Τα ρολά ασφαλείας θα τα βρούμε σε σχεδόν όλα τα καταστήματα και αυτό συμβαίνει για έναν πολύ απλό λόγο: είναι ίσως το μοναδικό μέτρο ασφαλείας που παρέχει πραγματική θωράκιση σε έναν χώρο. Τα ρολά ασφαλείας στην ουσία είναι ένας στέρεος τοίχος που βρίσκεται ανάμεσα στον υποψήφιο κλέφτη και τον χώρο στον οποίο θέλει να μπει. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι κλέφτες σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας ψάχνουν για εύκολους στόχους, εννοείται ότι δεν έχουν τα μέσα και τις γνώσεις για να διαπεράσουν τον τοίχο των ρολών, οπότε και δεν προσπαθούν να κάνουν διάρρηξη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μιλάμε πάντα για έναν τοίχο ο οποίος στην ουσία «φεύγει» όταν το κατάστημα είναι ανοιχτό, οπότε και θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πελατών.
Εννοείται ότι όταν κάποιος θέλει να τοποθετήσει ρολά ασφαλείας στο κατάστημα του, το πρώτο πράγμα που τον ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια, δηλαδή θέλει να επιλέξει τα ρολά που θα παρέχουν στο κατάστημα του την μεγαλύτερη δυνατή θωράκιση, οπότε και θα το κάνουν πολύ λιγότερο επιθυμητό από τους κλέφτες. Ένα από τα πρώτα διλλήματα που θα πρέπει λοιπόν να απαντήσει ένας υποψήφιος νέος ιδιοκτήτης ρολών ασφαλείας είναι το αν αυτά θα είναι εσωτερικά ή εξωτερικά. Τούτων λεχθέντων, ας δούμε ποια είναι η καλύτερη επιλογή από την άποψη της ασφάλειας.
Τι εννοούμε με τον όρο εσωτερικά κι εξωτερικά ρολά
Τα ρολά τοποθετούνται εξ ορισμού έξω από τον χώρο του καταστήματος αφού δεν έχει νόημα να τοποθετηθούν μέσα από τη βιτρίνα ή / και την πόρτα καθώς σκοπός τους είναι να προστατεύουν και τις τζαμαρίες, ειδικά αν είναι ρολά κλειστού ή διάτρητου τύπου. Λέγοντας λοιπόν εξωτερικά κι εσωτερικά – ή καλύτερα επικαθήμενα ρολά – μιλάμε για το που είναι τοποθετημένος ο μηχανισμός των ρολών.
Στην περίπτωση των εξωτερικών ρολών, το κουτί με τον μηχανισμό τοποθετείται πάνω στον τοίχο του καταστήματος με αποτέλεσμα να προεξέχει, στην περίπτωση των εσωτερικών ή επικαθήμενων ρολών, το κουτί του μηχανισμού τοποθετείται κάτω από κούφωμα της πόρτας και της βιτρίνας, οπότε και στην ουσία γίνεται ένα με τον τοίχο ή μπαίνει μέσα σε αυτόν, γι’ αυτό και λέγονται εσωτερικά.
Ποια είναι πιο ασφαλή;
Από την άποψη της ασφάλειας, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι τα εσωτερικά ρολά είναι η καλύτερη επιλογή. Δεδομένου ότι ο μηχανισμός τους δεν είναι εκτεθειμένος, δεν μπορεί κανείς κλέφτης να δοκιμάσει να ανοίξει το κουτί και να προσπαθήσει να ανοίξει τα ρολά από εκεί. Επιπλέον, οι οδηγοί των ρολών αυτών μπορούν να γίνουν ένα με τα κουφώματα και τους τοίχους γύρω από τις διόδους και τη βιτρίνα του χώρου, οπότε τα ρολά είναι εντελώς μη προσβάσιμα στους κλέφτες όταν είναι κλειστά. Το μειονέκτημα των εν λόγω ρολών είναι το γεγονός ότι μειώνουν το ύψος των διόδων και της βιτρίνας, οπότε και δεν είναι καλή επιλογή για μικρούς και γενικά χαμηλοτάβανους χώρους.
Όσον αφορά τα εξωτερικά ρολά, τόσο οι οδηγοί των ρολών όσο και το κουτί του μηχανισμού είναι εκτεθειμένα, οπότε μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση οι κλέφτες σε αυτά. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν είναι καθόλου ασφαλή καθώς πάλι οι κλέφτες θα χρειαστούν αρκετό χρόνο καθώς και ειδικές γνώσεις κι εργαλεία για να τα παραβιάσουν, ωστόσο, συγκριτικά με τα εσωτερικά μπορούμε να πούμε ότι δεν προσφέρουν το ίδιο μεγάλη θωράκιση. Το μεγάλο πλεονέκτημα των εξωτερικών ρολών είναι ότι επειδή αναρτώνται σε τοίχο δεν μειώνουν το ύψος της διόδου και της βιτρίνας, οπότε και είναι η πιο πρακτική – ή ίσως και η μόνη – λύση για χαμηλά καταστήματα ή για καταστήματα με μικρές βιτρίνες.
Σε κάθε περίπτωση, στην επιλογή ρολού ασφαλείας για το κατάστημα σας θα είναι δίπλα σας ένας ειδικός από την επιχείρηση που θα αναλάβει να μελετήσει τον χώρο και τις ανάγκες του για να σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή λύση, οπότε οι όποιες αποφάσεις θα λάβετε θα πρέπει να βασίζονται σε αυτές τις προτάσεις και συμβουλές.
Συχνές Ερωτήσεις
Ποια η διαφορά εσωτερικών και εξωτερικών ρολών;
Τα εσωτερικά και εξωτερικά ρολά ασφαλείας αναφέρονται στο πού είναι τοποθετημένος ο μηχανισμός του ρολού. Τα εξωτερικά ρολά έχουν το κουτί του μηχανισμού τοποθετημένο στον τοίχο του καταστήματος, προεξέχοντας, ενώ τα εσωτερικά ή επικαλυπτόμενα ρολά έχουν το κουτί του μηχανισμού τοποθετημένο κάτω από ένα πλαίσιο πόρτας και παραθύρου, κάνοντάς το ένα με τον τοίχο ή μπαίνοντας μέσα σε αυτόν.
Ποιο είναι το κύριο πλεονέκτημα των εσωτερικών ρολών;
Δεδομένου ότι ο μηχανισμός τους δεν είναι εκτεθειμένος, κανένας κλέφτης δεν μπορεί να προσπαθήσει να ανοίξει το κουτί και να προσπαθήσει να ανοίξει τα ρολά από εκεί.
Ποιο είναι το κύριο μειονέκτημα των εσωτερικών ρολών ασφαλείας;
Το κύριο μειονέκτημα είναι ότι μειώνουν το ύψος των διαδρόμων και του παραθύρου, οπότε δεν αποτελούν καλή επιλογή για μικρούς και γενικά χαμηλούς χώρους.
Είναι δυνατή η ελεύθερη πρόσβαση των πελατών όταν τα ρολά ασφαλείας είναι κλειστά;
Ναι, τα ρολά ασφαλείας είναι ένας συμπαγής “τοίχος” που στέκεται ανάμεσα στον επίδοξο κλέφτη και τον χώρο στον οποίο θέλει να εισέλθει, αλλά μιλάμε πάντα για έναν “τοίχο” που στην πραγματικότητα “φεύγει” όταν το κατάστημα είναι ανοιχτό, οπότε θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πελατών.