Αυτόματες Γκαραζόπορτες vs Χειροκίνητες

Όποιος έχει γκαράζ ξέρει ότι η προστασία που παρέχει στο αυτοκίνητο και στο σπίτι κατ’ επέκταση είναι απλά ημιτελής χωρίς την κατάλληλη πόρτα. Με απλά λόγια, ένα γκαράζ χωρίς μία καλή γκαραζόπορτα είναι σαν να μην υπάρχει, είναι σαν να μην έχεις γκαράζ. Η επιλογή γκαραζόπορτας είναι κάτι πολύ σημαντικό, αλλά είναι σίγουρο ότι οι υπάλληλοι της επιχείρησης θα σας βοηθήσουν με κάθε βήμα της διαδικασίας, ωστόσο υπάρχει ένα δίλημμα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσετε εσείς για να ξέρουν σε ποια κατεύθυνση να κινηθούν: αυτόματη ή χειροκίνητη γκαραζόπορτα;

Πριν αρχίσουμε τις συγκρίσεις ανάμεσα στις γκαραζόπορτες ασφαλείας, ας εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι που κάνει τον κάθε τύπο ξεχωριστό. Οι χειροκίνητες γκαραζόπορτες είναι με απλά λόγια πόρτες που ο χρήστης πρέπει να τις χειριστεί απευθείας για να ανοίξουν ή να κλείσουν. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βγει από το αμάξι και να την ανοίξει με το χέρι. Αυτό συνήθως δεν απαιτεί πολλή δύναμη ή κόπο. Οι αυτόματες πόρτες από την άλλη, έχουν ένα ειδικό μοτέρ – είτε είναι ρολά είτε είναι συρόμενες γκαραζόπορτες ή ανασηκωμένες – τα οποία και αναλαμβάνουν να ανοίξουν την πόρτα για τον χρήστη, χωρείς να χρειαστεί να ασκήσει ο ίδιος κάποια δύναμη ή ακόμη και χωρίς να βγει από το αυτοκίνητο, χάρη στον τηλεχειρισμό.

Χειροκίνητες γκαραζόπορτες: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Χειροκίνητες γκαραζόπορτες: Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν οι χειροκίνητες γκαραζόπορτες είναι πολύ απλά το γεγονός ότι είναι πολύ απλές στη λειτουργία, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση ενώ είναι πολύ σπάνιο να παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα μηχανικής φύσεως. Με άλλα λόγια, η λειτουργία τους είναι πολύ απλή κι εγγυημένη για πάντα. Το μόνο που χρειάζονται είναι λίγη καθαριότητα και φροντίδα. Το άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι οι τιμές, οι οποίες είναι χαμηλότερες από αυτές των αυτόματων. Οι χειροκίνητες συρόμενες γκαραζόπορτες τιμές, για παράδειγμα, θα είναι πάντα χαμηλότερες από τις αντίστοιχες αυτόματες.

Το μειονέκτημα τους είναι ότι απαιτούν την έξοδο του οδηγού από το αυτοκίνητο για να ανοίξουν και να κλείσουν. Αυτό σημαίνει ότι αν βρέχει, ο οδηγός αναγκαστικά θα πρέπει να εκτεθεί στη βροχή και μάλιστα ίσως και για αρκετή ώρα. Επιπλέον, ειδικά σε πολυκατοικίες, υπάρχουν κλέφτες που εκμεταλλεύονται τον χρόνο που χρειάζεται για το άνοιγμα και το κλείσιμο της πόρτας και την απόσπαση της προσοχής του οδηγού στη διαδικασία για να γλιστρήσουν μέσα στο γκαράζ.

Αυτόματες γκαραζόπορτες: Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχουν οι αυτόματες γκαραζόπορτες είναι φυσικά η αυτόματη λειτουργία τους. Ο οδηγός μπορεί να τις ανοίξει με το πάτημα ενός κουμπιού. Στη περίπτωση του τηλεχειρισμού μάλιστα, δεν χρειάζεται καν να βγει από το αυτοκίνητο για να το κάνει αυτό. Αυτό φυσικά αυξάνει την ασφάλεια του γκαράζ, αφού το άνοιγμα της πόρτας δεν απαιτεί προσπάθεια από τον οδηγό, οπότε και δεν αποσπάται η προσοχή του όταν μπαίνει ή βγαίνει από το γκαράζ.

Όσον αφορά τα μειονεκτήματα, θα πρέπει να ξέρετε ότι οι αυτόματες γκαραζόπορτες δουλεύουν με ηλεκτρικό ρεύμα, οπότε αν αυτό κοπεί, εννοείται ότι παύουν να είναι αυτόματες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μείνετε έξω από το γκαράζ σας ή θα κλειδωθείτε μέσα, αφού υπάρχουν πάντα εναλλακτικές μορφές λειτουργίας που δεν απαιτούν ρεύμα. Επιπλέον, αν η πόρτα είναι τηλεχειριζόμενη και χαλάσει ή μείνει από μπαταρία το τηλεκοντρόλ γκαραζόπορτας, θα πρέπει να την ανοίξετε με το χέρι.

Πριν κλείσουμε, να ξεκαθαρίσουμε ότι όσον αφορά τα υλικά για γκαραζόπορτες, και οι δύο τύποι χρησιμοποιούν τα ίδια, οπότε η προστασία που προσφέρει μία κλειστή γκαραζόπορτα δεν εξαρτάται από το αν είναι αυτόματη ή χειροκίνητη. Επίσης, οι περισσότερες χειροκίνητες γκαραζόπορτες μπορούν να μετατραπούν σε αυτόματες μετά τη τοποθέτηση τους. Με άλλα λόγια, μπορείτε να αγοράσετε μια χειροκίνητη για αρχή και αν δείτε ότι δεν σας βολεύει να την μετατρέψετε σε αυτόματη. Τέλος, επειδή υπάρχουν γκαραζόπορτες σε διάφορα σχέδια θα πρέπει από την αρχή να επιλέξετε εκείνο που ταιριάζει στην αισθητική σας.

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.