10 συμβουλές για να σωθεί το κατάστημά σου σε πυρκαγιά | Δ. Μενούνος

Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να συμβεί σε μία επιχείρηση είναι μία πυρκαγιά. Η φωτιά είναι κάτι που σε γενικές γραμμές είναι ασταμάτητο και αδηφάγο και πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε μία επιχείρηση ή ακόμη και να την καταστρέψει τελείως. Εννοείται ότι η πιο σημαντική απώλεια που μπορεί να επιφέρει μία φωτιά είναι πάντα αυτή της ανθρώπινης ζωής. Αν λοιπόν θέλετε να προστατέψετε τόσο την επιχείρηση σας, όσο και τις ζωές όλων των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα σε αυτή, θα πρέπει να λάβετε τα ανάλογα μέτρα.

Ο νόμος αναγκάζει όλες τις επιχειρήσεις να λάβουν κάποια μέτρα πυροπροστασίας, ας δούμε λοιπόν και μερικές συμβουλές που μπορεί να σώσουν την επιχείρηση σας σε περίπτωση πυρκαγιάς.

1: Τηρήστε πιστά τους νόμους και κανονισμούς πυρασφάλειας

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι οι νόμοι πυρασφάλειας είναι απλά ένα περιττό έξοδο, αφού πιστεύουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξεσπάσει μια φωτιά στην επιχείρηση τους. Συχνά λοιπόν βλέπουμε να χρησιμοποιούνται «πλάγια» μέσα για την απόκτηση σχετικών πιστοποιητικών ενώ ακόμη και πολλοί απλά προτιμούν να ρισκάρουν και να φάνε απλά το πρόστιμο σε περίπτωση ελέγχου. Οι παραπάνω συμπεριφορές μπορεί να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές, να τηρείτε πιστά του νόμους πυρασφάλειας.

2: Οι πυροκουρτίνες σώζουν ζωές

Οι πυροκουρτίνες βοηθούν σημαντικά στον περιορισμό της φωτιάς αλλά και στην ανακοπή της πορείας του καπνού. Εννοείται ότι η τοποθέτηση τους πρέπει να γίνει κατόπιν συνεννόησης με ειδικούς για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές.

3: Να έχετε παντού πυροσβεστήρες

Εννοείται πως είναι πάντα καλό να προλάβετε μια φωτιά πριν καν ξεκινήσει ή θεριέψει. Φροντίστε λοιπόν να έχετε πυροσβεστήρες σε πολλά σημεία της επιχείρησης σας με ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία όπου είναι περισσότερο πιθανό να ξεκινήσει μία πυρκαγιά (όπως για παράδειγμα ένα κουζινάκι). Δεν είναι ανάγκη να είναι τεράστιοι, αρκεί να υπάρχουν και να είναι παντού.

4: Τοποθετήστε αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης

Το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης είναι σίγουρα μια αρκετά μεγάλη επένδυση, αλλά μπορεί κυριολεκτικά να σώσει την επιχείρηση σας. Αν λοιπόν η επιχείρηση σας είναι μεγάλη ή έχει ιδιαίτερα ακριβά προϊόντα ή κι εξοπλισμό, καλό θα ήταν να επενδύσετε σε ένα καλό σύστημα πυρόσβεσης.

5: Να ελέγχετε συχνά το πυροσβεστικό υλικό

Δεν αρκεί να έχετε πυροσβεστήρες στον χώρο σας ή κάποιο σύστημα πυρόσβεσης. Θα πρέπει να ελέγχετε και συχνά ότι όλα τα μέσα πυρόσβεσης – από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο – είναι σε λειτουργική κατάσταση. Για παράδειγμα, οι πυροσβεστήρες έχουν ημερομηνία λήξης, οπότε και θα πρέπει να ελέγχετε συχνά ότι αυτή δεν πλησιάζει ή δεν έχει περάσει.

6: Εκπαιδεύστε το προσωπικό σας στη χρήση πυροσβεστικών μέσων

Οι πυροσβεστήρες και όλα τα πυροσβεστικά μέσα έχουν πάνω τους σαφείς και απλές οδηγίες χρήσης, θα μπορέσετε όμως να τις διαβάσετε μέσα στον πανικό μίας φωτιάς; Καλό είναι λοιπόν να ξέρετε τόσο εσείς οι ίδιοι όσο και το προσωπικό σας πως δουλεύουν όλα τα πυροσβεστικά είδη της επιχείρησης σας, ώστε να δράσετε σχεδόν «αυτόματα» αν και όταν χρειαστεί.

7: Να έχετε σχέδιο εξόδου

Συμπληρώνοντας την παραπάνω συμβουλή, να πούμε ότι καλό είναι να έχετε και κάποιο σχέδιο δράσης σε περίπτωση πυρκαγιάς. Όλοι όσοι βρίσκονται στην επιχείρηση θα πρέπει να ξέρουν τι να κάνουν και που να πάνε αν ξεσπάσει φωτιά στη βάρδια τους. Καλό θα ήταν να κάνατε και μερικές ασκήσεις ετοιμότητας.

8: Τοποθετήστε πυράντοχα ρολά

Τα πυράντοχα ρολά δρουν με παρόμοιο τρόπο με τις πυροκουρτίνες, αλλά προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη προστασία όσον αφορά την εξάπλωση της φωτιάς. Αν η επιχείρηση σας έχει πολλά εύφλεκτα υλικά, η επιλογή τους είναι επιβεβλημένη.

9: Τοποθετήστε συστήματα πυρανίχνευσης

Μια φωτιά μπορεί να ξεσπάσει με τρόπο ύπουλο σε κάποιο χώρο που δεν υπάρχει κανείς, με αποτέλεσμα να μην γίνει άμεσα αντιληπτή. Ένα σύστημα πυρανίχνευσης θα σας ειδοποιήσει αμέσως για την ύπαρξη φωτιάς, δίνοντας σας πολύτιμο χρόνο για να αντιδράσετε.

10: Κάντε ασφάλεια πυρός

Τέλος, καλό είναι «να φυλάμε τα ρούχα μας για να έχουμε τα μισά». Μία ασφάλεια πυρός είναι πάντα μία καλή επένδυση, αφού θα σας καλύψει τις οικονομικές ζημιές μιας πυρκαγιάς στην επιχείρηση σας.

Dimitris Menounos - Δημητρης Μενουνος

O Δημήτρης Μενούνος είναι ο ιδιοκτήτης της dmenounos.gr. Eδώ μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα του που δίνουν συμβουλές και επεξηγήσεις πάνω στα συστήματα ασφαλείας.