν όλα τα καταστήματα αλλά και τα μπαρ και οι καφετέριες είναι κλειστά, οπότε το «πλεονέκτημα» της θέσης, δεν υφίσταται πλέον. Μη σκεφτείτε «γιατί να επενδύσω σε ρολά καταστημάτων, πόσο θα πάει αυτή η κατάσταση άλλωστε» γιατί 1ον κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση αλλά και 2ον τα ρολά δεν πάνε χαμένα. Περισσότερη ασφάλεια δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Η αστυνόμευση δεν είναι επαρκής

Οι ένστολοι κάνουν ό,τι μπορούν αυτές τις μέρες για να κρατήσουν την τάξη αλλά και για να φροντίσουν για την τήρηση των μέτρων της Κυβέρνησης, ωστόσο, ειδικά στις μεγάλες πόλεις απλά δεν αρκούν για σωστή αστυνόμευση όλων των περιοχών τη νύχτα. Αυτό σημαίνει ότι τα προβλήματα παραβατικότητας κάποιων περιοχών πιθανόν να γίνουν χειρότερα. Θυμηθείτε ότι οι συνθήκες καραντίνας που ζούμε τώρα είναι ιδανικές για κλέφτες, πράγμα απολύτως λογικό.

Μην υποτιμάτε την κατάσταση

Τα νούμερα και οι ειδήσεις μιλούν από μόνα τους: όντως τα κρούσματα διαρρήξεων σε καταστήματα έχουν πάρει την ανιούσα. Είναι λάθος να δείξετε εφησυχασμό τώρα, γιατί μπορεί να το μετανιώσετε πικρά αργότερα. Όπως είπαμε και πριν, τα ρολά ασφαλείας θα μείνουν για πάντα στο κατάστημα σας, κάνοντας το πιο ασφαλές, οπότε η επένδυση δεν θα πάει χαμένη. Καταλαβαίνουμε ότι σε μία τέτοια περίοδο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις επενδύσεις μας, αλλά αυτή είναι η μόνη ασφαλής επένδυση και με λίγη έρευνα, θα τη βρείτε και σε τιμή που να ταιριάζει στο budget σας.

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.