Ηλεκτρικά Ρολά Ασφαλείας για Ακριβές Βιτρίνες & Καταστήματα

Τα ρολά ασφαλείας τα βλέπουμε πλέον σε όλα τα καταστήματα αφού είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατέψει κανείς την περιουσία του. Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι ότι σε αντίθεση με άλλα μέτρα ασφαλείας όπως οι κάμερες και οι συναγερμοί, δεν δρουν κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο, αλλά αποτελούν ένα φυσικό εμπόδιο που ο κλέφτης θα πρέπει κάπως να ξεπεράσει. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο για έναν μη-επαγγελματία κλέφτη, οι οποίοι και σύμφωνα με την Αστυνομία αποτελούν και την πλειοψηφία των κλεφτών.

Κάτι που σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει, είναι ότι δεν έχουν όλα τα καταστήματα τον ίδιο τύπο. Η επιλογή τύπου ρολών ασφαλείας εξαρτάται από το πόση ορατότητα πρέπει να έχει η βιτρίνα του αλλά και από το κόστος των εμπορευμάτων του μαγαζιού και ειδικά των αντικειμένων που εκτίθενται στην βιτρίνα. Αν λοιπόν τα εν λόγω εμπορεύματα είναι μεγάλης αξίας, τότε τα ρολά ασφαλείας διάτρητου τύπου και κατά προτίμηση τα ηλεκτρικά, αποτελούν μονόδρομο.

Γιατί ρολά διάτρητου τύπου;

Τα διάτρητα ρολά αποτελούνται στην ουσία από λωρίδες λαμαρίνας οι οποίες διαθέτουν πολλές μικρές τρύπες, η διάμετρος των οποίων εξαρτάται από τις ανάγκες και τις επιθυμίες του πελάτη. Οι λωρίδες αυτές κατασκευάζονται από χάλυβα και άλλα ιδιαίτερα ανθεκτικά υλικά κι ενώνονται μεταξύ τους με ειδικούς μηχανισμούς έτσι ώστε να μπορούν να μαζεύονται σε ρολό όταν είναι ανοιχτά τα ρολά και να κατεβαίνουν εύκολα όταν τα ρολά θα πρέπει να κλείσουν. Οι μικρές αυτές τρύπες επιτρέπουν στους πελάτες να έχουν οπτική επαφή με την βιτρίνα – ειδικά αν αυτή στηθεί με γνώμονα τα εν λόγω ρολά – αλλά είναι τόσο μικρές που δεν επιτρέπουν στον κλέφτη να πλησιάσει με τα χέρια του ή με εργαλεία την βιτρίνα. Με άλλα λόγια, προσφέρουν έναν ιδανικό συνδυασμό ορατότητας και ασφάλειας.

Πού συναντάμε αυτά τα ρολά;

Τα ρολά αυτού του τύπου όπως είπαμε και πριν τα συναντούμε σε καταστήματα με ακριβά είδη τέτοια μπορεί να είναι τα χρυσοχοΐα, τα καταστήματα με επώνυμα ρούχα και παπούτσια, τα φαρμακεία, τα καταστήματα με είδη τεχνολογίας και ειδικά με κινητά τηλέφωνα, τα μεγάλα βιβλιοπωλεία και ακόμη και οι τράπεζες ή τα γραφεία που βρίσκονται στο ύψος του δρόμου. Θα τα βρούμε επίσης και σε καταστήματα όλων των ειδών που βρίσκονται σε περιοχές που γίνονται συχνά επεισόδια, για παράδειγμα κοντά σε γήπεδα, αφού προσφέρουν μεγάλη προστασία και από ρίψεις αντικειμένων προς την βιτρίνα.

Γιατί να προτιμήσω τα ηλεκτρικά ρολά αυτού του τύπου;

Τα ηλεκτρικά αυτόματα ρολά ασφαλείας στην ουσία έχουν ένα ειδικό μοτέρ το οποίο και αναλαμβάνει να ανοίξει και να κλείσει τα ρολά είτε με τηλεχειρισμό είτε με το πάτημα ενός ειδικού κουμπιού. Η αυτοματοποίηση αυτή είναι πολύ σημαντική αφού γλυτώνει πολύτιμο χρόνο και απλοποιεί πολύ την όλη διαδικασία η οποία σε κάποιες περιπτώσεις – για παράδειγμα στις μεγάλες βιτρίνες – μπορεί να αποδειχθεί χρονοβόρα και δύσκολη να γίνεται συνέχεια χειροκίνητη λόγω του μεγάλου βάρους των ρολών ή του ύψους της βιτρίνας.

Συντήρηση

Όπως και με όλα τα ρολά, η συντήρηση των ρολών διάτρητου τύπου είναι πολύ απλή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διατηρείται καθαρή η περιοχή του μηχανισμού των ρολών και να λιπαίνεται τακτικά ο μηχανισμός ανοίγματος. Οι όποιες βλάβες παρατηρηθούν μπορούν να επισκευαστούν εύκολα και γρήγορα έτσι ώστε να μην μείνει καθόλου το κατάστημα χωρίς ρολά. Τα ηλεκτρικά ρολά, χρειάζονται ένα service κάθε ένα ή δύο χρόνια έτσι ώστε να προλαμβάνονται τα όποια προβλήματα μπορεί να παρουσιάσουν πριν να λάβουν χώρα. Η διαδικασία της συντήρησης είναι πολύ γρήγορη και γίνεται κατόπιν ραντεβού στον χώρο του καταστήματος. Αν παρατηρηθεί κάποιοι πρόβλημα, συνήθως γίνεται άμεση επισκευή.

Κόστος

Όσον αφορά τις τιμές των ρολών, εξαρτώνται από τις ανάγκες του πελάτη και από τον τύπο μηχανισμού ανοίγματος που θα προτιμηθεί. Εννοείται ότι τα ηλεκτρικά ρολά είναι πιο ακριβά από τα χειροκίνητα, αλλά είναι και πολύ πιο απλά στη χρήση.

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.