Επιχειρήσεις και Συστήματα Φορτοεκφόρτωσης: Τα Οφέλη

Σε ποιες επιχειρήσεις συναντάμε τα Συστήματα Φορτοεκφόρτωσης; Ποια τα Οφέλη;

Τα συστήματα φορτοεκφόρτωσης τα συναντάμε σε αρκετές επιχειρήσεις, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται τι είναι αυτά τα συστήματα και σε ποιες επιχειρήσεις ταιριάζουν. Από τον τίτλο και μόνο μπορεί κανείς να καταλάβει ότι τα συστήματα αυτού του τύπου απευθύνονται σε επιχειρήσεις που ασχολούνται συχνά με την μεταφορά φορτίων – συνήθως μεγάλων – από και προς τους χώρους της επιχείρησης. Τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια σημαίνει ότι τέτοια συστήματα θα βρούμε σε επιχειρήσεις logistics, αποθήκες και μεγάλα πολυκαταστήματα ή / και σούπερ μάρκετ.

Τι κάνουν τα συστήματα φορτοεκφόρτωσης;

Με απλά λόγια, τα συστήματα αυτά βοηθούν την εύκολη μεταφορά εμπορευμάτων. Βοηθούν τα φορτηγά να ξεφορτώσουν αλλά και να παραλάβουν εμπορεύματα και άλλα αντικείμενα με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Είναι δηλαδή ένας τρόπος για να εξασφαλίσεις μια επιχείρηση την ομαλή λειτουργία της αλλά και να γλιτώσει το κόστος που μπορεί να προκύψει από ζημιές σε εμπορεύματα που στέλνει η ίδια σε άλλες επιχειρήσεις ή παραλαμβάνει. Λόγω του μεγέθους των συστημάτων αυτά, τα συναντάμε κυρίως σε επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους και με μεγάλη έκταση εγκαταστάσεων.

Από τι αποτελείται ένα σύστημα φορτοεκφόρτωσης;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το σύστημα αυτό είναι στην ουσία ένα ειδικό dock ή στα ελληνικά μια ειδική αποβάθρα στην οποία μπορεί να παρκάρει το φορτηγό και να φορτώσει ή να ξεφορτώσει εύκολα και γρήγορα. Η αποβάθρα αυτή είναι με απλά λόγια ένα άνοιγμα στον τοίχο της επιχείρησης ή της αποθήκης. Ας δούμε λοιπόν τώρα από πια μέρα μπορεί να αποτελείται.

Ράμπα φορτοεκφόρτωσης

Η ράμπα φορτοεκφόρτωσης είναι αυτό ακριβώς που λέει και το όνομα της. Είναι μια ράμπα η οποία έχει σαν σκοπό να βοηθάει την μεταφορά εμπορευμάτων όταν υπάρχει διαφορά ύψους ανάμεσα στην είσοδο του σταθμού φορτοεκφόρτωσης και το έδαφος της αποθήκης. Οι ράμπες αυτές μπορεί να είναι σταθερές, δηλαδή να είναι μόνιμες κατασκευές ή να είναι και ράμπα φόρτωσης μότο, δηλαδή ράμπα με μηχανισμό που την ανεβοκατεβάζει έτσι ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες που προκύπτουν κάθε φορά ή για να μην εμποδίζει η ράμπα την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης και συγκεκριμένα της αποθήκης.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ράμπες φόρτωσης μπορούμε να βρούμε και σε επιχειρήσεις που δεν έχουν ολοκληρωμένο σύστημα φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων. Οι υδραυλικές ράμπες φόρτωσης είναι πολύ χρήσιμες και γενικά τις συναντάμε σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις και αποθήκες.

Φυσούνες

Οι φυσούνες φραγής είναι φυσούνες οι οποίες φροντίζουν ώστε η ράμπα ή το σύστημα φορτοεκφόρτωσης να προστατεύονται από τα στοιχεία της φύσης κατά τη διαδικασία της φόρτωσης ή της εκφόρτωσης εμπορευμάτων. Οι φυσούνες αυτές στην ουσία επεκτείνονται ώστε να «σφραγίσουν» το άνοιγμα φορτοεκφόρτωσης, δηλαδή κλείνουν το κενό ανάμεσα στο άνοιγμα της αποθήκης ή του σταθμού φόρτωσης και της πόρτας του φορτηγού. Χάρη στις φυσούνες αυτές μπορεί να γίνει η διαδικασία φορτοεκφόρτωσης με ασφάλεια ακόμη και κάτω από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες.

Οδηγοί τροχών

Οι σταθμοί ή αποβάθρες φορτοεκφόρτωσης απαιτούν μεγάλη ακρίβεια από τον οδηγό του φορτηγού αφού στην ουσία πρέπει με την όπισθεν να φτάσει σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο έτσι ώστε να μπορεί να ανοίξει η ράμπα φόρτωσης, η πόρτα του σταθμού και η φυσούνα αν υπάρχει. Για να γίνει αυτό λοιπόν, χρησιμοποιούνται ειδικοί οδηγοί τροχών και τάκοι, οι οποίοι βοηθούν τον οδηγό να «παρκάρει» με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια. Είναι κάτι πολύ απλό, αλλά εξαιρετικά χρήσιμο αφού προσφέρει εγγύηση για την ασφαλή λειτουργία του όλου συστήματος.

Πόσο κοστίζει ένα σύστημα φορτοεκφόρτωσης;

Το κόστος ενός τέτοιου συστήματος δεν είναι σταθερό κι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα μέρη του συστήματος, δηλαδή ποια και όσα είναι. Για παράδειγμα, οι τιμές για ράμπες φορτοεκφόρτωσης μπορεί να ξεφύγουν αν είναι αυτόματες ενώ οι χειροκίνητες ράμπες είναι πολύ πιο φθηνές σχετικά. Είναι λοιπόν καλό να ελέγξει ένας ειδικός τον χώρο σας και να σας πληροφορήσει για το πώς ακριβώς πρέπει να είναι το σύστημα.

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.