20-pleonektimata-rolon-asfaleias

Στις μέρες μας η ασφάλεια των καταστημάτων αποτελεί μια προτεραιότητα για κάθε επαγγελματία που σέβεται την επιχείρηση του. Υπάρχουν διάφορα συστήματα ασφάλειας που εξυπηρετούν και καλύπτουν διάφορες ανάγκες στην αγορά. Τα ρολά ασφαλείας είναι ένα σύστημα ασφάλειας με πολλά πλεονεκτήματα που θα πρέπει να δώσετε την προσοχή σας. Ας δούμε ποια είναι αυτά :

Προσαρμόζονται σε οποιοδήποτε άνοιγμα

Οι διαστάσεις των ανοιγμάτων που υποδέχονται τα ρολλά είναι μη τυποποιημένες. Το πλάτος και το ύψος τους παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις, ανάλογα με τις ανάγκες που εξυπηρετούν. Οπότε, τα ρολλά κατασκευάζονται στο εργοστάσιο αναγκαστικά κατά ειδική παραγγελία, κομμένα και ραμμένα στις διαστάσεις του ανοίγματος. Δηλαδή: πρώτα μετριέται το μέγεθος του ανοίγματος, γίνεται η μελέτη του χώρου και ο καθορισμός των ιδιαίτερων λεπτομερειών και στη συνέχεια προωθείται η παραγγελία στην παραγωγή για να κατασκευαστεί. Συνεπώς, ο χώρος που θα υποδεχθεί το ρολό δεν είναι απαραίτητο ούτε να υπόκειται σε τυποποίηση, ούτε να έχει προετοιμαστεί ειδικά.

Ειδικός σχεδιασμός

Για κάθε ένα ρολλό γίνεται ξεχωριστή οικονομοτεχνική μελέτη. Λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης, όπως το είδος και η μορφή της τοιχοποιίας, η ανεμοπίεση της ευρύτερης περιοχής, η αισθητική του χώρου και οι απαιτήσεις σε μόνωση, σε διαφάνεια κλπ, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αναλογία κόστους-απόδοσης, χωρίς παραχωρήσεις στην καλαισθησία.

Μοναδικότητα

Κάθε ρολό είναι μοναδικό, επειδή είναι πρακτικά απίθανο να συμπέσουν ρολλά με ίδιες διαστάσεις, ίδιο χρώμα, ίδιο τύπο ρολλού και ίδια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (γι’ αυτό άλλωστε και δεν υπάρχουν ρολλά τυποποιημένων διαστάσεων έτοιμα προς εγκατάσταση). Επιπλέον, οι συνδυασμοί κωδικών των ηλεκτρονικών στοιχείων είναι αποκλειστικά διαφορετικοί σε κάθε προϊόν.

Ανώτατη ασφάλεια

Το ρολλό, όταν είναι κλειστό, μπορεί να θεωρηθεί σαν ένας μεταλλικός τοίχος. Η αντοχή των μετάλλων, τόσο σε θλίψη όσο και σε εφελκυσμό, είναι ανώτερη των κοινών δομικών στοιχείων, ενώ τα ηλεκτρονικά που χρησιμοποιούνται είναι ειδικά σχεδιασμένα, πράγμα που τα κάνει πρακτικά απαραβίαστα, είτε με τις κλασσικές, είτε με τις μοντέρνες μεθόδους παραβίασης.

Απλή κατασκευή

Τα ρολλά αποτελούνται από προφίλ λαμαρίνας ή αλουμινίου, αλληλοσυνδεόμενα αρθρωτά μεταξύ τους, που κινούνται μέσα σε οδηγούς με ή χωρίς τη βοήθεια ελατηρίων, δίχως περίπλοκες και ιδιαίτερες μηχανικές διατάξεις. Αυτό τα κάνει την απλούστερη δυνατή κατασκευή της κατηγορίας, με άμεσα επακόλουθα την ευχρηστία και τη μακροζωία.

Αντοχή στο χρόνο

Όλα τα μέρη του ρολλού αποτελούνται είτε από γαλβανισμένη ή ανοξείδωτη λαμαρίνα, είτε από αλουμίνιο, υλικά απρόσβλητα από τη διάβρωση. Επιπλέον, η σχολαστική επεξεργασία που προηγείται του χρωματισμού, καθώς και η επικάλυψη της επιφανείας με ηλεκτροστατική βαφή σύμφωνα με τις πρακτικές ποιοτικής βαφής κάνουν το προϊόν να έχει πρακτικά απεριόριστη βιωσιμότητα.

Οικονομικά συμφέρουσα λύση

Η απλότητα της κατασκευής, η προσιτή τιμή των πρώτων υλών και η μαζικοποίηση της παραγωγής που έχει επιτευχθεί τα τελευταία έτη, το αναδεικνύουν σαν το οικονομικότερο προϊόν της κατηγορίας, προσιτό σε όλες τις κατηγορίες πελατών.

Μεγάλη ποικιλία

Έχουν αναπτυχθεί πολλοί τύποι προφίλ ρολλών, ώστε να ικανοποιούν διάφορες απαιτήσεις, γούστα, ύφη και στυλ. Υπάρχουν επίπεδα ή καμπύλα προφίλ, μονού ή διπλού τοιχώματος, από λαμαρίνα ή από αλουμίνιο. Επιπροσθέτως, υπάρχει η δυνατότητα διαφορετικών χρωματισμών τόσο των μεταλλικών στοιχείων του ρολλού, όσο και των λάστιχων των οδηγών. Δηλαδή, μπορούμε να έχουμε το μισό ρολλό λευκό, δύο προφίλ καφέ, ένα προφίλ κίτρινο κλπ. Τέλος, μπορεί να γίνει συνδυασμός μερικών τύπων προφίλ (πχ κλειστών με διάτρητο), με σκοπό να βελτιωθούν είτε οι ιδιότητες, είτε η όψη του ρολλού.

Αισθητικό αποτέλεσμα

Υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης του τυλίγματος του ρολλού, κάλυψης των αρμών, τοποθέτησης στραντζαριστών και κοιλοδοκών κλπ, ώστε να καλυφθούν μικροατέλειες. Και όλα αυτά βαμμένα ηλεκτροστατικά στην ίδια απόχρωση ή διαφορετική με το κύριο σώμα του ρολλού. Έτσι, μπορεί να επιτευχθεί ένα ολοκληρωμένα άψογο αισθητικό αποτέλεσμα.

Δημιουργική τέχνη

Tα κλειστού τύπου ρολλά δύναται να έχουν σχέδια, εικόνες, λογότυπα κλπ στην εξωτερική πλευρά τους. Έτσι παρέχεται η δυνατότητα της διαφήμισης ενός εμπορικού καταστήματος (και όχι μόνο) ακόμα και όταν τα ρολλά είναι κατεβασμένα.

Εξυπηρέτηση ειδικών απαιτήσεων

Το ρολλό μπορεί να κινηθεί είτε χειροκίνητα, είτε ηλεκτροκίνητα, είτε μέσω τηλεχειρισμού, είτε μέσω πολυπλοκότερων λογικών αυτοματισμού κι έτσι μπορεί να ικανοποιηθεί οποιαδήποτε επιθυμία και ειδική απαίτηση του πελάτη.

Αξιόπιστο προϊόν

Το γεγονός ότι η λειτουργία του δεν απαιτεί περίπλοκα εξαρτήματα, ενώ είναι πολύ απλή και δοκιμασμένη, κάνει το ρολλό ως το προϊόν με πολύ σπάνιες αστοχίες και τις πιο ποταπές βλάβες που εύκολα επισκευάζονται.

Πολύ χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης

Η απλότητα της κατασκευής, η τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί και η κατασκευή εξαρτημάτων με εξαιρετική ακρίβεια λόγω της σύγχρονης τεχνολογίας, έχουν σαν αποτέλεσμα την βελτιστοποίηση της αξιοπιστίας και τις πολύ μικρές ανάγκες για συντήρηση. Ήδη τα ρολλά παραδίδονται με τριετή εγγύηση πλήρους κάλυψης, ενώ μπορεί να επεκταθεί στην περίπτωση που συνδυάζεται με την τακτική ετήσια συντήρηση.

Ποικιλία χρωμάτων

Υπάρχουν πάνω από 150 άμεσα διαθέσιμες χρωματικές επιλογές της σειράς RAL, ενώ (κατά παραγγελία) υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας οποιασδήποτε άλλης απόχρωσης κυκλοφορεί στο εμπόριο, (συμπεριλαμβανομένων των βαφών απομίμησης ξύλου).

Μέγιστη εκμετάλλευση χώρου

Το γεγονός ότι τα ρολλά, όταν ανοίγουν, τυλίγονται γύρω από τον εαυτό τους έχει σαν αποτέλεσμα να απαιτούν το μικρότερο δυνατό χώρο από παρεμφερή ανταγωνιστικά προϊόντα. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλος χώρος ούτε στο πλάι, ούτε στο πάνω μέρος του ανοίγματος. Επιπλέον υπάρχουν μηχανισμοί («χωνευτά» μοτέρ) που ελαχιστοποιούν τον αναγκαίο χώρο στο πάνω μέρος, όταν αυτό απαιτείται, με αποτέλεσμα η αξιοποίηση του χώρου από τον ιδιοκτήτη να είναι η μέγιστη δυνατή.

Εναλλακτικές επιλογές εφαρμογής στην τοποθέτηση

Η τοποθέτηση των ρολλών μπορεί να γίνει είτε εσωτερικά του κτιρίου, είτε ανάμεσα στο άνοιγμα, είτε εξωτερικά του κτιρίου. Αυτό παρέχει τη μέγιστη δυνατότητα επιλογών τοποθέτησης, χωρίς να χρειάζεται ειδική προετοιμασία του χώρου για να υποδεχτεί το ρολλό.

Αξιόπιστη ηλεκτροκίνητη λειτουργία

Στα ρολλά μπορεί να προσαρμοσθεί μεγάλη ποικιλία από ηλεκτροκινητήρες, είτε ‘κεντρικά’ μοτέρ (στο μέσο του άξονα), είτε ‘χωνευτά’ μοτέρ (στο εσωτερικό του άξονα), είτε ‘πλαϊνά’ μοτέρ (παραπλεύρως του άξονα), ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ξεχωριστής περίπτωσης. Τα μοτέρ αυτά κατασκευάζονται από μεγάλους οίκους του εξωτερικού και φημίζονται για την δοκιμασμένα αξιόπιστη λειτουργία τους.

Μεγάλη γκάμα αυτοματισμών. Οι αυτοματισμοί που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια καλύπτουν οποιαδήποτε απαίτηση μπορεί να ζητηθεί, από απλό χειρισμό με μπουτόν, μέχρι αυτοματισμό μέσω πολύπλοκων λογικών. Σε κάθε περίπτωση, οι αυτοματισμοί που θα χρησιμοποιηθούν πρωταρχικό σκοπό έχουν να βελτιστοποιήσουν την ασφάλεια και την ευχρηστία του μηχανισμού.

Χειροκίνητη λειτουργία. Τα ρολλά έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν το ίδιο εύκολα και χειροκίνητα. Ιδιαίτερα η κίνηση μικρού ή μεσαίου βάρους ρολλών που περιλαμβάνουν άξονα με ελατήρια μπορεί να πραγματοποιηθεί και αποκλειστικά χειροκίνητα, ακόμα και από άτομα χωρίς ιδιαίτερη σωματική ρώμη. Επιπλέον, η δυνατότητα της χειροκίνητης λειτουργίας επιβάλλεται και στα ηλεκτροκίνητα ρολλά σε περιπτώσεις διακοπής ρεύματος.

Ίδιας εμφάνισης πλαϊνές ανθρωποθυρίδες και σταθερά

Διατίθενται πλαϊνές ανοιγόμενες ανθρωποθυρίδες με την ίδια ακριβώς εμφάνιση με τα ρολλά, που αποδεικνύονται πολύ πρακτικές σε περιπτώσεις που δεν είναι διαθέσιμη άλλη πόρτα πεζών. Έτσι, επιτυγχάνεται πλήρης αξιοποίηση του ανοίγματος, δημιουργείται διέξοδος διαφυγής όταν το ρολλό είναι κλειστό και είναι εφικτή η διέλευση των πεζών χωρίς να ανοίξει το ρολλό. Στα κενά που τυχόν δημιουργηθούν τοποθετούνται σταθερά μέρη με την ίδια ακριβώς εμφάνιση με το ρολλό και την πλαϊνή ανθρωποθυρίδα

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.