Αυτόματες Πόρτες Καταστημάτων Εισόδου - Συρόμενες ή Γυάλινες

Η πόρτα είναι αναμφίβολα από τα πιο σημαντικά σημεία ενός καταστήματος ή μίας επιχείρησης. Είναι η δίοδος από την οποία θα περάσουν οι πελάτες για να ψωνίσουν ή να μιλήσουν με το προσωπικό της επιχείρησης. Η πόρτα όμως είναι και η δίοδος από την οποία είναι πολύ πιθανό να δοκιμάσουν να εισέλθουν στην επιχείρηση και οι κλέφτες. Μία πόρτα καταστήματος ή επιχείρησης λοιπόν, θα πρέπει όχι μόνο να είναι «ελκυστική» για τους πελάτες ώστε να τους «προσκαλεί» στο εσωτερικό του χώρου, αλλά θα πρέπει να είναι και πολύ ασφαλής έτσι ώστε να μην μπορούν να την ανοίξουν ή να την παραβιάσουν εύκολα οι διαρρήκτες.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, είναι σημαντικό μία πόρτα να προσφέρει ευκολία στους υποψήφιους πελάτες και να διατηρεί ορατό τον εσωτερικό χώρο και όχι μόνο αλλά και να κάνει τη ζωή δύσκολη στους κλέφτες και τους διαρρήκτες. Οι αυτόματες πόρτες είναι αυτές που συγκεντρώνουν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, πράγμα που φαίνεται και από το γεγονός ότι είναι οι πιο διαδεδομένες σε όλους τους τύπους καταστημάτων αλλά και σε επιχειρήσεις γενικότερα. Στο άρθρο αυτό θα μιλήσουμε αναλυτικά για τις πόρτες αυτού του τύπου έτσι ώστε να κάνετε την καλύτερη επιλογή για το δικό σας κατάστημα η οποία θα σας εξασφαλίσει επισκεψιμότητα αλλά και ασφάλεια.

Τι είναι οι αυτόματες πόρτες καταστημάτων

Με απλά λόγια, μπορούμε να πούμε ότι οι αυτόματες πόρτες καταστημάτων είναι πόρτες που ανοίγουν και κλείνουν από μόνες τους, δηλαδή χωρίς να χρειαστεί το άτομο που σκοπεύει να τις περάσει να ασκήσει κάποια δύναμη ή ακόμη και να χρησιμοποιήσει τα χέρια του. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι αυτόματες πόρτες δουλεύουν με κάποιον αισθητήρα κίνησης ή εγγύτητας: ανοίγουν όταν κάποιος τις πλησιάζει και κλείνουν όταν κάποιος απομακρύνεται από αυτές. Το άνοιγμα και το κλείσιμο μπορεί επίσης να ελέγχεται και από αισθητήρα βάρους, Η ταχύτητα και ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουν οι πόρτες αυτού του τύπου διαφέρουν ανάλογα με τις ανάγκες και τον τύπο του κάθε καταστήματος ή επιχείρησης.

Όταν το κατάστημα δεν λειτουργεί, οι αυτόματες πόρτες κλείνουν και κλειδώνουν οπότε και είναι αδύνατον να παρεισφρήσει στον χώρο κάποιος «ανεπιθύμητος επισκέπτης», ειδικά αν δεν έχει ειδικά εργαλεία κι εξειδικευμένες γνώσεις.

Τις αυτόματες πόρτες θα τις βρούμε σχεδόν σε όλα τα καταστήματα. Τις προτιμούν ιδιαίτερα τα καταστήματα που αναμένουν ότι οι πελάτες τους θα φύγουν από τον χώρο φορτωμένοι με πολλές σακούλες ή μεγάλα αντικείμενα όπως τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα ρούχων και τα καταστήματα με εργαλεία και σιδηρικά. Εννοείται ότι θα τις συναντήσουμε και σε πολυκαταστήματα ή / και εμπορικά κέντρα.

Αυτόματες Πόρτες Εισόδου

Με τον όρο αυτόματες πόρτες εισόδου εννοούμε όλες τις αυτόματες πόρτες που μπορούν να τοποθετηθούν στην είσοδο κάποιου χώρου, ο οποίος δεν είναι ανάγκη να είναι κατάστημα ή επιχείρηση. Αυτόματες πόρτες εισόδου θα βρούμε για παράδειγμα σε νοσοκομεία, αεροδρόμια και ξενοδοχεία. Οι πόρτες εισόδου μπορούμε να πούμε ότι χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις ανοιγόμενες και τις αυτόματες συρόμενες πόρτες.

Οι ανοιγόμενες πόρτες μπορεί να έχουν ένα ή δύο φύλλα και ανοίγουν με κίνηση προς τα μέσα ή προς τα έξω, όπως οι πόρτες που έχουμε στο σπίτι μας. Οι συρόμενες συνήθως αποτελούνται από δύο φύλλα και ανοίγουν πάντα με κίνηση προς το πλάι. Ανοιγόμενες αυτόματες πόρτες θα βρούμε κυρίως σε νοσοκομεία καθώς είναι σχεδιασμένες για να ανοίγουν πολύ γρήγορα και να εξασφαλίζουν μεγάλες διόδους. Τις συρόμενες θα τις βρούμε σε μια μεγάλη γκάμα χώρων: από καταστήματα και σούπερ μάρκετ μέχρι ξενοδοχεία. Η επιλογή του τύπου αυτόματης πόρτας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τύπο του χώρου και την «κίνηση» που αναμένεται να έχει και είναι καλό να γίνεται με την βοήθεια κάποιου ειδικού για να εξασφαλιστεί ότι η πόρτα θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του χώρου χωρίς απώλειες ως προς την πρακτικότητα και χρηστικότητα της.

Αυτόματες Συρόμενες Πόρτες

Όπως είπαμε και παραπάνω, οι αυτόματες συρόμενες πόρτες ανοίγουν και κλείνουν με κίνηση προς το πλάι και αποτελούνται συνήθως από δύο φύλλα. Θα τις συναντήσουμε κυρίως σε χώρους όπου οι επισκέπτες αναμένεται να μπουν ή να βγουν με γεμάτα χέρια, είτε επειδή θα κάνουν ψώνια είτε επειδή θα κουβαλούν κάποια αντικείμενα, όπως αποσκευές. Ως εκ τούτου, τέτοιες πόρτες συναντάμε σε εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ καθώς και σε ξενοδοχεία, αεροδρόμια και σταθμούς λεωφορείων και τρένων όπου και οι επισκέπτες αναμένεται ότι θα εισέρχονται ή θα εξέρχονται κουβαλώντας βαλίτσες.

Οι συρόμενες πόρτες, όπως και οι αυτόματες πόρτες εισόδου γενικότερα, έχουν σαν κύριο σκοπό τους να κάνουν πιο εύκολη την διέλευση των επισκεπτών. Δεδομένου ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος για να ανοίξει μία αυτόματη πόρτα είναι το να την πλησιάσει, μπορεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τον χώρο χωρίς να χρειαστεί να ακουμπήσει κάτω τα ψώνια ή τις αποσκευές του για να ανοίξει την πόρτα. Ο λόγος που τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις δεν προτιμούν τις αυτόματες πόρτες αλλά επιλέγουν τις αυτόματες, είναι το γεγονός ότι η ταχύτητα λειτουργίας τους είναι πιο αργή, ομαλή κι ελεγχόμενη, οπότε είναι πιο ασφαλείς για τους πελάτες και ειδικά για τα παιδιά.

Αυτόματες Γυάλινες Πόρτες

Οι περισσότερες αυτόματες πόρτες είναι κατασκευασμένες από γυαλί. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι έτσι εξασφαλίζεται περισσότερο φυσικό φως για τον φυσικό χώρο. Επιπλέον, αυξάνεται και η ορατότητα του χώρου, δηλαδή οι περαστικοί μπορούν να δουν πιο εύκολα και καθαρά τι υπάρχει μέσα στο κατάστημα και να επιλέξουν να μπουν σε αυτό. Θα λέγαμε λοιπόν ότι η γυάλινη πόρτα είναι ένα «συμπλήρωμα» της βιτρίνας του καταστήματος. Από γυαλί μπορούν να κατασκευαστούν τόσο οι συρόμενες όσο και οι ανοιγόμενες αυτόματες πόρτες, ωστόσο αν μιλάμε για ανοιγόμενες πόρτες, το γυαλί επιλέγεται αν είναι εξωτερικές, δηλαδή αν μιλάμε για τις πόρτες στην είσοδο ενός χώρου. Για τις εσωτερικές ανοιγόμενες πόρτες συνήθως χρησιμοποιούνται μη-διάφανα υλικά, η επιλογή των οποίων εξαρτάται από τον χώρο.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι γυάλινες αυτόματες πόρτες, ασχέτως τύπου, κατασκευάζονται από ειδικά τζάμια υψηλής αντοχής, οπότε και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε χτυπήματα με βαριά εργαλεία και ρίψεις αντικειμένων όπως πέτρες και τούβλα. Με άλλα λόγια, παρά το γεγονός ότι μοιάζουν να είναι κατασκευασμένες από γυαλί, είναι τόσο ανθεκτικές που είναι σχεδόν αδύνατον να σπάσουν, τουλάχιστον με συμβατικά μέσα κι εργαλεία, οπότε και δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια του χώρου.

Τιμές για Αυτόματες Πόρτες

Οι τιμές για τις αυτόματες πόρτες εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και ως εκ τούτου συνήθως είναι μοναδικές για κάθε πελάτη. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος είναι το μέγεθος της πόρτας, ο τύπος της και το υλικό κατασκευής της. Όσον αφορά το μέγεθος, εννοείται ότι όσο πιο μεγάλη είναι μία πόρτα ή από όσο περισσότερα φύλλα αποτελείται, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το κόστος της. Οι μετρήσεις και ο καθορισμός του μεγέθους του τελικού προϊόντος γίνεται από ειδικούς προκειμένου να είναι σίγουρο ότι η πόρτα θα είναι ασφαλής και πλήρως λειτουργική.

Όσον αφορά το υλικό κατασκευής, όπως είπαμε και παραπάνω οι πόρτες αυτόματες κατασκευάζονται από ειδικό ανθεκτικό γυαλί. Υπάρχουν διαφορετικοί τύπου γυαλιού και ο καθένας έχει και τα δικά του τεχνικά χαρακτηριστικά όσον αφορά την ανθεκτικότητα και την ορατότητα. Το κόστος είναι ανάλογο της ανθεκτικότητας: όσο μεγαλύτερη είναι η ανθεκτικότητα, τόσο πιο μεγάλο θα είναι και το κόστος της πόρτας. Εδώ να σημειώσουμε ότι αν μιλάμε για ανοιγόμενες πόρτες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα υλικά κατασκευής πέρα από το γυαλί.

Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι ο μόνος παράγοντας που είναι «εκτός ελέγχου» του πελάτη όσον αφορά το κόστος είναι το μέγεθος της πόρτας. Από εκεί και μετά οι άλλοι παράγοντες – εδώ αναφέραμε τους πιο σημαντικούς – μπορούν να ρυθμιστούν ώστε το τελικό προϊόν να ταιριάζει τέλεια με τις ανάγκες αλλά και το budget του πελάτη.

Συχνές Ερωτήσεις

Πώς λειτουργούν οι αυτόματες πόρτες καταστημάτων;

Λειτουργούν με αισθητήρες κίνησης ή εγγύτητας, ανοίγουν όταν κάποιος τις πλησιάζει και κλείνουν όταν κάποιος απομακρύνεται από αυτές. Το άνοιγμα και το κλείσιμο μπορεί επίσης να ελέγχεται από έναν αισθητήρα βάρους. Η ταχύτητα και η μέθοδος ανοίγματος μπορούν να ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες του καταστήματος ή της επιχείρησης.

Ποιος τύπος επιχειρήσεων χρησιμοποιεί συνήθως αυτόματες πόρτες καταστημάτων;

Τις συναντάμε συνήθως σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα ρούχων και καταστήματα πώλησης εργαλείων και υλικού. Μπορούν επίσης να βρεθούν σε πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα.

Ποιος είναι ο σκοπός των αυτόματων θυρών εισόδου;

Οι αυτόματες πόρτες εισόδου χρησιμοποιούνται για να παρέχουν ευκολία και ασφάλεια στην είσοδο ενός χώρου, όπως ένα κατάστημα ή μια επιχείρηση, ένα νοσοκομείο, ένα αεροδρόμιο ή ένα ξενοδοχείο. Ανοίγουν και κλείνουν αυτόματα και μπορούν να κλειδώνονται όταν το κτίριο είναι κλειστό.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των αυτόματων θυρών;

Οι αυτόματες πόρτες παρέχουν ευκολία στους πελάτες και τους υπαλλήλους, καθώς ανοίγουν και κλείνουν αυτόματα. Αυξάνουν επίσης την ασφάλεια, καθώς κλειδώνουν όταν το κτίριο είναι κλειστό και δυσκολεύουν την είσοδο των εισβολέων. Επιπλέον, οι αυτόματες πόρτες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση του εσωτερικού χώρου ορατού και να τον κάνουν πιο ελκυστικό για τους πελάτες.

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.