Από τι αποτελείται μια γκαραζόπορτα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται

Η γκαραζόπορτα είναι απαραίτητη για κάθε γκαράζ αφού στην ουσία ένα γκαράζ χωρίς τη πόρτα του είναι σαν ένα σπίτι που έχει την πόρτα του όχι απλά ξεκλείδωτη, αλλά ορθάνοιχτη. Αυτό φαίνεται πως το καταλαβαίνουν όλοι οι κάτοχοι γκαράζ, ωστόσο συχνά παρατηρούνται καθυστερήσεις στη τοποθέτηση μιας τέτοιας πόρτας οι οποίες και προκαλούνται από αμφιβολίες που έχει ο ιδιοκτήτης επειδή όπως είναι λογικό δεν ξέρει πολλά για τις γκαραζόπορτες και φοβάται μην πιαστεί κορόιδο από κάποιον επιτήδειο.

Εδώ λοιπόν θα δούμε τα βασικά μέρη μιας γκαραζόπορτας για να καταλάβετε από τι αποτελείται ο κάθε τύπος προκειμένου να μπορέσετε να επιλέξετε στη σωστή για το γκαράζ σας.

Τα μέρη μιας γκαραζόπορτας

Πριν να δούμε να μέρη μιας γκαραζόπορτας θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει ένας τύπος. Με άλλα λόγια, δεν είναι όλες οι γκαραζόπορτες ίδιες. Υπάρχουν διάφορες γκαραζόπορτες αλλά οι δύο κύριοι τύποι οι σπαστές και οι μονοκόμματες, οπότε όπως είναι λογικό, κάθε τύπος αποτελείται και από διαφορετικά μέρη.

Μέρη μονοκόμματης γκαραζόπορτας

Όπως μπορείτε να καταλάβετε και από το όνομα της συγκεκριμένης κατηγορίας, οι πόρτες αυτές αποτελούνται από ένα κομμάτι και στην ουσία ανοίγουν και κλείνουν σαν ένα σώμα. Το άνοιγμα τους μπορεί να γίνεται είτε προς τα πάνω είτε προς το πλάι, οπότε μιλάμε για συρόμενη γκαραζόπορτα. Μια τέτοιου τύπου πόρτα λοιπόν αποτελείται από την ίδια την πόρτα και από τον μηχανισμό ανοίγματος της, ο οποίος και διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο που ανοίγει. Είναι με άλλα λόγια οι πιο απλές γκαραζόπορτες.

Μέρη σπαστής γκαραζόπορτας

Η πόρτα σε μια σπαστή γκαραζόπορτα δεν είναι φυσικά μονοκόμματη. Αποτελείται από «φέτες» οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με ειδικό τρόπο ώστε να μπορούν να γίνονται ρολό όταν η πόρτα ανοίγει. Οι πόρτες αυτές είναι μια πολύ καλή λύση για τη προστασία διόδων όπου δεν υπάρχει ο χώρος για τη τοποθέτηση μονοκόμματης πόρτας. Οι σπαστές γκαραζόπορτες λοιπόν, αποτελούνται από τις ειδικές φέτες που προαναφέραμε αλλά και από τον μηχανισμό ανοίγματος, ο οποίος διαφέρει ανάλογα με το αν η πόρτα ανοίγει προς τα πάνω ή στο πλάι.

Αυτόματες γκαραζόπορτες

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όλες οι γκαραζόπορτες μπορεί να είναι αυτόματες ή χειροκίνητες. Αν είναι αυτόματες, εννοείται ότι στο σύστημα προστίθεται ακόμη ένα στοιχείο, το μοτέρ για γκαραζόπορτες. Το μοτέρ αυτό στην ουσία αναλαμβάνει την αυτόματη λειτουργία της πόρτας, δηλαδή την ανοίγει και την κλείνει χωρίς να χρειάζεται να ασκήσει κάποια φυσική δύναμη ο χρήστης. Το μοτέρ γκαραζόπορτας λαμβάνει εντολές από πάνελ ελέγχου ή / και από ειδικό τηλεκοντρόλ. Όλες οι αυτόματες γκαραζόπορτες έχουν μηχανισμούς ασφαλείας ώστε να μπορούν να δουλεύουν και χειροκίνητα αν κοπεί η παροχή ενέργειας στο μοτέρ ή να σταματούν αν συναντήσουν κάποιο εμπόδιο κατά το κλείσιμο ή το άνοιγμα της πόρτας. Εννοείται ότι αν πάθει κάτι το μοτέρ θα χρειαστεί να γίνει επισκευή γκαραζόπορτας, γι’ αυτό και θα πρέπει το όλο σύστημα να ελέγχεται τακτικά.

Υλικά γκαραζόπορτας

Οι γκαραζόπορτες μπορούν να κατασκευαστούν από διάφορα υλικά, αλλά γενικά, μεγαλύτερη ελευθερία υπάρχει στις μονοκόμματες πόρτες. Οι εν λόγω πόρτες μπορούν να προσαρμοστούν πλήρως στις ανάγκες και τα γούστα του πελάτη, οπότε και μπορούν να κατασκευαστούν από πολλά υλικά με τα δημοφιλέστερα να είναι το αλουμίνιο, ο χάλυβας και το μασίφ ξύλο. Εννοείται ότι οι γκαραζόπορτες τιμές εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την επιλογή του υλικού κατασκευής τους.

Όσον αφορά τις σπαστές, οι φέτες που προαναφέραμε συνήθως αποτελούνται από ένα «σάντουιτς» υλικών: έχουμε δύο κομμάτια χαλύβδινης λαμαρίνας ανάμεσα στα οποία τοποθετείται ειδική πολυουρεθάνη για άριστη θερμομόνωση και ηχομόνωση. Όσον αφορά το εξωτερικό μέρος του «σάντουιτς», μπορεί να βαφτεί σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων ενώ είναι δυνατόν να του δοθούν και η μορφή και υφή ξύλου. Μπορούν να τοποθετηθούν ακόμη και παραθυράκια ή φεγγίτες για να μπαίνει και φυσικό φως στον χώρο σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν και φέτες μασίφ ξύλου, ωστόσο το κόστος θα ανέβει αρκετά.

Συχνές Ερωτήσεις

Ποια υλικά προσφέρουν την καλύτερη αντοχή για γκαραζόπορτες;

Μεταξύ των διαφόρων υλικών γκαραζόπορτας, ο χάλυβας ξεχωρίζει ως η πιο ανθεκτική επιλογή λόγω της ικανότητάς του να αντιστέκεται στα χτυπήματα και της ανθεκτικότητάς του στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Πώς επηρεάζει η επιλογή του υλικού την τιμή των γκαραζοπορτών;

Το υλικό που επιλέγεται για μια γκαραζόπορτα επηρεάζει άμεσα την τιμή της. Υλικά όπως το αλουμίνιο και ο χάλυβας είναι συνήθως πιο οικονομικά ενώ γκαραζόπορτες από μασίφ ξύλο έχουν υψηλότερο κόστος.

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.