Ο πιο εύκολος τρόπος για να καταλάβει κανείς αν μία επιχείρηση είναι ανοιχτή ή κλειστή είναι να δει αν έχει κατεβασμένα ρολά. Τα ρολά ασφαλείας για επιχειρήσεις είναι το πρώτο και κυριότερο μέτρο ασφάλειας για κάθε κατάστημα ή επιχείρηση αλλά πέρα από το να εμποδίζουν κλοπές και διαρρήξεις, δείχνουν και στον κόσμο αν η επιχείρηση λειτουργεί ή όχι. Το κατέβασμα των ρολών είναι συνήθως προσωρινό και κρατά μερικές ώρες ή μέρες, δυστυχώς όμως στην εποχή της οικονομικής κρίσης και των καραντίνων λόγω Covid-19 η συχνότητα με την οποία οι επιχειρήσεις ανεβάζουν ρολά κάθε άλλο παρά δεδομένη και προβλέψιμη δεν είναι.
Γιατί οι επιχειρήσεις και τα εμπορικά καταστήματα ανεβοκατεβάζουν ρολά;
Όπως είπαμε και πριν, εννοείται ότι τα ρολά κατεβαίνουν όταν ο ημερήσιος ή εβδομαδιαίος κύκλος μίας επιχείρησης κλείσει, οπότε και ο χώρος θα μείνει χωρίς προσωπικό. Με κλειστά ρολά, μία ληστεία ή διάρρηξη είναι πολύ δύσκολο να συμβεί. Με άλλα λόγια, τα κλειστά ρολά εξασφαλίζουν την ασφάλεια αλλά και τη λειτουργία ενός καταστήματος ή άλλης επιχείρησης. Το κατέβασμα αυτό διαρκεί μέχρι την έναρξη του επόμενου κύκλου ο οποίος συνήθως απέχει μερικές μέρες ή ώρες από το κατέβασμα των ρολών, πάντα με βάση τις ώρες λειτουργίας του εκάστοτε μαγαζιού.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο παρατηρείται το φαινόμενο τα ρολά μιας επιχείρησης να κατεβαίνουν για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα ή και μόνιμα. Γιατί μπορεί όμως να συμβαίνει αυτό;
Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ειδικά για όποιον παρακολουθεί στενά την επικαιρότητα: η αστάθεια και η αβεβαιότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της τελευταίας δεκαετίας. Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από την αβεβαιότητα για ένα κατάστημα ή μία επιχείρηση, ειδικά αν είναι μικρού μεγέθους και δεν έχει αποθηκευμένους πόρους ώστε να αντέξει μέχρι να «περάσει η καταιγίδα». Ας δούμε όμως και πιο συγκεκριμένα και με πιο πολλές λεπτομέρειες τι ακριβώς συμβαίνει.
Η πανδημία και το κατέβασμα ρολών
Όπως όλοι γνωρίζουμε πλέον, το 2019 παρουσιάστηκε στον πλανήτη η ασθένεια Covid-19 η οποία γρήγορα από επιδημία αναβαθμίστηκε σε Πανδημία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι Κυβερνήσεις όλου του κόσμου να λάβουν κάποια μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση της και να προστατεύσουν ειδικά τους πιο ευάλωτους πολίτες τους. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούσαν στον περιορισμό της κινητικότητας και των κοινωνικών επαφών κι έτσι σχεδόν σε όλες τις χώρες, τα εμπορικά καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις «υψηλού κινδύνου μετάδοσης» βρέθηκαν στο επίκεντρο των μέτρων.
Πολλές μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στο λιανικό εμπόρια και μεγάλα εμπορικά κέντρα κατέβασαν ρολά χωρίς να γνωρίζουν πότε θα τα σηκώσουν. Ωστόσο, πίσω από τα κατεβασμένα ρολά οι επιχειρήσεις αυτές συνέχισαν να λειτουργούν μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου και της λεγόμενης «παράδοσης εκτός». Οι επιχειρήσεις που επλήγησαν χειρότερα όμως ήταν σίγουρα αυτές τις εστίασης. Τα καταστήματα εστίασης όχι μόνο αναγκάστηκαν να κλείσουν και να δουλεύουν μόνο με take-away και delivery αν αυτό ήταν δυνατόν, αλλά ακόμη και όταν τα μέτρα χαλάρωσαν, συνέχισαν να υπόκεινται σε περιορισμούς. Δυστυχώς, κάποιες επιχειρήσεις του κλάδου δεν άντεξαν με αποτέλεσμα να κατεβάσουν μόνιμα τα ρολά τους.
Κατέβασμα ρολών σε επιχειρήσεις τα χρόνια της κρίσης
Πριν από την πανδημία η χώρα μας δοκιμάστηκε και από την περίφημη οικονομική κρίση μαζί με τα διαβόητα Μνημόνια. Το εισόδημα των πολιτών και κατ’ επέκταση και η αγοραστική τους δύναμη περιορίστηκαν αρκετά με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά και τα έσοδα των επιχειρήσεων. Δεν ήταν λίγες οι επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να καλύψουν ούτε καν τα λειτουργικά τους έξοδα έτσι είδαμε πολλά καταστήματα να κατεβάζουν ρολά μόνιμα, ακόμη και μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας. Υπήρχαν ωστόσο κι επιχειρήσεις που έκλεισαν μέχρι να ορθοποδήσουν κι επέστρεψαν δριμύτερες όταν τα οικονομικά τους άρχισαν να βελτιώνονται.
Διαρρήξεις και κατέβασμα ρολών
Τα κατεβασμένα ρολά προστατεύουν τις επιχειρήσεις από τις κλοπές και τις διαρρήξεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι προσφέρουν ΑΠΟΛΥΤΗ προστασία. Το να μην έχει μία επιχείρηση ρολά λοιπόν μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο αφού στην ουσία δεν έχει την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στους κλέφτες. Λόγω λοιπόν της αβεβαιότητας και της άσχημης οικονομικής κατάστασης των τελευταίων ετών, δεν είναι σπάνιο να δούμε μία επιχείρηση να κατεβάσει μόνιμα ρολά μετά από μία μεγάλη διάρρηξη. Η τραγική ειρωνία είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ρολά ασφαλείας καταστημάτων δεν υπήρχαν πριν την κλοπή αλλά τοποθετήθηκαν μετά από αυτή.
Ο λόγος που μία επιχείρηση μπορεί να πληγεί θανάσιμα από μία διάρρηξη είναι το γεγονός ότι οι διαρρήκτες συνήθως κάνουν πολλές ζημιές στον χώρο που μπαίνουν πέρα από τα χρήματα ή τα εμπορεύματα που κλέβουν. Οι οικονομικές ζημιές αυτές είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθούν αν δεν έχει επιχείρηση κάποιο μεγάλο αποθεματικό, ακόμη και αν υπάρχει ασφάλεια κλοπής καθώς χρειάζεται πάρα πολύς καιρός για να έρθει η αποζημίωση. Αν λοιπόν μιλάμε για μία μικρομεσαία επιχείρηση, την πλειοψηφία δηλαδή των επιχειρήσεων στη χώρα μας, τότε απλά τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα μετά από μία μεγάλη διάρρηξη και δεν είναι σπάνιο ο επιχειρηματίας να αποφασίσει να «πετάξει τη πετσέτα στο ρινγκ» για να επιβιώσει οικονομικά αυτός και η οικογένεια του, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν.
Κατεβασμένα ρολά και κοινωνία
Το να βλέπει κανείς κατεβασμένα ρολά τα οποία συνοδεύονται από ενοικιαστήρια και πωλητήρια ή ανακοινώσεις που ενημερώνουν το κοινό για το επ’ αόριστον κλείσιμο της επιχείρησης είναι ένα από τα χειρότερα σημάδια όσον αφορά την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη μίας κοινωνίας. Με απλά λόγια, τα μόνιμα κατεβασμένα ρολά σημαίνουν ανεργία τόσο για τους εργαζόμενους της επιχείρησης όσο και για τον ιδιοκτήτη της. Το κάθε λουκέτο κρύβει μία ή και περισσότερες οικογένειες που θα πρέπει να βρουν κάποιον άλλο τρόπο να τα βγάλουν πέρα, κάτι που απλά μπορεί να μην ήταν προετοιμασμένοι να κάνουν.
Εννοείται ότι τα κατεβασμένα ρολά σημαίνουν και αύξηση της ανεργίας. Είναι λογικό όταν μειώνεται ο αριθμός των ενεργών επιχειρήσεων να μειώνεται και ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων εργασίας, οπότε και τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται. Δεν είναι λοιπόν το πρόβλημα μόνο το γεγονός ότι προστίθενται οι εργαζόμενοι της επιχείρησης στους αριθμούς των ήδη ανέργων, το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι μειώνονται οι πιθανότητες των ανέργων να βρουν εργασία.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι όταν μειώνεται ο αριθμός των ενεργών επιχειρήσεων μειώνονται και οι φόροι που εισπράττει το Κράτος, οπότε μειώνονται και οι δυνατότητες που έχει να παρέχει υπηρεσίες και βοήθεια στους πολίτες του. Με άλλα λόγια λοιπόν, όσο μεγαλύτερος είναι αριθμός των μόνιμα ή επ΄αόριστον κατεβασμένων ρολών, τόσο χειρότερα είναι τα πράγματα για μία οικονομία.
Τι σημαίνουν λοιπόν τα κατεβασμένα ρολά σε μία επιχείρηση;
Τα ρολά ασφαλείας καταστημάτων είναι το πιο σημαντικό μέτρο ασφαλείας ενάντια στους διαρρήκτες: όταν κατεβαίνουν στην ουσία είναι σαν να τοποθετείται μία προστατευτική ασπίδα στον χώρο. Αν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά, τότε τα ρολά της ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αν όμως τα ρολά μίας επιχείρησης δεν ανεβαίνουν τακτικά ή και καθόλου, τότε αυτό είναι μία σαφής ένδειξη ότι η επιχείρηση δεν πάει καλά κι έχει κλείσει μόνιμα ή προσωρινά. Όταν αυτό το φαινόμενο γενικεύεται, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουν να κατεβαίνουν και να ανεβαίνουν τα ρολά των καταστημάτων κι επιχειρήσεων; Σαν καταναλωτές μπορούμε να επιλέξουμε να στηρίξουμε τις τοπικές μικρές επιχειρήσεις αντί για τις πολυεθνικές και ας είναι λίγο πιο ακριβές. Σαν επιχειρηματίες, μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά με το τοπικό κοινό και οφείλουμε να φροντίσουμε για την ασφάλεια της επιχείρησης μας όσο το δυνατόν συντομότερα.