3 πράγματα που κάνουν το μαγαζί σας στόχο διαρρηκτών | Δ. Μενούνος

Οι διαρρήξεις καταστημάτων είναι κάτι που, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι πόλεις αδειάζουν από κόσμο, γίνεται όλο και πιο συχνά. Δεν είναι όλως λίγοι αυτοί που όταν βλέπουν να έχει γίνει διάρρηξη στην επιχείρηση τους η πρώτη τους σκέψη είναι γιατί επέλεξαν το εν λόγω κατάστημα. Πολλές φορές οι κλέφτες φαίνεται να προτιμούν μικρά και συνοικιακά καταστήματα έναντι μεγάλων καταστημάτων ή υποκαταστήματα αλυσίδων όπου και λογικά η λεία τους θα ήταν μεγαλύτερη. Εννοείται ότι αυτά τα καταστήματα έχουν πολύ καλά ρολά ασφαλείας, αλλά είναι αυτός ο μόνος λόγος που δεν τα προτιμούν οι δράστες;

Για να καταλάβουμε το πώς επιλέγουν οι κλέφτες τα καταστήματα που ανοίγουν, θα πρέπει να καταλάβουμε πρώτα και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται. Οι περισσότεροι κλέφτες δεν είναι αυτό που λέμε «επαγγελματίες». Αυτό σημαίνει ότι δεν δρουν βάσει σχεδίου αλλά είναι στην ουσία απελπισμένοι τύποι που χρειάζονται λίγα μετρητά άμεσα. Ένα κατάστημα χωρίς ή με ανοιχτά ρολά είναι ο τέλειος στόχος γι’ αυτούς. Οι επαγγελματίες από την άλλη, είναι πιο οργανωμένοι και δρουν βάσει σχεδίων και πολλές φορές με ειδικό εξοπλισμό. Ακόμη και τα καλύτερα ρολά για την ασφάλεια του καταστήματος – για μαγαζιά μπορεί να αποδειχθούν ανίσχυρα απέναντι τους. Αυτοί είναι που θα προτιμήσουν πιο δύσκολους στόχους.

Μια μικρή επιχείρηση λοιπόν έχει να φοβάται περισσότερο τους δράστες της πρώτης κατηγορίας. Πως μπορεί να γίνει στόχος τους όμως; Ας δούμε κάποια σημαντικά «κριτήρια επιλογής» των κλεφτών.

1: Έλλειψη ασφάλειας

Το πρώτο και βασικότερο κριτήριο είναι η ασφάλεια: όσο λιγότερη ασφάλεια έχει ένα κατάστημα, τόσο πιο πιθανό είναι να δοκιμάσει ένας απελπισμένος κλέφτης να το ανοίξει. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο ακόμη και το μικρότερο κατάστημα πρέπει να έχει πάντα αξιόπιστα ρολά ασφαλείας, τα οποία και θα κλείνει και θα ασφαλίζει όταν θα είναι κλειστό. Τα ρολά αυτά στην ουσία είναι ένας τοίχος που αποθαρρύνει σημαντικά τους υποψήφιους κλέφτες, ενώ πολλοί από αυτούς απλά δεν έχουν τις γνώσεις και τα εργαλεία για να παραβιάσουν τα ρολά. Εννοείται ότι κάμερες και συναγερμοί σε συνδυασμό με τα ρολά απλά ενισχύουν την ασφάλεια και μειώνουν ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες κλοπής.

2: Μετρητά στο κατάστημα

Όπως είπαμε και πριν, το πρώτο πράγμα που ενδιαφέρει τους απελπισμένους κλέφτες δεν είναι άλλο από τα μετρητά. Αν λοιπόν είναι γνωστό ότι αφήνετε μετρητά στο ταμείο σας, ακόμη και λίγα ψιλά για να μπορείτε να δίνετε ρέστα, είναι σίγουρο ότι στην ουσία προσκαλείτε τους κλέφτες να ανοίξουν το κατάστημα σας! Για έναν που ψάχνει χρήματα για την δόση του, ακόμη και τα 10 ή 20 Ευρώ που έχετε σε μονά και διπλά ευρώ στο ταμείο σας μπορεί να είναι παραπάνω από αρκετά. Φροντίζετε λοιπόν να μην αφήνετε σε καμία περίπτωση μετρητά στο μαγαζί σας ή τουλάχιστον να μην τα αφήνετε στο ταμείο αλλά να τα έχετε κάπου κρυμμένα.

3: Σκοτάδι στους δρόμους

Αν υπάρχει ένα πράγμα που αγαπούν όλοι οι κλέφτες πέρα από τα ανοιχτά ρολά καταστημάτων, είναι το σκοτάδι! Ο κακός φωτισμός εννοείται ότι δίνει στους κλέφτες – έμπειρους και μη – την κάλυψη και απόκρυψη που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους ανενόχλητοι. Το σκοτάδι στον δρόμο λοιπόν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί και κάτι που σίγουρα θα κάνει το κατάστημα σας στόχο. Αν έχουν καεί λάμπες από τον Δημοτικό φωτισμό καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε επίμονα με τους αρμόδιους για να καταφέρετε να τους κάνετε να τις αλλάξουν το συντομότερο δυνατόν. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να λάβετε κι εσείς τα μέτρα σας. Το κατάστημα σας θα πρέπει να φωτίζεται πάντα από έξω, ακόμη και όταν είναι κλειστό. Τοποθετήστε ειδικό ισχυρό φωτισμό έξω από το κατάστημα σας ο οποίος μπορεί να λειτουργεί με χρονοδιακόπτη ή ακόμη καλύτερα, με αισθητήρα κίνησης ή εγγύτητας. Το φως κρατά τους κλέφτες μακριά.

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.