Ασφάλεια Επιχείρησης - Καταστήματος στα Lockdowns

Οι καιροί που περνάμε όλοι το διάστημα των τελευταίων μηνών είναι δύσκολοι και απαιτητικοί, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που μαστίζει ολόκληρο τον κόσμο. Τα καταστήματα είναι κλειστά και εξαιτίας της απαγόρευσης των μετακινήσεων τα εξοχικά είναι «εγκαταλελειμμένα». Καταστήματα, λοιπόν, και οικίες (εξοχικές και μη) είναι έρμαια τόσο επίδοξων διαρρηκτών όσο και αστάθμητων παραγόντων που μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα όπως μια πυρκαγιά από κάποιο βραχυκύκλωμα στις εγκαταστάσεις.

Έτσι για τη μέγιστη προστασία της περιουσίας μας και της δουλειάς καλό θα ήταν να λάβουμε μέτρα ασφαλείας, αν δε το έχουμε κάνει ακόμα. Δείτε παρακάτω πως μπορείτε να προστατευθείτε και ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε:

Ρολά ασφαλείας

Τα ρολά μαγαζιών ασφαλείας είναι το πρώτο μέτρο ασφαλείας κάθε καταστήματος κι επαγγελματικού χώρου. Είναι φυσικό εμπόδιο που κρατά μακριά τόσο τους κλέφτες, όσο και τα αδιάκριτα βλέμματα και τα στοιχεία της φύσης. Εννοείται ότι οι βιομηχανικοί χώροι χρειάζονται ειδικά ρολά τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος και βάρος από αυτά που βλέπουμε στα καταστήματα. Τα ρολά αυτά στην ουσία χρησιμοποιούνται σαν γκαραζόπορτες σε χώρους φόρτωσης κι εκφόρτωσης αλλά και για την προστασία χώρων στάθμευσης κι επισκευής οχημάτων. Εννοείται ότι τα συναντούμε και σε αποθήκες και κέντρα logistics.  Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι όταν μιλάμε για βιομηχανικά ρολά μιλάμε πάντα για ηλεκτρικά ρολά αφού το μέγεθος και το βάρος τους καθιστούν τον έλεγχο τους χειροκίνητα δύσκολο ή και αδύνατο.

Συστήματα πυροπροστασίας

Κάθε βιομηχανικός χώρος πρέπει να έχει ένα καλά μελετημένο και στημένο σύστημα πυρασφάλειας ώστε να προστατεύσει τόσο το υλικό του όσο και το έμψυχο υλικό της επιχείρησης. Τα συστήματα αυτά αποτελούνται από ειδικούς συναγερμούς ανίχνευσης καπνού ή θερμότητας και από ειδικές πυροκουρτίνες ή / και πυράντοχα ρολά τα οποία απομονώνουν χώρους και ανακόπτουν την πορεία της φωτιάς και του καπνού κερδίζοντας στην ουσία χρόνο για τους ανθρώπους της επιχείρησης και τη πυροσβεστική. Τα συστήματα πυροπροστασίας μπορεί να περιλαμβάνουν και συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πυροπροστασία ενός βιομηχανικού χώρου είναι υποχρεωτική από τον νόμο.

Συναγερμός

Οι συναγερμοί είναι από τα πιο παραδοσιακά μέτρα ασφαλείας. Η παρουσία ενός συναγερμού σε έναν χώρο τον κάνει λιγότερο ελκυστικό για τους κλέφτες αφού ξέρουν ότι η φασαρία θα τραβήξει τη προσοχή των γειτόνων οι οποίοι θα ειδοποιήσουν τον ιδιοκτήτη ή – ακόμη χειρότερα – την Αστυνομία. Πλέον οι περισσότεροι συναγερμοί σε βιομηχανικούς χώρους συνδέονται απευθείας με την Αστυνομία ή κάποια εταιρεία security, οπότε αν ενεργοποιηθεί ένας συναγερμός, είναι σίγουρο ότι κάποιος θα έρθει στον χώρο να ελέγξει τι γίνεται.

Κάμερες

Οι κάμερες είναι τόσο μέσο επιτήρησης όσο και ασφαλείας. Από τη μια επιτρέπουν την παρατήρηση όλων των χώρων μιας επιχείρησης τόσο κατά τη λειτουργία της όσο και όταν δεν λειτουργεί αφού οι περισσότερες κάμερες έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν στο internet. Επιπλέον, οι κάμερες καταγράφουν και τις κινήσεις των κλεφτών σε περίπτωση που καταφέρουν να εισχωρήσουν στον χώρο της επιχείρησης, κάτι που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη σύλληψη τους . Για τον λόγο αυτό, οι περισσότεροι «ερασιτέχνες» κλέφτες, δηλαδή οι περισσότεροι σύμφωνα με την Αστυνομία, αποφεύγουν τους χώρους που έχουν εγκατεστημένες κάμερες, ιδιαίτερα αν αυτές συνδυάζονται και με συναγερμούς και άλλα μέτρα ασφαλείας.

Έλεγχος εισόδου

Ένα άλλο σημαντικό μέτρο ασφαλείας για τις επιχειρήσεις είναι και οι μπάρες ή οι ειδικές συρόμενες πόρτες, με άλλα λόγια τα μέσα ελέγχου εισόδου οχημάτων στον χώρο της επιχείρησης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να αποφευχθούν οι ζημιές στα οχήματα και τους χώρους της επιχείρησης από την ανεξέλεγκτη κίνηση των οχημάτων αλλά και για να έχουν γνώση οι υπεύθυνοι ποιοι μπαίνουν ή βγαίνουν από τον χώρο και πότε.

Έλεγχος στάθμευσης

Τέλος, με ειδικά εμπόδια και άλλα παρόμοια μέσα η επιχείρηση μπορεί να ελέγχει και που παρκάρει το κάθε όχημα έτσι ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα από τη στάθμευση στο λάθος μέρος.

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.