Ηλεκτρικά Ρολά: Τιμές και Κόστη

Τα ρολά ασφαλείας είναι το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό μέτρο προστασίας για τα καταστήματα γι’ αυτό και τα συναντάμε σχεδόν σε όλα. Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ότι όλο και περισσότερα καταστήματα προτιμούν τα ηλεκτρικά ρολά έναντι των χειροκίνητων. Με τον όρο ηλεκτρικά ρολά εννοούμε φυσικά τα αυτόματα ρολά ή, με μεγαλύτερη ακρίβεια, τα ρολά που ανοίγουν και κλείνουν χωρίς να χρειαστεί να ασκήσει δύναμη ο ιδιοκτήτης τους χάρη στα ειδικά μοτέρ με τα οποία είναι εξοπλισμένα. Τα ρολά αυτά είναι πιο εύχρηστα από τα «κλασικά» (για παράδειγμα δεν χρειάζονται ειδικά εργαλεία όπως γάντζοι για να τα ανοίξει και να τα κλείσει κανείς) και προσφέρουν ανάλογη ή και μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το κύριο μέλημα όσων σκέφτονται να επιλέξουν ηλεκτρικά ρολά για το κατάστημα τους είναι η τιμή. Γενικά φοβούνται ότι το κόστος των αυτόματων ρολών μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά το budget τους, γι’ αυτό και προτιμούν τα χειροκίνητα. Η αλήθεια είναι το κόστος των αυτόματων ρολών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και σε γενικές γραμμές μπορεί να προσαρμοστεί στο budget της επιχείρησης. Ας δούμε τους σημαντικότερους παράγοντες.

Το είδος των ρολών

Το πιο βασικό μέρος του συστήματος των ηλεκτρικών ρολών είναι τα ίδια τα ρολά. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν τρία είδη ρολών και το κάθε ένα προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό ορατότητας και ασφάλειας. Τα ρολά κλειστού τύπου (όταν κλείνουν δημιουργούν ένα συμπαγές τοίχος από χάλυβα) προσφέρουν μεγάλη ασφάλεια αλλά μηδενική ορατότητα βιτρίνας. Τα διάτρητα ρολά (μοιάζουν με τα κλειστού τύπου αλλά έχουν μικρές ή μεγάλες τρυπίτσες για ορατότητα) προσφέρουν μεγάλη ασφάλεια και μέτρα ορατότητα στη βιτρίνα. Τέλος, τα ρολά ανοιχτού τύπου (γνωστά και ως «πλέγμα») προσφέρουν σχετικά μεγάλη ασφάλεια αλλά πολύ μεγάλη ορατότητα. Τα ρολά κλειστού τύπου είναι τα πιο ακριβά ενώ τα φθηνότερα είναι τα ανοιχτού τύπου.

Το μοτέρ

Εννοείται ότι και το μοτέρ επηρεάζει την τελική τιμή του συστήματος. Το μοτέρ πρέπει να έχει την απαραίτητη ισχύ για να μπορεί να ανοιγοκλείνει τα ρολά του καταστήματος. Η ισχύς εξαρτάται από το μέγεθος και το βάρος των ρολών: όσο μεγαλύτερη η ισχύς τόσο πιο ακριβό και το μοτέρ.

Το σύστημα ελέγχου

Τα ηλεκτρικά ρολά μπορούν να ανοίγουν με τηλεχειρισμό ή με τη χρήση κάποιου σταθερού πάνελ ελέγχου. Τα συστήματα τηλεχειρισμού παρέχουν μεγαλύτερη άνεση κι ευκολία χρήσης αλλά είναι πιο ακριβά από τα σταθερά πάνελ. Μπορούμε να πούμε ότι ο τηλεχειρισμός είναι μία πολυτέλεια η οποία όμως είναι πολύ χρήσιμη.

Επισκευή και συντήρηση

Πέρα από το κόστος αγοράς τα ηλεκτρικά ρολά έχουν και το κόστος συντήρησης κι επισκευής. Εννοείται ότι συνήθως οι όποιες εργασίες επικεντρώνονται στο μοτέρ αφού αυτό είναι που έχει τα περισσότερα μηχανικά ή ηλεκτρονικά μέρη. Κατά τη διάρκεια της συντήρησης ο ειδικός θα ελέγξει το σύνολο τους συστήματος και θα κάνει κάποιες μικρο-επισκευές ή τυπικές εργασίες συντήρησης όπως λίπανση. Αν κάποιο μέρος του συστήματος χαλάσει και χρειαστεί επισκευή ή αντικατάσταση, εννοείται ότι το κόστος της όλης διαδικασίας θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της βλάβης και φυσικά το κόστος των ανταλλακτικών αν χρειαστούν.

Εδώ καλό είναι σημειώσουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι είναι σχετικά σπάνιο να χρειαστούν σημαντικές επισκευές τα ρολά, είτε είναι ηλεκτρικά είτε όχι. Το δεύτερο είναι ότι τα ηλεκτρικά ρολά χρειάζονται τακτικά έλεγχο και συντήρηση και γι’ αυτό πολλές επιχειρήσεις προσφέρουν το κόστος της διαδικασίας στο πακέτο της προσφοράς που κάνουν στους πελάτες τους. Εννοείται ότι αυτές οι προσφορές είναι πολύ συμφέρουσες και καλό θα ήταν να τις αποδέχεστε αν σας δίνεται η ευκαιρία.

Εν κατακλείδι, το κόστος των ηλεκτρικών ρολών δεν είναι σταθερό αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ανάγκες του καταστήματος ή της επιχείρησης. Αν έχετε ενδοιασμούς σχετικά με την αγορά ηλεκτρικών ρολών να ξέρετε ότι σχεδόν όλα τα ρολά μπορούν να μετατραπούν σε ηλεκτρικά με την προσθήκη του απαραίτητου μοτέρ, οπότε μπορείτε να επενδύσετε πρώτα σε «απλά» και να τα αναβαθμίσετε στο μέλλον.

Συχνές Ερωτήσεις

Υπάρχει διαφορά στις τιμές των ηλεκτρικών ρολών σε σχέση με τα χειροκίνητα;

Τα ηλεκτρικά ρολά τείνουν να είναι ακριβότερα από τα χειροκίνητα ρολά λόγω των προηγμένων χαρακτηριστικών τους, όπως η αυτοματοποίηση και τα συστήματα ελέγχου.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από την χρήση ηλεκτρικών ρολών;

Τα ηλεκτρικά ρολά προσφέρουν ευκολία στη χρήση, αυξημένη ασφάλεια και συχνά καλύτερη ορατότητα σε σύγκριση με τα χειροκίνητα ρολά. Ανοίγουν και κλείνουν αβίαστα με τη βοήθεια της χρήσης μοτέρ, ενώ ορισμένα μοντέλα παρέχουν επιλογές τηλεχειρισμού για μεγαλύτερη ευκολία και εργονομία.

Μπορώ να μετατρέψω το χειροκίνητο ρολό μου σε ηλεκτρικό;

Ναι, τα περισσότερα χειροκίνητα ρολά μπορούν να μετατραπούν σε ηλεκτρικά με την προσθήκη του απαραίτητου μοτέρ και συστήματος ελέγχου.

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.