Επιλέγω διαστάσεις - ύψος για γκαραζόπορτα & Από τι εξαρτάται

Σήμερα, η ύπαρξη ενός γκαράζ όταν το επιτρέπει ο χώρος είναι σημαντική προϋπόθεση για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας. Μερικοί από τους λόγους είναι  η προστασία του αυτοκινήτου σας από ακραία καιρικά φαινόμενα, τους επίδοξους ληστές, αλλά και την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής. Βασικό στοιχείο είναι η ύπαρξη μιας γκαραζόπορτας που θα ασφαλίζει τον χώρο σας. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες επιλογής της κατάλληλης από άποψη λειτουργικότητας, κόστους, μηχανισμού και αισθητικής. Τι πρέπει όμως να προσέξετε ώστε να επιλέξετε τις διαστάσεις γκαραζόπορτας και το ύψος της; Ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν αυτή την επιλογή σας; Ας δούμε παρακάτω τις τεχνικές επιλογές και τον τρόπο υπολογισμού των σωστών διαστάσεων:

Τεχνικές λεπτομέρειες και  τι πρέπει να προσέξετε

Πριν επιλέξετε το είδος της γκαραζόπορτας που επιθυμείτε, πρέπει να λάβετε υπόψιν κάποιες σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες. Αρχικά, ο υπολογισμός του ύψους του γκαράζ στην είσοδο, καθώς και ο ελεύθερος χώρος για την στάθμευση του αυτοκινήτου είναι βασικές προϋποθέσεις για την μελέτη του σχεδιασμού. Επίσης, πρέπει να υπάρχει επαρκής χώρος τόσο στην κορυφή όσο και στην κάθε πλευρά του γκαράζ. Εξετάστε αν υπάρχει δυνατότητα εισόδου στο γκαράζ από μια άλλη είσοδο για πρακτικούς λόγους, όπως η ύπαρξη μιας βλάβης. Ακόμη, αποφασίστε σχετικά με τον τρόπο ελέγχου και το σύστημα κλειδώματος για την ασφάλεια του γκαράζ. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι γκαραζόπορτων και κάθε μια από αυτές έχει και διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την επιλογή της αντίστοιχα.

Επιλογή διαστάσεων και ύψος της γκαραζόπορτας

Η επιλογή και οι διαστάσεις της γκαραζόπορτας χρειάζονται μελέτη και σωστές μετρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, αφού γίνει η τοποθέτηση της πόρτας πρέπει το ελάχιστο πέρασμα να είναι 2,5 μέτρα. Υπολογίζοντας τις κάσες σε κάθε πλευρά χρειάζονται επιπλέον 20 εκατοστά. Δηλαδή, το συνολικό πλάτος πρέπει να είναι 2,7 μέτρα το λιγότερο. Όσον αφορά το ύψος, πριν την τοποθέτηση πρέπει να είναι 2,1 μέτρα, ενώ οι κάσες απαιτούν από 20 – 40 εκατοστά ύψους. Έτσι, υπολογίστε 2,5 εκατοστά διαθέσιμου ύψους. Τα εξαρτήματα κάθε γκαραζόπορτας διαφέρουν αναλόγως του τύπου της, οπότε ο έλεγχος είναι απαραίτητος σύμφωνα με το μέγεθος και το είδους της γκαραζόπορτας. Όταν πρόκειται για κοινόχρηστο πάρκινγκ, καλό είναι να μην επιλέγετε τις σπαστές γκαραζόπορτες που τα ελατήρια τους είναι τεντωτά. Από την συχνή χρήση ίσως δημιουργηθεί θέμα.

Λειτουργικότητα της γκαραζόπορτας

Εάν θέλετε έξτρα χώρο τόσο στο γκαράζ όσο και εξωτερικά μια πολύσπαστη γκαραζόπορτα οροφής θα ήταν η ιδανική λύση. Η διαθεσιμότητα ελεύθερου χώρου είναι .πλεονέκτημα αφού θα μπορείτε να κινήστε άνετα μέσα στο γκαράζ χωρίς πρόβλημα. Επίσης, αποφασίστε εάν θέλετε αυτόματο άνοιγμα με τηλεχειριστήριο. Πλέον, οι περισσότεροι κάνουν αυτή την επιλογή για καθαρά πρακτικούς λόγους με κριτήριο τον τύπο της. Σχετικά με την ασφάλεια του γκαράζ, όταν κλείνει η πόρτα αυτομάτως ασφαλίζει και δεν υπάρχει πρόσβαση στο εσωτερικό του. Όμως, ακόμα και σε διακοπή ρεύματος δεν έχετε να ανησυχείτε γιατί μπορεί να λειτουργήσει και χειροκίνητα. Μια τελευταία λεπτομέρεια όσον αφορά την αισθητική, υπάρχει δυνατότητα επιλογής του χρώματος που προτιμάτε μέσα από μια ευρεία γκάμα. Απλά, σκεφτείτε το χρώμα της κάσας να ταιριάζει με την όλη εικόνα του σπιτιού ή της επιχείρησης σας.

Οι επιλογή των κατάλληλων διαστάσεων είναι το σημαντικότερο βήμα πριν περάσετε την κατάλληλη γκαραζόπορτα και εξαρτάται από την διαθεσιμότητα του χώρου σας. Στην περίπτωση που η διαθεσιμότητα είναι πιο περιορισμένη μια λύση είναι οι συρόμενες γκαραζόπορτες. Τοποθετούνται και προσαρμόζονται πιο εύκολα ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου. Πριν αποφασίσετε τι τύπο και το ανάλογο κόστος, κάντε μια έρευνα και σίγουρα θα βρείτε αυτό που θα καλύψει τις ανάγκες σας. Τέλος, καλό είναι να επιλέξετε τον μηχανισμό και την πόρτα ταυτόχρονα, αλλά και ο μηχανισμός να είναι ο κατάλληλος μιας που υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους. Κλείνοντας, σημειώστε πως η τοποθέτηση του μηχανισμού απαιτεί ειδικές γνώσεις και γίνεται μόνο από τεχνικούς.

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.