Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετές επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστάσεις σε μεγάλη εδαφική έκταση, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις τύπου resorts, εμπορικά κέντρα αλλά και συγκροτήματα κατοικιών και παρκινγκ, είναι η είσοδος ανεπιθύμητων οχημάτων στον χώρο. Όταν λέμε ανεπιθύμητα οχήματα εννοούμε φυσικά αυτά που δεν ανήκουν σε πελάτες ή σε προσωπικό και γενικότερα στους ανθρώπους που πρέπει και μπορούν να βρίσκονται σε ένα μέρος, είτε αυτό είναι επιχείρηση είτε τόπος κατοικίας.
Ο πιο συνηθισμένος και απλός τρόπος με τον οποίο μπορεί να μπλοκάρει κάποιος την είσοδο σε κάποιο αυτοκίνητο ή άλλο όχημα είναι φυσικά η μπάρα. Τις μπάρες αυτές τις συναντάμε κυρίως σε διόδια και πάρκινγκ. Το πρόβλημα με τις μπάρες ελέγχου όμως είναι ότι πιάνουν αρκετό χώρο ενώ δεν προσφέρουν και μεγάλη ασφάλεια, αφού οι περισσότερες δεν είναι συμπαγείς. Αυτό σημαίνει ότι ο ρόλος τους είναι πιο πολύ «συμβολικός» καθώς αν τις ακουμπήσει κάποιο αυτοκίνητο τότε είτε απλά θα ανοίξουν, είτε θα διπλώσουν κάπως για να μην του προξενήσουν ζημιά.
Αν λοιπόν κάποιος έχει επιχείρηση ή σπίτι και θέλει έναν πιο καλαίσθητο αλλά και πιο αποτελεσματικό τρόπο για να ελέγξει την είσοδο και την κίνηση οχημάτων στον χώρο, οι μπάρες σίγουρα δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. Αυτός είναι και ο λόγος που όλο και περισσότεροι στρέφονται προς τις βυθιζόμενες μπάρες και τα εμπόδια δρόμου. Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά αυτά τα είδη ασφαλείας για να δείτε κι εσείς αν ταιριάζουν σε σας.
Μπάρες δρόμου
Τα εμπόδια δρόμου είναι οριζόντιες κατασκευές από γαλβανισμένο μέταλλο οι οποίες τοποθετούνται μέσα στο έδαφος, έτσι ώστε να μην φαίνονται καθόλου όταν δεν είναι σε χρήση, οπότε και δεν επηρεάζεται η γενικότερη αισθητική του χώρου. Όταν να εμπόδια ενεργοποιούνται, ένας ειδικός υδραυλικός μηχανισμός τα κάνει να σηκωθούν από το έδαφος. Η κατασκευή είναι τριγωνική και η κάθετη πλευρά του τριγώνου είναι αυτή που «κοιτάει» προς το αυτοκίνητο. Φανταστείτε λοιπόν μία ράμπα, αλλά από την ανάποδη.
Δεδομένου ότι όπως είπαμε και παραπάνω το αυτοκίνητο βρίσκεται αντιμέτωπο με μία ανάποδη ράμπα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μπροστά του ένα εμπόδιο το οποίο απλά δεν μπορεί να ξεπεράσει. Το ύψος του εμποδίου δεν είναι ανάγκη να είναι πολύ ψηλό, αφού αρκεί απλά να μην μπορεί να το «καβαλήσει» το λάστιχο του αυτοκινήτου για να εμποδιστεί η πορεία του. Εννοείται ότι η πλευρά που αποτελεί το εμπόδιο για το όχημα έχει έντονη σήμανση αλλά και φώτα ή ανακλαστήρες για να είναι ορατή στους οδηγούς ακόμη και τη νύχτα.
Βυθιζόμενες μπάρες δρόμου
Οι βυθιζόμενες μπάρες ελέγχου μοιάζουν αρκετά στον τρόπο λειτουργίας με τα εμπόδια δρόμου, αλλά έχουν και κάποιες σημαντικές διαφορές. Πρόκειται κι εδώ για κατασκευές οι οποίες τοποθετούνται κάτω από το έδαφος και δουλεύουν με υδραυλικούς μηχανισμούς. Η κύρια διαφορά είναι το σχήμα. Οι μπάρες αυτές δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που βλέπουμε στα πάρκινγκ. Στην ουσία είναι μικρές κυλινδρικές κολώνες οι οποίες βγαίνουν από το έδαφος κι εμποδίζουν τη κίνηση των αυτοκινήτων.
Οι κολώνες αυτές είναι συμπαγείς και δεδομένου ότι τοποθετούνται μέσα στο έδαφος, είναι αδύνατον να στραβώσουν ή να μετακινηθούν αν τις σπρώξει κάποιο αυτοκίνητο. Με άλλα λόγια, προσφέρουν πάρα πολύ μεγάλη προστασία. Οι βυθιζόμενες μπάρες όπως και τα εμπόδια δρόμου είναι ειδικά διαμορφωμένες ώστε να είναι ορατές ακόμη και τη νύχτα ή αν η ορατότητα είναι γενικά χαμηλή. Δεδομένου ότι συνήθως το ύψος τους είναι μεγαλύτερο από αυτό των εμποδίων δρόμου, θα πρέπει να φαίνεται η θέση τους ακόμη και όταν δεν είναι ενεργοποιημένες, γιατί αν ένα χαμηλό αυτοκίνητο παρκάρει από πάνω τους, είναι πολύ πιθανό να πάθει ζημιά όταν σηκωθούν. Γι’ αυτό το λόγο τα περισσότερα συστήματα του είδους έχουν ειδικούς μηχανισμούς που αποτρέπουν την ενεργοποίηση αν συναντηθεί εμπόδιο κατά τη διαδικασία.
Σε γενικές γραμμές λοιπόν αυτά είναι τα δύο συστήματα που μπορούν να αντικαταστήσουν τις κοινές μπάρες. Αν μιλήσετε με μία επιχείρηση του κλάδου, είναι σίγουρο ότι θα σας βοηθήσουν και αυτοί να κάνετε την κατάλληλη επιλογή για το σπίτι ή την επιχείρηση σας.